Varför flyger luftballonger på morgonen?

Du bestämmer dig för att boka en tur med luftballong och du får veta att du måste flyga tidigt på morgonen. Du vill helst inte, så du ringer ett annat ballongföretag och hör samma svar. Det är lite konstigt, tycker du. Varför flyger luftballonger på morgonen?

Luftballonger kommer att flyga under de tider på dygnet då vindarna är minst och luften är tystast. Det inkluderar tidig morgon såväl som senare på dagen före skymningen. Alla flygningar mellan dessa timmar är ovanliga och kommer endast att ske när förhållandena är lugna.

Du kanske har fler frågor om när du kan och inte kan schemalägga din luftballongfärd, och vi finns här för att svara på dem. Fortsätt läsa för att lära dig mer om varför ballongföretag bara skickar ut luftballonger vid specifika tider samt när om någonsin du kan flyga på eftermiddagen.

Varför tidigt på morgonen flyg med en luftballong?

Först, när du bokade din tur med luftballong, hade du antagit att alla eftermiddagsplatser var tagna. Men när du tittade på schemat en månad ut, fanns inga eftermiddagsturer tillgängliga. Som vi berörde i introt är detta ett medvetet drag av luftballongföretaget.

Vind och luftballonger blandas inte. Även om en luftballong kan väga 800 pund och ofta mer, i hårda vindar, spelar det inte så stor roll. En kraftig vindpust kan göra att ballongpiloten tappar kontrollen över fartyget. Du kan gå in i träd och andra vassa hinder som kan skjuta upp kuvertet. Landningar kan vara grövre, vilket kan orsaka skador.

Det är därför, en särskilt blåsig dag, kommer ett luftballongföretag att ställa in alla turer för dagen. Jo, de skall gör det, eftersom att villigt flyga i dåligt väder ofta är ett recept på katastrof.

Okej, så varför bara tidiga morgnar för din luftballongflygning? Finns det mindre vind tidigare på morgonen?

Ja, det är precis det.

När solen går upp värmer den upp marken. Detta sker dock inte jämnt över markytan. En biprodukt av uppvärmningen är utvecklingen av lufttermik, som är stigande luftpelare som börjar på marken. När luften rör sig uppåt förskjuts nu luften ovanför termiken. Detta kan leda till vinddrag i nedåtgående eller uppåtgående riktningar.

Molngator kan också bildas på grund av konvektionsrullar. En konvektionsrulle betyder bara att den kalla luften har sjunkit lägre och den varma luften har stigit högre. Du kanske minns att vi pratade om konvektion i vårt inlägg om luftballonger som flyger i varmare eller svalare väder.

Även om den varma luften kan stiga ganska högt, kommer den så småningom att nå atmosfären och tvingas att svalna. Medan den varma luften svalnar, kondenserar den också, vilket ger moln. Ändå förhindrar den svala luften som var lägre på himlen som nu gränsar till molnen ytterligare moln från att dyka upp.

  Behöver jag vara tyst när jag fiskar? Kommer min röst att skrämma bort fisken?

Det krävs en kombination av vind och flera sjunkande och stigande luftmassor för att molngator ska dyka upp. Mellan dessa och de förändrade vindförhållandena kan flygning senare på dagen innebära risker för alla inblandade.

Varför flyger luftballonger före solnedgången?

Enligt den logiken, om vindmönstren blir mer oförutsägbara under dagen, hur kan du då säkert åka i en luftballong i de avtagande timmarna av dagsljus? Jo, för att dagsljuset verkligen avtar.

Kom ihåg att det krävs solens inflytande för att skapa luftvärme, eftersom solen måste värma marken för att värmen ska utvecklas. När solen börjar gå ner försvinner den och det är också ljuset som den sprider på marken nedanför. Med mindre solljus på marken upphör de varma termiska vindbyarna och förhållandena blir lugna igen.

Tänk på att bara för att det är efter solnedgången betyder det inte att du flyger i mörkret. Beroende på tid på året och var i landet du bor kommer det att ta minst 70 minuter för mörker efter att solen är borta. I vissa fall är det så långt som 100 minuter. Din ballongpilot kommer att vara medveten om hur mycket synlighet de har och planera luftballongfärden därefter.

Kan du någonsin flyga på eftermiddagen i en luftballong?

Ta inte allt detta som att du aldrig kan flyga mitt på eftermiddagen i en luftballong. Det finns säkert vissa undantag, så låt oss prata mer om dessa nu.

Det första tillfället då du kanske kan åka luftballong på eftermiddagen är på vintern. Även om solen kan vara ute på vintern, är sällan solens kraft tillräckligt stark för att skapa lufttermiken som leder till oförutsägbara vindmönster för ballongpiloten.

Ja, luftballong är en vinteraktivitet om du är intresserad av att göra det. Vi skrev om det på bloggen förut, men ballongflygning på vintern är en väldigt unik upplevelse. Du måste visserligen klä dig efter vädret, men värmen från brännarsystemet över huvudet kommer att hindra dig från att huttra under hela resan även om solljuset är sparsamt.

Utanför vinterns ballongflygning kan du tillåtas att flyga en varmare eftermiddag under särskilda förhållanden. På en mulen dag på sommaren eller hösten, om solen inte har skapat luftvärme, kan din ballongpilot ge dig grönt ljus. Mulet väder måste vara det som bara är molnigt. Om det finns risk för regn eller annat dåligt väder kommer ballongen inte att lyfta.

