Varför blir tält så varma och hur löser man detta problem?

Som man som bor i Mellanöstern är jag bekant med fenomenet överhettade campingtält. Under åren som tillbringades utomhus kom jag på flera anledningar till varför tält blir så varma och lärde mig hur man åtgärdar problemet. I den här artikeln diskuterar jag sju olika orsaker till detta och erbjuder en praktisk lösning för varje orsak.

Tält blir för varma om det är direkt solljus ovanför dem, om de har dålig ventilationsmekanism eller om du campar under dagen. Detta kan också hända för att ditt tält just nu är vänt mot öster eller när vädret helt enkelt är för varmt för camping. Vissa funktioner i själva tältet kan också orsaka problemet; som en mörk duk eller en regnfluga som är tättsluten.

Direkt solljus

En uppenbar anledning till att ett varmt tält kan utvecklas är när det utsätts direkt för solljus.

Oavsett hur väl ditt tält blockerar UV-strålar, kommer temperaturen att stiga om solen står rakt ovanför. För det föreslår jag att du gör ett av två alternativ: använd trädtopparna klokt och bygg en presenning över ditt tält.

Utnyttja trädtopparna

När du campar är valet av campingplats ett avgörande beslut, särskilt med tanke på solexponering. Min favoritväg är att placera ditt tält under täta trädtoppar så att de blockerar solens strålar.

Men om du planerar en lägereld, tänk på att träden inte är för låga eller att de kan fatta eld.

Lägg en presenning över ditt tält

Det finns många anledningar till varför jag föreslår att du bygger en presenning från ditt tält förutom att blockera solen – jag har arbetat ut dem på djupet och visar dig varför det är viktigt att du tar med dig en i det här artikel.

Ändå är det en utmaning att bygga en presenning på rätt sätt om du är ny på camping.

För det har jag skrivit en annan artikel som beskriver 15 camping knop som skulle hjälpa dig att bygga en hållbar camping och hänga upp ditt segel så att det inte tappar greppet på grund av kraftiga vindar.

Jag rekommenderar starkt att du tar dig tid att läsa igenom detta, det kan ha en betydande inverkan samtidigt som det är väldigt lätt att lära sig.

Dålig ventilation

Förutom att det ökar kondens i ditt tält kan dålig tältventilation leda till att tältet blir varmt. När du är i ditt tält kan värmen komma från solen genom din tältduk, eller annars från din kroppstemperatur.

När luften i tältet blir varmare klättrar det automatiskt upp mot taket. Men om det inte finns några ventiler på toppen, finns det ingenstans för luften att komma ut, vilket skapar intern värmecirkulation.

Personligen, enligt det problemet, kommer jag att tänka på två lösningar: att öppna dörren och campa i öppna ytor.

Lämna dörren upplåst

När du väl är i ditt tält och redo att sova, lämna en liten lucka istället för att stänga dörren hela vägen.

Se till att du lämnar den övre delen öppen och inte den nedre delen, annars kan insekter eller ormar klättra in.

Se även till att campingen är helt ren och att alla matburkar är hermetiskt dolda.

Camping på öppna ytor

Tvärtemot vad jag sa ovan kan camping under träd äventyra ventilationen och blockera vinden – vilket i sig redan kan kyla ditt tält.

  Hur mycket kostar klätterkrita?

Tja, om du campar i låga områden där det inte finns tillräckligt med vind, fortsätt att campa i skuggiga områden.

Å andra sidan, om du campar på en kulle med stark vind från sidorna, dra fördel av det och undvik allt som kan blockera backen.

Camping under dagen

Jag vet, att vistas i ditt tält under dagen kan vara frestande, speciellt om du slår läger i ett tält stort tält med din familj. Det primära syftet med tält är dock att skydda dig när du ska sova – efter solnedgången.

Om ditt tält blir varmt under dagen, försök tillbringa din tid utomhus – du kanske blir förvånad över hur många aktiviteter du kan göra för att njuta av naturen.

Min favoritväg när det blir varmt är att hänga en hängmatta mellan två stockar och läsa en bok jag tagit med hemifrån.

Om du campar med vänner eller familj, ta en kort promenad och njut av omgivningarna tills temperaturen sjunker.

