Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält? Ta reda på

Att ha rätt utrustning när du campar är viktigt för att hålla dig torr och varm.

Att skydda din utrustning är också avgörande för att säkerställa att din utrustning presterar som bäst under hela resan.

Så varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält?

3 skäl till varför du behöver ett fotavtryck för ditt tält. Anledningen till att du behöver ett fotavtryck är att förhindra att fukt från marken kommer in i golvet i ditt tält. Det andra skälet till att du behöver ett tältfotavtryck är att skydda golvet i ditt tält från skador från skräp på marken. Det tredje skälet till att du behöver ett tältfotavtryck är att lägga till ett extra lager av isolering mellan tältgolvet och marken.

Fortsätt läsa för att få alla detaljer och lära dig allt om ett tältfotavtryck.

Här är vad vi kommer att täcka så att du är uppdaterad.

Vad är ett fotavtryck?

Ett fotavtryck är mycket likt en presenning men är vanligtvis lättare och gjord för att passa exakt storleken på ditt tält. Dessa är traditionellt tillverkarspecifika och gjorda för en viss modell av tält.

Fotspår kan tjäna en mängd olika syften, men det primära syftet är att skydda botten av ditt tält. När du ligger i ditt tält utövar din kropp extra tryck på botten, vilket gör det mycket lättare för grus, stenar och rötter att tränga igenom tältet. Detta kan också göra att den vattentäta beläggningen slits av.

Fotavtrycket lägger till ett extra lager i botten av tältet som kan förhindra dessa punkteringar och förlänga livslängden på ditt tält. Det är väldigt likt varför du skulle köpa ett telefonfodral; du vill alltid skydda saker du har investerat pengar i.

Ett annat syfte att ett fotavtryck fungerar som extra isolering. Även om det inte är en betydande mängd, är fotavtrycket ytterligare ett lager mellan dig och den kalla marken. Om marken redan är våt när du sätter upp ditt tält, kommer fotavtrycket att lägga till ett extra lager av vattentätning och hålla ditt tält torrt när det är dags att packa.

Vad är fotspår gjorda av?

Footprints är vanligtvis gjorda av syntetiskt material som ripstop nylon eller polyester, och bottenplattan är gjord av silnylon. Dessa material är både vattentäta och hållbara.

Förutom vattentäthet och hållbarhet är fotspår lätta och vikbara. De flesta fotspår för ett tält för 2-3 personer väger cirka ett halvt pund och är tillräckligt små för att få plats i fickan. Större tältfotspår blir givetvis något tyngre, men är ändå betydligt lättare än en vanlig presenning.

  Behöver du en regulator till en campingspis?

Om du använder ditt fotavtryck i regnet, se till att det inte sticker ut utanför ryggduken. Om ditt fotavtryck sticker ut kan det samla upp regnvatten. När detta händer kanaliserar den vattnet under tältet. Vatten under tältet kan orsaka bristande isolering, liksom insidan av tältet, eventuellt bli blött om det finns hål i tältgolvet.

Om möjligt, se till att ditt tältduk har exakt samma storlek som tältgolvet. Detta gör installationen enkel och eliminerar onödig vikt från din ryggsäck.

Finns det alternativ till fotspår?

Det finns många olika saker som kan användas som ett alternativ till ett tältfotavtryck. Även om de vanligtvis väger mycket mer, eller är inte alls lika hållbara. Om möjligt är det bästa alternativet ett fotavtryck som gjorts speciellt för ditt tält. Om det inte är tillgängligt, eller om du behöver en i sista minuten, är det här några av alternativen du kan använda.

  • Segel för gräsmatta. Dessa gör utmärkta fotspår, särskilt om du campar nära din bil. Den största nackdelen med dessa är att de är tunga och inte packar bra alls. När du backpackar är det bästa sättet att bära dem att rulla ihop presenningen och knyta den på utsidan av din packning.
  • Plastduk. Även om detta inte är ett särskilt hållbart alternativ, är det väldigt billigt och lätt. Dessa gör fantastiska fotavtryck om du har en budget eller behöver ett fotavtryck i sista minuten. De är lätta och packbara, men hållbarheten är definitivt inte den bästa. Plastdukar kan hittas på de flesta varuhus, stormarknader och även vissa bensinstationer.
  • Plast eller Silnylon tallrikar. Du hittar plastplåtar på de flesta järnaffärer nära färgavdelningen. Dessa gör utmärkta fotspår om du letar efter ett billigt alternativ. Även om de vanligtvis inte är särskilt hållbara, packar de ner mindre än de flesta andra alternativa alternativ för fotavtryck. Dessa kan, precis som dukar, skäras för att passa perfekt under ditt tält.
  • Du kan också använda en hängmatta regnfluga eller till och med en regnfluga gjord för ett tält. Även om dessa kommer att fungera mycket bra, är de vanligtvis dyrare än ett fotavtryck. Kostnadsmässigt är en regnfluga inte så vettig.
  • Fönsterfolie. Denna plastfilm täcker fönster för att lägga till isolering. Dessa selar kan användas under max en hel campingsäsong. De är också ett av de billigaste alternativen för fotavtryck, eftersom vissa alternativ är tillgängliga för mindre än fem dollar.
  Hur man säkert förvarar ägg i en vattenflaska under camping

