Varför kallas snöskotrar slädar?

Du är på väg att ta en tur på din snöskoter, eller är det din släde? Det är ordet som vissa av dina skoterkompisar gillar att använda. Du har hört den termen slängts runt mycket, ibland online på anslagstavlor för snöskoter. Varför kallas snöskotrar för slädar?

Snöskotrar kallas mer än sannolikt slädar eftersom skoterförare började beskriva sig själva som slädar på 1980-talet. Även andra termer för snöskotrar inkluderar motorsläde, så termen ”släde” kan vara en förkortning av detta.

Om du är nyfiken på att lära dig ännu mer om snöskoterspråkets historia, då har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i bakgrunden till snöskotern och dess många smeknamn. Vi kommer till och med att dela med oss ​​av några andra slangtermer för snöskoter som är bra att känna till!

Varför kallas snöskotrar slädar? Termens historia

Om du kommer ihåg från vårt inledande inlägg om snöskoter, skapades en av de första versionerna av snöskotern i Kanada av en ung man vid namn Harold J. Kalenze redan 1911. Nu var det här inte en riktig snöskoter, långt ifrån. Kalenze kallade det en fordonspropeller.

Ett decennium senare kom snöskotern Ford Model T till. Det var inte förrän 1935 som Joseph Bombardier, som anses vara den sanna uppfinnaren av snöskotern, gjorde vad som skulle bli ritningen för snöskotrar framöver.

Var kommer slädenamnet ifrån då? Nåväl, på sätt och vis, på ett tidigt stadium, redan innan Harold J. Kalenze fick bollen i rullning för snöskotrar, monterades alla möjliga typer av snöfordon i Wisconsin. År 1895 debuterade William B. Follis och William J. Culman med en patentmodell av vad de kallade en Sled-Propeller. Det hade släde i namnet.

1905 var en snöskoterliknande skapelse från Boston, Massachusetts känd som American Motor Sleigh. Det här är ungefär som en släde, åtminstone vad gäller namnet.

Borta i South Dakota gjorde Art Olsen och OM Erickson en personlig snöskoter med slädelöpare och delar av en indisk motorcykel. Detta hände 1914. Återigen är slädenamnet som förknippas med snöskotrar långvarigt.

  Hur mycket snö behöver du för att bygga en snögubbe?

Mycket mer nyligen, på 1980-talet, blev ordet släde populärt bland skoterförare som ett smeknamn för deras fordon. Det var också detta decennium som skoteråkning fick ett coolt nytt smeknamn också: pulka eller, för att vara ultracool, sleddin’.

Är det skillnad på snöskoter eller släde?

Nästa gång du åker i snö med dina kompisar, om du kallar din skoter för en släde, kommer de att förstå vad du menar?

Ja, definitivt, eller åtminstone borde de. Termerna snöskoter och släde kan användas omväxlande. Beroende på var i världen du kallar hem, kanske vissa medåkare inte heller använder ordet snöskoter alls, utan snarare snömaskin. Om de går ut på sin snöskoter kan de säga att de håller på att snöbearbeta.

Det finns heller ingen skillnad mellan en snöskoter och en snömaskin förutom regional preferens. Det är som hur vissa människor kallar den kolsyrade, sockerhaltiga drycken läsk och andra för pop. De pratar båda om samma sak, det heter bara annorlunda i vissa delar av landet än andra.

Annan användbar snöskoter-slang att veta

För resten av den här artikeln tyckte vi att det skulle vara kul att dela med dig av några andra slangtermer som kan dyka upp om du åker pulka tillräckligt ofta (eller snöbearbetar). Du kan imponera på dina ridkompisar nästa gång du drar ut någon av dessa termer.

Vissa är också bra att känna till ur ett säkerhetsperspektiv så att du kan säkerställa att du inte går vilse eller missriktad på dina snöskoteräventyr.

Zon

När de flesta människor tänker på ordet ”zon” är det att vara i zonen, eller känna flödet av aktiviteten du gör. I snöskotervärlden har en zon en annan betydelse. Det är helt enkelt området du cyklar i.

