Varför luktar min tvättstuga?

Tvättstugor nyckelställen i huset dit sängkläder och kläder tas med för att tvättas och blir rena och doftfria. Ibland kan dock lukt tränga in och få själva tvättstugan att lukta av olika anledningar. Så varför luktar din tvättstuga obehaglig?

Tvättstugor kan lukta eftersom korgen är smutsig, eller att kläderna som förvaras inuti den inte har rengjorts och genomsyrar lukt i hela rummet, eller att tvättmaskinen och torktumlaren som används för att tvätta dina kläder är smutsiga och producerar mögel och mögel. Lyckligtvis finns det lösningar för att bekämpa lukter i vart och ett av dessa fall.

Den här artikeln kommer att gå över var och en av dessa tre luktkällor i allmänhet och hur de producerar stank, vad du behöver göra för att ta bort eventuell lukt från din tvättstuga om lukten redan har börjat, och hur du förhindrar att din tvättstuga utvecklar dessa lukter i framtiden.

Källor till dålig lukt i tvättstugan

Det finns tre stora källor till lukt som vanligtvis upptäcks i en tvättstuga i ett hushåll. De är följande:

 • Smutsiga kläder: Om du lämnar kläder utan tillsyn i en tvättkorg kommer de att börja lukta efter ett tag på grund av en ansamling av gaser från bakterier som bryter ner de döda hudcellerna, bakterierna och kroppsvätskorna som kan ha blivit kvar på dina kläder. Dessutom, om du glömmer att ta ut kläder ur tvättmaskinen kan de växa mögel och mögel på dem.
 • Smutsig korg: Medan plastkorgar kan undvika lukt, är de som är gjorda av tyg eller som har ett tygfoder och ett stängt lock särskilt mottagliga för lukter. Dammet som samlas inuti dem kan fånga bakterier från kläderna och överföra deras lukt till korgen.
 • Smutsiga tvättmaskiner: Även om tvättmaskiner är avsedda att rengöra dina kläder kan de lukta utan regelbunden rengöring och underhåll. Mögel, mögel och bakterier från dina kläder kan fastna inuti tvättmaskinens packningar tillsammans med tvålskum, smuts, kroppsolja och hår, vilket skapar dålig lukt.
Se även  Hur man tar bort ljusvax från trä (steg-för-steg)

Nu när du är medveten om grundorsakerna till lukter i tvättstugan kan man diskutera borttagnings- och rengöringsmetoderna för att befria utrymmet från dem. Nästa avsnitt tar dig igenom hur du rengör och eller hanterar var och en av dessa luktproducerande föremål.

Hur man tar bort lukt från din tvättstuga

Tack och lov finns det ett sätt att rengöra och bli av med lukterna från vart och ett av de stankorsakande föremålen i din tvättstuga. Om du följer stegen nedan för var och en av dem kommer du att få din tvättstuga att lukta fräscht och rent igen.

Rengöring av din tvättmaskin

Här är alla steg du behöver ta för att rengöra din tvättmaskin ordentligt och återställa den till toppskick.

 1. Ta bort och skrubba diskmedels-, tvål- och blekmedelsautomaterna. Stående vatten bildas i dessa delar om för mycket vatten kommer in i dem, vilket skapar en bekväm miljö för mögel att växa och orsaka lukt. Använd både en ren, gammal tandborste och en piprensare för att komma ner inuti dessa delar och ta bort smutsen som byggts upp.
 2. Skrubba insidan av brickan med samma verktyg som i föregående steg. Se till att du använder en pålitlig tvättmaskinsrengörare under denna process.
 3. Rengör din tvättmaskin med klorblekmedel. Klorblekmedel dödar mögel och mögel. Det är giftigt och bör separeras från andra rengöringsmedel. Tillsätt två till fyra koppar blekmedel, starta en sköljcykel och låt blekmedlet inkorporeras. När blekmedlet har varit i vattnet i 30 minuter, skölj igen för att ta bort det.
 4. Deodorisera tvättmaskinen med vinäger. Syran i vinägern hjälper till att ta bort hårt vatten och överblivna bakterier. Ställ in brickan på den hetaste inställningen och tillsätt två till fyra koppar vit vinäger. Använd samma process som för sanering med blekmedlet.

