Varför fortsätter jag att lukta nagellack när det inte finns något

Om du någonsin har använt nagellack eller känner någon som har, är du förmodligen bekant med doften av aceton. Nagellackborttagare har trots allt en karakteristisk och mycket igenkännlig lukt som du knappast kommer att blanda ihop med något annat.

Men vad händer om du plötsligt börjar lukta aceton trots att ingen i ditt hus använder nagellack? I så fall kan det finnas ett problem med ditt VVS-system som kräver din omedelbara uppmärksamhet. Om du vill veta mer om de potentiella källorna till lukten, samt sätt att bli av med den, fortsätt läsa!

Vad är HVAC?

HVAC är en förkortning för värme, ventilation och luftkonditionering, och det är ett system som flyttar varm och sval luft genom hela ditt hem, vilket säkerställer att du håller dig bekväm. Vanligtvis består detta system av värmepumpar, ventiler och minikanaler och luftkonditioneringsapparater. Men det kan också inkludera luftrenare och liknande anordningar som kontrollerar luftfuktigheten och luftkvaliteten.

VVS-system – särskilt dess kylkomponenter – innehåller ett köldmedium som absorberar värmen från luften. Efteråt förångas köldmediet, går sedan in i en kompressor för att trycksättas och slutligen in i en kondensor. Väl där förvandlas den tillbaka till en vätska och börjar kylningsprocessen igen.

Även om kylmediet inte innehåller aceton, kan det fortfarande lukta som nagellackborttagning när det finns i högre koncentrationer. Så om det finns en ihållande acetonlukt i ditt hem, du kan ha att göra med ett köldmediumläckage.

Hur man identifierar ett köldmedieläckage

Lukten av aceton som strömmar genom ditt hem kommer att vara det första varningstecknet på att något är fel med dina kylaggregat. Men om du behöver mer bevis för att vara säker på att källan är en köldmedieläcka, leta efter följande tecken.

Förlust av kylkraft

Om ett köldmedium läcker kommer din kylenhet inte att vara lika effektiv som den brukade vara. Till exempel, istället för att behöva tio minuter för att kyla ditt rum, tar det nu en timme. Var uppmärksam på hur väl din kylenhet gör sitt jobb. Det är en bra indikator på om det finns tillräckligt med köldmedium i den.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Blåser varm luft

Som förklarats ovan absorberar köldmediet värmen från luften och förångar den. Sedan drivs den nykylda luften ut genom kanalerna in i rummet, vilket sänker dess temperatur. Men om det inte finns tillräckligt med köldmedium på grund av ett läckage, förblir luften varm även efter att den passerat genom kylenheten. En snabb kontroll av luftens temperatur bör räcka för att berätta om det finns en läcka.

Väsande eller gurglande ljud

Köldmedieläckor orsakas vanligtvis av sprickor och hål i slingorna genom vilka köldmediet passerar. Dessa hål kommer att producera väsande eller ibland gurglande ljud, vilket indikerar att något är fel. Se dock till att det finns andra tecken som pekar på en köldmedieläcka, eftersom väsande och gurglande också kan indikera andra problem.

Frysta spolar

När det inte finns tillräckligt med köldmedium som cirkulerar genom förångarslingorna, kan de inte absorbera värme ordentligt. Som ett resultat kan kondensen på dem frysa och orsaka is och frost. Denna is kan smälta och börja droppa på golvet med tiden, vilket skapar vattenpölar runt dina kylenheter. Det är en tydlig indikator på att något inte står rätt till och att det kan vara på sin plats att ringa en professionell.

Vad du ska göra när det finns en köldmedieläcka

Om du har fastställt att lukten av nagellackborttagningsmedlet verkligen kommer från ett kylmedelsläckage, kanske du undrar vad du ska göra härnäst. Svaret är ganska enkelt – få en professionell att hjälpa dig så snart som möjligt. Även om köldmedieläckor inte är en nödsituation, är det fortfarande inte klokt att köra ett läckande system. Enheten kan skadas ytterligare, så småningom tvingar dig att byta ut den.

