Varför får jag huvudvärk av att gå?

Älskar du att gå men hatar smärtan av huvudvärk när du gör det? Tja, du har tur, för vi har identifierat möjliga orsaker till din huvudvärk. Även om det finns många anledningar till varför huvudvärk kan uppstå, finns lösningar och botemedel för att hjälpa dig att få den bästa möjliga vandringsupplevelsen!

Huvudvärk som härrör från vandring är främst förknippad med höjdsjuka. På grund av den ökade höjden och skillnaden i lufttryck är huvudvärk ett vanligt symptom. Andra rimliga orsaker till huvudvärk kommer att behandlas, men huvudvärk under vandring är vanligtvis ett resultat av höjdförändringen.

Oavsett om din huvudvärk är direkt relaterad till höjdsjuka eller någon annan källa, har vi sammanställt flera sätt du effektivt kan hantera denna smärta på.

En traktor som står framför Himalayas bergskedja i Everest-regionen, Nepal, Asien

Vad är höjdsjuka?

Höjdsjuka kallas också för ”akut bergssjuka”. Som nämnts tidigare är det en sjukdom som utvecklas som svar på att stiga upp till en högre höjd. Med högre höjd kommer mindre syre och en förändring i atmosfärstrycket. Eftersom människokroppen inte är van vid skillnaden i höjd, orsakar den ofta symtom som huvudvärk, illamående, utmattning och andnöd.

Vandring innebär vanligtvis att klättra till ett tillstånd av större höjd och höjd, vilket är exakt varför din huvudvärk mycket väl kan vara resultatet av akut bergssjuka. Dessa symtom uppträder vanligtvis på höjder av 2500 meter över havet och uppåt.

Vem som helst kan vara mottaglig för symtom och effekter av höjdsjuka, oavsett hur vältränade eller erfarna de är vid vandring. Även om det inte spelar någon roll vem du är, spelar det ingen roll var du är och hur snabbt du går. Hastigheten med vilken du stiger till dessa högre höjder påverkar drastiskt din chans att få höjdsjuka. (Källa)

  Är små hus en modefluga?

Förhindra höjdsjuka, huvudvärk och symtom

Det finns många sätt att minska symptomen på höjdsjuka. Med dessa tips förhindrar du också att du blir höjdsjuk.

En av de bästa sakerna du kan göra för att förebygga huvudvärk och andra symtom är att gå långsamt. Det rekommenderas att inte gå mer än 500 meter per dag. Att överskrida denna tröskel ökar mängden höjdökning som kroppen kan tolerera under en viss tid. Våra kroppar behöver några dagar för att anpassa sig till stora höjdskillnader. Vandrar du för högt för fort riskerar du huvudvärk och andra symtom på höjdsjuka. (Källa)

En annan sak du kan göra för att förhindra din höjdhuvudvärk är att undvika att röka och dricka alkohol. Även om höjdsjuka inte är en favorit och kan drabba vem som helst oavsett om de röker och dricker eller inte, kommer effekterna av rökning och alkohol och effekterna av sjukdomen att sätta en allvarlig belastning på kroppen när sjukdomen väl upptäcks. Rökning skadar dina lungor och höjdsjuka gör det svårt att andas ordentligt. Tillsammans kan de två orsaka svimning och stroke.

Huvudvärk koncept

Uttorkning och kaloriutarmning

Höjdsjuka är inte den enda orsaken till huvudvärk för vandrare. Ofta kan det vara så enkelt som uttorkning. Din kropp arbetar hårt och förlorar vatten och elektrolyter genom svett. De flesta människor dricker inte ens tillräckligt med vatten på en daglig basis med minimal träning, så föreställ dig hur brist på vatten din kropp kommer att vara när du börjar gå.

Uttorkning är en vanlig källa till huvudvärk. Lyckligtvis är lösningen på detta problem ganska enkel och okomplicerad. Drick mer vatten! Kvinnor behöver cirka 2,7 liter vatten per dag, män cirka 3,7 liter. Eller så kan du dricka ett halvt till ett uns vatten per kilo kroppsvikt.

  Nevada Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

För vuxna, när du vandrar, bör du sträva efter att dricka cirka 2 koppar (1/2 liter) vatten per timmes gång. Detta är bara en allmän riktlinje som beror mycket på personen, men det är ett bra mål att sikta på. Om vädret blir fuktigt och varmt, planera att dricka cirka 4 koppar per timme.

Flickan dricker ur en dricksflaska

Du behöver inte bara hålla dig hydrerad med vatten, utan du måste också hålla dina elektrolyter uppe. Bra alternativ är sportdrycker som Gatorade, eller elektrolytdrycker/tabletter.

Du måste också se till att du har tillräckligt med kalorier i ditt system för att ge dig energi. Ät en god frukost med massor av nyttiga fetter och kolhydrater för att ge energi till din kropp och göra den redo för din vandring. Promenerande livsmedel som hjälper till att förhindra huvudvärk inkluderar nötter och frön, torkad frukt, näringsbarer och köttpinnar.

Träningshuvudvärk

Att gå kan vara en ansträngande träning som belastar kroppens system mycket. Om din kropp inte är ordentligt förberedd för en promenad tröttnar den ofta för tidigt och denna stress kan orsaka huvudvärk.

För att undvika ansträngande huvudvärk, se till att du inte överanstränger dig. När du börjar känna dig så trött att din kropp inte längre är i ett stressigt tillstånd bör du sluta träna och vila. Se till att du får tillräckligt med sömn innan du vandrar och värm upp innan du går ombord. Att stretcha och värma upp musklerna hjälper inte bara till att förebygga skador, utan det hjälper också till att göra kroppen mindre mottaglig för negativ stress och trötthet.

Norskt fjälllandskap under vandring till toppen av Halls Fortopp, med utsikt över Stetind, Nordnorge, Nordlands län, Tysfjord kommun, Ofoten, med fjord och sjö

Se till att din kropp är väl förberedd för promenaden, näringsmässigt och fysiskt. Vandra inte för hårt för tidigt i din vandringskarriär. Överansträngning av din kropp leder till utmattning och får din kropp att anstränga sig mer än den borde, vilket orsakar fysiska stressfaktorer som huvudvärk och skador.

  Är sammansatta bågar svåra att dra tillbaka?

Om din huvudvärk blir för extrem för att tåla, överväg att ta en paus från att gå och gå till en läkare för att se om det finns några underliggande tillstånd som kan orsaka din huvudvärk.

Även om det kan finnas flera andra orsaker till din gånghuvudvärk, kommer att hålla din kropp återfuktad och näring, vila ordentligt, känna till din kropps gränser och vara förberedd för att förhindra din huvudvärk och få dig på väg. Hjälp till att gå smärtfritt!