Varför har sovsäckar 2 dragkedjor och hur använder man dem?

För några dagar sedan besökte jag en friluftsbutik och såg en viss sovsäck med två dragkedjor. Det verkade helt slumpmässigt först och gjorde mig lite nyfiken. När jag kom hem lyckades jag komma på flera användningsområden för det, även om djupare forskning på internet gav ett bättre svar. Låt oss se varför sovsäckar har 2 dragkedjor.

Sovsäckar har sedan dess haft två dragkedjor denna konfiguration ger bättre komfort runt dina axlar, speciellt när de är placerade vinkelrätt. De kommer också att ge dig bättre intern ventilationshantering och hjälpa dig att sänka temperaturen när den stiger. Slutligen skulle två dragkedjor göra upplevelsen enklare för både höger- och vänsterhänta och fungera som en bra backup ifall någon av dem skulle fastna.

1. Bättre komfort

Den dubbla dragkedjan gör vanligtvis sovsäckarna bekvämare. Den övre dragkedjan ser till att väskan stängs ordentligt och säkert.

Om du någon gång varit ute kommer du att förstå vikten av att försluta människokroppen i påsen så noggrant att ingen kall luft kan komma in i betydande mängder.

Men att skära av dig från utsidan ger också en del obehag, särskilt i de fall där väskan är så hårt lindad runt dina axlar att det krävs mycket ansträngning för att ändra din position.

Men det är här den nedre dragkedjan hjälper. Genom att öppna den kan du avsevärt öka mängden tillgängligt andrum i sovsäcken. Detta kommer i sin tur att göra din sömn till en lugnare affär.

2. Bra ventilation

Sovsäckar är designade så att de behåller värmen du genererar när de väl har dragits upp. Men ibland kan det bli lite för varmt för komfort.

Ibland genererar din kropp så mycket värme att den börjar hindra din njutning istället för att öka den. Men det räcker inte att bara öppna upp väskan för att släppa ut en del av denna värme, eftersom du kommer att förlora all värme du har genererat fram till den punkten.

Det är därför två dragkedjor är viktiga. Du kan bestämma den interna atmosfären i din sovsäck genom att leka med den nedre dragkedjan.

Båda målen kan uppnås enkelt och bekvämt.

3. Handdominans

Förutom andningsförmåga och ventilation ger sovsäckar med två horisontella dragkedjor bättre åtkomst för både vänster- och högerhänta.

I ryggläge är det lättare att nå åt sidan i motsats till din dominerande hand. Om du till exempel är högerhänt kommer det att kännas bekvämare om dragkedjan sitter till vänster.

Sovsäckstillverkarna har löst det problemet genom att lägga till en dragkedja på varje sida – på så sätt är du inte begränsad i att välja vilken du ska köpa.

4. En praktisk reserv

Om din sömn fastnar när du campar känner du dig hopplös. Första gången det hände mig var också första gången jag satte upp ett eget tält.

Du kämpar inte bara utan ansträngning för att få loss den, din kropp tappar konstant värme. Tja, om du har två dragkedjor kan du fortfarande använda den andra för att öppna sovsäcken och komma ut.

  När ska jag köpa nya klätterskor? (5 varningsskyltar)

Ändå, om ditt problem är att du inte kan stänga din sovsäck, är två dragkedjor fortfarande inte vettigt. Jag kommer in på det senare och visar hur du fixar en fast dragkedja.

Kan du dra ihop 2 sovsäckar?

Sovsäckar med två dragkedjor möjliggör en bekväm dubbel dragkedja. Det är inte bara möjligt att dra ihop två sovsäckar utan det uppmuntras också av följande skäl:

1) Om du drar ihop två väskor kan två personer sova tätt tillsammans. Detta ger större komfort eftersom två kroppar genererar mer värme än en.

2) Det har föreslagits att två väskor med dragkedja tillsammans ger en mer romantisk sömn eftersom den resulterande konfigurationen efterliknar en riktig säng.

