Varför detta är den bästa tiden för sötvattensfiske

Amerikaner älskar att delta i sötvattensfiske. Årligen åtnjuter cirka 50 miljoner amerikaner fritidsfiske någon gång på året. Sötvattensfiske är en trendig sport i USA eftersom fiske är både spännande och avkopplande. Många familjer tillbringar dagar tillsammans på sjöar eller i båtar medan de fiskar i sötvatten. Eftersom du är ute i naturen medan du njuter av denna sport, erbjuder sötvattensfiske en mängd fördelar för alla.

Vilken tid är bra för sötvattensfisk? När du ska ta reda på en bra tid för sötvattensfiske, överväg saker som väder, strömmar och ljusnivåer. Du bör också veta några saker om hur tid på dygnet, årstider och temperatur kan påverka när och var du ska fiska.

Eftersom det inte finns mycket information tillgänglig på internet om sötvattensfisk just nu, har vi skapat den här guiden för att hjälpa dig. Varje år har vi cirka femtio miljoner amerikaner som fiskar fritidsfiske varje år, vilket betyder att sötvattensfiske är en trendig hobby i USA. För att ge dig lite hjälp med att bedöma den bästa tiden för sötvattensfiske kommer vi att diskutera hur man tar hänsyn till väder, strömmar och ljusnivåer. Därefter kommer vi att diskutera tider på dygnet och årstider, och hur de kan påverka när och var du fiskar.

Vilken tid är bra för sötvattensfisk?

En fördel med sötvattensfiske är att du inte behöver oroa dig för tidvattnet när du fiskar i sötvatten. Det beror på att det inte finns många tidvatten i sötvattensjöar och floder, så du behöver inte oroa dig för tidvatten. Det finns dock fortfarande några saker att tänka på när du försöker bestämma den bästa tiden att fiska i sötvatten, inklusive väder, ström och ljusnivåer. Vi kommer att täcka var och en av dessa problem lite mer i detalj nedan.

Väder och timing

Även om du kanske inte inser det först, kommer vädret att spela en viktig faktor för att bedöma en bra tidpunkt för sötvattensfiske, precis som vädret påverkar timingen i saltvattenområden. Om du tänker efter kan du säkert komma på flera anledningar till att vädret påverkar ditt fiske. Eftersom vågor kan föra oväsen och skrämma fiskar, moln kan påverka ljusnivån, och vind kan skjuta bete åt olika håll måste du vara uppmärksam.

En sak du behöver lära dig att bedöma är effekten av regn, eller hur att utebliven regn också kan påverka ett visst område. Regn kan i hög grad påverka hur högt vattenståndet är i en sjö eller damm, samt påverka mängden avrinning man ser i bäckar och floder. Även om du försöker ta reda på när du ska fiska, kommer du med största sannolikhet vilja hålla dig borta från vissa fiskeplatser när det ösregnar eftersom du kan känna att det finns för mycket lera i ett visst område.

En lätt regnskur kan däremot med fördel användas om du vill fiska. Du kan använda en lätt regnskur för att gömma dig för fisken, eftersom regndroppar hjälper till att blockera fiskens syn på dig när de tittar upp genom vattnet. Denna effekt upplever du även när du fiskar från stranden eller fiskar från båt. Var medveten om att när det regnar kommer olika insekter och kadaver ner i vattnet. Med så mycket extra mat tillgängligt kommer du så småningom att se sötvattensfiskar mitt i en hetsätning händer.

Strömmar och timing

Du bör också tänka på några saker om strömmar när du tar reda på när du ska fiska sötvatten. Sötvattensfiskeströmmar kan variera ganska mycket beroende på vilken typ av vatten du fiskar i. Om du befinner dig i en vattenmassa som rör sig som en flod kommer du att ha många olika strömmar. När man fiskar i en damm eller sjö har man däremot lite ström.

  Hur man hittar bra fiskeplatser på Navionics

Ett sätt att använda strömmen för att ta reda på när och var sötvattensfiskar är är att leta efter avbrott i en rörlig ström. Att hitta en virvel i en flod kan till exempel vara ett avbrott i en rörlig ström. Att lokalisera avbrott i en ström innebär att du hittar bra ställen att fiska på vid den tiden som fungerar som fiskhotspots.

Ibland kommer du också att stöta på strömmar i en vattenmassa du fiskar i om du följer vinden. Så det är en bra idé att vara uppmärksam på vinden när du försöker bestämma strömmen och var och när du ska fiska.

Ljusnivåer och timing

En annan sak att tänka på vid sötvattensfiske är solens och molnens läge. Precis som med saltvattenfisk kan solens och molnens placering påverka en persons inställning till sötvattensfisk. Med sötvattensfisk måste du också överväga begreppet skugga.

Under mycket soliga, varma dagar söker sig de flesta sötvattensfiskar till pooler och hänger i skuggiga områden. Så leta efter grupper av fiskar under bryggor, under fallna träd eller under grenar.

