Varför har vandringskängor röda snören? Vandringsstövlar med röda snören förklaras

Jag har aldrig förstått varför så många har röda snören på sina vandringskängor. Uppenbarligen inte alla par stövlar har röda snören, men det är vanligare än någon annan typ av sko. Det har alltid varit konstigt för mig! Vandringsstövlar är tänkta att vara tuffa och röda snören verkade aldrig passa. Är det en stilgrej eller är det något annat på gång?

Varför har vandringskängor röda snören? Röda snören är en lång tradition i vandringssamhället. De var från början ett sätt att skilja arbetskängor från vandringskängor, men röda snören blev en vanlig del av vandringskängor. Företag använder fortfarande röda snören på sina klassiska vandringskängor i läder.

I resten av det här inlägget kommer jag att förklara ursprunget till röda snören på vandringskängor. Du kanske blir förvånad över att höra att röda spetsar är mer än ett fashion statement. De har ett funktionellt syfte som är aktuellt än idag.

Vandringsstövlar med röda snören förklaras

Om du är något som jag har jag aldrig insett att röda snören var vanliga i vandringskängor. Jag tänkte aldrig på det förrän min fru påpekade det för mig. Var och en av oss har ett par stövlar med röda snören. Vi letade inte efter det, men det gjorde mig nyfiken.

Jag började se röda snören överallt och jag var tvungen att ta reda på var traditionen kom ifrån. Som det visar sig var detta en fråga som inte verkar ha ett definitivt svar. Jag letade igenom internet efter ett svar, men ingenting verkade komma att tänka på.

Det finns en historia av skinheads som bär röda snören, men det kan inte ha läckt in i vandringssamhället. Jag har vandrat hela mitt liv och jag har aldrig sett ett skinhead på leden. Kanske påverkade stilen populärkulturen, men det måste finnas något annat.

Nog om skinheads, låt oss prata vandrare. Efter att ha frågat runt, har jag äntligen hittat några skäl som är helt vettiga. Kanske var det bara en fråga om stil, men jag tror att det låg mer i att välja att använda röda snören. Här är anledningarna till varför röda promenadsnören blev populära och varför de fortfarande används idag.

  1. Det fanns inga tekniska tyger på 60/70-talet så alla stövlar hade liknande läderdesign. Stöveltillverkarna använde röda skosnören så att de kunde skilja sina robusta industriella arbetsstövlar från lättare, mer greppvänliga vandringskängor.
  2. Rött är en jordfärg, så smuts och leransamling är mindre synlig på röda snören. Brunt är ett bättre val, men alla andra bruna läderstövlar kommer att ha röda snören. De var tvungna att hitta en liknande färg som skulle stå emot miljösmuts.
  3. Det är en fråga om tradition! De tidigaste vandringskängorna hade röda snören, så tillverkarna fortsatte med detta. Röda snören är ett sätt att visa att du är en del av vandringsgemenskapen.
  4. Gör dig själv att sticka ut mot den naturliga bakgrunden. Det är som att bära ljust orange under jaktsäsongen. Rött sticker ut mot den naturliga bakgrunden så att andra vandrare, jägare, rangers etc. kan se dig.
  5. Att tvätta röda skosnören är enkelt! Ta bort smutsen från utsidan och du är bra att gå.
  Hur många par strumpor ska jag ta med på en ryggsäckstur?

1. Röda snören skiljer vandringskängor från arbetskängor

Röda snören på vandringskängor blev en trend på 60-, 70- och 80-talen. På den tiden var det inte så stor skillnad mellan vandringskängor och traditionella arbetskängor. Vandringsstövlar var lite kortare och lättare, men de såg i allmänhet likadana ut.

Man kunde titta på ett par stövlar och genast berätta att de var designade för användning på spår (snarare än i en fabrik). Vandringsstövlar hade gummimönster för att förbättra greppet och lätta design så att du kan tillryggalägga fler mil på leden. Gummit var också en bättre isolator än läder, vilket gör dem till ett utmärkt val för vandring i kallt väder.

Plus gummisulor höll inte så länge i en fabriksmiljö. Läderstövlar kunde solas om, men det var inte ett alternativ för vandringskängor med gummisulor (det är det nu). Gummisulor har kommit långt under de senaste 60 åren, men de kommer fortfarande att slitas ut om du går på metallgaller och regelbundet går på cement.

Stöveltillverkare skulle förlora kunder om stövlarna inte höll mer än 1 år. Så de började använda röda snören för att differentiera sitt produktsortiment och traditionen föddes.