3) På samma sätt uppskattar många par möjligheten att detta arrangemang ger dem att sova sida vid sida.

4) Med rätt märke av sovsäckar kan du faktiskt dra upp huvorna och säkra dem med dragsko och hålla huvudet lika varmt.

5) Anslutna sovsäckar ger vanligtvis mer utrymme att manövrera. Det är möjligt att röra sig inomhus utan att störa din partners sömn. En person kan rulla runt utan att flytta sovsäcken eller ens stöta på den andra.

Det räcker med att säga, även om tanken aldrig slagit dig, det finns massor av anledningar att dra ihop två sovsäckar.

Vad är det korrekta sättet att göra detta?

Se först till att båda sovsäckarna är helt utfällda och ligger symmetriskt bredvid varandra. Vid det här laget måste du se till att sovsäckarna har dragkedjor på båda sidor – båda ska ha en dragkedja till mitten.

Dra sedan båda sovsäckarna genom segmentet som är stängt mot marken. Vid det här laget är den främre delen av sovsäckarna vidöppen – du kan lämna det så och använda dem som en filt eller kanske dra ihop dem för en bättre tätning.

Blir alla sovsäckar ihop?

Du kan inte bara kombinera två sovsäckar som du stöter på. Vissa villkor måste vara uppfyllda, till exempel:

1) Försök hitta sovsäckar med två dragkedjor vardera. Detta ger dig mycket mer flexibilitet.

2) En väska ska ha vänster dragkedja medan den andra ska ha höger dragkedja.

3) Du måste se till att blixtlåsen är av samma storlek och typ.

4) Det skulle också vara i ditt bästa intresse att se till att väskorna är av liknande modell.

Det är värt att notera att reglerna kring att dra ihop två sovsäckar inte är absoluta. Situationerna varierar ofta beroende på vilka sovsäckar det gäller.

Det finns väskor av olika märken och modeller som är roliga att kombinera så länge blixtlåsen är likadana. Du har även väskor som du bara kan para ihop med andra väskor av exakt samma typ.

Många moderna sovsäckar har etiketter som anger om de kan dras ihop med andra sovsäckar eller inte. De kommer till och med att berätta vilka väskor de kan paras med och vilka väskor de inte är kompatibla med.

  Gör ATV-fälgar någon skillnad under körningen?

Hur vet jag om blixtlåsen matchar?

I alla fall, oavsett typ av sovsäck eller till och med märke, bör du matcha dragkedjorna på ett visst par sovsäckar innan du kombinerar dem. Med andra ord bör deras tänder vara av samma storlek och material. Dragkedjor kan vara metall, plast och spole.

Var noga uppmärksam på materialet, storleken och formen på tänderna. Det är möjligt att söka vägledning online eller från en erfaren campinginstruktör.

Men för det mesta kan du lika gärna lita på din egen syn. Om du tittar på dragkedjan på någon speciell sovsäck, kommer det inte att dröja länge innan du märker att tänderna är lika eller drastiskt olika dem på sovsäcken du vill koppla den till.

Om skillnaderna mellan de två dragkedjorna är för små för att identifiera, fortsätt och experimentera. Dra upp dragkedjan på sovsäckarna, sprid dem sida vid sida och se om tänderna kan glida ihop för att bli tätt.

Vad händer om sovsäckarna har olika storlekar?

Vissa insisterar på att två sovsäckar måste vara lika stora för att kunna dras ihop.

Men detta är inte nödvändigtvis sant. Det går att dra ihop två väskor även om de skiljer sig något i storlek. Den resulterande påsen kan sakna den prydlighet och symmetri som vissa människor längtar efter, vilket förmodligen är anledningen till att de avvisar denna idé.

Men storleken på väskorna är inte nödvändigtvis ett hinder för att få ihop två väskor.

Behöver jag ta med två sovsäckar på min resa?

Om du sover med en annan följeslagare skulle alla ha med sig sin egen sovsäck och du skulle nog klara dig. Ändå kan det vara lockande att ta med två sovsäckar om du vill njuta av denna extra komfort.

