Varför blir min ficklampa varm? Ficklampa design för att förhindra överhettning

Alla som någonsin har köpt en ficklampa har ställt en enkel fråga: varför blir min ficklampa varm? Oavsett vilken typ av ficklampa du köper kommer LED, glödlampor och halogenlampor att värmas upp lite, men när blir värme ett problem? Du vill inte att din ficklampa ska överhettas och starta en eld, så det är viktigt att förstå hur normal ficklampa värme känns.

Varför blir min ficklampa varm? Varje ficklampa producerar värme när den brinner genom batterierna. Mängden värme som frigörs beror på lampans ljusstyrka och effektivitet. LED-lampor använder 75 % mindre värme än glödlampor och 90 % mindre än halogenlampor, så de blir inte lika varma. Högkvalitativa ficklampor leder bort värmen från elektroniken och förhindrar överhettning av ramen.

Det är helt normalt att ficklampor med hög lumen värms upp, men det kommer en tid då du behöver byta ut eller reparera ficklampan. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara hur mycket värme som är acceptabelt och diskutera några faktorer som förhindrar att ficklampor överhettas.

Varför blir min ficklampa varm? Hur vet jag om min ficklampa är överhettad?

Ficklampor blir alltid varma efter att ha slagits på. När du förbränner energi släpps den alltid ut i miljön i form av värme. Hur mycket värme som frigörs beror på lampans effektivitet och ficklampans utformning styr hastigheten med vilken den släpps ut.

Att använda en högeffektiv LED-lampa är det första steget för att minska värmen. LED-fickor blir fortfarande varma, men de är mer energieffektiva än glödlampor och halogenlampor, så de blir inte lika varma. De använder 25 % av energin från glödlampor och 10 % av halogenlampor. Genom att förbränna mindre energi frigörs mindre värme per lumen.

Som sagt, det kommer fortfarande att genereras mycket värme av en LED-ficklampa med hög lumen. En 1000 lumen ficklampa når samma temperatur som en 250 lumen glödlampa. Det är ett liknande lumenvärde som en typisk glödlampa som du skulle använda i ditt hem. Alla som har rört en varm glödlampa vet att det inte tar lång tid att bränna dig!

Så änden av en LED-ficklampa med hög lumen blir varm när den vrids till maximal inställning. Hur varmt det blir beror på ramdesignen, men det kommer att kännas varmt och kan bränna fingrarna. En väldesignad ram ska leda bort det mesta av värmen från din hand, men lite varma bågar är helt normalt.

  1. Ficklampor med högt lumenvärde blir alltid varmare på grund av högre energiförbrukning.
  2. Om du använder den högsta ljusstyrkan ökar temperaturen på din ficklampa.
  3. Om du håller i en ficklampa kan mer värme strömma ut från ramen (det ska inte kännas som att din hand brinner).
  4. LED-lampor använder mindre energi, så de kommer att fungera svalare än andra glödlampor med liknande lumenvärden.
  5. Ficklampsramar av aluminium tillåter värme att strömma ut snabbare än stål- och plastkroppar.
  6. Ficklampans fenor och åsar ökar kroppens yta och påskyndar värmeöverföringen.
  7. Steg-down-inställningar minskar strömförbrukningen för att förhindra överhettning vid höga ljusstyrkainställningar.
  8. Större huvud-/kroppsstilar gör att värme kan strömma ut från kroppen snabbare (stor yta).
  Vad betyder betyg för klass A, AA, AAA och B campingplatser?

Vad ska jag göra med en överhettad ficklampa?

överhettade ficklampor kan orsaka brännskador

De flesta människor har inte de kunskaper som krävs för att fixa en överhettad ficklampa, så du kan antingen byta ut den eller få den reparerad under garantin. Överhettningsproblem kan orsaka bränder, så det är inte säkert att ignorera dem. Nästan varje ficklampa i intervallet $30+ har en livstidsgaranti, och de skickar vanligtvis en ersättning utan att du behöver skicka in den för reparation.

