Varför rostar Sprinter Vans – och vad du kan göra

Enligt min åsikt är Sprinter skåpbilar ett bra fordon. Snygga och tuffa, de är den perfekta kombinationen av en lådbil och klassisk skåpbil. Men en sak som Sprinter-ägare klagar på är rost, vilket gör dem till en skåpbil med något högt underhåll att äga.

Varför rostar Sprinter skåpbilar? Sprinter skåpbilar är ute på vägen mycket och kan vara ett mål för att rosta var som helst där det saknas fuktsäker finish. Att leva i ett klimat med hög luftfuktighet kan också påskynda spridningen av rost om det inte tas om hand omgående.

Sprinter skåpbilar inkluderar kommersiell transport och personlig användning i den ständigt växande trenden för #VANLIFE-rörelsen.

I det här inlägget kommer jag att försöka avslöja mysteriet om varför Sprinter skåpbilar är så mottagliga för rost, och vad du kan göra åt det. Vi kommer att prata om hur man kommer före problemet och agera vid första tecken på att rost sätter sig in. Vi kommer också att prata om hur man använder förebyggande åtgärder för att stoppa det i dess spår. Du kan erövra rost!

Varför rostar Sprinter Vans så illa?

Köpare se upp; ägare tar hand om. Om du funderar på att köpa en Sprinter skåpbil är en viktig sak att hålla utkik efter stora eller utvecklade rostfläckar. Att köpa en Sprinter med en tvättlista med problem kommer att kosta dig mycket i framtiden. Har du redan en Sprinter måste du hålla dig på tårna för att hålla igång den länge.

Rost är järnoxid, en kemisk reaktion som orsakas av metallblandning med syre och fukt. Korrosion av metallkroppen på en Sprinter är vanligt, ofta inuti, utanför, på golv, tak och dörrar.

När rosten väl börjar sätta in är det som en infektion som inte slutar spridas förrän du åtgärdar problemet. Vi har sett det på många åldrade metallbitar, men varför händer det med relativt ny metall?

När skåpbilar kommer från fabriken har de sömmar, springor och metall-mot-metall inredning. Metallväggpanelerna har v-formade påsar som enkelt fångar upp vatten när det kommer in. Sammantaget har Sprinters inga finesser för att absorbera kondens och skydda metallen. Eventuell fukt i en Sprinter sitter på metall. Och vad händer med fuktad metall? Rost.

Det mest populära användningsområdet för Sprinter skåpbilar är som leveransfordon som företag håller flottor av för affärsändamål; de måste vara tillräckligt mångsidiga för att tillgodose alla. Interiören i en Sprinter är helt anpassningsbar på grund av dess metallbågar, fickor och valfria platser för fler fönster. Detta oavslutade tillstånd innebär också ett exponerat metallområde som är benäget att rosta.

  Hur man drar ett rör med en pontonbåt (7 enkla steg)

Påverkar vädret rost på en sprinterbil?

Tänk på vädret i ditt område. Är det fuktigt, regnigt eller snöigt? Snö är farligt på flera sätt, och vi är på väg att ta reda på vad det betyder i fallet med rost på din skåpbil. Under minusgrader kan vägarna bli hala och isiga.

Låt möta det; Sprinter skåpbilar är på vägen mycket och inte särskilt ofta gossade i ett varmt, torrt garage någonstans. De är ute och arbetar och exponeras för miljön, vilket inte alltid är snällt där ute.

Vinter – Det är inte vädret så mycket som vägsaltet

När vägarna är hala skickar stads- och statliga myndigheter ut lastbilsflottor för att belägga vägarna med halkskyddsmaterial eller en spray av saltlake för att förhindra olyckor. Vi strödde först stensalt på vägarna för att förhindra isbildning. Nu är en av de saker de förlitar sig på en blandning av salt och vatten som kallas saltlake. Brine är billigare och hjälper till att hålla staden eller statliga myndigheter inom sin budget genom att minska kostnaderna.

Saltlake är bättre i den meningen att det täcker vägarna och spricker i blacktop. Det betyder också att den täcker ditt fordon och sprickorna i det. Brine är känt för att förstöra underrede och lackering. Det är dåliga nyheter för allt utom vägen. Saltlake, eller vägsalt, är extremt frätande och en betydande orsak till rost.


Genom att ta bort den salta sprayen från din skåpbil så snabbt som möjligt kan du hjälpa till att stoppa rost och annan kostsam fordonshuvudvärk. Att tvätta ditt fordon oftare när det är täckt med saltlake är en utmärkt rostförebyggande åtgärd.

Sommar – Hur värme och fukt påverkar en sprinter

Vi vet nu att salt är en av rosts bästa vänner, eller hur? För att bekämpa rost måste du tänka som rost. Om du förnekar den vad den livnär sig av, kan du stoppa den i dess spår.

Naturen är inte alltid snäll mot metall. Du kanske älskar att bo i ett område som stranden, men dina fordon kanske inte gillar det så mycket som du gör. Salt plus vatten är lika med en dålig miljö för färgen på din Sprinter.

Havet är fullt av salt och det färdas genom luften. När den landar på ditt fordon kan den orsaka betydande skador på finishen och lacken, förutom eventuell exponerad metall i underredet.

  Är (Trail) löparskor OK för golf?

