Varför är träkol så dyrt?

Laga biffar på grillen över klump kol

Klumpkol är utan tvekan ett bra alternativ för grillning på grund av dess egenskaper, som dess förmåga att tända snabbt, brinna varmare med mindre aska och för att det är 100 procent helt naturligt. Men för vissa bakgårdsgrillare kompenseras dessa funktioner av den högre kostnaden.

Flera faktorer kan bidra till den högre kostnaden för kolbitar. Lump Charcoal är arbetsintensivt att producera, har en högre råvarukostnad, är en helt naturlig produkt utan tillsatser och kan ha begränsad tillgänglighet i vissa områden.

Medan de flesta grillentusiaster använder träkolsbriketter, vinner klumpa kol i popularitet bland många erfarna grillare på grund av egenskaperna som nämns ovan.

Klumpkol finns i en mängd olika naturliga lövträ som lönn, ek, hickory och mesquite, för att nämna några. Många bakgårdsgrillare är villiga att betala den extra kostnaden, och tror att det ger maten ett spår av den naturliga träsmaken.

Läs vidare för en snabb översikt över kolningsprocessen, för- och nackdelar med kolbitar, tips för att välja, starta och lagra kolbitar – även vanliga kokzoner för direkt och indirekt värme. Dessutom en snabb titt på vattenkokare, fat och keramiska grillar och mina val för varje stil.

Hur produceras Lump charcoal?

När du gör träkolsbitar, oavsett om du är en gör-det-själv-entusiast på bakgården eller en stor märkestillverkare, är målet att ta bort syre och väte från träet, så att bara kolet blir kvar.

Processen börjar med att bränna eller värma lövträbitar vid en hög temperatur med en minimal mängd syre närvarande, oavsett om det är i en liten 55-liters trumma eller en stor kommersiell ugn.

Under förkolningsfasen hjälper öppning och stängning av luftintag och utloppsventiler till att hålla temperaturen och kontrollera processen. Temperaturen i behållaren bör vara över 500 grader Fahrenheit.

Den höga värmen frigör de flyktiga organiska föreningarna, vilket kan ta timmar till dagar, beroende på storleken på behållaren, och när det är klart blir resultatet naturligt lövträkol.

Klumpkol för och nackdelar

Fördelar

 • Helt naturligt 100 procent lövträ
 • Inga tillsatser, fyllmedel eller bindemedel
 • Lätt att tända
 • Bränn varmare
 • Producerar en liten mängd aska

nackdelar

 • Dyrare
 • Bitarna är inte enhetliga i storlek
 • Temperaturen kan bli för hög
 • Små kolsmulor och damm
 • Kan vara svårt att hitta

Vad du ska titta efter när du köper kol

Som nämnts tidigare är olika hårda träslag såsom lönn, ek, hickory, mesquite och fruktved populära träslag för träkol. Det mesta av virket kommer från sågverk i form av plattor (den rundade delen av stocken som skärs av och lämnar en fasad kant redo att skära till trä.)

Beroende på tillverkare kan de också använda bitar av ugnstorkat byggvirke, golv- och möbelrester etc. Vissa företag har byggt upp sitt rykte på att bara använda stora bitar av naturligt lövträ för att producera sitt träkol.

Det finns många tillverkare av träkolsstockar och alla skiljer sig något åt. Här är några saker att tänka på när du köper kolbitar.

Observera dessa villkor på väskan vid köp:

 • 100% naturliga kolbitar utan tillsatser eller fyllmedel
 • Premium träkol
 • Super-premium klump kol
 • 100% ren konkurrensblandning

De flesta träkol får en visuell inspektion för att ta bort stenar, främmande föremål och okolat trä. Ändå kan du ibland hitta en sten i fickan, särskilt om företaget använder sågverksbrädor.


Bruket binder ihop plattorna i stora buntar för transport, och då och då buntas en sten in i dem. Kolet går dock fortfarande bra att använda.

Själv vill jag inte hitta träkol som ser ut som plywood, har spikhål i sig (kan vara gamla pallar), fräst trä (kanske tryckbehandlat eller belagt) eller främmande föremål.

  Är det svårare att springa på sand? 6 tips och tricks

Storlek på kolbitarna

Olika storlekar av kolbitar i en påse

Klumpkol varierar i utseende och storlek beroende på kvalitet, källa och träslag. I allmänhet är större bitar mer önskvärda eftersom de brinner längre. Vissa påsar innehåller bara några få stora bitar och resten är små och medelstora bitar och smulor.

Efter att ha provat några olika tillverkare hittar du snabbt en favorit. En bra blandning är en påse med medelstora till större bitar av jämn storlek.

Om du köper en påse av olika storlekar av små, medelstora och större bitar av träkol, är det okej. De små bitarna antänds snabbt och värms snabbt upp; de kommer i sin tur att antända de medelstora bitarna och sedan de större bitarna, vilket ger längre brinntid.

Det är dock bäst att kontrollera kolets luftflöde genom grillens justerbara ventiler, eller så kan temperaturen bli för varm, med en del kol som når 1 000+ grader. Beroende på vilken mat du lagar kan det vara en hjälp eller en fara.