Bränder och explosioner kan orsaka allvarliga brännskador och skador, så det är bättre att slänga billiga ficklampor som har problem med överhettning. Titta på Coast Flashlights som du har en begränsad budget. Coast ficklampor kanske inte är vackra, men de presterar långt över sin prisklass. Även de billiga $10-$20 ficklamporna borde hålla i årtionden utan problem.

1. Höga lumenvärden ökar värmen hos LED-ficklamtor

Ficklampor med hög lumen använder nästan alltid kylflänsar för att leda bort värmen från den känsliga elektroniken och lysdioderna inuti ficklampan. När du väl kommit in i riktiga ficklampsdesigner från 2 500-10 000 lumen, har du att göra med en ficklampa som i grunden är en ljuspistol. Det är samma lumenområde som skulle komma från en typisk marin strålkastare för en båt, så det är mycket ljus och energi.

En 2500-lumen LED-ficklampa producerar inte samma mängd värme som en glödlampa, men den använder fortfarande mycket energi. Även om den använder 25 % av energin hos en typisk glödlampa, genererar den samma mängd värme som en 625 lumen glödlampa. Alla som har använt en glödlampa med hög lumen vet att den snabbt kan bli varm!

LED-fickor med hög lumen blir inte lika varma som traditionella glödlampor, men de genererar fortfarande mycket värme när du ökar ljusstyrkan. Det finns sätt att motverka detta med specialiserade ficklampsdesigner som jag kommer in på nedan, men du kanske fortfarande tycker att kroppen/änden av din ficklampa värms upp. Du bör alltid sänka ljusstyrkan om du någon gång märker att din LED-ficklampa värms upp.

2. Använd inte alltid den högsta ljusstyrkan

Det är frestande att alltid använda den högsta ljusstyrkan, men det är vanligtvis inte nödvändigt med ficklampor med hög lumen. Vanligtvis är inställningen för låg/medium ljusstyrka allt du behöver. Allt som krävs är 150-200 lumen för att gå runt ute på natten och 60-100 lumen för att navigera i huset.

  Vad används en ficklampa med blått ljus till?

Att använda den högsta lumeninställningen är överdrivet i 99 % av fallen. Detta tömmer snabbt ditt batteri och gör att ficklampan överhettas om du använder den under en längre tid. Att gå till en lägre ljusstyrka sänker omedelbart temperaturen.

Du kanske vill kolla in ett av mina andra inlägg med ett diagram för att bedöma lumen i en ficklampa. Den förklarar hur många lumen som behövs för olika uppgifter.

3. Att hålla i en ficklampa minskar värmen

Att hålla i en ficklampa minskar värmen

Vissa ficklampor har klämmor så att du kan fästa dem på din kropp. Du ser detta mycket i taktiska ficklampor designade för polis/militärt bruk. Det är bra ur funktionssynpunkt, men det kan leda till överhettningsproblem under längre perioder.

Ficklampor är designade för att leda värme genom sin ram så att den kan absorberas i din hand. Det är inte ett problem med ficklampor med låg lumen eller om du bara använder dem i 15-30 minuter åt gången, men det kan vara ett problem med ficklampor med hög 400+ lumen.

4. LED ficklampor är svalare än glödlampor/halogenlampor

Som jag nämnde ovan kommer LED-lampor alltid att producera mindre värme än glödlampor/halogenlampor med liknande lumenvärden. LED-lampor är mer effektiva, så de kan producera mer ljus samtidigt som de förbrukar mindre energi. De kan fortfarande bli varma när du väl kommer in i 1000+ lumenområdet, men det borde inte vara något problem om du bara använder den maximala ljusstyrkan ibland.

