Varför har pannlampor rött ljus? Det verkliga svaret

När jag köpte min första pannlampa såg jag att den hade tre lampor – två av dem var röda och däremellan den vita, som också var den största. Pannlampan hade den här funktionen som gjorde att jag kunde byta strålens färger, även om jag inte var säker på vad syftet var. Under ganska lång tid fortsatte jag att bara använda det vita ljuset; men jag undrade hela tiden: varför har pannlampor rött ljus? Under åren har jag lärt mig en del intressanta fakta om det ämnet – låt mig presentera dem för dig.

De viktigaste ficklamporna har ett rött ljus eftersom det håller dina ögon anpassade till mörkret, attraherar vilda djur bättre och är vänligare mot andra campare (istället för det gula ljuset). Den röda strålen gör det också lättare att läsa kartor och ger bättre signal vid en nödsituation.

Senare kommer jag även visa dig i vilka situationer du bör använda rödljusfunktionen och ge dig några alternativ om din nuvarande pannlampa inte har det. Jag kommer till och med att överraska dig och visa dig varför det är bättre att använda det om du vill förlänga batteritiden.

1. Håll ögonen anpassade till mörkret

Många hävdar att användning av rött ljus bevarar mörkerseende, även om den exakta förklaringen till det ofta är oklar. Det bästa sättet att förstå det är att bli bekant med egenskaperna hos vår näthinna.

I allmänhet finns det två typer av fotoreceptorer som ansvarar för vår syn: stavar och kottar. I starkt dagsljus är de som gör det mesta av arbetet konerna, som främst ansvarar för att se färger. Å andra sidan, när ljuset dämpas tar staplarna över och ger en svartvit bild.

Övergången mellan de två staterna kallas mesopiskt tillstånd – det exakta ögonblicket då konerna slutar signalera och spöna går för fullt. Den processen är känd som Purkinje effekt och är anledningen till att röda föremål mörknar snabbare än andra färger.

När vi använder röda färger aktiverar vi både konerna och stavarna, även om de senare förblir omättade eftersom de inte är känsliga för långvågigt ljus.

Den specifika desaturationen håller dina ögon anpassade till mörkret, även om du kan se din omgivning genom det röda ljuset.

2. Bättre för insekter och vilda djur

Liksom människor har även djur och insekter stavar och kottar i näthinnan, om än i en annan koncentration.

När vi åker på camping är de varelser som bör vara vårt primära fokus nattdjuren, eftersom ljusen vi gör med våra lägereldar och ficklampor kan locka dem.

Men vad ger djur och insekter deras utmärkta mörkerseende är en hög koncentration av stavcellervilka är mindre känslig för rött ljus.

Så när du färgar blixtrött med dina strålkastare är det mindre troligt att du stör och lockar nattdjur. Ändå skulle jag inte säga att du bör undvika andra ljus eller lägereldar helt och hållet.

Tvärtom – jag rekommenderar att du gör det. Ett av de bästa sätten att hålla dig varm när du campar är gör dig själv en brasa som skulle brinna hela natten – Jag har ägnat den här artikeln åt just det syftet, och detaljerat detaljerat alla olika tekniker jag kunde hitta.

När det gäller strålkastare går det bra att använda det vanliga ljuset, bara ändra det till en röd färg när du går runt din campingplats och blinkar till avlägsna skogar.

  Hur högt går ett parasail?

3. Vänlig mot andra campare

Om du campar ensam skulle det ämnet vara irrelevant. Men när du går ut med din familj eller vänner kan det vara irriterande att ha en ficklampa eller pannlampa i gula färger.

Ofta tänker vi inte på det, men det är nästan omöjligt att prata med någon utan att se dem i ögonen. Att göra det i rött läge kommer inte att förblinda dina vänner särskilt mycket och kommer inte att förstöra deras mörkerseende.

Senare ska jag gå in på olika scenarier där jag rekommenderar att du använder det röda ljuset; dock ska jag nu nämna att du bör utnyttja det i ditt tält.

När du delar ditt skydd med en kropp, kommer blinkande en pannlampa att reflektera och irritera ögonen på dina följeslagare, för att inte tala om djuren utanför.

4. Lättare att läsa kort

Anta att du är i slutet av din promenaddag och på väg att nå din destination. Tyvärr hamnar vi ofta efter schemat och går i mörkret för att se solnedgången.

