Varför luktar mitt tält och hur löser jag problemet?

Stanken från mina tält är ett pågående problem som har stört mig länge. Varje gång jag tog ut den ur min källare märkte jag den där lukten, som gjorde mig frustrerad om och om igen. Förra året bestämde jag mig för att undersöka det problemet, efter att två av mina tält kastades. Jag har märkt att mina tält luktar dåligt efter långa förvaringsperioder utan användning, så det gav mig lite vägledning. Varför luktar mitt tält? Låt oss dyka in och åtgärda det problemet en gång för alla.

Jag tillbringade några dagar med att söka på internet efter möjliga orsaker till detta och kom fram till en bestämd slutsats.

I de flesta fall tenderar tält att lukta illa eftersom de utvecklar mögel och mögel. I den här artikeln kommer jag att beskriva det problemet grundligt, med tanke på orsaker och möjliga lösningar.

Hur kommer mögel in i mitt tält?

Innan du svarar på den frågan är det viktigt att förstå exakt vad mögel är.

Det finns olika typer av mögel och alla har sina egna egenskaper. Men de är alla olika typer av svampar.

Till skillnad från andra växter vi känner i vårt dagliga liv, är svamp inte beroende av fotosyntes för att existera.

Med andra ord, mögel är inte beroende av solljus för att göra mat. Som alla andra svampar lever mögel genom maten som finns på dess yta.

Den enda ingrediensen som måste finnas för att en svamp ska trivas är vatten. Av den anledningen växer till exempel mögel mycket snabbare på vanligt bröd än på rostat bröd.

Så nu skulle tumregeln vara så här: om en yta innehåller näring och vatten och utsätts för luft under lång tid, kommer den sannolikt att mögla med tiden.

Detsamma gäller för tält – efter camping är chansen stor att ditt tält blir blött.

Oavsett om det är kondens eller bara vanligt regnvatten – den fukten på ditt tält kan vara en utmärkt plattform för mögeltillväxt. Det kan också vara anledningen till att du sovsäck bli blöt.

Detta kan hända om tältet fälls ihop i vått tillstånd.

När den är tätt ihopvikt har vattendroppar ingenstans att avdunsta. Det skulle i sin tur fungera som en kontinuerlig vattenkälla för den oönskade svampen.

Hur skiljer det sig från mögel?

Nu, efter att du vet lite mer om mögel, kommer det att vara mycket bekvämare att förklara mögel bara för att det också är en typ av mögel.

Den huvudsakliga skillnaden mellan mögel och mögel är färgen – medan den förra har ett brett spektrum av färger, är den senare ofta vit.

Det finns få krav för att växa. Det bör finnas en yta som ger näring (allt som helst organiskt), en anständig mängd fukt och lagom värme.

Låt oss säga att du har bestämt dig för att sätta upp ditt tält på vinden tills ditt nästa äventyr, vilket förmodligen kommer att vara om några månader (eller år).

Nu, när du äntligen är redo att gå, fann du ditt tält lite illaluktande med en konstig vit beläggning på.

Tja, en vind är en perfekt plats för mögel att växa eftersom det är en av de högsta punkterna i ditt hem.

Vindar har vanligtvis en varm miljö och ger idealiska förutsättningar för mögeltillväxt då de är stängda mot taket.

  Allt du behöver veta om hur man rapparerar med en GriGri

Dessutom kan ditt tält vara täckt av mögel, även om du inte har packat det blött.

Det kan bero på hur du valde att förvara den i ditt hem.

Väljer du en oventilerad förvaringsplats, eller en plats med mycket fukt, kan det lätt växa mögel och mögel på ditt tält, även om det packas torrt.

Hur förhindrar man mögel och mögel?

Den typiska vägen att ta för att undvika mögel eller mögel är att hålla allt torrt.

Som jag sa, det finns några nyckelkomponenter som skulle påskynda deras tillväxt: luft, näring och vatten. Bryt varje ingrediens i den triangeln – och du kan förhindra mögel.

Eftersom luft och näring (vilken yta än skulle vara) är svåra att kontrollera rekommenderar jag att du fokuserar så gott du kan på att förebygga fukt.

Torr förpackning

Det är ganska uppenbart, men ändå lätt att missa. När vi åker på camping vill vi ofta åka hem så illa – vi packar bara utrustningen, ryggsäcken och bryter ner vår campingplats.

