Varför läcker mitt tält? 6 intressanta platser

Jag sitter här vid min dator och tänker på alla gånger jag haft en läcka i mina tält. Ärligt talat, det var ett pågående problem som följde med en hel del av mina resor och orsakade så mycket frustration. Det värsta var att varje gång jag tog mig över ett hinder blev min utrustning blöt med en annan. Jag har börjat ställa mig den frågan om och om igen: ”varför läcker mitt tält?” – ja, i den här artikeln ska jag försöka täcka så många olika aspekter som möjligt.

Genom att kombinera erfarenhet och djupgående mätningar kunde jag samla 6 huvudorsaker till fenomenet.

Tält tenderar att läcka när sömmarna är slitna, polyuretanbeläggningen äventyras eller när det finns en spricka i golvet. Dessutom kan läckage ofta uppstå när du rör vid dem från insidan eller när du slår läger under förhållanden som är för svåra.

I andra fall kan det bara vara kondens, som därför kan vara utifrån eller på annat sätt – din egen kroppssvettning eller andetag.

1. Slitna sömmar

Sömmen på insidan är sårbara punkter i alla tält. Per definition är dessa områden där två lager av separerade ämnen möts.

I de flesta fall förseglar tälttillverkare dem med en speciell tejp för att maximera deras vattenmotstånd. Ändå, i många fall tenderar dessa band att lossna med tiden.

Det bästa sättet att ta reda på om så är fallet är att observera. Om du märker att din utrustning bara blir blöt i vissa områden, och det är främst där sömmarna sitter, är chansen stor att så är fallet.

Men läckande sömmar betyder inte att du måste ge upp ditt tält. Detta är faktiskt goda nyheter om du frågar mig eftersom det finns en enkel lösning på problemet.

Först bör du sätta upp ditt tält helt för att minska chansen att missa dolda sömmar. Ta sedan bort tejpen som lossnat lite och rengör området – det är okej att lämna kvar tejprester som fortfarande sitter bra.

Ta en sömförseglare och applicera den försiktigt på det skadade området med en mjuk borste. När du är klar, låt ditt tält torka och rör det inte förrän då.

2. Peka på från insidan

I vissa fall, om du råkade vakna i en vadderade sovsäck – du bör vara mycket uppmärksam på detta.

Ett vanligt fenomen med tält är att de tenderar att göra det läcka vid beröring från insidan. När du når innerväggarna tenderar du att bryta vattnets ytspänning.

Detta i sin tur är ansvarigt för att binda samman vattenmolekyler. När ytspänningen bryts kan vatten snabbt komma in.

Medan du sover är chansen stor att du råkar vidröra tältets väggar och hamna i en blöt sovsäck på morgonen.

Av min erfarenhet finns det flera sätt att lösa det problemet.

Först bör du hålla dig till ett tunt liggunderlag snarare än en stor madrass. Ju mer utrymmet inuti är upptaget, desto mer sannolikt är det att råka träffa väggarna.

  Landar du i vatten medan du paraseglar?

För det andra, köp inte den exakta storleken på tältet du tror att du behöver. Försök istället att köpa en som är 1-2 personer större.

Om du planerar att campa med två andra personer, till exempel, överväg att skaffa en stort campingtält istället för en 4-personers.

3. Nedbrytning av PU-beläggning

Polyuretan är den viktigaste faktorn som säkerställer att ditt tält förblir vattentåligt. Det är ett syntetiskt material som används för att täcka de yttre delarna av ditt tält för att förhindra läckage.

Även om den är extremt användbar håller PU-beläggningen inte för evigt. Om du har tagit ditt tält ur förråd i en klibbigt tillstånd och upptäckte att den inte längre är resistent mot vatten som förr – det skulle bero på nedbrytning av PU-beläggningen.

Fenomenet uppstår främst vid långtidsförvaring i underdimensionerat tillstånd. Tyvärr är det ungefär slutet på vägen för vilket gammalt tält som helst.