Sprinter skåpbilar gillar inte den extrema fukten i luften på stranden eftersom de är benägna att bilda kondens inuti. På grund av luckorna i metall och utan fukttransporterande lager som isolering och tygfinish, tenderar fukt att hänga längre i en Sprinter än i andra typer av fordon.

Dessutom, även om den torkande solen kan hjälpa till att bekämpa fukt, kan för mycket exponering för den stekheta solen vara skadligt för färgen och försvaga skyddet som en Sprinter har mot rost.

Förvara din sprinter borta från solen och fuktig luft

Att förvara fordon i ett garage kan hjälpa till att förhindra den heta solen från att baka in salt i din färg och kan hjälpa till att förhindra att färgen bleknar. Att tvätta utsidan minst en gång i veckan tar bort naturens samlade smuts från ditt fordon.

Du kan göra jobbet enklare med detta elbricka från Simpson. Den har en 25 fot högtrycksslang, lätthållbar sprutpistol, tvättmedelstank och handtaget fälls ner, vilket gör förvaringen till en lek. Eller, om du vill använda en hink, den här tvättsats innehåller allt du behöver.

När du är klar med det här inlägget kommer här några andra inlägg av intresse.
Hur länge håller Sprinter Vans?
Får en sprinter skåpbil plats i ett garage?
De 8 bästa skåpbilarna du kan campa i
Hur hög är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide

Hur man behandlar rosten på en sprinterbil

Kan du laga det? Jo det kan du! Vi går igenom processen steg för steg och går igenom en checklista med verktyg och tillbehör som du behöver.

Läs igenom noga innan du gör ett köp. Det kan inte heller skada att kolla in några instruktionsvideor online. Hela reparationsprocessen kan ta några timmar eller längre beroende på mängden rost.

The Prep

Personlig säkerhet Produkter du behöver Rätt verktyg Arbetsplats
Skyddsglasögon Rostborttagande spray eller gel Rengör torra trasor Ren arbetsplats
Dammmask eller respirator Vax och fettborttagare Maskeringstejp Välventilerat område
Handskar Applikatorer Elektrisk borr med stålborste Väl upplyst arbetsplats
Långärmad tröja Primer Slipblock Ur vinden
Långbyxor Måla Sandpapper och finkorniga skivor Utan direkt solljus

För borttagning av rost och färg, denna skiva från Scotch-Brite kommer att fungera bra. Den passar i en vanlig borrmaskin som du förmodligen redan äger, konturer efter fordonets yta och gör ett snabbt arbete med att ta bort rost.

Behöver du slipskivor finns här en 300 delar set som kommer att fungera utmärkt för att slipa ner kroppsspackel eller jämna ut ojämna ställen. Satsen har ett 1×1/4 tums metallskaft så att du kan använda det i din borr.

  Van Camping och pensionärer – är de en match?

När det är dags att måla om, glöm inte att ha din yta ren från olja, vax och fett och andra föroreningar. Detta prep spray hjälper dig att få ett kvalitetslackeringsjobb.

Steg-för-steg-guide

  1. Växla upp
  2. Börja med en ren och torr yta
  3. Tejpa av området du arbetar på
  4. Följ anvisningarna på rostborttagningsflaskan noggrant
  5. Sand området
  6. Använd vax- och fettborttagare
  7. Låt torka
  8. Sand och damm
  9. främsta
  10. Måla

För större områden med rost kommer du troligen att behöva använda kroppsspackel mellan steg 8 och 9. Speciellt om det finns gropar eller hål i metallen.

Få lite professionell hjälp

Om du inte känner dig entusiastisk eller säker på att ta dig an det här projektet, finns det gott om professionella bilverkstäder där ute som gärna hjälper dig.

Ett ord från de vise. Om din budget är begränsad, försök att fråga efter en rekommendation av en ansedd ”bakgårdsmekaniker”. Du behöver inte ett skyltfönster och ett stort snyggt garage för att få ett felfritt karosseri. Och ofta kan de som lever i #VANLIFE hjälpa dig att ansluta dig.

Många proffs driver sina butiker ur sina garage hemma, gör karosser som antingen ett deltidsjobb eller kör bilar hela dagen lång.

Förhindrar rost på en sprinter

Låt oss vara proaktiva när det gäller rost; rädda dig själv från framtida huvudvärk.

Använder garaget – Kanske är det dags att frigöra ett utrymme i garaget för din skåpbil för att hålla den säkrare från väder och vind utomhus.

Fuktförebyggande – Fuktabsorberande produkter kan vara din skåpbils bästa vän! Prova några fuktabsorberande förpackningar eller en bärbar avfuktare.

Se upp – Om du börjar se din färg bubbla upp eller få en skymt av en liten rostfläck är det bästa du kan göra att ta hand om den ASAP. Gör en rostsökning en gång i månaden, under, över, inifrån och ut. Det är bara du som kan förhindra att rost sprider sig på din Sprinter.

Återapplicera klarlack – Unna din skåpbil med ett uppfriskande nytt lager klarlack på din lokala billackeringsverkstad för att förhindra rost.

Det är sant; saker är helt enkelt inte gjorda som de var förr i tiden. Fordon är inget undantag. Visst, de klarlacker som appliceras över din skåpbils färg är inte bara bra för en glänsande reflekterande finish utan också till hjälp för att fungera som ett skydd mot rost.