Varför rinner min näsa när jag går

Par vandrar i bergen, springer uppför

Får du ofta rinnande näsa när du går eller tränar utomhus? Om så är fallet, undrar du förmodligen varför detta fortsätter att hända dig och om du borde vara orolig för det. Här är det enkla svaret på varför din näsa kan rinna när du går.

Många människor upplever en rinnande näsa när de går eller deltar i andra typer av kardiovaskulära aktiviteter utomhus. Detta beror ofta på ansträngningsinducerad rinit, även kallad löparrinit. Denna typ av rinnande näsa kan också orsakas av allergier, kallt väder eller höjdsjuka.

Vi förväntar oss att du fortfarande har några frågor om din rinnande näsa, så fortsätt att läsa nedan för att lära dig mer om orsaken, hur du hanterar dessa typer av mindre distraktioner när du vandrar och mer!

Vad får min näsa att rinna?

Vandrare som går i höstberg. Kaukasisk modell utomhus i naturen

Det finns några huvudbrottslingar som sannolikt kommer att få din näsa att rinna. Här är en lista över alla vanliga orsaker till rinnande näsor som kan orsaka dig sorg på dina promenader:

Runners rinit – Det första du bör veta är att rinnande näsa inte är ovanligt med någon typ av fysisk aktivitet utomhus. Att träna höjer din puls, vilket gör att du andas snabbare. Denna form av mild hyperventilering gör att du andas in mer luft genom näsan, vilket kan torka ut och rinna. Detta är känt som träningsinducerad rinit eller rinnande näsa.

allergier – allergier är en annan av de vanligaste orsakerna till rinnande näsa. När du är ute finns det alla sorters pollen, gräs och mjäll som kan göra att du får en allergisk reaktion som visar sig i rinnande näsa. Allergenerna gör att dina näsgångar blir inflammerade och producerar mer slem, som är klart och vattnigt. Om allergier orsakar din rinnande näsa, överväg att ta ett antihistamin för att hålla näsan sval under utomhuspromenader.

  Vad händer om din luftballong får hål i den?

Kallt väder – En annan skyldig till att ha orsakat rinnande näsa är kall luft och väder. När det är kallt ute kommer din kropp att producera mer slem för att skydda dina slemhinnor.

Höjdsjuka – Höjdsjuka är en annan, om än mindre vanlig, orsak till rinnande näsa. Den låga luftfuktigheten på höga höjder torkar ut näshinnorna. Som ett resultat kan de som anpassar sig till en högre höjd uppleva rinnande näsor eller näsblod.

Hur förhindrar jag att näsan rinner när jag går?

Drick mycket vatten – Ett av de bästa och enklaste sätten att förhindra rinnande näsa är att undvika uttorkning och drick mycket vatten. Om du har mer vatten i systemet blir slemmet i näsan mindre torrt. Att ha en torr näsa gör att överskottet av näsdräneringen rinner ut ur dina näsgångar, vilket orsakar vad vi vet kallas ”rinnande näsa”.

Använd en koksaltlösning nässköljning – Om du märker att du får irriterad eller rinnande näsa under en promenad kan du ta en saltsköljning för att rensa näsan från slem, allergener, bakterier eller virus som kan fångas där.

Blås din näsa – Det är en enkel lösning. Ibland kan man tvinga ut all näsdränering i ett svep. Om du bär ett litet paket vävnader i din vandringsryggsäck kan du kanske bli av med dina nasala problem på några sekunder. Kom ihåg att blåsa ut en näsborre i taget så att slemmet kan komma ut från dina bihålor. Se också till att du inte lämnar några spår och förvara den smutsiga vävnaden i fickan eller handväskan tills du hittar en papperskorg för den!

En man med pollenallergi står utanför i en park. En idrottare slutar springa på grund av rinnande näsa, blåser näsan i en näsduk. Sjukdom hindrar träning.

Håll huvudet uppe – Genom att hålla huvudet upprätt kan du rensa näsgångarna. Om du har rinnande näsa från en dag med vandring när du campar eller backpackar, är det en bra idé att hålla huvudet upprätt medan du sover så att dina näsgångar kan rensas ordentligt.

  Attraherar surffiske hajar?

Håll ditt ansikte varmt – Ett annat sätt att hålla en rinnande näsa borta är att se till att hålla näsan och munnen varma när du går. Du kan uppnå detta genom att bära en halsduk, balaclava eller halsdamask.

”Gå” inomhus – Om rinnande näsor tar en del av det roliga med dina promenader och du tror att de kan orsakas av kallt väder, överväg att springa på ett lutande löpband istället tills vädret blir varmt. Du kan också undvika den kalla morgonluften och spara din promenad till en varmare tid på dagen.

Ska jag vara orolig för min rinnande näsa?

Eftersom rinnande näsor är så vanligt bland dem som tränar utomhus är detta ingen större anledning till oro. Så länge du ser till att hålla dig hydrerad eller tar någon nödvändig allergimedicin, behöver du inte få panik om du får rinnande näsa när du är ute och promenerar.

Vad händer om min rinnande näsa inte försvinner? – Om du upptäcker att din rinnande näsa fortsätter att störa dig och inte verkar försvinna långt efter att din vandringstur är över, kontakta en läkare för att få antibiotika eftersom du riskerar att drabbas av en bakteriell infektion. Du kan också överväga att sätta näsremsor på näsan innan du går och lägger dig. Dessa remsor hjälper till att vidga dina näsgångar medan du sover, vilket hjälper till att rensa ut eventuella trängsel.

Var redo

Att ha mycket vatten, några vävnader och ett nackskydd till hands medan du vandrar kan göra en enorm skillnad för att hjälpa till att förhindra eller bli av med något så enkelt men irriterande som en rinnande näsa. Att vara förberedd kommer i allmänhet att göra din promenad roligare, så om du ofta drabbas av rinnande näsa under fysiska aktiviteter utomhus, är det en bra idé att ha dessa saker till hands.

  Den bästa fiskelinan för flugfiske 

Känner du till några andra snabba lösningar för att stoppa en rinnande näsa på nolltid? Låt oss veta i kommentarerna!