Om du planerar en kort vandring eller kanske camping i samma område under några dagar, skulle jag säga att det inte borde vara ett problem att ta med två väskor.

Det blir lite mer komplicerat om du måste gå mycket och din packning måste vara lätt. Generellt sett skulle jag inte ta mer än 10% av din egen kroppsvikt. Om din ryggsäck väger mer, lämna den extra sovsäcken hemma.

Hur som helst, jag föreslår att du kollar in min artikel där jag diskuterade hur man fäster en sovsäck på en ryggsäck. Ännu bekvämare blir det om du tar med mer än en sovsäck, eller kanske den som tillhör din partner.

Kan jag lägga två sovsäckar i ett tält?

Att ha två sovsäckar i ett tält kan vara problematiskt, även om ditt tält var avsett för mer än en person. Den främsta anledningen till det är att tälten vanligtvis är pyramidformade, vilket gör det svårt att ställa dem upprätt när det är två påsar i dem.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Los Angeles

Det bästa sättet att svara på denna fråga är att testa ditt tält hemma för att se om det klarar mer än en väska. Om det inte är möjligt kan du alltid campa utan tält genom att hänga en presenning över din sovsäck.

Om du aldrig har gjort det här förut rekommenderar jag starkt att du tar en ordentlig titt på en artikel jag skrivit om 15 viktiga campingknutar. Jag har samlat alla knutar du kan tänka dig där och detaljerade instruktionerna för varje knut.

Hur packar man upp en sovsäck?

En fast dragkedja är ganska vanligt och blir ännu mer aktuellt när väskan har två dragkedjor. Det finns några sätt du kan ta itu med komplexiteten hos en sovsäck med dragkedja:

Fångat damm

Om dragkedjan fastnar i väskans tyg när du skjuter upp den är det enklaste sättet att lösa upp den genom att vända riktningen.

Om det inte fungerar, skaka det försiktigt tills tänderna dras ut ur tyget. Ändå kan du behöva använda lite kraft för att lossa den.

Om det verkar sitta ordentligt kan du behöva göra en skarp rörelse i motsatt riktning. Om ingendera har fungerat kan du alltid trimma problemområdet så att det inte påverkar resten av tänderna.

Fast dragkedja

Om dragkedjan fastnar, genom att den helt enkelt vägrar att röra sig upp eller ner, försök leta efter skadade eller felinriktade tänder. Reparera alla tänder som kan repareras.

Där du misslyckas, gå till en skräddare. Det är också möjligt att den har fastnat av smuts. Om du misstänker att så är fallet, se till att ge den en grundlig rengöring med en tandborste och se vad som händer. Riskera inte att packa upp väskan om du inte vet vad du gör.

Slutsatser

Vissa egenskaper hos campingutrustning kan verka helt godtyckliga till en början, men när man gräver djupare i dem tror man ofta att de tjänar ett viktigt syfte.

Detta är säkert fallet med sovsäckar med två dragkedjor. Förutom bättre komfort och ventilation gör dubbla dragkedjor det möjligt att fästa ihop sovsäckar.

I allmänhet kräver den processen två sovsäckar med dragkedja i motsatta riktningar. Ändå är väskor med två dragkedjor mer flexibla och kan fästas på en dragkedja från båda hållen.

För att två sovsäckar ska passa ihop måste de ha samma typ av tänder och sitta på höger sida – se till att testa innan du reser.

Jag hoppas att min artikel besvarade din fråga. Om du har några frågor eller nya insikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!

Källor

  1. Allt du behöver veta om tvåvägsdragkedjor – sbs dragkedja
  2. Allt du behöver veta om dragkedjor – höjdblogg
  3. 5 saker du kanske inte visste om din sovsäck – Sierra
  4. Par: Överväg att dra ihop dina sovsäckar – cykla runt
  5. SAMMANFATTNING PÅ PÅSAR – ryggsäcksljus
  6. Dra ihop två sovsäckar – knäcka planeten