Varför löpning är bättre än att gå för att bränna fett

Oavsett din nuvarande konditionsnivå förbättrar vanligtvis din hälsa avsevärt att förlora kroppsfett. Den bästa metoden för att effektivt förlora och hålla borta kroppsfett är en debatt mellan experter och fitnessjunkies.

Löpning är bättre än att gå för att bränna fett eftersom det:

 • bränner dubbelt så många kalorier på samma avstånd
 • stärker din core, rygg och ben mer
 • stärker ditt hjärta och andningsorgan
 • påskyndar din ämnesomsättning

Om du redan är en ivrig vandrare eller löpare, finns det sätt att avsevärt förbättra produktiviteten för dina ansträngningar. Kanske är du en vandrare och vill ha verktygen och självförtroendet för att övergå till en löpare. Om du kämpar med redan existerande begränsningar, såsom artrit eller fetma, kan löpning verka som en omöjlig bedrift.

Varför körs det överlägsna alternativet?

Löpning och promenader är favoritövningar. När man tittar på kraven för dessa aktiviteter är det lätt att se varför. Löpning är prisvärt. Allt du behöver är ett par bra sneakers: inget gymmedlemskap och ingen utrustning. Du behöver ingen partner eller instruktör för att leda.

Att ta promenader är ett enkelt sätt att börja din träningsresa. Du kommer att bygga styrka, uthållighet och din hjärt- och lungfunktion kommer att förbättras. Men för optimal fettförbränning är löpning det överlägsna alternativet.

Att springa förbränner nästan dubbelt så många kalorier som att gå en lika lång sträcka. Löpning är bättre än att gå eftersom det bygger mer muskler i hela kroppen, vilket ger dig en stark kärna, rygg och ben. Det fungerar snabbare och mer effektivt än att gå och stärker ditt hjärta och andningsorgan. Det tänder också din ämnesomsättning och håller den igång långt efter att du har slutfört din löptur.

De mekanik att gå, håll lika vikt fördelad på dina ben och din kropp lämnar aldrig marken. När du springer arbetar kroppen hårdare, varje steg försätter kroppen i luften och fördelar sedan vikten ojämnt vid stöten.

  Hur djupt du ska sänka linan när du fiskar

Löpning höjer pulsen betydligt högre än den normala målpulsen för fettförbränning (40-60 procent av maxpuls), men stärker i gengäld både ditt hjärta och dina muskler betydligt mer än att gå. Det betyder att din ämnesomsättning skjuter i höjden. Musklerna kommer att hålla din kropp använda fett som bränsle under hela dagen.

Löpning har också visat sig öka bentätheten, detta kommer att minska sannolikheten för benåldersrelaterad sjukdom.

Hur man får optimal fettförbränning under löpningen

Om du redan är en löpare finns det fortfarande sätt att öka det fett du förbränner under träning. En metod är att lägga till extra vikt till din kropp. Detta kommer att få din kropp att arbeta hårdare, på insidan och utsidan. Extravikter finns i flera olika former.

 • Bärbara vikter är ett företag som producerar välgjorda, bekväma, viktade kompressionsärmar för både armar och ben. Du kan bära dessa hela dagen när du arbetar eller under ditt träningspass. Dessa är det bästa alternativet ergonomiskt. De håller sig på plats och vikten fördelas jämnt.
 • Viktvästar är ett alternativ för dig som känner att de har nått en platå i sin träning. Ett företag, weightvest.com, erbjuder slitstarka, högkvalitativa viktvästar. Västens tunga vikt vilar på dina axlar, vilket kan vara avskräckande för vissa.
 • Ankel- och handledsvikter är ett mer prisvärt alternativ. Dessa kan hittas hos alla större återförsäljare och har flera vikter tillgängliga. Dessa är billiga men inte det bästa alternativet för dem med ankel- eller handledsvärk.

Alla dessa alternativ kommer att lägga till styrketräning till din kardiovaskulära träning. Denna extra svårighet kommer att ytterligare utveckla musklerna och i gengäld bränna fler kalorier och fett.