Ditt tält vetter mot öster

Ett misstag många av oss gör är att sätta upp vårt tält så att det vetter mot öster. Problemet här är att vi utsätts för solljus från det att solen kommer fram och förblir exponerade till sena eftermiddagstimmarna.

Om du campar bredvid ett stort föremål som blockerar solen, till exempel en hög byggnad, en kulle eller ett gäng träd, se till att de är vända mot öster och att du står bakom dem.

Förutom att hålla ditt tält svalt längre, kommer vända mot väster (dvs. blockera öster) att du kan sova längre, även efter soluppgången.

Om du inte vet var east är och du inte har en kompass med dig innan, så rekommenderar jag att du laddar ner en kompassapp på din smartphone; i detta fall behöver du bara GPS-mottagning.

Tältet är för mörkt

Det finns många fördelar med att ha ett mörkt tält – den mest uppenbara är att du kan sova längre i det.

Faktum är att det är så användbart att ha ett mörkt tält att jag skrev en hel artikel om det olika sätt som hjälper dig att mörka det.

Å andra sidan, att ha ett mörkt tält kan öka temperaturen inuti tältet på grund av absorptionen av UV-strålning – jag kommer att utveckla det ämnet längre fram i denna artikel.

Om ett varmt tält är ditt problem och duken är ganska mörk, är chansen stor att du bygger en presenning över det, som jag redan har beskrivit ovan.

Vädret är alldeles för varmt för camping

Det spelar ingen roll om ditt tält är ljust, om du har ett bra överdrag eller om du byggt det i rätt riktning – om vädret är för varmt för camping – kommer ditt tält att bli varmt.

Jag kommer in på vilka temperaturer som är rimliga för camping senare och vad man ska göra vid värmeslag. Även om jag här kommer att erbjuda några sätt att hålla dig kall om du åkte på camping mitt i sommaren.

Om du har en generator – det bästa sättet att få den svalare är utan tvekan en luftcirkulationsfläkt – även om du inte har en strömkälla kan du använda en som är batteridriven.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Seattle, Washington

Ett annat bra sätt är att ha en campingkylbox med några uppfriskande drycker – om du redan har en, se till att ha den smälta isen i den – jag har en hel artikel tillägnad att förklara varför det är bättre att inte tömma kylboxen.

Om du slår läger bredvid en sjö eller annan vattenkälla, ta ett dopp och njut av din omgivning.

Se dock till att inte dricka vatten som inte är desinficerat – du kan läsa mer om det i min artikel om frågan – är camping säker?

Din regnfluga är för nära

För er som inte känner till begreppet, är en flygduk det yttersta lagret av canvas som vanligtvis är vattentåligt och kan tas bort i de flesta fall.

Om du slår upp ditt tält med en regnfluga runt den, är chansen stor att det kommer att vara för nära, vilket hindrar ventilationen och värmer upp ditt tält.

Om du tror att så är fallet kanske det bästa sättet att gå till väga är att inte använda den alls – lita på en presenning istället. Bli dock inte av med flugan helt genom att lämna den hemma.

Som du kanske vet är vädret knepigt när du åker på camping, och du kanske aldrig vet när en hård vind (eller kanske en regnig natt) kan överraska dig.

Vilken typ av tält blir särskilt varma?

Det finns många olika typer tälttygeräven om de tre mest kända materialen är syntetiska material (nylon, polyester) och naturmaterial (bomull).

Tillverkarna fokuserar nu främst på syntetiska tyger, eftersom de andas och är relativt vattentåliga – även om en annan fördel i denna kategori är att polyester och nylon avger mindre värme än bomull.

Så om ditt tält blir varmt och huvudsakligen är tillverkat av bomull, är chansen stor att detta är anledningen. Förresten, när man producerar dukar av syntetiskt material, belägger producenterna det vanligtvis med ett polyuretanskikt så att det inte suger i vatten.

Bomullstält å andra sidan stöter i allmänhet inte bort vatten och kan till och med läcka.

Ska jag kasta regnflugan?

När tälten blir varma är den naturliga frågan om du ska slänga tältduken eller inte. Som jag förklarade ovan är detta lagerjobb att stöta bort vatten och ge skugga till duken.

