Varför poppar och sprakar lägereldar?

Glada internationella vänner bakar marshmallow på pinnar och pratar i skogen, campar tillsammans

Alla som någonsin har campat vet att lägereldar har ett mycket distinkt knallande och sprakande ljud. När du satt och värmde dig vid en eld eller stekte en marshmallow, har du någonsin undrat varför lägereldar låter så här?

Lägereldar sprakar och sprakar eftersom fukt som fångas i håligheterna i veden förvandlas till ånga, vilket gör att veden spricker för att fly från dessa håligheter. Mängden sprakande och knäppande beror på mängden vätska i träet. Om du använder trä med mindre fukt kan du minimera skottet.

Det finns inte bara en intressant anledning till att lägereldar sprakar och sprakar, utan det finns även sätt att bygga upp en eld för att förhindra att lägereldar gör dessa ljud.

Varför uppstår dessa ljud?

När du tänder en eld, startar du en kemisk reaktion. Denna kemiska reaktion, även kallad förbränning, omvandlar veden till värme. Cellulosan i trä reagerar med luftens syre. Cellulosan börjar sönderdelas vid 300°F, även om träet inte börjar brinna förrän 500°F.

Även om en träbit ser helt torr ut har den oftast små fuktfickor i små hål eller fastnar i den sönderfallande cellulosan. Denna vätska är vanligtvis vatten eller juice. Eftersom vattnet utsätts för värmen från elden kommer det att avdunsta och förvandlas till ånga. Denna ånga är fortfarande instängd i träet och när värmen ökar ökar också trycket. Så småningom kommer trycket att bli för högt och träet kommer att spricka upp för att släppa ut ångan. Denna sprickbildning är orsaken till klassikern poppar och sprakar ljud.

Ved med mer fukt kommer att ha mycket mer instängt vatten, vilket i sin tur innebär att det kommer att finnas mer instängd ånga som kommer att brista. Trä som innehåller mer fukt är mer benägna att krackelera och krackelera.

  Mitt favoritrecept genom tiderna för att laga Kokanee-lax

Hur kan dessa ljud förebyggas?

Familj på fem camping med lägereld på natten

Många människor tycker att det sprakar och sprakar från en lägereld som tröstande. Vissa spelar till och med dessa ljud på en enhet för att koppla av eller till och med somna. Det är dock inte alla som gillar dessa ljud; vissa människor kanske vill eliminera dem. Ved som regelbundet spricker för att släppa ut ånga kommer också att släppa ut en hel del gnistor, som kan bli farliga. De kan hoppa ut ur elden och sätta eld på det omgivande området, eller så kan de landa på personer som sitter nära elden. Även om du inte har något emot sprakande och knallande, är det en bra idé att veta hur du minimerar det.

Håll din ved torr

Våt ved kommer att krackelera och krackelera mer eftersom det finns fler fickor med instängd vätska. Försök att undvika att göra upp eld med blöt ved. Spara din ved någonstans blir det inte blött; håll den täckt och håll den från marken. Om fuktig ved är ditt enda alternativ, prova det torka ut den innan elden byggs upp. Att använda torr ved är en bra idé för att göra upp en lägereld, även om du inte bryr dig om att hålla sprakande och knastrande till ett minimum. Att elda med blöt ved kommer att ta mycket längre tid, det blir mycket mer frustrerande och mycket mer rök kommer att produceras.

Använd äldre trä

En del av veden är färsk från trädet och en del har varit död ett tag. Det virke som nyligen har avverkats kallas grönved. Detta trä har inte hunnit torka ut och sönderfalla, så det kommer att innehålla mycket fukt och saft. När du köper ved, se till att köpa ved som gör det minst sex månader gammal. Detta ger träet tid att torka ut. Om du letar efter din egen ved när du campar, leta efter nedfallna träd och grenar istället för att hämta ved direkt från ett träd. Oavsett vilket, kommer användning av äldre ved att minska sprakande och ploppande och elden blir lättare att starta.

  Vad får en luftballong att stiga?

Använd lövträ

Vissa träslag är hårdare eller mjukare än andra. Lövträ och barrträ har olika innehåll och lövträinnehållet gör det lättare att bränna och mindre benägna att krackelera och poppa. Barrträ har mer fukt än lövträ, så det kommer att producera mer ånga. Barrved har också mer harts och tjära, vilket kan täta sprickor i träet. Detta gör det svårare för ångan att komma ut, så det blir mer sprakande och stänk.

Hårt träslag kommer från lövträd, som är de med löv som ändrar färg och dör på hösten; träd som ekar, teak och sapeles är gjorda av lövträ.

Barrträd kommer från barrträd, som har barr och förblir gröna året runt, som vintergröna växter som tall, gran och gran.

Bygg elden på rätt sätt

Att göra upp eld betyder inte bara att man staplar upp några stockar och sätter eld på dem. Det finns några olika sätt att starta en brand, som i huvudsak beror på hur du ordnar stockarna i elden. För att minimera poppar och knaster, a tipi eller kon eld är ett bra val. Denna typ av brand är utformad för att tillåta mycket syre att komma in i elden. Den har en bra mängd cirkulation mellan stockarna. Stockarna berör inte varandra lika mycket som vid andra typer av eld. Detta innebär att fukt är mindre benägna att lägga sig mellan två stockar och att det finns tillräckligt med utrymme att ta sig ut.

Nackdelen med en tipi- eller konbrasa är att veden brinner snabbt, så de är främst avsedda för snabb uppvärmning eller för tillagning av små mängder. Om du vill att elden ska brinna länge, överväg att använda en annan stil.

  Allt du behöver veta om hur man rapparerar med en GriGri

Det är svårt att helt eliminera sprakande och knastrande, eftersom det är omöjligt att helt avlägsna fukt från trä. Men genom att ta dessa steg innan du startar en brand kan du minimera den så mycket som möjligt.