Ärligt talat, det hände mig så många gånger när jag åkte på camping, speciellt när himlen är mulen och du tappar ljuset snabbare än du planerat.

Tja, jag skrev en hel artikel om det 45 campingtips som verkligen gör skillnadoch nämnde där att köpa en huvudfackla för kartläsning.

Men om du använder det vanliga ljuset är det svårt att navigera, eftersom du hela tiden tappar ditt mörkerseende. Ännu värre blir det om du förvarar ditt kort i en genomskinlig plastpåse för att skydda det från regn – det reflekterar ljus mer än något annat.

Så jag föreslår att du använder funktionen för rött ljus i din pannlampa när du navigerar – det blir lättare att se din omgivning på detta sätt och behålla din skarpa sikt.

5. Lämplig för nödsituationer

När du är i skogen är det viktigt att förbereda dig för en nödsituation.

Det finns många anledningar varför det kan vara farligt att gåoch om det här är nytt för dig rekommenderar jag starkt att du läser den här artikeln om det – jag tillbringade två och en halv arbetsdag med att gå igenom de olika scenarierna.

Tja, om du går vilse efter solnedgången kan det hjälpa att använda det vanliga ljuset med din huvudfackla. Ändå är ett gult ljus lätt att missa, eftersom det bara kan vara månens reflektion från glas eller vatten.

Ett rött ljus däremot är givetvis urskiljbart och kan vara användbart när man ringer efter hjälp. I en nödsituation rekommenderar jag också att du använder flimmerläget (om du har ett) – det är imponerande synligt för det mänskliga ögat.

Utvidgar den röda färgen vårt perifera seende?

När jag undersökte ämnet rött ljus på internet, stötte jag på några forum som hävdade att det röda ljuset förbättrar perifert syn.

Jag blev lite förvånad över detta, eftersom det fick den röda lampan att verka lite magisk och extremt idealisk för camping och utomhusaktiviteter.

Tyvärr en artikel publicerad i Journal of Vision i april 2009 gav ett motsatt perspektiv. Enligt studierna:

”Färguppfattningen förändras genom hela synfältet. Det är bäst i fovea och minskar i periferin. Känsligheten för rödgröna färgvariationer minskar mer mot periferin än känsligheten för luminans eller blågula färger.”

  Kommer en lägereld att hålla ormar borta?

Med andra ord blir området som ansvarar för perifert syn (näthinnan runt fovea) snabbt mindre känsligt för röda än för olika färger.

Jag tror att det inte finns något sätt att lura Moder Natur och få det ultimata inom perifera seende, även om röda lampor fortfarande skulle bevara ditt mörkerseende, som jag redan har visat ovan.

När ska jag använda det röda ljuset?

Vi förstår nu varför det röda ljuset på våra strålkastare bibehåller mörkerseendet bättre och vilka de andra fördelarna är.

Det här är bra, även om frågan kvarstår: i vilka situationer ska du faktiskt använda det och varför inte alltid dra nytta av det?

Generellt bör du dra nytta av rödljusfunktionen när dina ögon ofta måste vänja sig vid svagt ljus eller mörker.

I ditt tält

Jag har nämnt just det exemplet tidigare, så jag kommer in på det snart. När du går in i ditt tält är det bättre att använda den röda funktionen, eftersom den är snällare mot dina huskamrater och lockar mindre djur eller insekter utanför.

Det är också bättre att använda det när du läser en bok i sovsäcken innan du ska sova – dina ögon kommer att kännas bekvämare och mindre bländade av det vita papperet.

Går på toaletten

Om du behöver gå ut för att använda toaletten bör du definitivt byta till rött läge – det finns två huvudorsaker till detta.

För det första kommer dina ögon snabbt att anpassa sig till den mörka miljön och du skulle förmodligen inte snubbla över en sten eller en bruten gren.

För det andra, utanför ditt tält exponeras du, och du är mindre benägen att attrahera björnar eller ormar när du lyser upp röda – som jag sa, djur och insekter är mindre irriterade av röda.

Sök i din ryggsäck

När du går igenom din vandringsryggsäck på natten är det omöjligt att hitta något utan att använda en pannlampa.

Men om du använder det vanliga ljuset blir du bokstavligen blind ett tag och tappar mörkerseendet helt. Använd därför det röda ljuset när du behöver gräva nedgrävda föremål djupt i din ryggsäck och det inte finns någon annan ljuskälla från ovan.