Men om det gör mer skada än nytta brukar jag rekommendera att ta av flugan. Det gäller särskilt när det är för nära dina tältväggar och minskar andningsförmågan och ventilationen så att luften inuti blir kvävande varm.

Men om du tar av det är ditt tält inte längre lika vattentåligt som det brukade vara. För det rekommenderar jag att du lägger en presenning över ditt tält så att det blockerar UV-strålning.

Ärligt talat, det bästa sättet att svara på den här frågan är att experimentera – om du upptäcker att ditt tälts värme förbättras när duken är nere – gör det, annars – lämna det som det är.

Vilka segel är bäst på att blockera UV-strålar?

Uppriktigt sagt skulle alla segel blockera solens strålning så länge de inte är genomskinliga.

  Kan UTV:er plattsläpas?

Om någon övertygade dig om att köpa den ultimata presenningen som skulle blockera all solstrålning och hålla ditt tält 100% svalt, skulle det förmodligen vara en bluff.

Men om du inte har något emot att lägga till några fler pund till ditt bagage, skulle jag föreslå att du går med presenningar som har draghållfasthet.

Att till exempel hänga ett ovanför ditt tält kan utsätta det för hårda vindar på natten. Om presenningen klarar dragkrafter blir höga vindar inga problem och din camping blir mycket mer hållbar.

Kommer UV-strålningen att skada mitt tält?

Tidigare nämnde jag att att vistas i ditt tält under dagen kan bidra till värmen inuti, även om det också kan påverka din duk.

Svaret är ja, UV-strålning kan skada tälttyg, särskilt vid långvarig exponering. UV-ljuset skulle gradvis sönderdela de olika lagren och kan försvaga ditt tälts hållbarhet och vattenbeständighet.

Om du slår upp ditt tält under en längre tid under dagen kan skadan ske på nolltid några månader. Om du inte tog med en presenning, stanna i skuggiga områden med tillräckligt med vind för att sänka temperaturen och skydda ditt tälts lagersystem.

När är det för varmt att campa?

I allmänhet anses temperaturer över 30°C vara varma och kan öka risken för värmeslag.

När solljuset är direkt, lång exponering kan motsvara att höja temperaturen med 15°F. Av min erfarenhet är det bättre att inte campa alls när vädret är så här varmt, speciellt om du campar på fuktiga platser.

Om du gör läger under dessa förhållanden, se till att ta med dig mycket vatten för att hålla dig hydrerad och undvika att dricka alkohol. Dessutom rekommenderar jag att du håller dig i skuggan så mycket som möjligt och äter mat med tillräckligt med elektrolyter (t.ex. salta mandlar).

När du upplever värmeslag, symtom är vanligtvis yrsel, trötthet, svimning, huvudvärk, illamående och kräkningar.

När detta händer bör du dricka mycket och ta av dig onödigt åtsittande kläder. Om symtomen inte avtar inom 15 minuter, sök läkare (rekommendation kommer från WebMD.com)

Varför är mörka tält varmare inomhus?

Anledningen till att mörka tält kan bli varmare än ljusa är att den svarta färgen absorberar mer energi från UV-strålar.

Du kanske inte missar konceptet och tycker att mörka färger värms upp snabbare; om du tar ut både en vit skjorta och en svart skjorta ur torktumlaren kommer de att ha samma temperatur.

Skillnaden är att ljusare tält reflekterar solljus bättre än mörkare som absorberar energin istället för att skicka tillbaka den till solen.

Slutsatser

Många orsaker kan leda till samma resultat: ett tält som är för varmt. Vissa av dem är relaterade till campingbeteendet, som att campa under dagen eller att välja att gå utomhus i extrema klimat.

Å andra sidan kan ett hett tält vara resultatet av dålig design, till exempel en svart duk eller en kvävande täckduk. Oavsett orsak kan du lösa problemet om du vidtar nödvändiga åtgärder – som beskrivits tidigare.

Jag hoppas att min artikel har gett dig en bättre förståelse för det störande fenomenet. Om inte, låt mig veta allt om ditt problem genom att lämna en kommentar nedan!