Nu när vi har gått igenom lite om att hitta den bästa tiden att fiska i sötvatten, låt oss dela upp de fyra tidsperioder du har varje dag att fiska för att hjälpa dig att bättre förbereda din fisk. fiskschema.

De fyra tidsperioderna för Fiskarna

För att hjälpa dig att bättre förstå de bästa tiderna på dygnet för sötvattensfisk kommer vi att täcka de fyra perioderna för fisk nedan. Nu kanske du fortfarande undrar när är den bästa tiden på dagen att fiska. Det finns dock så många variabler att ta hänsyn till innan man fattar det beslutet; det finns inget entydigt svar på den frågan.

Så, vilken är den bästa tiden på dagen att fiska? Ärligt talat tycker vi att du ska åka och fiska om ditt schema tillåter. Folk är så upptagna nuförtiden; det kan vara svårt nog att schemalägga några timmar för att fiska. Så, fiska när du vill fiska. Men vi kommer att täcka de fyra tidsperioderna för fiske så att du kan förstå lite mer om var du kan hitta fisk när du fiskar i sötvatten.

#1: Fiske tidigt på morgonen

Den första mens du kommer att ha varje dag är tidig morgon. Strax före soluppgången tidigt på morgonen bör vattentemperaturen i vattnet du fiskar i vara som lägst. Så om det är sen vår, sommar eller tidig höst när temperaturen blir riktigt varma under dagen är det en bra tid att fiska. Mer än troligt kommer fiskar att vara mer aktiva tidigt på morgonen när vädret är svalare, och inaktiva på sena dagen när vädret är varmt.

En annan anledning till att det är trevligt att fiska tidigt på morgonen är att man inte träffar flera personer på vattnet vid den här tiden. Det blir inte mycket trafik eftersom familjer och personer med barn som kommer för att njuta av vattnet inte är färdiga än. På så sätt har du mycket mer plats för vila, vilket också är en fördel vid fiske.

En annan bra sak med tidigt morgonfiske är att ljusnivåerna är mycket låga vid den här tiden på dagen. Så om du fiskar efter arter som bas och havskatt som ser bättre i svagt ljus, fiskar du vid rätt tidpunkt. Och om det är sommar, kommer du att upptäcka att flygande insekter är mycket aktiva på morgonen, vilket innebär att de träffar vattnet och lockar fiskar som är intresserade av att fånga dem. Det betyder att det också finns olika typer av fiskar som är mer benägna att bita under denna tid tidpunkt på dygnet.

Men om det är vinter vill du förmodligen inte fiska tidigt på morgonen. Om du går fiske på vinternvatten- och lufttemperaturerna på vintern kommer att vara för kalla för att fisken ska kunna vara aktiv och söka föda.

  Baitcasters vs Spinning Reels: Vilken rulle är egentligen bättre?

#2 Fiske på sen morgon och tidig eftermiddag

Under de varmare årstiderna kommer du sannolikt att uppleva svårigheter att fiska sent på morgonen och tidig eftermiddag. Det beror på att när vädret är varmare, tenderar fiskar att simma djupare ner där vattnet är svalare och bekvämare för dem. En annan anledning till att fiskar tenderar att luta mer mot botten vid den här tiden på dygnet har att göra med solens strålar, eftersom de är starkast sent på morgonen och tidig eftermiddag.

På grund av värmen och solens strålar kommer många fiskar, inklusive abborre, att bestämma sig för att gå djupt på jakt efter kallare vatten. Dessutom har det mesta som fiskjagar utmärkt sikt vid den här tiden på dagen, så det är vanligtvis inte den bästa tiden för fisk att jaga och bita på heller.

Du kan dock fortfarande fiska sent på morgonen och tidig eftermiddag om vissa förutsättningar gäller. Om det regnar ute, eller vädret är mulet och du inte har mycket sol, är det mer sannolikt att du får fisk vid den här tiden på dagen. Alla väderförhållanden som minskar solens kraft sent på morgonen och tidigt på eftermiddagen kommer att öka din potential för fiskeframgång.

Även under de kallare tiderna på året blir fiske på sen morgon och tidig eftermiddag den bästa tiden på dygnet för sötvattensfiske. För när det är kallt ute ser fiskarna fram emot solens strålar som värmer vattnet. När vattnet värms upp sent på morgonen och tidigt på eftermiddagen under de kallare månaderna börjar fiskar bita och äta, vilket gör detta till den perfekta tiden att fiska under de kallare månaderna. vintermånaderna.

#3 Sen kvällsfiske

Om du tycker om att fiska i en lugn tid, så är den sena kvällen, som tidig morgon, också en bra tid att fiska när vädret är varmare, vanligtvis på våren, sommaren och hösten. Under den sena kvällen står solen väldigt lågt på himlen, vilket gör att vattnet börjar svalna. När vädret är varmt ute betyder det att fiskarna blir aktiva och matar oftare under den sena kvällen under de varmare årstiderna. Vissa rovfiskar, som bas, föredrar också att simma i svagt ljus, så du kommer att se mer fiskjakt vid den här tiden på dagen.