Hur är det med tältet? Tja, det är lättare att fälla ihop den som den är och slänga den i vår lastbil – speciellt det kan vara något vi kommer att ångra i framtiden.

Packa aldrig ditt tält när det är blött. Ta några timmar extra och njut av din omgivning eftersom ditt tält ventileras av kondensen det fått över natten.

Ventilation

Det är en avgörande faktor att tänka på både när man campar och när man slår upp tält.

Så länge ditt tält är blött är det mer sannolikt att mögel och mögel växer i det. Ventilera medan du campar genom att lämna dörren till tältet lätt öppen, eller genom att campa på ett öppet område.

Undvik att tälta intill floder eller bäckar – det kan orsaka kondens. När du äntligen kommer hem, se till att torka den genom att sprida ut den i det fria så brett som möjligt.

Jag vet att nästan ingen av förvaringsutrymmena skulle vara ventilerade, men om du kan välja en så kan det vara perfekt.

Håll ett öga på luftfuktigheten

Luftfuktigheten runt ditt hem bör vara mellan 40-50%, högre luftfuktighet skulle öka chansen för mögeltillväxt.

Det finns olika sätt att övervaka din hemfuktighet, och om du menar allvar med det, bör du prova det.

Det skulle inte bara hindra mögel från att växa i dina förvaringsutrymmen, utan i hela ditt hem.

Håll förvaringsutrymmet torrt

Om du väljer att förvara ditt tält på en vind eller i källaren är det viktigt att se till att området inte läcker.

Det bygger på samma princip som att campa bredvid en vattenkälla. Vatten tenderar naturligt att avdunsta, vilket i sin tur ökar luftfuktigheten.

Om det finns en tendens att vatten kommer in i ditt förråd, se till att stänga av det omedelbart eller byta till ett annat.

Förvara inte våta föremål bredvid den

När det är dags att lägga undan saker är den naturliga tendensen att hålla allt på ett ställe.

Tja, tältet är inte den enda utrustningen som kunde ha blivit blöt. Dina vandringskängor, ryggsäck och sovsäck kan också vara fuktiga och även avdunsta vatten.

  Hur länge håller ett husbilstak? (Tabell över olika takstilar)

I så fall kan mögel eller mögel växa över hela din utrustning och helt förstöra den. Om du väljer att förvara allt på ett ställe, se till att allt är torrt innan.

Vad är det bästa sättet att rensa upp det?

Innan du förklarar hur man gör det är det viktigt att nämna hur man inte gör det.

Ditt tält får inte stå i tvättmaskinen! Tält har oftast mjuka sömmar och nylontyg som lätt kan gå sönderRätt tillvägagångssätt är att rengöra den manuellt.

Dessutom måste du inse att när mögel har vuxit; ditt tält skulle inte återgå till ett helt nytt skick. Du kan förbättra utseendet och kanske påverkan på din hälsa.

Innan du går in på de allmänna uttalandena föreslår jag att du läser min artikel som beskriver 15 olika sätt att ta bort mögel och mögel från tälttyg. Om du inte har läst det ännu, snälla gör det, jag tillbringade över åtta timmar på att sålla igenom data.

Vad är rätt rengöringsmetod? Först måste du sprida ut den helt, eller kanske till och med sätta upp den, så att du inte missar en plats.

Använd sedan en svamp och tvål som inte är rengöringsmedel för att rengöra de infekterade områdena. Använd inte tvål som har parfym i sig, som kan locka till sig insekter när du åker på camping.

När du är klar öppnar du tältfönstren och låter tältet torka i solen. Lämna den där i några timmar, tills du är helt säker på att den är torr.

Den processen skulle inte göra mycket med lukten – men den förbättrade den lite och tog bort en hel del mögel.

För att bättre hantera lukten – du borde överväg att använda MiraZyme, det är en enzymbaserad lösning för att ta itu med svamp- och bakterielukter.

Vad är det korrekta sättet att förvara ett tält?

Som jag sa – det första steget i att ställa undan ditt tält är att låta det torka – vilket som helst tillvägagångssätt är bra så länge det gör sitt jobb.

Sedan måste du ta flera steg för att spara den.