Om du till exempel åker snöskoter lägre på en bergssida för att undvika laviner, skulle du låta dina kompisar veta att det är där pulkazonen är.

Ghost Ride

Här är ett snöskoter-scenario som kan ha hänt dig en eller två gånger. När du åker släde ramlar du av, men sedan fortsätter fordonet att gå utan någon på den. Beroende på hur nära du är en kulle kan din snöskoter fortsätta färdas en hel del tills något får den att stanna, till exempel ett staket, en sten eller ett träd.

  7 bästa Kokanee fiskespön (och vilken jag valde)

Denna situation är känd som en spöktur eftersom din snöskoter fortfarande körs utan förare.

Spåras ut

Har du någonsin haft en sån där dag då du glömmer att ställa alarmet, försov dig och klä på dig och lämna huset flera timmar senare än du tänkt dig? Om, när du åker i backen, de flesta av skoterfolket redan är där, då är området spårat ut, eller packat till gälarna. Du borde försöka igen imorgon.

Blåsarplog

Det är bra om du kan hitta den typ av snö som slädare refererar till som blåsplog. Detta är ett torrt men lätt snöpuder som rör sig luftigt och till och med flyter.

Potatismos

Motsatsen till blåsplog är snö som är som potatismos. Nej, det här är inte maten, utan snarare en beskrivande term för blöt, fuktig, tung snö som inte är rolig att åka i.

Gräsmatta Dart

Du känner till banan för en gräsmatta när du kastar den, eller hur? Du kan också dra gräsmattan på din snöskoter om du slår den i något vid nosen.

Inversion

Inversion är en annan väderrelaterad snöskoterterm. Molnen står lågt på himlen, förhållandena kan vara dimmiga och kylan är tät under allt detta. Detta är undersidan av inversionen. Å andra sidan känns förhållandena varmare och soligare.

Peta

Om en vän säger till dig att de vill peta i en viss riktning, ska du låta dem gå? Kanske, men det beror på förutsättningarna. Denna term betyder att skoterföraren utforskar utanför stigen, även om de förmodligen inte kommer långt in.

Platt ljus

På dagar med platt ljus är vädret mulet. Detta kan uppstå på grund av mycket snö eller betydande molntäcke. Hur som helst har din sikt minskat till en punkt där du inte kan se för långt framför dig. Att åka snöskoter i platt ljus är inte den bästa idén.

  Hur länge håller en sammansatt båge?

Fäst den

Du vill hålla fast den varje gång du är på din släde, men det kommer förmodligen inte alltid att vara fallet. Det beror på att att hålla det betyder att du har gjort ett bra trick eller landat ett tufft hopp. Se till att du säger till dina vänner grattis till att du håller den nästa gång ni alla åker pulka tillsammans.

Landminor

Akta dig för landminor på din snöskoter, oavsett om de är bokstavliga eller bildliga. En landmina som din vän varnar dig för är alla hinder, till exempel en stubbe eller sten, som inte syns direkt eftersom den är begravd i snön.

Att höra någon skrika om en landmina är ett bra sätt att fånga din uppmärksamhet, även på din snöskoter!

Snålskjuts

När du åker friåkning på din snöskoter släpper du loss, har roligt och ser vad din släde verkligen kan göra. Det finns ingen väg att följa och färre regler, men var alltid säker och medveten om andra i närheten.

Blåfågel

När din vän pratar om en blåfågel, är det inte så att det bara var en härlig bevingad varelse som flög genom himlen. Istället handlar den här slangen om själva himlen. På dessa älskade blåfågeldagar är förhållandena klara, molnen är nästan borta och det är ljust och soligt. Du kommer att längta efter blåfågeldagar.

Slutgiltiga tankar

Liksom många andra sporter och aktiviteter har skoteråkning sina egna slangtermer. En av de vanligaste är en släde, som bara är ett annat ord för en snöskoter.

Genom att lära dig vilket språk dina medskoterförare använder kan du förbättra dina band, förstå de kommandon dina vänner kastar på dig och känna dig som en mer del av snöskotergemenskapen.