Varför gurglar min toalett när den spolas? (10 potentiella skäl)

Få saker slår skräck i husägarnas hjärtan snabbare än synen och ljudet av en gurglande, bubblande toalett. Det är inte den typ av hemunderhållsproblem du bara kan ”vänta” på att fixa.

Dessutom kan toalettproblem slå till när som helst. Du vill knappt ha gäster kvar med rynkor på näsan medan din härliga kväll går ner i avloppet, så vad är orsaken till din toaletts avskyvärda gurglande ljud, och hur kan du fixa det?

Toaletter och gurglande ljud: en översikt

En del av problemet med att bedöma en gurglande toalett är att det inte kan vara något allvarligt eller tecken på att något har gått fruktansvärt, fruktansvärt fel med ditt VVS. Utbudet av möjligheter är verkligen så brett, vilket gör att du behöver mer information innan du kan börja spika på det faktiska problemet och komma på en lösning.

På det hela taget tenderar toaletter att täppas till på grund av dränerings- eller sugproblem. Något någonstans i ditt VVS-system hindrar det naturliga flödet av luft, vatten och avfall genom slangen, och resultatet är det olyckliga gurglande ljudet.

Den stora frågan är om det är ett mekaniskt problem som orsakar problemet, om något fysiskt har orsakat en blockering eller om något annat är på gång.

Innan vi går in på orsakerna till varför din toalett kan gurgla, ta en sekund att andas. Synen, ljudet och, ja, möjligen lukten av en gurglande, bubblande toalett är tillräckligt för att oroa alla husägare.

Men om du läser detta medan din toalett gurglar och tror att det är ett mardrömslikt scenario som indikerar ett massivt VVS-problem, slappna av – dessa rädslor är sannolikt överdrivna. Som vi kommer att se kan de flesta av problemen på den här listan enkelt åtgärdas, och de som inte kan kan troligen lösas av en utbildad expert.

Håll dig lugn, diagnostisera källan till gurglandet, agera snabbt och toaletten kommer förmodligen att bli bra.

10 potentiella anledningar till att din toalett kan gurgla när den spolas

Här är tio potentiella anledningar till att din toalett gurglar:

1. Omvänd sugning

En av de största orsakerna till gurglande och bubblande i toaletter är omvänt sug. Detta inträffar när din toaletts P-fälla tvingas tillbaka in i ditt rörsystem som ett resultat av att P-fällan tas bort, vilket i sin tur orsakar brist på ordentlig ventilation och därmed de gurglande ljud du hör.

Se även  Är toaletttankar universella? Få den bästa passformen

Utan denna ventilering kan ett tillbakaflöde från vattenförsörjningen från andra delar av ditt VVS suga bort luft från din toalett, vilket orsakar gurglen.

Det finns många potentiella orsaker till denna typ av blockering, inklusive yttre skräp och tilltäppningar, som beskrivs nedan.

2. Täppt toalett

Detta är en av anledningarna till gurglande toaletter som husägare tenderar att frukta mest. Det finns bara inget trevligt sätt att förklara för gästerna att din toalett är igensatt. Det är bäst att helt enkelt täppa till toaletten så snabbt och rent som möjligt med din kolv eller toalettorm.

Innan du ens kan göra det måste du först identifiera exakt vad som har täppt till din toalett. Det kan vara frestande att tänka på att toalettträskor är samma (och lika grova), men faktum är att typen av träskor kommer att påverka hur du ska göra.

Några av de vanligaste orsakerna till toalettträskor inkluderar:

  • Typ av toalett: Vissa toaletter, särskilt lågflödes-toaletter och de som tillverkats före mitten av 90-talet, är mer benägna att täppa till. Om din toalett täpps till och gurglar ofta kan det vara dags att byta ut den.
  • Icke-spolbara föremål: Din toalett kan bara ta så mycket. Om du försöker spola bort icke-spolbara föremål som mat, våtservetter eller det mesta förutom toalettpapper och vävnader, riskerar du att täppa till din toalett.
  • Problem med toalettfällan: Toalettfällan är den böjda delen av din toalettarmatur som är inbyggd i den nedre skålen genom vilken avfall spolas bort. Det är tänkt att hålla kvar stående vatten och se till att avloppsgas inte kommer in i ditt hem. Om något blockerar det här hålet kan din toalett uppleva en allvarlig tilltäppning och börja gurgla.

3. Tilltäppta ventilationsrör

Nu går vi över till träskor av ett annat slag. Om din toalett i sig verkar proppfri, kanske du vill titta på vad den är fäst vid, börja med dina ventilationsrör. Standard amerikanska toaletter har vanligtvis ventilationsrör som leder upp till taket. Detta är en anledning till varför du vill se till att du aldrig låter ditt tak bli för smutsigt. Inte bara kan en ansamling av skräp skada ditt tak, utan det kan också potentiellt blockera dessa ventiler, vilket i sin tur kan orsaka igensättningsproblem för din toalett.