5. Ficklampsramar av aluminium låter värmen försvinna snabbare

De flesta tillverkare har gått över till aluminiumramar för att de är lättare och bättre på att leda värme, men du kan fortfarande hitta plast/stålramar på billiga ficklampor. Aluminiumramar är designade för att leda värme genom ramen så att den kan absorberas i din hand.

Det är helt normalt att en ficklampsram värmer upp din hand, men det ska inte kännas obehagligt varmt. En lite varm ficklampa är bra, men att bränna handen är oacceptabelt. Om ficklampan känns som om den överhettas, skicka in den för reparation eller kassera den. Överhettning kan göra att batteriet värms upp och eventuellt fatta eld eller explodera.

6. Ficklampans fenor och åsar minskar värmen

Nästan varje ficklampa med hög lumen har fenor i designen som ser ut som små åsar som är åtskilda. Dessa fenor används för att öka ytan på aluminiumhöljet. Det är faktiskt en överdimensionerad termodisk på utsidan av ficklampan för att minska värmen.

  Går Camp Fuel dåligt?

Mer aluminium motsvarar mer yta för värmeavgivning och lägre ficklampatemperaturer. Vi kunde inte ha kompakta ficklampor med hög lumen utan fenor och åsar.

7. Step Down-inställningar förhindrar överhettning

Vissa ficklampor kan ställa in extremt höga ljusstyrkor, men bara för några minuter åt gången. Om de behöll ljusstyrkan skulle ficklampan överhettas och skada elektroniken i ficklampan.

Det är därför tillverkare bygger in en felsäker i ficklampan för att minska ljusstyrkan när ficklampan överhettas. Steg-down-inställningar minskar ljusstyrkan genom att sänka den till en lägre inställning eller så kan de bara stänga av ficklampan på basmodeller.

8. Större ficklampahuvuden/kroppar påskyndar värmeförlusten

Ficklampor måste hitta ett sätt att avleda värmen som genereras genom att tända glödlampan. De avger värme genom att leda den genom ramen och in i din hand och omgivande luft. Tillverkare påskyndar värmeöverföringen genom att öka ytan på ficklampans kropp.

Aluminiumramar och fenor hjälper till att hantera värme, men det kanske inte räcker med ficklampor med hög lumen. Det enda andra sättet att öka ytan är att förstora ramen/huvudet. Det mesta av värmen släpps ut genom ramen, men ficklampans huvud kommer alltid att vara varmare än handtaget. Tillverkare ökar huvudets yta genom att använda överdimensionerade utsvängda huvuden och kanter.


Det är normalt att ficklampor värms upp med den högsta ljusstyrkan

Det är normalt att ficklampor värms upp med den högsta ljusstyrkan

Nästan varje ficklampa blir varm på den högsta ljusstyrkan. Det spelar ingen roll vilken typ av glödlampa som ficklamporna använder. När du tänder en ficklampa förbränner den energi och producerar värme. LED-fickor blir inte lika varma som glödlampor/halogen eftersom de använder mindre energi, men de blir ändå varma.

Som sagt, det är stor skillnad mellan en ficklampa som är varm att ta på och en som bränner din hand. Ficklampor leder det mesta av värmen genom huvudet där glödlamporna sitter och resten av värmen genom ramen.

De flesta tillverkare har gått över till aluminiumramar eftersom de är de bästa värmeledarna, men stål/plastkonstruktioner finns fortfarande tillgängliga. Aluminiumramar är designade för att leda värme genom kroppen så att den kan absorberas i din hand. Det är därför helt normalt att en ficklampa känns varm i handen.

Änden av en ficklampa med hög lumen kommer att vara varm vid beröring (den kan bränna fingret), men kroppen bör inte bli så varm. Om ditt ficklampshölje är för varmt för att hålla, betyder det vanligtvis att det är en kortslutning någonstans i kretsen. I bästa fall kommer det att skada elektroniken/lysdioderna, i värsta fall kommer batteriet att explodera eller fatta eld.