Varför har husbilar stegar på baksidan?

Van camping är ett växande tidsfördriv över hela världen. Vi letar alltid efter nya sätt att göra våra campingupplevelser så bra som möjligt. Om du är ny på van camping, eller en ny skåpbilsägare, kanske du undrar varför du skulle behöva en stege på din husbil.

Varför har husbilar stegar på baksidan? Husbilar har stegar på baksidan för att ge tillgång till taket för att rengöra eller rensa skräp. Du kan också använda stegen för mindre takunderhållsproblem. Stegen fungerar också som ett verktyg för att använda taket för förvaring eller underhållning.

Alla husbilar kommer inte med fasta stegar. Vissa människor väljer att köpa en bärbar stege medan andra gör ett permanent eftermarknadsalternativ. Det finns en mängd olika anledningar till att du kan använda en stege, och var och en är unik.

Varför har husbilar stegar?

Husbilar har stegar av flera anledningar. De viktigaste är:

1. Rengöring och reparation av taket

Stegen på husbilen ger dig tillgång till taket. Att rengöra utsidan av din husbil eller husbil är en fruktad uppgift, men att ha enkel tillgång till taket kan göra det mindre komplicerat för dig att hålla rent och underhålla.

Att ha en husbil med en stege på baksidan eller sidan kan göra det lättare att klättra upp för att rengöra taket och kontrollera eventuella fläktar eller ventiler för att se att tätningen eller tätningsmedlet behöver repareras. Det är också bra att reparera eventuella skador som har uppstått på taket och att få tillgång till luftkonditioneringsenheten.

Kostnaden för att låta en professionell underhålla din husbil kan vara dyr men också tidskrävande eftersom du måste ta den dit för att få den detaljerad. Att ha en stege till ditt förfogande kommer att sänka det belopp du spenderar på underhållsavgifter och sparar dig en resa.

2. Solpaneler och satellitåtkomst

En av de viktigaste sakerna som husbilsägare har eller lägger till sitt tak är solpaneler. Solpaneler är ett effektivt sätt för campare att ha elektricitet när de campar på avlägsna platser. Solpaneler gör livet så mycket enklare; du kan köra apparater, elektronik och andra föremål som behöver ström bekvämt.

  Fiska med WD-40: Är detta ett skämt eller en genial idé

Liksom andra delar av din husbil kommer solpaneler ibland att behöva uppmärksamhet. En stege ger dig tillgång till att efterdra hårdvara, reparera eller rengöra dina paneler för att hålla dem i drift med maximal effektivitet.

Om du har en satellit på taket av din husbil behöver du ibland efterdra hårdvara, rensa bort snö eller is från parabolen eller LNB-armen om du är en vintercampare och en stege kan vara väldigt praktisk i dessa situationer.

Dessutom, om du gick under ett träd som inte var riktigt så högt som du trodde att det var, kan du använda stegen för att rensa bort små lemmar som fastnat någonstans de inte skulle vara.

Andra inlägg av intresse

 • Hur hög är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide
 • Husbilar och boendekontroller: 7 saker du måste veta
 • Kan du bo i en sprinterbil?
 • Varför är campingljusen röda?

3. Åtkomst till lagring

Ett takräcke är en uppsättning stänger fästa på taket på ett motorfordon. Med begränsat utrymme i din husbil ger ett takräcke dig extra utrymme och plats för stor utrustning och last. Takräcken kräver att du har en stege av någon typ. Annars kommer du inte att kunna stuva din utrustning.


Vet du vilken typ av utrustning du vill ha med dig? För att välja rätt takräcke måste du tänka på vilken utrustning du vill ha på vägen för att undvika kompatibilitetsproblem.

Några av de saker som du kanske vill bära ovanpå en husbil är:

 • Kajaker
 • Surfbrädor
 • Snowboards
 • Skidor
 • Frakt

Ett universaltakräcke är ett utmärkt val om du behöver lite mer utrymme. De flesta stegar är kompatibla med alla takräcke du har eller köper. Men det är viktigt när du köper ett takräcke att det är specifikt för de föremål du vill bära.

