Varför måste skidor vara så långa?

De flesta skidåkare har befunnit sig i trånga utrymmen och sett någon som obekvämt försöker ta tag i deras skidor och rusa ut utan att slå ut någon på vägen. När skidorna är av kan de vara en fara. När de är igång (en nybörjare), kan de bli överkörda och bara se obekväma ut. Varför behöver skidorna vara så långa?!

Längre skidor har större yta, är tyngre och har mer kontakt med marken. Dessa attribut hjälper skidorna att bli mer stabila och hålla skidåkaren stadig i högre hastigheter. Snabbare hastigheter kan nås ju längre och bredare skidan är, eftersom vikten fördelas jämnare längs skidan.

Även om hastigheten du åker i och vilken typ av terräng du åker på skiljer sig från person till person, finns det sätt att använda skidlängden till din fördel för att åka bättre i olika situationer. När du väl förstår varför skidlängden är viktig så hjälper det ännu mer! Låt oss ta en titt på vikten av skidlängd så att du kan fatta välgrundade beslut nästa gång du väljer ditt perfekta par.

Varför är skidorna så långa?

Det är en del vetenskap inblandad här, men det korta svaret är för att du behöver längden för att förbli stabil och inte falla med huvudet först nerför ett snöigt berg! Låt oss dock ta en djupare titt på vad som faktiskt händer.

Mindre tryck = bättre glid för dina skidor

Tyngdkraften drar oss hela tiden nedåt mot jorden. Punkten du är på blir mer komprimerad när vikten är mer koncentrerad, till exempel när vi står upp istället för att ligga ner. Föreställ dig det i form av att stå på en madrass.

Lägg märke till hur mycket madrassen faller in där figuren står

Madrassen sjunker djupare under våra fötter när vi står än när vi ligger på den. Det är samma sak med snö. Det är mer press när vår vikt är koncentrerad under våra fötter snarare än fördelad om vi ligger ner.

Lägg märke till hur madrassen är mindre böjd eftersom vikten fördelas eftersom figuren ligger ner

Så att stå på snö gör att vår vikt, och följaktligen trycket under våra fötter, är väldigt koncentrerat. Skidor hjälper till att fördela vikten genom att göra den yta som trycket blir större på. Det är mindre tryck per kvadrattum. Styrkan på push per kvadrattum kallas anropstryck, och skidor minskar det. Ju längre skidorna är, desto mindre tryck per kvadrattum på snön.

  7 bra sätt att bära nycklar och telefon medan du springer

Så om du tänker efter, om du står i snön utan skidor på så sjunker du bara ner i snön. Det är för att skidor fördelar din vikt över ett större område som du kan glida på snön snarare än att sjunka.

Längre skidor hjälper dig att balansera

Tyngdkraften drar på den punkt där vår vikt sätter tryck på marken (kallad centrummassa), och om den punkten är placerad ovanför kontakten vi har med marken, då hamnar vi inte med att ramla omkull. Ju större kontaktyta desto lättare är det att hålla balansen och desto mindre sannolikt är det att vi faller.

Med längre skidor känner vi oss mer stabila. Med tanke på att du åker utför när du åker skidor lutar vi oss framåt, och vår vikt fördelas framåt. Om våra skidor ligger under denna framåtlutande vikt, hjälper det till att skapa en balanserad kontaktyta för gravitationen, och vi känner oss mer stabila.

Den röda linjen är ungefär där figurens tyngdpunkt är – lägg märke till hur skidorna är direkt under figurens tyngdpunkt – detta hjälper till att balansera!

Så även om skidor kan vara otroligt besvärliga från berget, gör deras längd ditt liv mycket enklare och mer stabilt på berget. När du tänker på det faktum att spänna fast stavar på dina skor för att glida nerför ett berg, ju smidigare och stabilare resan är, desto bättre!

Kort sagt, skidans längd hjälper dig också att balansera när du åker nedåt.

Detta är en del av varför längdskidor är kortare än utförsåkning – du åker inte utför hela tiden, men i själva verket går du utför. och uppför, och därmed görs längdskidor kortare.

Hur långa behöver skidorna vara?

Eftersom längden på dina skidor påverkar din balans är det helt beroende av din längd. Om du följer en allmän regel måste skidorna nå någonstans mellan hakan och toppen av huvudet när du vilar med baksidan av skidorna på marken. Expertskidåkare kan välja att ha skidor som är något högre än huvudet, men det finns ingen strikt regel om längden som dina skidor behöver vara. (källa)

Terrängen du åker på, din längd och vikt och din personliga stil (inklusive dina svängar, hastighet, etc.) beror alla på hur långa dina skidor ska vara. Om du aldrig har åkt skidor förut och inte vet var du ska börja, är den allmänna regeln ovan en bra riktlinje att följa, och att hålla dig till den kortare sidan – toppen av bröstet till hakhöjd. Detta gör det lättare att svänga och öka hastigheten mindre skrämmande.