2. Smuts är mindre synligt på vandringskängor med röda snören

Stöveltillverkare använder jordfärger, så att smuts/lera är mindre benägna att hamna på dina stövlar. Bruna skosnören hade varit det självklara valet, men nästan varje par bruna läderstövlar har bruna skosnören.

Så de var tvungna att hitta ett alternativ som fortfarande skulle se bra ut när det var smutsigt, men som kunde få vandringskängor att sticka ut. Det är där röda snören kommer in. Rött är en jordfärg, så du ser inte smuts, blod etc., men det är tillräckligt ljust för att skilja arbetskängor från vandringskängor. Orange spetsar kunde också ha använts, men det är mindre kontrast mellan orange och brunt.

  Hur man hittar eller gör ett ultralätt glasögonfodral

Det krävs mycket lera innan man ska göra rent ett par röda skosnören. Jag lämnade mina stövlar helt i leran och sköljning av dem tar bort det mesta av smutsen. De röda snören ser inte perfekta ut utan att skrubba, men de ser bra ut att bära utan att folk lägger märke till den överblivna leran.

3. Röda promenadsnören är en lång tradition

Vandringsstövlar har haft röda snören sedan 1960-talet.

Folk har haft röda snören på sina vandringskängor sedan 1960-talet. De allra flesta av högkvalitativa stöveltillverkare har funnits sedan starten. Flergenerationsföretag vill fortsätta sina traditioner från det förflutna. Moderna stövlar har normala skosnören och gamla lädervandringskängor har röda eller bruna skosnören.

De förnyar när det behövs, men de håller fast vid vad varumärket har byggt upp. Varje företag jag kan komma på som har funnits sedan 1960-talet gör fortfarande röda snörstövlar. Keen är en av de få vandringskängor jag kan komma på som har börjat bygga stövlar (förmodligen några fler) sedan 2000-talet.

Om man tittar på Keens produktlinje så finns det inte ett enda par stövlar med röda snören. Tror du att det är en slump? De kan inte bygga vidare på företagets traditioner, så de gör stövlar som följer moderna trender. Jag gillar verkligen Keen-stövlar (de är riktigt bekväma), men de har inte tidlösa läderdesigner som har överlevt de förändrade modetrenderna.

Om man tittar på en äldre stöveltillverkare som Danner ser man raka motsatsen. De moderna vandringskängorna har alla vanliga färgsnören, men de klassiska läderkängorna har röda snören. Det finns några undantag som Salomon, men de var ursprungligen ett skidföretag.

Röda snören får dig också att sticka ut som en del av vandringsgemenskapen. Du vet var någon står när du ser ett par stövlar med röda snören. De är med största sannolikhet en vandrare eller någon sorts friluftsentusiast.

  Hur många lumen ska en pannlampa ha? Strålkastarens ljusstyrka förklaras

4. Röda snören får dig att sticka ut mot den naturliga bakgrunden

Röda snören är lättare att se.

Rött är en av de färger som omedelbart fångar din uppmärksamhet. Det är tydligt att du inte tittar på ett djur när du ser röda skosnören röra sig genom undervegetationen. Det finns en handfull djur med röd päls och fåglar med röda fjädrar, men om du ser röda rörelser är det förmodligen en människa.

Det kanske inte verkar vara en stor sak, men det är oerhört viktigt under jaktsäsongen. Dina kläder ska göra det tydligt att du inte är ett djur. De flesta börjar med överkroppen, men lite rött på skorna gör inte ont. Ibland syns inte toppen av din kropp, så det är skönt att ha lite extra färg för att hjälpa dig att sticka ut.

Det är lite konstigt, men djur har svårt att se rött. Djur har större stavceller i ögonen för att förbättra mörkerseendet, men stavarna spelar en väldigt liten roll när det kommer till färguppfattning (kottar är relaterade till färg).

Stavarna kan ta upp korta/medelstora våglängder av färg, som blått och grönt, men rött har den längsta våglängden, så det är helt osynligt för de flesta djur. Djur kommer därför inte att kunna se röda snören. De kommer att lukta och höra dig, men du är mer benägen att se vilda djur om du bär rött.

5. Att tvätta röda skosnören är enkelt!

Det är lättare att få bort smuts från röda snören.

Röda skosnören är väldigt lätta att tvätta (precis som bruna snören). Det räcker med att skrubba lite med tvål och vatten. Du kommer inte få fläckar som behöver rengöras noggrant för att få tillbaka sin ursprungliga färg. Det behövs alltså inga speciella tvättmedel för blekning och färgkorrigering.

Kasta dina snören i en liten behållare och torka av smutsen på utsidan. Ta en tandborste eller en mjuk borste för att ta bort smutsen på utsidan och du är igång. De kanske inte är helt fräscha, men du kan inte se smuts på avstånd.