När du har slutfört denna process kommer din tvättmaskin att vara så bra som ny och ren att starta! Du kommer att må mycket bättre av att tvätta din tvätt i en sanerad och fläckfri maskin.

Se även  5 steg för att bli av med mygg i avlopp

Rengöring av din tvättkorg

Det finns olika rengöringsmetoder du måste använda för din korg, beroende på vilket material den är gjord av:

 • Polyester eller plast: Använd en blandning av bakpulver och vatten (1 kopp bakpulver per gallon vatten) och skrubba korgen med en mjuk borste, låt den lufttorka när den är klar.
 • Tyg: Ta ut tygpåsen på insidan och tvätta den i varmt vatten med starkt tvättmedel, låt den lufttorka när den är klar.
 • Trä eller rotting: Eftersom dessa korgar inte kan bli blöta, använd en dammborste för att rengöra den och använd sedan en fuktig trasa doppad i bakpulver och vatten för att torka av insidan och låt den lufttorka.

För att desinficera en korg, använd klorblekmedel blandat i rent vatten, och använd handskar för att lätt torka av korgen om den är gjord av ett material som inte håller när det är blött. För material som inte kan bli blöta kan du även använda en skonsam desinficerande spray.

Rengöring av kläder som har lämnats ut

För att befria din tvättstuga från de illaluktande kläderna som har lämnats i en korg eller på annat sätt, tvätta dem helt enkelt regelbundet med ditt val av tvättmedel och sköljmedel om du vill. På så sätt kommer den rena lukten att neutralisera eventuella dåliga lukter och lämna dig med fräscha kläder.

Om du fortfarande luktar på dina kläder, se till att du har rengjort och desinficerat både tvättmaskinen och korgen innan du försöker tvätta dem igen.

Hur man förhindrar lukt i tvättstugan

Att veta hur du håller ordning på din tvättstuga och omedelbart blir av med lukter när du känner av dem är bara en viktig del av luktunderhållet. Du måste också fokusera på sätt att minska risken för lukter innan de inträffar.

Se även  4 sätt att rengöra en kökssvamp: Desinficering med mikrovågsugn och andra metoder

Här är några sätt du kan hålla din tvättstuga fräsch:

 • Börja och avsluta din tvätt på en gång. Detta kommer att hålla dina kläder från att sitta och utveckla en obehaglig unken lukt.
 • Håll tvättmaskinsdörren öppen efter att du är klar med alla dina laster. Detta kommer att tillåta allt överskott av vatten att torka upp och minska risken för att mögel utvecklas på insidan av tvättmaskinen.
 • Öppna alla fönster du har i din tvättstuga. Att släppa in frisk luft kommer att neutralisera eventuella dåliga lukter.
 • Använd luftfräschare. Håll en plugin eller air fresher spray vid dörren så att du alltid har en behaglig lukt i rummet.
 • Kasta in torktumlare med tvätten. De hjälper till att mjuka upp och fräscha upp dina kläder, samt förmedlar sin härliga doft i hela rummet, vilket eliminerar alla dåliga som fanns tidigare.

Om du använder någon av ovanstående metoder eller till och med en kombination av några, kommer du att vara på god väg att hålla din tvättstuga så fräsch och funktionell som den kan vara. Att tvätta är en mycket trevligare uppgift när det finns ett säkert och rent utrymme att göra det på.

Sammanfattningsvis

Tvättstugor kan ha en fruktansvärd lukt om kläderna i dem, tvättmaskinen eller korgarna inte städas och sköts på rätt sätt. Bakterier, mögel, mögel och eller hårt vatten bildas i alla fall och tar med sig en otäck stank.

Det bästa botemedlet för alla dessa problem är att regelbundet rengöra dina tvättmaskiner och korgar och tvätta eller lägga undan kläder så snart du är klar med dem för att förhindra att något obehagligt och potentiellt skadligt utvecklas.

Du kan hjälpa till att hålla din tvättstuga fräsch genom att tvätta och ställa undan din tvätt i ett tillfälle, använda luftfräschare och torktumlare, och eller lämna tvättmaskinens dörr eller fönster öppen så att utrymmet kan vädras.

Lämna en kommentar