Varför blir tälten blöta inuti?

Vattendroppar efter regn mot huset och himlen.

Det regnade inte i tältet, så hur kommer det sig att det blev blött? Detta mysterium har en enklare lösning än du kanske tror.

Vatten som avdunstar under den varmaste delen av dagen stelnar tillbaka till vätska när temperaturen sjunker och samlas som kondens på valfri kall yta, inklusive insidan av tält. Genom att ventilera insidan av tältet och hålla vattnet till ett minimum kan kondenseringen hållas till ett minimum.

När du väl vet vad som orsakar vattnet kommer du att bättre kunna ta reda på hur du håller ditt tält torrt. Låt inte lite morgondagg förstöra din campingtur!

Vad orsakar vattnet i tält

Du hällde inte vatten i tältet och dina dricksflaskor är tomma, så var kom vattnet ifrån? Det var ingen spontan händelse, det är säkert. Något kan inte komma från ingenting, så var kom det ifrån? Svaret är att vattnet alltid funnits där, bara inte i samma skick.

Lagen om massans bevarande säger att materia, liksom vatten, inte kan skapas eller förstöras. Så vattnet i ditt tält var redan där, det bara hängde i luften, som en gas. Fuktighet orsakas av att värmen förångar vattnet i luften och när vattnet svalnar igen blir det en vätska. Om du slår upp ett tält i en varm, fuktig miljö blir luften full av vatten.

När luften svalnar blir vattnet flytande och fastnar på en kall yta. Detta kallas dagg och bildas på platser bredvid ditt tält. Det kan samlas på gräs, plast eller metall. Om du någonsin har gått barfota i en gräsmatta tidigt på morgonen, har du stött på dagg.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Salt Lake City-området

När dagen blir varm kommer vattnet att avdunsta igen och daggen torkar upp. Väggarna i ditt tält ger en perfekt yta för att denna reaktion ska kunna ske. Ju fuktigare luften är, desto mer vatten samlas på ditt tält. Om du förvarar behållare med vatten utan lock kommer det också att avdunsta och hamna på tältets väggar. Att tältet är instängt och vattnet inte har någonstans att ta vägen bidrar till att daggen stiger.

Att ta reda på hur vattnet kommer in i tältet kan vara en rolig läroupplevelse om naturen och hur vattnet ändrar tillstånd.

Hur kondens fungerar

Morgondagg på bladet av en växt

Hur uppstår kondens? Vattnets kretslopp kan ha en aning. Vatten, som allt annat på jorden, kan existera i tre former: fast, flytande och gasformig. Dessa former kallas materiens tillstånd. I fast form kallas vatten is. Som en gas kallas det ånga, och när det är en vätska är det helt enkelt vatten.

Kondensation är förhållandet mellan ånga och vatten. När vattnet blir varmt avdunstar det till ånga. Vatten i luften kallas fuktighet och den kan öka eller minska beroende på mängden tillgängligt vatten. Om du slår läger nära en sjö är luftfuktigheten högre än i en öken. Vattnet i luften fastnar i ditt tält när du stänger dörrarna.

När natten fortskrider sjunker temperaturen och luften är inte längre tillräckligt varm för att hålla vatten som en gas. Så vattnet kondenserar, vilket betyder att det blir flytande, på en kall yta. Du är för varm för att fånga dagg, men det är inte väggarna i ditt tält. Vattnet i luften förvandlas till dagg och när temperaturen stiger igen avdunstar det tillbaka till ånga.

  Hur man knyter 11 raffelknutar, hakar och böjar

Kondens beror på vatten, så ju mer vatten du har desto fuktigare blir ditt tält. Det finns naturligtvis alltid vatten i luften, men mer kan komma in genom vattenpölar, regn, dammar, floder med mera. Du kan till och med sabotera dig själv genom att ta in vattenkällor för att orsaka kondens. Det finns inget idiotsäkert sätt att förhindra att ditt tält blir fuktigt alls, men det finns några metoder för att hjälpa.

Hur man förhindrar kondens

camping, turism, vandring, familj och människor koncept – glad far och son som sätter upp tält utomhus

Vi vet hur vattnet kom dit, men hur får vi ut vattnet? Att vakna upp i ett kallt, blött tält är inte roligt för någon, så vad är det bästa sättet att hålla sig torr och ändå njuta av naturen? För att veta hur du håller ditt tält torrt, var uppmärksam på din omgivning när du campar.

Om du befinner dig i en fuktig miljö med varma kvällar men kalla morgnar kommer du upp tidigare med ett blött tält. Vad du vill göra är att hålla mängden vatten som är instängd i tältet till ett minimum. Du kan göra detta genom att se till att ditt tält har bra luftventilation. På så sätt hamnar inte den fuktiga luften i ditt tält och förvandlas till dagg. Placera föremål som kan samla dagg utanför tältet på natten om du kan.

Du bör också hålla allt vått, som baddräkter eller leriga stövlar, ute. Att hålla föremål i ditt tält till ett minimum hjälper till att hålla det torrt och rent. Försök också att hålla temperaturen i tältet så konstant som möjligt. Om din campingresa är gammaldags har du förmodligen ingen kontroll över temperaturen, men om du tagit med någon form av uppvärmning eller kylning, håll tältet konsekvent.

  De bästa öringlocken

Svalare temperaturer håller tältet torrare. Detta kan tyckas konstigt, eftersom kylan orsakar dagg, men svalare luft har mindre vatten att kondensera, så den förblir torrare. När tältet är blött kan du torka av vattnet med en trasa eller låta det torka i solen. Beroende på var du campar och vilken tid på året det är kan du låta ditt tält lufttorka eller soltorka.

I kallare områden kan det vara bättre att bara torka av vattnet. Du måste också se till att ditt tält inte läcker. Kontrollera att vattnet inte kommer ur en spricka på utsidan av tältet och fixa det direkt! Läckor är aldrig kul men kan hända, så ta väl hand om ditt tält!