Om du vill hålla fast vid ditt tält, snarare än att köpa ett nytt, bör du arbeta med att återställa vattentätheten.

Jag har faktiskt redan beskrivit processen i nämnda artikel, men det hela är ganska enkelt.

Se först till att ta bort eventuella PU-beläggningsrester med en ammoniaklösning. Du kan sedan använda olika typer av produkter för att återvattentäta dina tält, till exempel Tent Sure eller Nikwax.

4. Svåra väderförhållanden

Vilket tar mig tillbaka till några campingplatser som jag gjorde i Europa i oktober. Jag var fortfarande nybörjare då och tänkte att ett vattentätt tält är precis som beskrivet – vattentätt.

Ändå tvingade verkligheten mig att inse annat än vad jag lovat – vissa nätter regnade det så mycket att jag trodde att mitt tält var på väg att rasa. Trots att det var ett högkvalitativt och dyrt tält kunde vatten ändå tränga in.

Det fick mig att gräva lite djupare i problemet, eller mer exakt, vad som gör tält till olika vattenavvisande egenskaper.

Det var då jag först stötte på termen Hydrostatiskt huvud värde.

Chansen är stor att du har stött på den termen tidigare – kanske på tälttillverkarens etikett eller under produktbeskrivningen när du läser online. Det är så lätt att ignorera den siffran bara för att vi inte är bekanta med dess definition.

I grund och botten är vattenpelaren höjden på en vattenpelare i millimeter som tyget i tältet kan hålla utan att bli genomblött.

Olika tält har olika ’HH’-värden – ju högre siffra, desto mer vattentåligt är ditt tält.

Under svåra förhållanden är den tänkta vattenpelaren naturligtvis högre, vilket innebär att ett tält med högre vattenpelare krävs.

5. Bara kondens

Låt oss säga att du vaknade i ditt tält och tyckte att dina saker var lite blöta. Du tittar dig omkring, försöker hitta var vattnet kommit in, köper varje område du täcker är jämnt fuktigt.

Den mest intuitiva tanken är att ditt tält läcker; ditt tält kan dock bli blött även om det är helt vattentätt.

  Löser fiskekrokar upp? Hur lång tid tar det?

Det skulle bero på kondens, som kan komma från insidan eller utsidan. När det gäller kondens från utsidan, se till att duken på ditt tält inte vidrör väggarna.

På så sätt blir ditt tröja blöt som det ska, men vatten kan sakta sippra in i den inre delen under natten.

Om ditt tält har en fluga som går att separera, prova att ställa upp den så att det är lite avstånd mellan de två.

Dessutom får du inte campa i områden som är stängda för vattentäkter. Till exempel gör vatten som avdunstar från sjöar eller floder luften fuktig och utsatt för kondens.

När det kommer till kondens inifrån ska du veta att det mesta kommer från kroppssvettning och andning. För att komma över detta bör du först välja ett tält med några bra ventilationshål.

Det skulle göra ditt tält mer andningsbart, utan att kompromissa med temperaturen (som de flesta tror).

När det kommer till kroppssvett, överdriv inte Kläder när sover.

Väljer du en sovsäck av god kvalitet, kanske en fylld med dunJag rekommenderar personligen att sova naken.

Om du gör det kanske du också hittar sovsäcksfodral praktiskteftersom de kan hålla din sovsäck ren utan att dränka för mycket svett.

6. Riv i golvet i tältet

Den är den mest uppenbara och slående, så jag valde att spara den till sist.

Om du inte förbereder din sovplats ordentligt är chansen stor att du hittar en läcka efter en spricka i ditt tältgolv.

Du måste verkligen vara uppmärksam på detta eftersom jag personligen lärde mig den hårda vägen hur frustrerande det lilla misstaget kan vara.

När du väljer ett campingområde är det första du bör se till att det är ett flygplan. När du slår upp ett tält på en sluttning kan spänningar byggas upp i vissa områden, vilket resulterar i en rivning.

För det andra måste du se till att du tar bort eventuella trasiga grenar eller stenar – Det är otroligt hur de minsta sakerna gör störst inverkan när det kommer till camping.

