Varför hoppar öring ur vattnet?

Om du någonsin har haft en fisk på linan eller sett dem hoppa upp ur vattnet på kvällen så kanske du undrar varför de egentligen gör det. Jag är ingen fiskforskare eller något liknande men har forskat lite och det är det som är mest vettigt för mig.

Det finns främst tre anledningar till att en öring hoppar upp ur vattnet.

  1. För att försöka få ut kroken ur munnen på dem.
  2. Att fånga insekter som flyger nära vattnet.
  3. För att bli av med irritationer som löss.

Om du hade en krok i munnen är jag säker på att du skulle bli galen och försöka få ut den på alla sätt du kan. Jag tror att de kan vända och floppa bättre upp ur vattnet för att få lite slack i linan (det är lättare för kroken att komma ut). Jag har tappat massor av fisk från att de har sprängt vattnet så de kanske vet det.

Varför hoppar öring

Det kläcks en hel del insekter på vattenytan och det är då matningsvansinnet börjar. Under sommaren verkar insekter komma ut på kvällen och det är också då fiskar äter. Det är ganska galet att se, speciellt om du är på en lugn sjö.

Den sista anledningen till att öring hoppar upp ur vattnet är för att bli av med löss eller andra saker som kan vara på dem. Jag antar att genom att stänka tillbaka i vattnet kan det bli av med en del av det där. Uppenbarligen kan de inte repa sig så detta är det enda de verkligen kan göra.

  Vad äter fiskar i det vilda? (Med specifika arter)

Hur högt kan öring hoppa?

Mycket av det kommer att bero på vad de hoppar efter (mat eller att ta sig upp i ett vattenfall), strömmen i bäcken och fallets lutning. Det beror också på vilken typ av öring det är. Det är faktiskt ganska förvånande hur högt de kan hoppa.

Enligt thetroutlook, öring hoppar normalt någonstans mellan 4-5 fot. Om de behöver komma uppströms för att komma till en viss plats har de setts hoppa upp till en höjd av 13 fot. Ganska galet om du frågar mig.

Om det är en snabbström kan de ha problem med att få fart och kommer inte att kunna hoppa lika högt. Om det inte finns en bra plats för dem att vila (och kanske äta) så kan de förmodligen inte hoppa lika högt. Dessutom, om det är ett hopp rakt upp och ner så kommer det förmodligen att bli svårare för dem att ta igen det.

Jag har aldrig riktigt sett en öring hoppa uppströms men har sett ett ton hoppa upp ur sjön. För det mesta är det bara en fot eller två men det har varit några gånger jag sett dem nå någonstans nära 5-fotsmärket.

Lycka till med fiske. Det finns gott om fisk i havet.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.