Varför gör mina vandringskängor ont i tårna? Nya insikter

Efter ingående forskning om orsakerna och möjliga lösningar för bara smärta, jag bestämde mig för att närma mig problemet från en annan vinkel: tårna. Denna typ av smärta följde med de flesta av mina vandringar, särskilt de som inkluderade några allvarliga nedförsbackar. Om du har frågat dig själv: ”Varför skadar mina vandringskängor mina tår?” – du har förmodligen kommit till rätt ställe.

En hel del av att läsa och titta på YouTube-videor gav några resultat.

Vandringsstövlar skadar tårna på grund av felaktig snörning, dålig storlek eller när du kliver rakt ner för sluttningen. Detta kan också vara resultatet av att ryggsäcken överbelastas eller att du inte tar tillräckligt med pauser.

I den här artikeln kommer jag att titta närmare på de tre kategorierna och erbjuda några sätt att lösa detta irriterande problem.

Olämplig snörning

Att snöra dina stövlar på fel sätt kan skada tårna och vrister, även om du väljer stövlar i rätt storlek. Generellt sett finns det två huvuddelar till snörningssystemet i vandringskängor: den övre delen och den nedre delen.

Gränsen mellan de två är där stöveln börjar böjas för att justera för bekväm gång. Ett vanligt sätt att lösa problemet är med hälsnörningen.

Det finns två olika sätt att göra detta – ett skulle använda stövlarnas krokar och det andra genom att göra två öglor i de första hålen.

Båda metoderna, som presenteras i videorna nedan, har utformats för att hålla dina hälar på plats. Det skulle i sin tur förhindra att dina tår slogs ner i tåboxen under nedförsbackar.

En annan snörningsteknik skulle vara att knyta två knutar för det andra hålet, med början från botten. Det skulle hindra dina spetsar från att lossna under promenader och hålla tårna på plats.

Dålig anpassning för den ”längre tån”

När vi köper ett par nya stövlar brukar vi bli tillsagda att hålla ½ tums avstånd mellan stöveln och tåspetsen.

Vi följer den ordningen; dock får vi fortfarande den där smärtan i tårna efter en lång promenad. I svåra fall kan en svart tånagel uppträda, vilket tyder på kapillärblödning.

Men vad gjorde vi för fel? Vi gjorde som vi blev tillsagda! Tja, rådet jag skrev ovan är inte helt korrekt. Egentligen bör du hålla en tum mellan din stövel och din LÄNSTA tå. Tillståndet jag syftar på, och personligen har, är Mortons tå.

Det är bara tillståndet där den andra tån är längre än den första. Förekomsten av detta varierar från land till land och är ungefär mellan 2,95 % och 22 %.

Om dina fötter har en sådan struktur bör du ta hänsyn till detta och informera butiksanställda som hjälper dig att välja rätt sko.

Vad de brukar göra är att trycka på kanterna på dina stövlar, se till att det finns tillräckligt med avstånd från din första tå. Ändå skulle det inte vara rätt sak att göra med Mortons tå.

Gnugga tårna

Som jag nämnde tidigare, är en vanlig orsak till tåsmärta att bryta insidan av dina skor.

Det kan bero på många skäl som beskrivs i den här artikeln, men det är inte alltid fallet. Ett annat scenario är när tårna gör ont av att gnugga istället för att gå sönder.

Båda fallen resulterar i tåsmärta, även om krossade tår vanligtvis åtföljs av en svart tånagel gnuggning åtföljs ofta av blåsor.

Förhållningssättet till denna fråga är också annorlunda. Om du har en tendens att utveckla blåsor på din vandring rekommenderar jag att du gör några förberedelser i förväg.

  Hur djupt du ska sänka linan när du fiskar

Var noga med att packa vaselin, blisterbandage och syntetiska strumpor. Om det uppstår blåsor, linda in området väl och applicera ett tunt lager vaselin på din innersula, i höjd med tån. Det skulle i sin tur minska friktionskrafterna och lindra smärtan.

Kör genast nerför sluttningen

Om du planerar en vandring med många nedfarter bör du vara mycket uppmärksam på detta. Det vanligaste misstaget de flesta vandrare gör när de går ner för en backe är att gå rakt ner för sluttningen.

Ärligt talat förstår jag det – det skulle göra det mycket kortare och snabbare att gå den här vägen. Men när du gör det sätter du mycket press på tårna, eftersom de vägleder ditt varje steg.

När du kliver ner på det här sättet lägger du all din kroppsvikt på tårna. Ändå finns det flera sätt att undvika den vanan, som börjar med en sicksackpromenad.