Dagar med mycket låga vindar in på eftermiddagen kan också vara gynnsamma för att flyga en luftballong, men du skulle behöva en helt stilla dag.

Är det bättre att flyga tidigt på morgonen eller före solnedgången?

Nu när du vet de två mest optimala tiderna för en tur med luftballong, vill du schemalägga din tidigare än senare. Du är inte säker på om du ska åka ballongresa på morgonen eller senare när solen går ner. Du vill ha en minnesvärd upplevelse som säkerligen kommer att glädja din partner eller familj. Vilken tid ska du välja?

  Kan du bära glasögon i landhockey?

Även om du inte kan gå fel på något sätt, här är några för- och nackdelar med att flyga tidigt på morgonen jämfört med senare på dagen.

Fördelar med ballongflygning tidigt på morgonen

När du åker i luftballong tidigt på morgonen är det som att någon trycker på pausknappen på världen. Allt känns stilla, lugnt och fridfullt eftersom många människor fortfarande sover. Du kommer att älska att sitta i gondolen och titta på den vackra världen omkring dig. Det här är också ett bra tillfälle att ta några foton eller filmer från flera tusen fot uppåt.

Om du planerade din luftballongflygning på sommaren och du är orolig för att all värme från propanbrännarna ska göra dig svettig, så är det bäst att flyga tidigt på morgonen. Även om kvarvarande luftfuktighet kan finnas i luften, är de flesta sommarmorgnar ganska svala tills solen kommer upp.

En annan fördel med att flyga tidigt på morgonen är att om du är nervös inför ballongflygning har du inte mycket tid att tänka på det. Din hjärna och kropp vaknar fortfarande. Du kanske inte har druckit din första kopp kaffe än eller så har du bara druckit en kopp. Din oro fick inte en chans att få fäste. När du är uppe i himlen inser du att hej, luftballong är inte så läskigt som du trodde.

När du är tillbaka på plan mark, eftersom du ballonger så tidigt på dagen, har du nu resten av dagen på dig att göra vad du vill. Om du är på semester eller reser och har en snäv resplan, kommer du att uppskatta tillgängligheten.

Tidig morgon ballongflygning Nackdelar

Låt oss bara få den mest uppenbara nackdelen med att flyga med luftballong på morgonen ur vägen nu. Dvs man måste vakna tidigt. Hur tidigt beror på ballongföretaget, men vi förväntar oss att det blir ganska tidigt på morgonen. Om du ska flyga i luftballong på helgen eller på semester kan det vara jobbigt att vakna tidigare än du vill.

Om du inte planerar din morgon rätt kan du vara på ballongen utan att ha fått något att äta. Även om åksjuka är mycket ovanligt på en luftballong, kan din mage bli upprörd utan mat.

Sena dagars ballongflygning proffs

Om du väljer att schemalägga din tur med luftballong senare på dagen innan solen går ner, har du en njutning. Om du har en längre resa bokad, kan du kanske se solen när den gradvis börjar sjunka på himlen. Det är ett väldigt romantiskt ögonblick, så om du funderar på att fria till din älskling, skulle det vara en perfekt tid nu!

  En guide till att svänga och styra kajaker

Eftersom större delen av din dag ligger bakom dig vid det här laget, behöver du inte oroa dig för att vara sur från sömnen som du kanske blir om du åker i luftballong först på morgonen. Du har hunnit tänka och planera för resan och bli upprymd.

Nackdelar med luftballongflygning sent på dagen

Men om du är mer av en nervös typ, så har du nu hela dagen på dig att frukta ballongflyget snarare än att bara få det över med det som du skulle göra på morgonen. Du vet att det inte finns något att vara rädd för när det kommer till luftballong, men du kan inte skaka din nervositet. Vi tror att det kommer att förändras när du väl är uppe i himlen.

En annan nackdel är att om det är en särskilt varm dag, utan att solen har gått ner helt, måste du förvänta dig en varmare luftballongfärd än om du skulle planera en tidigt på morgonen. Om du väntar till september, sent på eftermiddagen, är temperaturerna vanligtvis ganska svala. September är dock den mest hektiska månaden på året för företag som flyger med luftballong, så se till att boka tidigt!

Slutgiltiga tankar

Luftballonger flyger vanligtvis två gånger på dagen, först på morgonen och sent på dagen före solnedgången. Det är de perioder då solen värmer marken minst och därför är det mindre troligt att du får luftvärme som kan leda till oförutsägbara vindmönster. Eftermiddagsflyg är tillgängliga vid vissa tillfällen, men det är bättre att välja en morgon eller sen dag istället.

Relaterat innehåll

Om du kunde välja den perfekta tiden på året för att åka luftballong, skulle det vara på våren eller sommaren när det är trevligt att vara utomhus. Men med vetskapen om att varmluftsballonger använder varm luft för att uppnå höjd, kan du inte låta bli att undra om kalla eller varma förhållanden ger bättre ballongväder. Vilken är det?

Din årsdag närmar sig och du vill göra något sött för din partner. Du kan inte tänka dig något mer romantiskt än att sväva i en luftballong under ett tak av stjärnor. Du är redo att boka din tur med luftballong just nu, men innan du gör det måste du veta något. Flyger luftballonger på natten?

Luftballonger är ett bevis på att vetenskapen inte är vettig. Jag menar, de är enorma nylonsäckar med ett hål på botten och ovanpå som på något sätt fortfarande flyger. Så vad exakt gör det där hålet på toppen av en luftballong?