Varför fryser maten i baksidan av mitt kylskåp? 6 möjliga orsaker

Kylskåp är utformade för att hålla maten kall utan att frysa någonting, och de gör vanligtvis sitt jobb bra när de är inställda på rätt temperatur. Det kan dock finnas flera anledningar till att din mat fryser på baksidan av ditt kylskåp.

Din mat kan frysa eftersom temperaturen är för låg, så se till att den är inställd på cirka 40°F (4°C) eller något lägre. Andra problem är att maten är nära en ventil eller en defekt packning. Fixar inkluderar att justera temperaturen och flytta maten.

Vill du lära dig mer om varför maten ständigt fryser bak i ditt kylskåp? Fortsätt läsa för att ta reda på det!

1. Kylskåpstemperaturen är för låg

En av de mest uppenbara orsakerna till att mat fryser på baksidan av ett kylskåp är en temperatur som är för låg, så kontrollera termostaten för att säkerställa att den inte är trasig eller inställd på felaktig temperatur.

Även om ett kylskåp bör ställas in på 40 grader Fahrenheit (4,4 grader Celsius) eller lägre, vill du inte att det ska vara för låg.

En annan sak att tänka på är temperaturen i rummet där kylskåpet är. Om det är i köket behöver du inte oroa dig för rummets temperatur. Men om du har den i garaget, till exempel, kan temperaturen vara för kall eller varm, vilket kan påverka apparatens övergripande funktionalitet.

De flesta kylskåpstillverkare kommer att ha information om de rekommenderade rumstemperaturerna i manualen, så kolla in det om du inte redan har gjort det och tror att det kan orsaka prestandaproblem.

Hur man fixar

I allmänhet kan du åtgärda temperaturproblem genom att kontrollera termostaten och justering av temperaturen om det behövs. Det kan ta ett tag att märka effekterna av ändringarna. Förvänta dig inte att din mat tinar upp inom några minuter eller timmar.

Men om termostaten redan är inställd på en hög temperatur kan ett annat problem vara på gång. Till exempel, termostaten kan vara trasig och behöver bytas ut.

Om kylskåpet står i ett rum som är för varmt eller för kallt och prestandan påverkas, överväg att flytta det till ett annat rum eller justera temperaturen i hela rummet. Om det är ett garage kan detta inkludera tilläggsisolering.

Se även  Standard mikrovågseffekt (det bästa watttalet för ditt hem)

2. Maten är för nära en kall luftventil

Kylskåp innehåller svala luftventiler, och var än dessa ventiler är placerade finns de de kallaste delarna av kylen. Därför är det mer sannolikt att maten du lämnar bredvid en sval luftventil i ett kylskåp fryser än andra livsmedel i samma kyl.

Om det är ett fall där maten på baksidan ständigt fryser, finns det en god chans att en luftventil finns där bak. För att ta reda på om det kan vara problemet, öppna din kylskåpsdörr och undersök baksidan för att se om du kan hitta en luftventil i det området.

Ett annat problem med att maten är för nära en luftventil är att den kan blockera ventilen, vilket då kan orsaka frost och andra problem. Exempel på saker som sannolikt blockerar en luftventil i ett kylskåp inkluderar stora förpackningar eller en stor julkalkon.

Hur man fixar

Om maten på baksidan av ditt kylskåp blockerar en kall luftventil, flytta den maten till en annan del för att tillåta ett jämnt luftflöde. Efter ett tag bör du märka att frysningen avtar. Om du använder kylskåpet för att ofta förvara stora föremål som blockerar ventilerna, finns det inte mycket du kan göra annat än att använda en större apparat.

3. Dörrpackningen/tätningen är defekt

Medan kylskåpsdörren hjälper till att hålla kall luft i kylen och reglera temperaturen, är packningen eller tätningen runt dörren också absolut nödvändig. Utan en korrekt fungerande packning är det mer sannolikt att ditt kylskåp fryser mat, vilket kan bli ett irritationsmoment med tiden.

Luften från utsidan av kylskåpet sipprar in när en packning är skadad. Så småningom kondenserar luften som kommer in, vilket orsakar glasera att forma. Kylskåpet måste arbeta hårdare när detta inträffar, vilket innebär att din elräkning sannolikt kommer att bli dyr.