Fler sätt att minska din kroppsfettprocent

Dieten är majoriteten av det som bidrar till din vikt, kroppsfettprocent och allmänna hälsa. Löpning påverkar antalet kalorier du kan få i dig dagligen för energi. För att gå ner i fett måste du dock äta en kost rik på protein, fibrer och lågt innehåll av raffinerade kolhydrater. Här är några andra tips som hjälper dig på din hälsoresa:

 • Dra ner på snabbmat, ta bort majssirap och drick inte sockerhaltiga drycker. Ingen mängd motion kan ersätta en ohälsosam kost. Sov mer och ta en multivitamin.
 • Håll ett öga på dina portionsstorlekar, de flesta av oss konsumerar mer mat än vad som behövs för hållbarhet.
 • Packa hälsosamma mellanmål. Detta kommer att hjälpa dig att undvika lusten att göra dåliga matval.
 • Håll en mat- och träningsdagbok.
 • Bygg upp stöd inom samhället. Att starta en grupp för medlemmar att springa tillsammans i ditt grannskap är ett bra sätt att skapa samhörighet och få nya vänner.
  4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

Här är mer information om sätt att minska ditt kroppsfett.

Vikten av att bränna fett

Enligt a studie vid Harvard University, överskott av kroppsfett är den främsta orsaken till funktionshinder och dödsfall. Överskott av kroppsfett belastar hjärtat, detta kan leda till högt blodtryck, stroke eller hjärtinfarkt. Överskott av kroppsfett kan också leda till andra hälso- och känslomässiga problem, inklusive:

 • Kronisk smärta i hela ryggen, knäna och fötterna på grund av övervikt som belastar ryggraden.
 • Förhöjda insulinnivåer leder till diabetes
 • Artros
 • Cancer
 • Fet lever
 • Sömnlöshet, sömnapné och andning
 • Mobilitetsfrågor
 • Depression, ångest
 • Dåligt självförtroende
 • Långsam ämnesomsättning

Här är en mer djupgående titt på effekterna av en hög kroppsfettprocent.

Hur man beräknar ditt kroppsfett

Skinfold calipers är fortfarande den mest praktiska, vanliga metoden för att mäta kroppsfett. De är också den mest prisvärda exakta metoden. Låt dig inte luras av dyra och felaktiga metoder, som kroppsavbildning eller hydrostatisk vägning.

De mest exakta metoderna är dyra CT- eller MRI-bilder, dessa kan till och med mäta inre fettprocent. Även om de normalt inte beställs för detta enda syfte.

Hur man blir en löpare

De flesta människor är inte säkra på sin förmåga att springa på grund av många faktorer: deras nuvarande kardiovaskulära konditionsnivå, kronisk smärta eller pinsamhet. Lyckligtvis kan även de som känner sig oförmögna gå över från en rollator till en löpare genom att implementera några taktiker och metoder.

Välj din terräng klokt. Effekten av att springa på betong är för smärtsam för många ledsmärta. Dina leder kommer att påverkas mindre av att springa på mjukare underlag, till exempel löpning på kompost, smuts eller gräs.

  Hur man hämtar ett rappellrep

Det finns också produkter som hjälper dig. Om du lider av smärta i rygg eller knän kan en tandställning vara svaret för att lindra denna smärta. Även om det inte är bra för din kropp att bära hängslen hela tiden, är det ett praktiskt alternativ på din träningsresa att bära den för att göra löpning möjligt. Om du redan har hjärtavvikelser kan en pulsmätare hjälpa dig att hålla reda på hur hårt ditt hjärta arbetar.

Fler tips till nya löpare:

 • Se till att återfukta genom att dricka mycket vatten
 • Bär löst sittande kläder
 • Använd solskyddsmedel.
 • Undvik att springa under rusningstid för att undvika trafikavgaser, detta kommer att förvärra lungproblem.
 • Börja långsamt! Överansträng dig inte. Detta kommer att orsaka skada och avskräcka dig från att fortsätta med hälsosamma vanor. Planera in ett par dagars vila.
 • Köp bra löparskor, kvaliteten på dina löparskor är avgörande för en framgångsrik.

Slutgiltiga tankar

Var noga med att rådfråga din husläkare, och eventuella tillämpliga specialister, innan du påbörjar någon ny fitnesssatsning.

Sammanfattningsvis är konditionsträning avgörande för din hälsa. Att gå och springa är båda underbara alternativ. Men när du vill fokusera på att optimera din fettförbränningspotential är löpning det bästa valet. Du kan göra det, snöra på dig och ge dig ut på stigarna.