4. Utsikten

Vissa människor använder stegen på baksidan av husbilen för underhållning, till exempel panoramautsikt över naturen eller evenemang som filmkvällar och sport.

  Bär du underkläder under värme? (Long Johns, Flanells, Thermal Underwear)

Att använda taket av skälen ovan kanske inte är en bra idé. Om du använder husbilstaket för underhållning, kanske du vill tänka på hur många personer taket kommer att vara värd för. Att ha mer än en person på taket kommer att placera trycket över den gräns som taket kan hantera, vilket kan resultera i skador.

Har alla husbilar stegar?

Alla husbilar är inte utrustade med stegar. För vissa skåpbilar måste du köpa en stege och sedan installera rätt för bästa användning – fördelarna med att ha en stege installerad på din husbil uppväger kostnaden.

Det är ibland viktigt att ha tillgång till taket på din husbil, och det är svårt att göra om din husbil är hög och högt över marken. Det är säkrare att ha en stege på baksidan av din husbil istället för att använda andra föremål att klättra på, som en stol som lätt kan ramla omkull utan något stöd.

Fast stege kontra bärbar stege

Du kan installera en fast stege eller köpa en med din husbil. Standardstegen ger dig direkt tillgång till taket för allmän rengöring och reparation av husbilen. Men det ger också alla som går förbi direkt tillgång till alla dina saker ovanpå. Eftersom detta inte är önskvärt väljer många campare istället en bärbar stege.

Om du funderar på att köpa en bärbar stege finns det många fördelar med dem. Bärbara stegar ger mångsidig användning och passar in i små utrymmen. Men det betyder att de kommer att behöva förvaras inuti, snarare än fästa på baksidan som en fast stege.

Det finns två typer av bärbara stegar du kan köpa till din husbil: hopfällbara stegar eller teleskopstegar.

Fällbara stegar

Dessa stegar viks på mitten. De bästa hopfällbara stegarna har följande kvalifikationer:

 • Fristående
 • Kompakt
 • Expanderas till A-frame
 • Lättvikt – 12 till 25 lbs
 • Enkel eller dubbelsidig
 • ANSI-typ – klassad för 250 punds hållning
  Vilken Hawaiiö är bäst för camping?

Teleskopstegar

Dessa stegar kan glida inåt och nedåt. De bästa teleskopstegen har följande kvalifikationer:

 • Lätt och stark
 • No-nych design för att kollapsa stegen
 • Tre storlekar förlängning
 • Pro Series ANSI-typ – klassad för 300-pund hållning

Den goda nyheten är att både en fast (förinstallerad) eller en bärbar stege ger dig tillgång till din husbils tak, oavsett vad orsaken är.

Använda din stege: Säkerhetstips

Oavsett om du köper en bärbar stege eller redan har en stege, är det viktigt att vara säker. Här är några tips till dig nedan:

 1. Läs säkerhetsetiketterna på din stege för att förstå korrekt användning. Det kan ta ett par minuter att läsa, men om du inte gör det kommer kostnaden i slutändan att vara din säkerhet.
 2. Håll tre kontaktpunkter åt gången. Genom att göra detta kommer du att hålla dig från att lägga all din vikt på ena sidan av stegen.
 3. Att vara vänd mot stegen samtidigt som du klättrar upp och ner hjälper till att anpassa din kroppsvikt till mitten av stegen.
 4. Undvik att använda stegen i dåliga väderförhållanden.
 5. Om du använder en bärbar stege, se till att fötterna står på ett stabilt, jämnt underlag.

Slutgiltiga tankar

Att ha en stege gör det lättare att komma åt taket på din husbil. Om man ska ha en stationär stege eller en bärbar stege är en personlig preferens. Du kanske inte ens behöver en stege om du bara ska göra rutinunderhållskontroller, dessa kan du göra hemma och spara kostnader för att köpa en. Fördelarna med en kollapsande stege gör att du kan få tillgång och hindra folk från att stjäla saker från ditt tak.

Hur som helst, oavsett vilken väg du väljer att gå, se alltid till att din stege är strukturellt säker och att öva på säkra stegtekniker medan du använder en.

Om du gillade det här inlägget kanske du också gillar att läsa det här – ”9 tips du bör veta innan du går på camping.”