Varför kallas fiskelina ”Test”?

Om du någonsin har hört någon hänvisa till en fiskelina som ’testa’ eller sett det skrivet på lådan någonstans, har du säkert undrat Varför. De flesta av oss skulle bara hänvisa till det som en fiskelina, så exakt var kommer ordet ’testa’ spela in? den ’testa’ av en fiskelina har faktiskt mycket att göra med linan och kan hjälpa dig att fatta rätt beslut när du köper.

Varför heter en fiskelina ’testa’? Fisklina kännetecknas av sin ’testa’ vilket är dess brottstyrka. Brytstyrka syftar på hur mycket fisken måste slåss med linan innan den slutligen går sönder. I huvudsak talar testet om storleken på linan och vilken fisk den kan hantera.

Att veta vad test betyder och hur det påverkar din fiskeupplevelse är avgörande. Utan rätt lina kan det sluta med att du skjuter bort fisk eller får en lina som går sönder gång på gång. I den här artikeln kommer du att introduceras till provets moment och hur du kan dechiffrera mellan olika tester.

Vad betyder ”Test”?

Det enkla svaret på denna fråga är det testet hänvisar till hur stark linjen är. Mängden test som en fiskelina har kommer att avgöra dess brytpunkt, vilket är hur mycket kraft en fisk måste slåss med linan innan den slutligen går sönder.

Det är tydligt att test är en viktig faktor vid val av fiskelina. Tänk på att testnumret har en direkt inverkan på hur stark linjen är. För att uttrycka det enkelt högre siffran på lådan, desto starkare blir fiskelinan.

Var hittar du testnumret?

När du är ute och handlar efter en ny fiskelina är det viktigt att kontrollera testnivån. Oroa dig inte; det krävs ingen speciell efterforskning för att ta reda på hur stark fiskelinan är.

  Baitcasters vs Spinning Reels: Vilken rulle är egentligen bättre?

Du hittar fiskelinetestet direkt på framsidan av lådan för de flesta fiskelinsprodukter. Testet ska vara väl synligt och lätt att hitta eftersom det är otroligt viktigt för din totala fiskeupplevelse.

Vikten av test och fiskarter

Det är viktigt att notera det varje fiskart kommer att kräva ett annat testnummer. Till exempel, om du försöker fånga en Bluegill som vanligtvis väger någonstans mellan 2 och 4 pund, kommer du att vilja köpa en 4-punds fiskelina eller en fiskelina med ett test på 4. Detta gör att du kan vara kunna fånga Bluegill utan att oroa sig för att linjen går sönder.

Å andra sidan, du vill aldrig köpa ett för högt test för arten du fiskar efter. Detta beror på att ju högre testet är, desto större diameter blir fiskelinan. När fiskelinan har en högre diameter är den lättare att se av fisk. Detta kommer att göra det till en utmaning att fånga en mängd olika mindre fiskar som kan se den och flyga iväg.

Om du inte är ute efter större fisk som tonfisk eller gös, är det bäst att göra det håll dig till en lägre provfiskelina. Faktum är att för det mesta borde du ha det bra börjar med ett test på 6 till 8 pund. Detta är en bra storlek för de flesta fiskar. Det är det inte för liten att den kan gå sönder, men det är den inte heller så stor att den lätt kan ses av fisken.

När det kommer till val av fiskelina bör du också överväg att köpa en klar, grön eller ljusblå linje. Dessa färger är inte lätta att se av fisk, och du kommer sannolikt att få ett mycket större drag i slutet av din fiskeresa.

  Vilket är det bästa levande betet för crappie-fiske?

Här är en praktisk Diagram som kan hjälpa dig att välja rätt fiskelinjetest för fisken du letar efter:

BLUEGILL 2 till 4 pund testfisklina
ABBORRE 4 till 8 pund testfisklina
CRAPPIE 4 till 8 pund testfisklina
BAS 5 till 12 pund testfiskelina
ÖRING 5 till 10 pund testfisklina
FLUNDRA 8 till 15 pund testfiskelina
BLÅFISK 15 till 25 pund testfiskelina
TONFISK 20 till 40 pund testfiskelina
WALLEY 10 till 20 pund testfiskelina
HAVSKATT 8 till 15 pund testfiskelina

Spelar spö och rulles storlek någon roll?

Om du inte är helt säker på vilken teststorlek du ska köpa, då kan du snabbt få svaret genom att kontrollera de rekommenderade linvikterna på både spö och rulle. Det är viktigt att kontrollera viktgränserna innan du lägger till en fiskelina i din fiskeutrustning.

Om du använder en liten, liten öringrulle kommer du sannolikt att vilja välja en fiskelina med ett lågt test. Att försöka lägga till ett test på över 20 pund till en liten rulle som denna kommer inte bara att göra det se löjligt men kommer också att påverka hur du fiskar. Det är sannolikt att rullen inte fungerar ordentligt och spöet kan gå sönder om det är för mycket vikt.

Kontrollera alltid testrekommendationerna för din fiskeutrustning först. Därifrån kan du bestämma vilken typ av fisk du försöker fånga och bestämma vilken testmängd som är rätt för dig.

Kan fiskar skära av linan med sina tänder?

Vissa kanske tror att de ha att få en tjock, tung lina för att avvärja fisktänder. De har intrycket att Allt fiskar har vassa tänder och kan lätt skära igenom ett tunt test. Är den här gamla fruarnas berättelse om test en myt, eller är det något att bry sig om?

  Vad är åldersintervallet för Yamaha 50cc Dirt Bike?

När det gäller fisk som skär genom din lina, du behöver inte oroa dig. I själva verket finns det egentligen bara två fiskar du behöver vara orolig för när det gäller att fisken ska kunna skära en lina: sötvattensgäddan och mysken. Deras tänder är platta och vassa med punkterande kanter, medan andra fiskarter har rundade tänder som inte skär en linje.

Att välja rätt linje

Det finns bara två saker att tänka på när du väljer ett fiskelinatest:

  • rekommendationen av din fiskeutrustning
  • vilken typ av art du fiskar efter

Kom ihåg att du vill alltid basera ditt beslut på vilken typ av spö och rulle du har. Att välja ett fiskelinatest som är för stort kommer att orsaka problem för din fiskeupplevelse såväl som funktionaliteten hos ditt spö och rulle. Om du försöker fiska efter större arter som kräver en tjockare lina, kan du behöva köpa ny utrustning för att hantera det.

En annan viktig sak att tänka på är det du vill inte köpa en linje som har ett för högt test för den art du är ute efter. Den tjockare fiskelinan har en bredare diameter som är lätt att se i vattnet. Om fiskar kan se linjen, och det är inte troligt att de biter. Kom ihåg att börja med ett 4 pund eller 6 pund fisketest och ta det därifrån.

Slutsats

Om du någonsin hör att fiskelina kallas ”testa’vet att det helt enkelt syftar på hur mycket vikt linan klarar av innan den går sönder. Kom ihåg att mängden fiskeprov ska ligga inom den rekommenderade storleken för din fiskeutrustning och den typ av fisk du fiskar efter.