Först, se till att du väljer en sval och torr plats. Höga temperaturer och fukt kommer att påskynda uppkomsten av mögel och mögel, vilket gör din källare eller vind till ett uselt val.

Därför, din garderob eller ett hörn i ditt rum skulle vara ett bättre val.

Om du väljer att gå till källaren eller vinden, se till att ventilera den utanför då och då, speciellt om du tar långa pauser mellan campingplatserna.

För det andra borde du minska spänningen i tältet och se till att det inte packas för kompakt.

Du bör inte använda de kompakta väsktälten som vanligtvis ingår för detta, använd en gaspåse eller vik den löst till en plastpåse istället.

Detta gör att fibrerna i ditt tält kan andas och fukten avdunstar lättare.

Hur hanterar man en dålig lukt direkt?

Låt oss säga att du har lagt undan ditt tält i några månader nu och upptäcker att det stinker när det är för sent – ​​när du redan har åkt.

Det kan också vara så att du insåg det hemma, men din resa är dagen efter. Finns det en omedelbar lösning på stinkproblemet?

  Allt du behöver veta om nattfiske

Tja, det finns. Men om ditt tält är fullt av mögel eller mögel rekommenderar jag starkt att du köper ett nytt, eftersom det kan ha en negativ inverkan på din hälsa.

Först kan du prova det spraya med en enkel tygdeodorant. Se till att du gör detta på ett öppet område och låt ditt tält lufta ut efteråt.

luktborttagningsmedlet, som Febreeze, kommer eventuellt att eliminera lukten. Ändå löser det inte det grundläggande problemet.

En annan lösning skulle vara Använder MiraZymeSom nämnts ovan. Fyll bara ett bad, tillsätt 1-2 uns MiraZyme och sänk ditt tält helt i 10 till 15 minuter.

Efter det spreds ordentligt – skölj inte eller torka den inte med en maskin, eftersom den aktiva ingrediensen fortfarande fungerar.

Är mögel och mögel farligt?

Alla kommer i kontakt med mögel på ett eller annat sätt. Vare sig på din smörgås, som du glömde för länge sedan, eller i taket i ditt rum – det påverkar vanligtvis din hälsa.

Olika människor reagerar olika på mögel. De som är allergiska mot det kan uppleva ögon- och halsirritation, nästäppa, hosta och väsande andning.

Människor som är immunsupprimerade, som de med pågående sjukdom, kan utveckla det lungkomplikation från inandning av mögelsporer.

Tvärtom, vissa människor har absolut ingen reaktion på att bilda någonting.

Jag föreslår att du inte tar några onödiga risker och försöker köpa ett nytt tält ifall ditt är täckt av mögel eller mögel.

Tänk på att mögel på ett tält är allvarligare än andra fall. Till skillnad från till exempel taket i ett rum, är mögel på väggarna eller taket på ditt tält fysiskt mycket närmare dig.

Att andas mögel som tätar skulle öka risken för komplikationer eftersom luften runt den har en mycket högre sporkoncentration.

Dessutom andas du luften i ditt tält regelbundet och under lång tid – hela natten lång.

Om jag kombinerar alla dessa saker kommer jag till samma slutsats. I händelse av att ditt tält är täckt av mögel, försök att köpa ett nytt inte på grund av lukten, utan på grund av din hälsa.

Slutsatser

Den absoluta orsaken nummer ett till dålig lukt i ett tält beror på mögel eller mögel, som är två typer av mögel och behandlas på samma sätt.

För att dessa ska växa över tid måste det finnas lite fuktighet – antingen i luften eller på ytan av ditt tält.

Det enklaste sättet att undvika detta är att eliminera den vattenkällan, och det finns några sätt att åstadkomma det.

Se först till att du packar ditt tält torrt innan du åker. Om den packas våt har kondens ingenstans att avdunsta.

För det andra bör du förvara ditt tält på en sval plats med låg luftfuktighet, till exempel i din garderob eller i hörnet av ett rum. Det rekommenderas också att linda den löst så att fibrerna kan andas.

Om ditt tält redan har mögel bör du först överväga att köpa ett nytt så att din hälsa inte äventyras.

För att behålla det, sprid ut det helt och rengör det med en mjuk svamp och tvål som inte är tvättmedel.

Du kan också minska lukten genom att använda sprayer som Febreeze eller genom att blötlägga den i en MiraZyme-lösning.