 • Cowboy producerar en 100% naturlig kolklump som lätt antänds och fungerar i alla matlagningsapparater utomhus.
 • B&B kol kommer i enhetliga bitar, perfekt för grillning av kött och för rökare.
 • Royal Oak är gjord av Hickory och American Oak och är perfekt för matlagning vid höga och låga temperaturer.

Här är de tre topprankade företagen som tillverkar 100 % naturliga kolbitar. Många fler kvalitetsmärken finns tillgängliga; den bästa tumregeln är att prova några olika tills du hittar det som fungerar bäst för dig.

Bästa sättet att Att tända Klump kol

Det finns flera sätt att starta kol; vissa bättre än andra, tändvätska med träkol (även om vissa tror att det kan påverka smaken på maten), propanfackla, elektrisk kolstartare, eller använd en tillverkad helt naturlig kolstartare, såsom startpinnar, kuber eller rutor.

Jag gillar att använda en kolskorsten; proceduren är enkel och okomplicerad.

 1. Smula sönder lite tidningspapper och lägg det under skorstenen, se till att det inte packas för mycket.
 2. Häll kolklumpen i skorstenen; om en bit är för stor för att passa, bryt den mindre.
 3. Tänd tidningen och vänta.

Inom 15-20 minuter kommer du att se lågorna komma ut från toppen av skorstenen och glöden glöda och bli vitaktig. Kolet är nu redo att användas.

Flera företag tillverkar skorstensstartare; denna från Weber fungerar perfekt. Jag gillar den stora skölden som skyddar handtaget från att bli för varmt, och designen med två handtag gör det lättare att dumpa kolet efter att du har startat det. Det får igång ditt kol snabbt utan att behöva använda några vätskor för att få igång kolet.

Andra intressanta inlägg

 • Vad är Van Camping?
 • Hur man sover i en transitbil: allt du behöver
 • Recension: Är snabbtorkande resehanddukar bra?
 • Varför är campingbelysningen röd?

Hur man förvarar klumpkol

Hållbarheten för kolklumpar kan, om de förvaras på rätt sätt, hållas nästan på obestämd tid. Förvara ditt överskott av kolklump på en sval, torr plats utom direkt solljus.

Ett garage, källare eller litet skjul är bra, så länge det inte är för fuktigt. Jag förvarar våra väskor i ett garage på några 2×4 för att hålla dem borta från betonggolvet. För vinterförvaring viker jag över toppen av öppna påsar några gånger och håller dem stängda med några kraftiga fjäderklämmor.

  Skulle du kunna springa utan din stortå?

Ett annat bra alternativ är att lägga kolet i en metall- eller plastbehållare med tättslutande lock. En billig papperskorg skulle vara idealisk, eller så kan du köpa en 6-liters hink med lock från en lokal återförsäljare eller större återförsäljare. Huvudsyftet är att hålla kolet från att bli fuktigt eller blött.

Lump Charcoal vs. briketter

Bitar av träkol och träkolsbriketter på marken

Debatten om kol och briketter kommer sannolikt att fortsätta på obestämd tid med ståndaktiga supportrar på båda sidor. Men det som båda parter kan komma överens om är att det finns för- och nackdelar med var och en.

För mig gillar jag dem båda och använder dem båda. Klumpkol producerar utmärkt värme, perfekt när jag vill bryna och bryna maten. Jag använder briketterna när jag lagar mat med camp holländska ugnen; den enhetliga storleken och jämna värmen fungerar perfekt varje gång.

Direkt värme kontra indirekt värme och kolkontroll

Direkt värme är precis vad det låter som, laga mat snabbt och genomstekt direkt ovanför det heta kolet och lågorna. Med indirekt värme placeras maten borta från direkt kontakt med lågan, ger en lägre tillagningstemperatur under en längre tid.

Olika kolarrangemang kan ge direkt och indirekt värme till din grill genom zoner, direkt påverkan på värmen som överförs till maten. Det finns olika kolarrangemang som de sakkunniga grillmästarna använder vid grillning; nedan är tre av de mer typiska kolkonfigurationerna.

 • Direkt värme – kolen sprids i ett jämnt lager över grillgallret, vanligtvis används för mat som tillagas snabbt; tunna köttbitar, hamburgare, grönsaker och skaldjur.
 • Tvåzonsvärme – Kolen placeras på ena sidan av grillen för direkt tillagning på hög värme, och den andra sidan förblir tom. Den tomma sidan skapar en indirekt kokzon. Tvåzonseld är det mest mångsidiga kolarrangemanget.
 • Delad värme med två zoner – Kolen placeras på båda sidor av grillen och mitten förblir tom. En foliepanna halvfylld med vatten placeras mellan kolen för att kontrollera temperaturen och tillföra fukt till maten.
Infographic av direkta verser indirekt värme i grillen

Det är viktigt att ordna dina kol så att de håller en konstant temperatur utan stora fluktuationer; detta kräver lite övning. Som nämnts tidigare påverkar luftflödet temperaturen, liksom ofta grillöppning, mat som placeras för nära varandra och kallare väder.

