Varför hus blir så dammiga på vintern

Om ditt hem har mycket mer damm än du tror att det borde, kan det finnas många anledningar. Från läckande kanalsystem till ett ineffektivt VVS-system, många saker kan orsaka att detta damm bildas och stannar kvar i ditt hem. Om du har märkt att damm i ditt hem verkar vara värre under vintermånaderna, du är inte ensam. Detta är i själva verket ett vanligt problem oavsett var du bor, men som tur är är lösningarna enkla när du väl upptäcker varför dessa saker händer i första hand.

Varför dammar det i hem när det är kallt ute?

Det finns många anledningar till att hem ofta blir dammigare under vintermånaderna. När det är kallt ute, människor naturligt använda sitt värmesystem oftare, och detta kan göra att människors hud torkar ut mer än normalt. På grund av det tappar de mer hud, och eftersom damm delvis består av döda hudceller blir det naturliga resultatet mer damm runt ditt hem. För att göra saker ännu värre, människor tenderar att vara inne i sina hem oftare på vintern, vilket ger dem mer tid att ta av sig mer hud.

Att människor vistas inne mer när det är kallt ute bidrar till det överflödiga damm som finns i ditt hem under dessa månader. Människor tenderar att ha sina dörrar och fönster stängs ständigt, hålla sina husdjur inne för det mesta, och i allmänhet är lite mindre entusiastisk över vissa städuppgifter, som att rengöra klädseln och draperierna, som båda kan hysa mycket damm året runt. Utan frisk luft som kommer in och med husdjur som stannar inne under längre perioder för att fälla hår och mjäll, är det inte konstigt att vintermånaderna kan orsaka förödelse i ditt hem när det kommer till damm som finns där.

Se även  7 sätt att gömma tvättkorgar i en tvättstuga

Damm består vanligtvis av flera saker, bland annat djurhår och mjäll, mänskliga hudceller och hår, både pappers- och textilfibrer, och även matpartiklar, bland annat. Med både husdjur och människor kvar inne under längre perioder och med mindre frisk luft som kommer in eftersom fönster och dörrar förblir stängda längre, är det ingen överraskning att damm mycket väl kan vara ett större problem för dig under vintermånaderna än det är när det är varmt ute.

Några tips för att göra det enklare för dig

Naturligtvis finns det några saker du kan göra för att göra det lite lättare för både ditt förstånd och din hälsa när ditt dammproblem verkar vara utom kontroll. Att ta hand om några potentiella problemområden och vara lite proaktiv kan faktiskt minska mängden damm du hittar i ditt hem när det börjar bli kallt ute. Följande är några saker du kan göra:

  • Rengör dina skåp noggrant för att ta bort det damm som har samlats hittills.
  • Ta ut allt ur garderoben och damma av dem ordentligt innan du byter ut allt.
  • Gå igenom varje rum och damma ordentligt så mycket som möjligt.
  • Börja din ”vårstädning” lite tidigt och dammsug dina draperier, klädsel och till och med din madrass.
  • Använd alltid både inomhus- och utomhusmattor.
  • Se till att du byter ditt luftfilter oftare än du gör när vädret är varmt.
  • Håll alla dina stövlar och skor utanför.

Städning är nyckeln för ju renare ditt hem är, desto mindre sannolikt kommer du att uppleva mycket damm under vintermånaderna. Naturligtvis kan du inte kontrollera allt eller hålla alla dammbitar borta från ditt hem, men du kan absolut vidta åtgärder som avsevärt kommer att minska mängden damm du upplever så att du i slutändan får ett renare och hälsosammare hem.

Se även  Rost i en tvättmaskin: Huvudorsaker och borttagning

Håll dig uppdaterad med vanliga hushållsuppgifter

Du bör också hålla jämna steg med ditt vanliga städschema om du vill minska mängden damm i ditt hem under de kalla vintermånaderna. Detta inkluderar byta ditt luftfilter regelbundet, hålla kanalnätet tätt och säkratoch behålla din golv snyggt och rent så att damm inte fastnar där. Kom ihåg att damm kan fastna nästan var som helst i ditt hem, så ett rent hem kommer alltid att vara ett hem som har mindre damm i sig.

Du kanske också gillar: Bästa dammdukarna 2020: Mikrofiber kontra engångsdukar.

Slutsats

Det råder det ingen tvekan om damm kan samlas snabbare när det är kallt ute, och det faktum att du är inne så mycket under vintermånaderna kan göra det här problemet ännu svårare att hantera eftersom det märks hela tiden. Men lyckligtvis är hanteringen av problemet mycket enklare än de flesta inser, och du kan göra det utan att gå sönder. Du kan få ytterligare tips online eftersom det finns många webbplatser som ger enkel, praktisk information om allt som har med skötseln av ditt hem att göra, vilket gör det mycket lättare för dig att kunna njuta av ett dammfritt hem året runt.

Lämna en kommentar