Packningen är vanligtvis ett gummimaterial längs kanten av dörren. Undersök din för att leta efter tecken på skada.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Hur man fixar

För att fixa en defekt packning kan du behöva installera en ersättning, men du måste kontakta tillverkaren för att se om de har några tillgängliga. Den specifika packningen kanske inte längre säljs om det är en gammal apparat.

Om du inte kan hitta en ersättningspackning är det näst bästa att skaffa en ny kylskåpsdörr från tillverkaren. Återigen, detta kanske inte alltid är ett alternativ eftersom dörren du letar efter kan vara föråldrad och inte längre i produktion.

I värsta fall måste du göra det köpa en helt ny apparatmen kontrollera alltid om tillverkaren har den del du behöver innan.

4. Det kan finnas en invändig ljusdefekt

Ljuset inuti ska tändas automatiskt när du öppnar en kylskåpsdörr. När du stänger dörren ska den slockna automatiskt. Lampan kan dock vara defekt, vilket gör att den förblir tänd även om dörren är helt stängd.

Som ett resultat kan termostaten få en felaktig avläsning, och kylens komponenter kommer att behöva arbeta hårdare för att hålla kylen svalare. Därför kan du märka att maten på baksidan av apparaten fryser, vilket är mindre än idealiskt!

För att se om ljuset släcks som det ska varje gång du stänger dörren, överväg att placera en kamera eller telefon i kylen efter att ha tryckt på inspelningsknappen. Vänta en minut eller två och ta sedan bort telefonen för att kontrollera bilderna.

Hur man fixar

Även om det här problemet inte är lika trolig orsak som de andra som nämns i den här artikeln, kan det vara ett problem för dig. I det fallet är det bästa att göra fixa sensorn eller strömbrytaren som styr ljuset.

Du kan byta ut strömbrytaren själv om du vet hur man gör det, men om inte, överväg att anlita en professionell för att titta på den och byta ut den.

5. Kylskåpet är för tomt

Även om det inte nödvändigtvis alltid är ett problem, kan ett nästan tomt kylskåp ibland göra att mat fryser eller lättare utvecklar frost. Det är bättre att ha mer mat i kylskåpet för att absorbera den kalla luften som produceras i apparaten, vilket gör allt mindre benäget att utveckla frost och is.

Se även  Enkelt sätt att ta bort repor från härdat glas

Detta betyder naturligtvis inte att du behöver fylla kylskåpet till bredden med mat, men sträva efter att ha minst en eller två saker på varje hylla för att förbättra temperaturbalans.

Hur man fixar

Som jag nämnde kortfattat, att säkerställa tillräckligt med mat är i kylen för att förhindra att något fryser är bäst. Varje gång du märker att det blir för tomt, överväg att köpa mer mat och ställa in det.

När du väl har placerat tillräckligt med mat i kylen bör den absorbera den kalla luften, och maten på baksidan som tenderar att frysa bör tinas inom någon dag.

6. En komponent är trasig

En annan möjlighet är en trasig kylkomponent. Olika delar av ett kylskåp kan skadas eller gå sönder med tidenvilket senare kan leda till att mat fryser baktill.

Komponenter som kan gå sönder inkluderar:

  • Ljusomkopplaren
  • Kompressorer
  • Ventiler
  • Köldmedier
  • Avlopp

Om du har gått igenom varje möjlighet i den här artikeln och fortfarande inte har kommit till roten av problemet, kan ditt kylskåp ha en trasig komponent som är svår att hitta.

Hur man fixar

Ring en professionell att undersöka apparaten om du misstänker att det finns en trasig komponent i ditt kylskåp men inte är säker på exakt vad det är. De kan erbjuda en enkel lösning, som att skaffa en reservdel. Å andra sidan kunde de fixa komponenten.

Beroende på hur många komponenter som är trasiga och hur illa problemet är, kanske du behöver ett nytt kylskåp eller inte.

Du kanske också gillar att läsa: Kan du stänga av ett kylskåp under långa perioder?

Slutsats

Mat fryser på baksidan av kylen av olika anledningar. Efter att ha läst den här artikeln bör du ha en bättre uppfattning om vad som kan orsaka problemet, så att du kan ta nästa steg för att åtgärda det.

Lämna en kommentar