Genom att gå i sicksack, istället för att kliva av direkt, kan du gå ner gradvis. Detta fördelar din kroppsvikt över dina fötter.

Ett annat sätt att lätta på trycket är att kliva så att anklarna nuddar golvet före tårna. Detta gör att dina anklar kan stödja det mesta av din kroppsvikt istället för tårna.

Dessutom kan du överväga att använda ett par vandringsstavar för att behandla tåsmärta under nedfarter. Detta gör att du kan flytta en del av din viktfördelning till dina armar, så att dina fötter lider mindre.

Inte tillräckligt med pauser

Att gå kan vara intensivt, men ärligt talat? Det borde det verkligen inte vara. Jag har upptäckt att jag knappt stannade på mina första vandringar eftersom jag visste att jag måste vara på min destination innan solnedgången.

Jag gjorde inte bara mycket ont i fötterna, jag kunde inte njuta av utsikten. Om du hamnar i den här kategorin, försök att ta dig ur den. Jag ångrar verkligen de där promenaderna som enligt mig var bortkastade.

Alla har olika konditionsnivå, så det går knappast att säga exakt hur ofta man ska ta pauser. iOm du känner att du belastar din kropp med fantastiska promenader, ta bara några till, eller till och med dubbla antalet du brukade ta.

Inte bara din kropp skulle dra nytta av detta beslut, utan även ditt sinne. När allt kommer omkring, att njuta av den vackra utsikten över naturen är vad de flesta av oss börjar vår resa för.

överbelastning

En överviktig ryggsäck kan definitivt vara orsaken till tåsmärtor. Dessutom kan en tung ryggsäck orsaka ryggsmärtor, blåsor och stressfrakturer. Här är en artikel av mig som förklarar det hur mycket din ryggsäck ska väga (med 50 exempel). Jag har ägnat några dagar åt att gå igenom data och jag rekommenderar starkt att läsa den.

Jag minns en av de misstag jag gjorde på min första promenad packade för mycket. På den stigen bar jag en ryggsäck på 35 pund, vilket orsakade så många problem att jag inte ens kommer att börja beskriva.

Rätt vikt för en ryggsäck bör inte överstiga 20 % av hela din kroppsvikt. Till exempel, om du är en person på 140 pund, som jag, bör du inte bära mer än 28 pund.

Packa inte onödiga saker – försök planera i förväg vad du skulle äta, dricka och ha på dig varje dag under din promenad. Tänk på att vandringskängor i sig kan vara besvärliga. I denna artikelJag har pratat om deras medelvikt och hur det påverkar dina fötter och rygg.

  Skramlande hockeyklubba? Här är vad det är

I det avseendet är det också lämpligt att överväga en lätt ryggsäck. Ett litet paket, t.ex 40 liter en eller en Fortsätta, kanske ett rimligt val. Se också till att du har ett lättviktstält med dig – ta inte ett fyra säsonger om man kunde klara sig med en tresäsongsduk.

Olämpliga strumpor

Som jag nämnde tidigare kan ett dåligt val av strumpor orsaka tåsmärta, främst på grund av att man skaver mot innersulan.

Om du väljer strumpor som är för tunna kommer dina fötter att glida in fritt, vilket ökar sannolikheten för blåsor och smärta. Egentligen ägnade jag en hel artikel åt den som förklarade vilka situationer den befinner sig i det är bättre att ha två par strumpor på sig när man går.

Att friktion orsakad av tunna strumpor kan också bidra till gnisslande ljud som dina stövlar kan uppvisa. Ändå kan det vara till din fördel i vissa fall. Här är en artikel jag skrev om hur du härdar dina fötter för att undvika blåsordär jag diskuterade det ämnet.

Dessutom ger tunna strumpor inte tillräckligt med vaddering, vilket gör din hud mer sårbar.

Allt detta leder mig till samma slutsats: under promenader, tjocka strumpor skulle vara mer lämpliga än tunna. Dessutom är chansen stor att två lager strumpor är bättre än ett eftersom det är mindre sannolikt att orsaka ankelsmärta.

Det beror på att friktionskrafterna, som är en av orsakerna till den typen av smärta, minskar när man bär två lager.

Långa naglar / korta stövlar

Om du ofta märker svarta tånaglar är chansen stor att de bara är för långa.

Det spelar ingen roll om du är han eller hon – när det kommer till att gå långa sträckor – bör du klippa naglarna så mycket som möjligt.

Dessa kan inte bara orsaka blödningar och smärta, utan långa naglar kan också gå sönder under tryck. En trasig nagel kommer med största sannolikhet att avsluta din promenad, eftersom smärtan helt enkelt är outhärdlig och konstant. För små stövlar kan också bidra till nagelproblemet.