På ljus måne

Har du någonsin försökt läsa en bok under en ljus måne? Till en början verkar allt bra, även om vi tappar skärpan i synen ganska snabbt och det blir omöjligt att fortsätta läsa.

Enligt NASA: ”Månsken fördunklar inte bara din syn, utan skapar också en liten död fläck.Tydligen är ljuset från månen inte snällt mot det mänskliga ögat.

Fysiologin är komplicerad, även om summan av kardemumman, tror jag, är att du fortfarande ska använda din pannlampa om du läser en bok under stjärnorna – speciellt det röda ljuset.

Och om du är ett fan av att börja titta och försöka använda stjärnkartan efter solnedgången – tveka inte och ge det röda ljuset en chans – lita inte på månens ljus.

Använder röda lampor mindre ström?

När du umgås är det viktigt att spara så mycket som möjligt på strömförbrukningen, eftersom resurserna är begränsade.

Tja, om du planerar att använda strålkastare är chansen stor att du tar med dig några extrabatterier på vägen. Ändå kan ett paket av dessa vara en tung börda, speciellt när man vandrar långa sträckor.

  Kostnader för jetski-släp (för enkel- och dubbelsläp)

När jag läste om strömförbrukning såg jag flera kommentarer anger att röda lysdioder förbrukar mindre ström än vita eller gula.

Jag har inte lyckats hitta den exakta effektfördelningen vid byte till rött läge via tillverkarnas hemsidor, även om jag tycker att de tidigare åsikterna är ganska tillförlitliga.

Men om du campar en kort period skulle jag inte oroa dig så mycket för det – pannlampor kan vara tända för det mesta mer än fem timmar åt gången.

Vad händer om min pannlampa inte har rött ljus?

Den röda strålen kan vara ganska användbar, även om vissa strålkastare (särskilt de gamla) inte har det alternativet. Ändå kan det problemet enkelt åtgärdas utan att vidta dyra åtgärder – du behöver absolut inte köpa en helt ny.

Först kan du köpa strålkastarfiltret separat och fästa det på det aktuella ljuset – det behöver inte sitta perfekt så länge det inte faller av.

Om det är långt kvar att köpa en ny uppsättning filter kan du även applicera röd cellofan och täcka hela baren med den.

Problemet här är att det skulle vara svårt att växla mellan färger och du skulle behöva klistra om det varje gång. Att köpa en ny pannlampa är dock fortfarande ett rimligt alternativ – det är ett smart tillägg och förmodligen nödvändigt i många år framöver.

Här är ett bra trick jag hittade på YouTube (killen använde det på sin ficklampa, även om jag tror att du kan göra detsamma med en huvudfackla) –

Varför har strålkastarna grönt ljus?

Vissa strålkastare och ficklampor har gröna lampor förutom rött – det finns några anledningar till detta. För det första är de gröna nyanserna behagliga för vår syn, och man ska kunna titta igenom dem under en längre tid utan obehag.

Det är ganska viktigt eftersom vandring och camping innebär att spendera mycket tid i mörkret och din syn är begränsad.

Dessutom är djur och insekter mindre irriterade av en grön stråle och skulle vara mindre attraherade av den – precis som det röda färghuset. Det är faktiskt en av anledningarna till att jägare och fiskare ofta använder grönt ljus när de arbetar utomhus – det skrämmer djuren mindre.

Vilket skulle fungera bättre: den gröna eller den röda? Uppriktigt sagt finns det ingen signifikant skillnad mellan de två. Om du måste välja en så tycker jag att du ska välja den som är skonsammare för dina ögon.

Slutsatser

Vissa strålkastare har alternativet rött ljus och det primära syftet är att hålla ögonen anpassade till det omgivande mörkret.

Dessutom är det mindre troligt att den röda strålen lockar till sig vilda djur eller insekter som är vanliga på campingen eller vid andra utomhusaktiviteter.

Att använda det alternativet kan vara praktiskt om du tillbringar lite tid i ditt tält, vandrar utomhus eller letar efter saker i ryggsäcken.

Om du campar i starkt månsken, skulle jag också rekommendera att använda det röda ljuset, eftersom din syn inte kommer att förbli skarp över tiden.

Om din pannlampa inte har ett rött ljus alternativ kan du improvisera en genom att använda separata filter eller cellofanpapper.

Jag hoppas att min artikel har gett dig några svar. Om inte, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!