Under de kallare vintermånaderna kanske du fortfarande kan fånga lite fisk i början av eftermiddagen eftersom vissa fiskar fortfarande är mycket aktiva på vintern. Men när solen väl går ner under vintermånaderna blir vattnet för kallt för att fisken ska vara väldigt upptagen, så kom ihåg det.

#4 Nattfiske

Under de varmare månaderna blir fisken väldigt aktiv mellan skymningen och midnatt, vilket betyder att det är en bra tid att fiska när temperaturen är hög ute. Du bör dock överväga de svaga ljusförhållandena när du bestämmer dig för hur du ska närma dig din fisk med din utrustning och din teknik. Lyckligtvis äter många prisade fiskar som gös, havskatt och abborre under den tidiga delen av kvällen. Om du har mycket månsken bör du också överväga att använda lite ytfiske eftersom fisken snabbt kan se ditt drag från djupet.

Efter att den tidiga delen av natten har passerat tenderar aktivitetsnivån bland fiskar att minska kontinuerligt. Även efter att fiskens aktivitetsnivå börjar sjunka, kan du fortfarande fånga fisk vid denna tid på dygnet, så det finns ingen anledning att inte ge det en chans.

Under de kalla vintermånaderna lägger det svalare vädret en dämpning på din förmåga att fiska sötvatten på natten. Det beror på att de flesta fiskar inte äter mycket på vintern, och när de äter gör de det vanligtvis inte mitt i natten.

  Är det olagligt att kasta fiskinälvor i vattnet?

Nu när vi har täckt de tider på dygnet du vill närma dig sötvattensfiske beroende på säsong, låt oss ta med några andra faktorer att tänka på när du planerar din nästa sötvattensfisketur. fisketur.

Andra faktorer att tänka på när du planerar din sötvattensfisketur

När vi diskuterade de bästa tiderna på dygnet att fiska beroende på säsong ovan diskuterade vi hur viktig temperaturen är och hur mycket det kan påverka fiskens aktivitetsnivåer vid olika tider på dygnet. Några andra faktorer som kan påverka tidpunkten för ditt sötvattensfiske är tidvatten, väder och säkerhet. Vi kommer att diskutera dessa faktorer mer i detalj nedan.

Faktor #1: tidvatten

Medan de flesta sportfiskare tar hänsyn till tidvatten när de fiskar saltvatten, är tidvatten fortfarande något att tänka på när du fiskar sötvatten, särskilt om du fiskar från en strand vid en sjö. När tidvattnet kommer in, upptäcker många att de kan fånga några fiskar. Men andra sportfiskare föredrar att fånga fisk när tidvattnet är ute. Även om det inte finns någon regel som passar alla och vi inte kan gissa vilken typ av tidvatten du föredrar, kan du alltid leka, skaffa lite erfarenhet och ta reda på detta.

Kom ihåg, varje dag; du får två högvatten och två lågvatten. Dessa tidvatten är åtskilda med 12 timmars mellanrum. Genom att experimentera med dessa tidvatten bör du kunna ta reda på vilken typ av tidvatten som fungerar bäst för dig och när.

Faktor #2: vädret

Vi nämnde vädret kort ovan när vi pratade om hur lätt regn kan kyla ner vattenytan och påverka fiskeförhållandena. Om det är mitt på dagen, eller om du planerar att fiska på sommaren, kan lätt regn eller en mulen dag vara ett bra tillfälle att fiska. Fiskar tenderar att bli mer aktiva under regniga och molniga dagar när det är varmt ute.

Å andra sidan kommer kalla regn att döda alla schemalagda fiskedagar. Om ett kallt regn faller på hösten eller tidigt på våren kommer det med största sannolikhet att döda fiskens aktivitetsnivå. Det är då du vet att du förmodligen inte borde fiska den dagen.

Faktor #3: Säkerhet

Du måste också överväga den viktigaste faktorn, säkerhet, innan du ger dig ut på dina sötvattensfiskeäventyr. Du vill inte bara tänka på hur tiden på dygnet kan påverka fiskens aktivitetsnivå, utan du behöver också tänka på hur tiden på dygnet kan påverka dig medan du fiskar. Du vill fiska när du njuter av vädret och känner dig trygg ute. Det beror på att det är ett känt faktum att när människor känner sig bekväma med att fiska, fångar de mer fisk.

Du måste tänka på saker som insekter, som kommer att finnas överallt på sen eftermiddag, och hur man klär sig för att avvärja insekterna. Se till att ta med lite insektsspray och solskyddsmedel. När du fiskar på natten vill du se till att du tar med en lykta. Om du planerar att vara ute större delen av dagen, glöm inte saker som en kylbox, drycker, och snacks.

Slutgiltiga tankar

Nu när vi har täckt de bästa tiderna på dygnet för sötvattensfiske och lärt dig hur du tar hänsyn till saker som tid, årstid, temperatur och väder, bör du kunna bedöma den bästa tiden för dig och din familj att fiska på. sötvattensfisk. Så det är dags att ge dig ut i sjön och njuta av sötvattensfiske!