Varför har fiskespön korkhandtag?

Att förgrena sig till andra fiskespön, eller byta vissa komponenter kan vara spännande, om än förvirrande. Korkhandtag har funnits ett tag, och många fiskare börjar bli svängda av dem.

Varför har fiskespön korkhandtag? Korkens naturliga egenskaper gör den mycket lämplig att använda som material för handtag på verktyg som används i kalla och/eller våta miljöer som fiske. Som material, kork:

 • överför vibrationer bra vilket ger förbättrad känslighet för fiskbett
 • är lätt, behåller värmen och formar sig efter handen över tid förbättrar komforten och minskar trötthet
 • är hydrofob – dvs absorberar inte så lätt fukt som svett och vatten
 • bibehåller sitt grepp i våta och kalla förhållanden

Allt detta gör kork idealisk för handtag för fiskespö!

Den här korta artikeln kommer att täcka allt om korkhandtag. Från underhållet till även spinnare som fungerar bäst med dem.

Varför använda kork?

Som vi nämnde i punkten ovan är korkhandtaget varmare vid beröring än standard EVA-skum. Bortsett från de mindre värmefördelarna, har det rapporterats att korkhandtagsfiskespön också är tre gånger känsligare än EVA. Detta på grund av korkens låga dämpningskapacitet, vilket hjälper den att ta emot vibrationer bättre.

Med tanke på att du oundvikligen kommer att få ditt spö blöt, hjälper korkhandtaget också att behålla ett visst grepp. När du tar hänsyn till saker som mjukt bete eller spinnare gör korkens känslighet att den är en go-to för många.

Finns det några nackdelar?

Kork kan vara lätt att knäcka, och du kanske upptäcker att ditt spö redan har kommit med något eget. Detta borde berätta tillräckligt om dess hållbarhet, som saknar den livslängd som dess EVA-motsvarighet har. Där en kork skulle gå sönder eller flisas, skulle ett EVA-skumhandtag vanligtvis förbli intakt.

Korkhandtag kan också vara svåra att rengöra ordentligt, och de höga kostnaderna för att äga något ömtåligt avskräcker vissa fiskare.

Hur behåller du ett korkhandtag på ett fiskespö?

Att hålla ditt fiskespö rent bör vara din högsta prioritet när det passar vädret. Om du har ett korkhandtag kan du behöva göra lite extra sanering. Följ dessa steg för att hålla ditt korkhandtag i bra skick:

  Hur man gör en Wheelie på en Yamaha TTR 125

Steg 1: Rengör ditt handtag

Vi vet att detta kan vara uppenbart, men det här steget kan hjälpa din kork att behålla en viss livslängd. Du behöver det viktigaste: tvål och vatten. Om du har en så gör en svamp underverk här. Löddra stavhandtaget och se till att dess problemområden är rena.

Steg 2: Täta ytan

Se till att din kork är helt torr och att den är ren. De problemområdena håller på att tätas in med tätningsmedel. Det betyder att när du smutsar ner händerna så glider det inte in i sprickorna på ditt korkhandtag. Problem som flisning minskar efter rutinförsegling, vilket gör korken starkare övertid.

Steg 3: Polera ytan

Om du har några suddgummikuddar är de det perfekta tyget för att säkert polera korken. Försök att hålla dig borta från pappershanddukar, eftersom tyget kan repa av en del av tätningsmedlen. Blöt dynan lite och kör långsamt igenom korken. Detta hjälper till att säkerställa att din kork är förseglad och ser helt ny ut.

För bästa resultat bör du upprepa detta steg en eller två gånger till.

Hur man reparerar ett korkhandtag

Ovanstående guide för underhåll kommer att hjälpa till vid reparation av handtag, men du måste ha dessa i åtanke när du utför underhåll av ditt korkhandtag. Ta dig tid att rengöra ditt handtag en gång i månaden. Om du fiskar i sötvatten kommer du att vara glad att ditt handtag greppar bättre när du får en stor fångst.