Detta beror på att dessa takventiler leder in frisk luft i ditt VVS, vilket hjälper till att förhindra dammsugare, problem med dräneringsflödet och den resulterande illaluktande lukten. När de är blockerade kan alla dessa saker inträffa och det kan orsaka tilltäppningar, komplett med ett gurglande ljud som ett resultat av att luftflödet som normalt skulle passera mellan den ventilen och rören som de är anslutna till blockeras.

Se även  Kan du lägga gjutjärn i ugnen?

När du rengör dessa träskor bör du vara försiktig. För det första är det inte bara din toalett eller VVS som står på spel, utan ditt tak också, så gör eller ta inte bort något om du inte är helt säker på att du vet vad du gör.

Dessutom kan orsaken till blockeringen vara allt från skräp till djuravfall till djuren själva – levande eller döda. Du måste vara beredd på det, och om du inte är det måste du ringa en rörmokare, takläggare eller djurkontrollexpert för att hantera problemet åt dig.

4. Tankproblem

Det är också möjligt att något i din tank har gått sönder och behöver bytas ut. Till exempel kan din toaletts klaff – placerad i cisternen – ha skadats. Denna enhet ser till att när din toalett väl har spolas, fylls den på med rent vatten. Ett problem här kan resultera i gurgling.

5. Annan felaktig utrustning

Förutom dina rör och tank, vill du också kontrollera andra aspekter av din toalett och VVS. Till exempel, om dina rör har läckt, det finns en spricka i din toalett eller om det finns någon annan strukturell skada, kan du behöva reparera eller byta ut dessa delar.

6. Förkalkningselement

Idén om att delar av ditt VVS-system ”kalcifierar” är aldrig en bra möjlighet, och det är tyvärr fallet här. Om du har en kraftig ansamling av material som kalcium, magnesium eller järn, kan din toalett bli igensatt, för att inte tala om den nedbrytning som kan uppstå med dina rör.

Detta kan ibland hända om du har hårt vatten i ditt VVS-system, eftersom det kan bli förkalkat. Resultatet av denna förkalkning kan vara ett rör och en tank som inte fungerar ordentligt, vilket leder till gurgling.

7. Ett grannskapsproblem

Om du har kontrollerat allt ovan och fortfarande inte har hittat källan till bubblandet och gurglandet, kan det hända att felet inte alls ligger i ditt VVS-system – åtminstone inte enbart. Om du hör att dina grannar eller andra hem i ditt grannskap upplever liknande VVS-problem, kan problemet vara med områdets vattenman och VVS-system.

Se även  Hur man gör (trä) trappor mindre hala för hundar

Å ena sidan kan det vara trevligt att veta att det åtminstone inte är ditt ”fel”. Å andra sidan, om så är fallet, vad ska man göra? På gott och ont kan du förmodligen inte göra någonting. Du kommer förmodligen att behöva ringa någon som är involverad i din stads regering eller avfallshanteringssystem, informera dem om problemet och låta dem hantera det, antingen själva eller med hjälp av ett VVS-företag.

8. Luft i dina vattenledningar

Som sagt är din toalettuppställning utformad för att hindra avloppsgaser och annan luft från att komma in i ditt hem. Samtidigt vill du inte ha en ansamling av dessa gaser eller någon annan typ av luft i dina vattenledningar. Om detta händer, vill du upptäcka källan till luftflödet och stänga av området.

9. Andra läckor

Det finns också möjlighet att det finns en läcka, men inte en direkt kopplad till din toalett, ditt hems VVS-system är sammankopplat. Om det finns en läcka någon annanstans kan det leda till att vatten eller avfall rinner tillbaka mot eller bort från din toalett på ett oregelbundet sätt, vilket orsakar gurglandet.

10. Sedimentavlagringar

Om vattnet som bubblar upp i din toalett inte är klart eller fyllt med avfall, utan snarare innehåller smuts eller bara ser brunt ut, kan ditt problem vara sedimentavlagringar. Detta kan vara resultatet av att smuts samlats in eller ett problem med din anslutning mellan ditt hems VVS och avloppsledningen.

Slutlig tanke: Ska du ringa en rörmokare?

En ansamling av sediment är ett allvarligare problem än en vanlig VVS-läcka eller tilltäppning, och kommer att behöva skötas av en professionell rörmokare. Detsamma gäller frågor som kvartersmässiga avloppsproblem och att dina takventiler blockeras av något du inte kan eller vill ta bort själv, till exempel ett djur. Dessutom, om du behöver reservdelar, såsom nya cisterner, rör eller helt nya tankar eller toaletter, kommer en rörmokare också att behövas.

Oavsett om du måste ringa en rörmokare eller inte kan hantera situationen själv, att veta vad de där gurglande ljuden som kommer från din toalett kan betyda kan hjälpa dig att undvika ett mer avskyvärt slut, agera snabbt och rädda ditt VVS.

Relaterad: Varför går min toalett slumpmässigt i några sekunder?

Lämna en kommentar