Polycryo Groundsheet och Tyvek Groundsheet är två utmärkta footprint-alternativ. Även om de annonseras som fotspår är de inte gjorda för ett specifikt tält, men de är mycket mer kostnadseffektiva. Dessa markdukar kan skäras till, vilket gör dem till ett bra val som fotavtryck.

Mät alltid måtten på tältgolvet. En för stor presenning eller fotavtryck kan orsaka problem med att säkra tältet eller vatten som rinner under det, och en för liten presenning kan förhindra att ditt tält skyddas tillräckligt.

Andra fördelar med fotspår

Footprints är designade för att placeras under ditt tält för extra hållbarhet, skydd av tältet och till och med extra isolering. Det finns andra användningsområden för ett fotavtryck som gör dem till lite av ett mångsidigt verktyg. Följande situationer är bara några exempel där du kan använda ditt fotavtryck.

  • Footprints är utmärkta att använda som presenning/filt för picknick i parken. Detta eliminerar användningen av en tygfilt som kan fläcka och absorbera fukt. De är också bra för en picknick när marken redan är blöt. Detta håller dig torr även när du sitter på fuktig mark.
  • Duk av plast eller nylon. Lyckligtvis är fotspår gjorda av ett syntetiskt material som vanligtvis kan torkas rent, vilket gör dem mycket användbara som bordsdukar. Detta är mycket fyndigt om du campar med bil eller husbil på en camping med picknickbord.
  • Fotspår är vanligtvis vattentäta. Detta gör att du kan använda dem som en regnfluga om du har problem och inte har en regnfluga. Kom ihåg; Fotspår är inte gjorda för detta ändamål, så du kanske måste vara lite kreativ när du binder dem som en regnfluga.
  • Om du campar i en hängmatta kan du placera fotavtrycket under hängmattan för att använda som en ren plats att ta av dig skorna innan du går in. Du kan också sätta din utrustning på den och hålla den borta från smutsen.

Du kan också använda den för att täcka en vedhög om du inte behöver den till ditt tält just nu. Detta är särskilt användbart i regnigt väder när du behöver hålla din vedstapel torr.

  Vad är klass A, AA, AAA, B campingplatser

Måste jag absolut ha ett fotavtryck?

Kort sagt, nej, du behöver inte ha ett fotavtryck. De flesta tält, åtminstone de högre kvalitet, är byggda för att vara ganska hållbara. Vanligtvis kommer du att behöva använda ditt tält flera gånger om året i flera år innan golvet i ditt tält börjar gå sönder.

De flesta människor använder inte sina tält tillräckligt för att oroa sig för det. Även om du skulle spendera en betydande summa pengar på ditt tält skulle det inte skada att ha det extra skyddet. Om du har en lång väg att gå är det upp till dig och dina preferenser att avgöra om det är värt att bära den extra vikten.

Dagens tält är oftast gjorda med ett pannliknande golv av ett tyg som kallas silnylon, som är både slitstarkt och vattentätt. Detta tyg lindar vanligtvis tältet flera centimeter ovanför golvet. Det enda sättet vatten kan komma in är om tältet är översvämmat eller har ett hål i det.

Om du får hål i ditt tält kan du köpa tältreparationssatser (inklusive lappar och lim) eller till och med använda tejp. Du kan reparera hål var som helst i ditt tält med denna metod. Det finns till och med några spray-on tätningsmedel du kan köpa för detta ändamål.

Om du campar i snön kan ett fotavtryck vara lite mer nödvändigt. Det hjälper till att hålla utsidan av tältet torr, vilket gör det lättare att packa när du lämnar campingen. Även om du kan låta det lufta ut, kan ett vått tält göra att andra saker i din packning blir blöta.

Det rekommenderas att använda ett fotavtryck, men om du inte har ett kan du fortfarande använda ditt tält.

I slutändan är det främst upp till din preferens om du behöver ett fotavtryck för ditt tält. Ett fotavtryck hjälper till att förhindra skador, något bättre isolering och extra vattentäthet. Att välja att inte använda ett fotavtryck är inte slutet på ditt tält, och det kommer inte att vara en deal breaker om du inte har en.

Relaterade artiklar

Hur vattentäter man ett tält? Klicka här

Tältcamping med barn Checklista och aktiviteter. Klicka här

Så håller du ett tält varmt när du campar Klicka här