 • Fyllning: Du kan breda ut lite fyllning med enkla vardagsföremål som en spatel eller smörkniv. Om reparationen är sen länge kan du behöva applicera flera skikt i dina sprickor.
 • Efterbehandling: Arkivering måste komma före detta steg, eftersom det är en bra testare för fläckar. Det är bäst att lägga till ytterligare en finish eller tätningsmedel 24 timmar efter originalet.
 • Förberedelse: Din kork måste vara helt ren och torr. För bästa resultat, försök att hålla din kork i ett område som är över 40 grader Fahrenheit.
  Yamaha TTR 125 Dirt Bike: En ägares recension

Fungerar de på flugspön?

Korkhandtag är mycket populära för flugspön bland många fiskare, och korken tjänar verkligen sitt syfte. Greppen är viktiga för att ”spela” betet och allmänt kasta. Inte alla korkhandtag kommer att vara rätt för ditt flugspö, så experimentera lite innan du bestämmer dig för ett specifikt. Det finns två primära skäl till varför korkhandtag används med flugspön:

 • De är lättare: Detta material är bra för att minimera trötthet när du fiskar hela dagen. Det sägs att du kan gjuta några hundra gånger mer under dagen än vad du skulle göra med ditt vanliga EVA-skum. Vikt kanske inte verkar vara en stor faktor i början, men några extra uns kan ta bort stressen från handleden.
 • De erbjuder anständig hållbarhet: Med detta menar vi att när det blir blött är det inget du behöver oroa dig för att tappa ditt spö mitt i kastet. Särskilt om du gör rutinunderhåll på dina korkhandtag och se till att täta bort eventuella sprickor. Som vi nämnde tidigare i artikeln – EVA-skum är betydligt starkare än kork när det kommer till dagliga olyckor och har längre livslängd än sin motsvarighet.

Typer av korkhandtag för flugspön

Du har bara fyra olika typer av handtag att välja mellan när det kommer till kork. Inte alla handtag är lika och kommer att ge olika feedback för ditt spö. De fyra handtagen består av:

 • Full Wells: Detta är det populäraste alternativet på listan eftersom det finns på de flesta flugspön i detaljhandeln. Det är inte bara det tyngsta utan det största spöet som passar för fiskare med längre fingrar. På grund av dess storlek och vikt kan den orsaka trötthet för dem med mindre händer.
 • Omvända halva brunnar: Passar personer med medelmåttiga till mindre händer, den här typen av handtag är inte utbredd direkt för de flesta flugspön. Handtaget ger ett bra grepp utan att kräva för mycket tryck.
 • Modifierad västerländsk: Detta handtag är inte särskilt känt vilket gör det lite svårare att hitta. Det är en tjockare version av cigarrhandtaget och dess funktionalitet är begränsad. Det här är enstavshandtaget som inte passar särskilt många fiskare.
 • Cigarr: Det här handtaget är sällan tillgängligt i handeln och är något du kanske måste montera på ditt spö själv. Det är det minsta handtaget som finns och passar bäst för de med mindre händer. Handtagets lätta vikt säkerställer att fiskarna kan kasta hela dagen med minimal smärta.
  Detta är det bästa limet för en metspö

Även om du har begränsade alternativ, är chansen stor att det finns en fiskare som aldrig har vågat sig på en annan typ av handtag. Att prova ett annat handtag kan göra stor skillnad i ditt fiskespel, och dina händer kanske tackar dig också.

Är vissa korkhandtag bättre än andra

Det finns bara två sorters kork som är bäst för stavhandtag. Dessa är kända som AA och premier. Det bör noteras att ju fler sprickor eller fläckar som visas på korken, desto lägre betyg. Anledningen till att dessa två typer stöds så hårt beror på korkens hållbarhet och estetiken som följer med lacken.

Anledningen till att korkhandtag är dyrare än EVA-skum beror på efterfrågan och bristen på materialet. Även om det finns material där ute som kan hjälpa till att göra en stav lättare på handleden hela dagen, är de inte lika hållbara som korkhandtag. De olika materialkvaliteterna kommer också med skillnader i känslighet – och ju känsligare din rigg är, desto mindre är sannolikheten att du missar dessa lätta bett.

Erfarna sportfiskare tenderar att hålla med om att kork är bekvämare eftersom den formar sig efter handen med tiden. Det är mer känsligt, lätt och flytande, absorberar inte vätskor, håller ett säkert grepp i våta och kalla förhållanden, och överlag ser och känns helt rätt – allt som allt ett perfekt, naturligt material för fiskespöhandtag!