Se även  Är toalettstolar universella? 2 standardstorlekar du bör känna till

Dessutom kan köldmedieexponering vara skadlig för din hälsa. Även om det inte är farligt att andas in kylmedel i små doser, större koncentrationer kan leda till förgiftning. Några av symptomen inkluderar:

  • Irritation i hals, öron och ögon
  • Yrsel
  • Huvudvärk
  • Hosta
  • Illamående
  • Förvirring
  • Oregelbunden hjärtrytm
  • Andningssvårigheter

Naturligtvis, om ditt hem är ordentligt ventilerat, är köldmedieförgiftning högst osannolik. Ändå är det bättre att vara säker och fixa läckan så fort du märker det.

Hur man åtgärdar en köldmedieläcka

När du ringer en VVS-tekniker för att åtgärda en köldmedieläcka, kommer deras metod att bero på hur allvarlig skadan är. Om läckan är liten, teknikern kommer helt enkelt att lappa upp den skadade spolen och stärka den mot framtida läckor.

Men om skadan är större måste VVS-teknikern göra det byt ut hela spolen och andra felaktiga komponenter. Det är dyrare än en vanlig reparation, varför det är tillrådligt att regelbundet utföra kontroller och undvika att köra ett skadat system.

Slutligen, ibland är skadorna på kylaggregatet så stora att det inte ens fungerar att byta ut komponenter. I ett sådant fall kommer din tekniker att föreslå köpa en helt ny enhet. Naturligtvis är det här alternativet det dyraste men fortfarande ibland nödvändigt.

Hur man maskerar lukten av nagellackborttagningsmedlet

Det bästa sättet att få acetonlukten att försvinna är att åtgärda en köldmedieläcka. Men om du inte kan göra det direkt, kanske du vill maskera det på något sätt, eftersom det kan bli obehagligt. Här är några knep du kan använda för att dölja lukten av nagellackborttagning:

1. Kattsand

Kattsand är utmärkt på att absorbera obehagliga lukter, och lukten av aceton är inget undantag. Sätt små lådor med lera eller kattsand i kristall runt ditt hem, särskilt på platser där lukten är som starkast. Snart nog borde det neutraliseras.

2. Malet kaffe

Nymalet kaffe neutraliserar obehagliga dofter och fyller ditt hus med en fin arom på samma gång. Lägg lite i en skål och rör om en gång om dagen för maximal effekt. Du bör byta ut kaffet ungefär en gång i veckan för att säkerställa att det behåller sin doftabsorberande kraft.

Se även  Varför låter min propantank? 6 möjliga orsaker

3. Eteriska oljor

Ta din favorit eterisk olja (eller flera av dem) och häll några droppar i en skål med varmt vatten. Placera sedan den skålen nära källan till lukten och låt den utöva sin magi. Du kan använda en diffusor istället — följ bara instruktionerna på den för att se till att du gör det korrekt.

4. Träkol

Träkol är välkänt för sina luktneutraliserande egenskaper, så om lukten av aceton stör dig, köp en påse eller två. Det är ett naturligt, giftfritt sätt att ta bort obehagliga lukter, och en enda påse kommer att tjäna dig i upp till tre månader. Naturligtvis, vid den tidpunkten bör du redan ha ditt problem med köldmedieläckage åtgärdat.

5. Bakpulver

Bakpulver är en luktneutraliserare som alla har i sitt kök. Lägg lite i en skål och låt stå där i några dagar. Snart nog kommer du att märka att lukten är borta.

Slutgiltiga tankar

Den ihållande lukten av nagellackborttagare i ditt hem är inte orsak till panik, men det är oroande. Det är ett tecken på en potentiell köldmedieläcka i ditt VVS-system, och som sådan bör det tas på allvar. När allt kommer omkring kan körning av en felaktig kylenhet bara leda till ytterligare skador och möjliga hälsoproblem.

Ändå bör du inte försöka fixa läckan på egen hand om du inte har erfarenhet av det. Det är alltid smartare att låta proffs ta hand om det. De kommer att kunna identifiera exakt var problemet är och hur allvarligt det är, och ge dig råd om bästa möjliga lösning. Och när du väl åtgärdar grundorsaken kommer lukten av nagellackborttagning snabbt att försvinna!

Lämna en kommentar