  Medellängd Vikt Höjd husbil (exempel klass A och C)

Observera att för korta skidor kan göra det svårare att balansera också – så som allt annat är det viktigt att hitta rätt balans mellan hastighet och kontroll och … ja… balans.

Är det bättre att ha längre skidor eller kortare skidor?

Detta är en personlig preferens, och det finns inget bättre att ha.

Anledningar till varför du kanske vill ha längre skidor

(skidor längre än toppen av huvudet):

 1. Du vill åka skidor snabbare
 2. Du åker mest på puder eller offpist
 3. Du är en mer aggressiv skidåkare
 4. Du gör längre svängar
 5. Du väger mer än genomsnittet för din längd
 6. Du är längre än genomsnittet
 7. Du är en mer avancerad skidåkare

Ju längre dina skidor är, desto mer fördelad är din vikt, vilket gör att du kan åka snabbare, eftersom det utövas mindre tryck på snön. I huvudsak gör denna fördelade vikt dig ”lättare” på snön eftersom anropstrycket minskar. En större yta hjälper dig därför att hålla dig ”flytande” i till exempel puder.

Längre skidor har en större svängradie och kräver mer ansträngning/styrka att vända skidan, därför är de bättre lämpade för mer avancerade åkare. De ökar också stabiliteten i mer varierande snöförhållanden.

Å andra sidan kanske du tenderar att välja en kortare skidor om följande gäller dig.

Anledningar till varför du kanske vill ha kortare skidor:

 1. Du är en nybörjare eller medelstor skidåkare
 2. Du vill ha carvingskidor
 3. Du tenderar att göra kortare svängar (även bättre om du är mer avancerad men åker slalom)
 4. Du väger mindre än genomsnittet för din längd
 5. Du är kortare än genomsnittet

Kortare skidor är bättre i terräng med mycket gupp och träd eftersom vändcirkeln är mindre. Omvänt flyter de inte bra i puder eller klarar ostadig snö lika bra eftersom de är mindre balanserade.

  Får man plats med ett minikylskåp i en skåpbil?

I allmänhet är längre skidor stabilare men svårare att kontrollera. Med olika fördelar som skidlängderna erbjuder, är det ett personligt val av vilken längd du ska få, beroende på hur du åker, din föredragna terräng och din vikt/höjdprofil.

Hur tunga ska dina skidor vara?

(Som en notering, utförsåkningsskidor med bindningar på dem väger mellan 8 till 14 lbs (4-6 kg).)

 • Lättare skidor är bättre för puder och mindre tröttande att åka skidor på.
 • Tävlingsskidor måste vara tyngre eftersom de behöver styvhet och kraft för att kunna svänga och generera fart snabbt när de lämnar svängarna.
 • För dem som åker backcountry-skidor kommer lättare skidor att göra det mycket lättare att bära dem och hela upplevelsen så mycket mer fantastisk.

Så, kort sagt, vikten du behöver för dina skidor beror på vad du försöker göra.

Precis som din vikt påverkar skidorna så påverkar skidornas vikt din skidåkning. Beroende på vilken typ av skidåkning du åker bör dina skidor ha olika egenskaper, vikten är en av dem. Vikten kommer att bero både på syftet de är designade för, typen av skidåkning och på vilket material de är gjorda av. Av denna anledning, längre skidor behöver inte betyda att de är tyngre än kortare skidor.

Det finns inga krav på hur mycket skidor behöver väga, och såvida du inte är proffs, eller åtminstone mycket seriös när det gäller din skidåkning, behöver du inte oroa dig för vikten på dina skidor. Det är mycket bättre att fokusera på andra egenskaper, såsom längd och form, som kommer att påverka hur du åker skidor.

Slutsats

Tyngdkraften verkar på ett sådant sätt att en stor kontaktyta med marken hjälper oss att känna oss mer stabila. När vi glider nerför ett berg i hastighet över varierande terräng behöver vi all stabilitet vi kan få för att förbli säkra. Längden på skidorna hjälper oss att öka vår yta och vår balans, men skidor finns i alla olika längder, bredder, former och typer. Hur du kombinerar dessa designaspekter till en skida är i slutändan ditt eget personliga val.