Som nämnts ovan bör du hålla ½ tum mellan spetsen på din längsta tå (vilket kanske inte är den första i vissa fall) och den inre delen av skaftet på din stövel.

Vilka promenadskor gör mindre ont?

Det finns inget entydigt svar på det eftersom alla har olika slags fötter. Två personers fötter kan vara lika stora; dock kan en annan båge och bredd orsaka två olika förnimmelser när du bär samma känga.

Men om din smärta främst är i tårna bör du överväga stövlar med breda tå. Ett populärt par skulle vara Salomon X Ultra 3 Wide Mid GTX.

Detta är speciellt utformat för att passa kvinnor eftersom de tenderar att ha långa naglar. Ändå är designen i allmänhet unisex och kan tjäna män lika bra.

Ett annat bra val är Merrell Moab 2 Mid Waterproofsom erbjuder en högpresterande Vibram-yttersula förutom en lång nätdel på ovandelen för ventilation.

Även om jag känner att det är nödvändigt att nämna att det inte finns några garantier när det kommer till fotsmärtor – fotleder eller tår. Det bästa sättet att ta reda på vilka stövlar som gör mindre ont är att prova dem först, vilket du kan göra i skoaffären.

Det kan också vara så att vandringskängor är för åtsittande för dig och du kan behöva ett alternativ. Vandringsstövlar har till skillnad från stövlar en lösare design och kan göra det tjäna dig när du vill gå in.

  8 bästa bågskyttehandskar – recensioner och köpguide

I den frågan ägnade jag timmar åt att förklara varför vandringskängor egentligen är nödvändiga – Jag rekommenderar dig starkt att ta en titt på dessa, även om du redan äger ett par.

Hur behandlar man smärtan under promenaden?

Enligt min mening är det bästa sättet att behandla smärta under promenaden att ta en paus. Det finns en anledning till varför du känner smärta – det är din kropps sätt att låta dig veta att något är fel och i det här fallet – att du inte ska fortsätta.

Hitta närmaste hotell eller camping och avsluta din vandringsdel så snart som möjligt — så att du inte ådrar dig värre skador.

Tills du når vilopunkten kan du också prova att snöra dina stövlar annorlunda. Ett sätt att lätta på trycket på tårna är hällåset som nämns ovan.

Ju fastare din fotled är, desto mindre sannolikt kommer dina tår att gnugga mot innersulan och orsaka skada. Det skulle också vara klokt att applicera is eller något kallt på det smärtsamma området så att du kan minska svullnad och inflammatorisk respons.

Är det relaterat till inbrott?

Ja, de två kan vara positivt relaterade – ett par nya stövlar är kända för att vara stela och ta ett tag att bryta in.

Fenomenet är vanligare i stövlar snarare än vandringskängor, eftersom de oftast innehåller lagom mycket läder, vilket tar tid att bryta in.

Ett område som också behöver justeras är tåboxen, som främst är ansvarig för tåsmärta. Om du nyligen köpt ett nytt par och upplever smärta av något slag, försök att ge det lite tid innan du ger upp.

Måste jag köpa ett nytt par?

Jag tror inte att att få ett nytt par borde vara det första steget du tar. Det finns som sagt flera billigare sätt att lindra smärtan.

Du kan köpa vandringsstavar eller kanske anamma ett annat vandringsmönster, särskilt på nedfarter.

Ändå, om du misstänker att dina stövlar har fel storlek, skulle jag definitivt råda dig att skaffa ett nytt par. Det finns ingen ersättning för rätt storlek, och det finns helt enkelt ingen väg runt det.

Slutsatser

Det finns flera sätt som vandringskängor kan orsaka tåsmärta. För det första kan de vara felaktigt snörade. Det bästa sättet att fixa det är att göra ett hällås enligt beskrivningen ovan.

När det kommer till storlek på stövlar, håll ett ½ tums avstånd mellan din stövel och spetsen på din längsta tå, vilket inte alltid är den första tån.

Fel storlek kan göra att tårna bryter spetsen på stöveln när den är för liten, eller på annat sätt skaver mot innersulan när den är för stor. Du behöver också göra en del justeringar när det kommer till dåliga vandringsvanor, som att gå rakt nedför.

Istället bör du göra en diagonal nedstigning eller använda ett par käppar för att underlätta viktfördelningen. Det är också viktigt att du väljer strumpor som är tillräckligt tjocka och att du klipper långa naglar för promenaden.

Jag hoppas att du hittade svaret du letade efter i den här artikeln. Om du inte redan har gjort det, låt mig veta genom att lämna en kommentar nedan!