Grilltyperna

De flesta köpta kolgrillar delas i allmänhet in i tre huvudtyper, som alla fungerar bra med kol. Nedan finns typerna med en kort beskrivning.

Vattenkokare grill

Denna typ av grill är av högsta kvalitet och en favorit hos många bakgårdsgrillentusiaster. Finns i olika storlekar, de är den billigaste och mest bärbara av grilltyperna. Vattenkokarens form är utformad för att behålla och fördela värmen mycket jämnt.

En av de mest populära vattenkokare grillarna är Weber original vattenkokare grill. Denna grill gör matlagningen enkel genom att du kan justera spjällen för att få rätt temperatur för tillagning av biffar, hamburgare eller vad du nu vill grilla. Du behöver inte undra hur varmt det är heller; det märks på termometern på locket.

Grilllocket har en krok så att du snabbt kan haka det över sidan av grillen, du behöver inte hålla i det eller leta efter en plats att ställa det. Dessutom finns det krokar för att hänga din simfötter eller din såsborste, så de kommer väl till pass när du behöver dem.

En annan användbar funktion: du kan lägga till extra kol under grillningen genom att helt enkelt vika gallret.

Och det är lätt att städa. Borsta bara in det kvarvarande kolet i askfångaren, ta bort och kassera avfallet. Weber vattenkokares grill gör grillningen rolig och enkel.

  Här är skillnaden mellan boondocking och torrcamping?

Bärbar campinggrill – Letar du efter en lätt, bärbar vattenkokargrill som du kan ta med dig när du ska campa? De Smokey Joe 14″ bärbar grill från Weber är ett perfekt val.

Den väger bara 9 1/2 pund, är rostbeständig, har ett porslinsemaljerat lock och bas och ventiler för att justera tillagningstemperaturen.

Denna grill är idealisk för camping, baklucka eller matlagning för en eller två personer. Montering och rengöring är lätt. Det ger bra värde till ett lågt pris.

Fatgrill

Dessa grillar ser ut som en tunna som ligger på sidan därav namnet, men de är dyrare och mindre bärbara än vattenkokarna. Fatgrillen har en större tillagningsyta än de flesta vattenkokare och formen är mycket lämplig för lång långsam tillagning och rökning.

De Char-Griller Outlaw BBQ-grill är ett utmärkt val om du letar efter en fatgrill för att ladda på hamburgare på din nästa bakgårdsfest.

Grillen erbjuder 725 kvadrattum grillyta, vilket ger dig utrymme att laga tillräckligt med hamburgare för alla. Grillen har gjutjärnsgaller, spjäll för att kontrollera tillagningstemperaturen, ett värmande galler för att rosta bullarna, krokar för din spatel, en temperaturmätare och en askfat för enkel rengöring.

Den är gjord av kraftigt, pulverlackerat stål för många års användning, och den har även hyllor på framsidan och sidan för att hålla tallrikar och BBQ-sås. Beställ din idag så att du är redo för din nästa trädgårdssammankomst.

Keramiskt galler

Dessa grillar har vanligtvis en särprägel äggformade och är vanligtvis den dyraste av de tre typerna. Dessa grillar, även kallade kamado, värms snabbt upp och behåller värmen utmärkt tack vare det keramiska materialet. De är bra för grillning, rökning, långsam tillagning och ångkokning. De kan tillaga en mängd olika rätter, inklusive bröd, pajer och till och med pizza.

Tillverkad av keramik av bästa kvalitet, den här kamado från Pit Boss® kommer att göra din nästa trädgårdsfest till en framgång. Allt som kommer från denna grill kommer att smaka helt underbart.

Tillaga din biff, revben eller till och med pizza till perfektion över kol på den 573 kvadrattum stora tillagningsytan. Bambuhyllor ger gott om plats för matlagningsredskap, kryddor och rätter och kan sedan fällas ner för att spara utrymme vid förvaring.

De övre och nedre ventilerna ger målinriktad temperaturkontroll, locket är lätt att lyfta och det har en stötdämpande kolv för att förhindra locket från att slå igen.

Du kommer att få det godaste, saftigaste rökta köttet ur denna rökare som får dig att undra varför du väntade så länge med att få en.

Tillverkare av keramiska grillar rekommenderar generellt att man använder kolbitar eftersom de genererar mindre aska. Vissa märken av lågaska briketter kommer dock också att fungera.

Slutgiltiga tankar

Från nybörjare till erfaren grillmästare, perfekt tillagad mat, full av smak och perfekt konsistens, händer inte av misstag. Uppmärksamhet på detaljer behövs och typen och kvaliteten på träkol du använder kan spela en roll.

Nästa gång du gör dig redo att elda upp grillen, prova om du inte har grillat med kol än. Du kan bli förvånad över resultatet.


Du kan till och med bli en duktig grillmästare som inte har något emot att betala lite mer för 100 procent helt naturligt kol. Vem vet?