Om du vill vara extra försiktig, överväg att använda markdukar eller fotspår. De minskar inte bara risken för att rivas sönder, utan de ger också en överlag mer mysig känsla när du rör dig i ditt tält.

Vad ska mitt tälts hydrostatiska höjdvärde vara?

Som nämnts ovan är ’HH’-värdet en viktig komponent när det kommer till vattentålighet – därför är frågan om hur hög vattenpelaren ska vara oundviklig.

Med mindre kunskap om detta började jag söka på internet. En pålitlig källa jag hittade är outdoorgear.co.uk. Enligt demden obligatoriska ’HH’ skiljer sig mellan de fyra årstiderna.

Om du campar i Europa på hösten, våren eller sommaren, se till att antalet är över 1 000 mm. Vintern är förstås en annan historia, med en rekommenderad vattenpelare på över 2 000 mm.

Oavsett beröring av den inre delen kan även vattnets ytspänning gå sönder på grund av hård vind. I det här fallet bör tältets vattenpelare vara ännu högre.

  Den bästa fiskelinan för trolling

Hur fungerar tältventilation?

Vi vet alla att tält måste ventileras, men vi förstår ofta inte helt vad det innebär.

Principen bakom tältventilerna är att varm luft naturligt klättrar uppåt. När vi är i ett tält är vår kroppstemperatur vanligtvis högre än omgivningens.

Som du kanske har gissat finns det värmeledning, där värme flyttas från din kropp till den närliggande luften.

Den varmare luften, som vanligtvis har vår andningsfukt, klättrar upp, möter ventilerna i ditt tak och försvinner ut. Tvärtom kommer kall och frisk luft utifrån genom ventilationsöppningarna i botten av ditt tält.

Det skapar i sin tur en ventilationscykel som konsekvent sänker kondens.

Hur hanterar man en spricka i tältgolvet?

En spricka i ditt tältgolv är en hemsk upplevelse som jag personligen har upplevt.

Vanligtvis händer det under din resa, så du är definitivt inte förberedd i förväg med sömmar och lim.

Om du gör det – det är bra, du vet förmodligen hur du fixar det också. Men om du är ny som jag, är chansen stor att du behöver improvisera. När detta först hände mig insåg jag att mina grejer kommer att bli blöta regelbundet tills jag fixar det.

Eftersom jag inte hade några specialverktyg med mig bestämde jag mig för att använda några smutsiga strumpor som jag visste att jag inte skulle använda. Jag insåg att det var bäst om jag lade mitt liggunderlag över sprickan, eftersom jag på så sätt tryckte på ”sömmen” jag improviserade.

När du kommer hem bör du definitivt använda några mer väsentliga och långdragna tekniker, men att använda ett provisoriskt överdrag skulle ha tjänat mig ganska bra.

Slutsatser

Vatten kan komma in i ditt tält av många olika anledningar. Även om problemet ofta är frustrerande, har det några lösningar.

För det första kan läckage vara resultatet av sömmar som redan är utslitna. Det betyder inte att du har gjort något fel – det är så saker och ting går övertid.

Om så är fallet kan du använda olika typer av sömtätare, efter att ha rengjort och torkat det skadade området noggrant.

Ett annat scenario är när vatten kommer in när du av misstag rör vid den inre delen. I det här fallet rekommenderar jag starkt att du väljer ett större tält än nödvändigt för framtida äventyr.

Äldre tält kan läcka eftersom deras PU-beläggning har försämrats. När detta händer kan du välja mellan att köpa en ny och omimpregnera med Tent Sure eller Nikwax.

Tvärtom finns det ett fall där tältet inte är skyldig. När förhållandena utanför är för hårda läcker ofta även vattentäta skyddsrum.

För att bättre justera ditt tält måste du titta på numret på det hydrostatiska huvudet.

Om du campar på vintern kan du behöva ett tält med en ’HH’ på mer än 2 000, speciellt om det blåser starkt.