Varför är toaletter vita? 5 fakta om färgen på kommoder

Toaletter verkar alltid vara vita. Och om du är en nyfiken person som jag, så någon gång har du säkert undrat Varför toaletterna är vita.

Toaletter är vita av flera anledningar. De är mestadels gjorda av porslin, och själva porslinet är vitt. Vitt representerar också renlighet, och det gör det lätt att se smuts. Vita toaletter är också billigare än färgade toaletter, och de ger en modern estetik.

Det finns mycket mer att veta om färgen på din toalett, inklusive 5 roliga fakta som utforskar orsaken bakom denna färg. Låt oss dyka in!

  1. Varför är toaletter vita?
  2. När toaletterna inte är vita
  3. Varför är toalettpapper vitt?
  4. Relaterade frågor

Varför är toaletter vita?

1. Porslin

Den första anledningen till att toaletter är vita är att porslin är vitt. Det stämmer, din toalett kallas porslinstronen eftersom den faktiskt är gjord av porslin.

Varför är det så?

För vad vi kräver att toaletter ska göra är det viktigt att de är gjorda av ett starkt hållbart material som håller hela livet. Porslin uppfyller alla dessa behov.

Även om du kanske tror att porslin är ömtåligt på grund av saker som porslinsdockor, har det faktiskt stor tryckhållfasthet. Detta innebär att när du tappar eller slår den med något kan det krossa den, men att trycka ner den (t.ex. om du sitter på din toalett) kommer inte att orsaka skada.

Porslin är också rostfritt vilket är en ovärderlig egenskap till något som håller vatten hela tiden.

2. Symboliserar renlighet

En annan anledning till att toaletter är vita är att den färgen ofta förknippas med renlighet.

Detta går långt tillbaka i vår historia. Nästan alla mytologier och religioner ser vitt som representerar oskuld, renhet och renhet. Denna idé sipprade långsamt in i alla aspekter av vårt liv, inklusive våra badrum.

Föreställ dig vad du skulle tänka om du gick in i ett badrum och såg en brun toalett. Du kanske plötsligt inte behöver gå på toaletten.

Vi är visuella varelser och så vi tillskriver mycket hur saker ser ut, toaletter är inte annorlunda. Vi vill att våra badrum och toaletter ska se rena och snygga ut. Ett snabbt och enkelt sätt att åstadkomma det är att ha vita ytor.

Se även  Hur högt är ett tvåvåningshus?

3. Lätt att se smuts

Låt oss vara ärliga, toaletter har ett ganska grovt jobb. Och om vi vill skydda oss från alla bakterier som kan finnas på våra toaletter är det viktigt att veta när vår toalett behöver rengöras.

Att toaletterna är vita gör det lätt för oss att se när våra toaletter är smutsiga. Det kan verka grovt, men det kan hålla oss säkra från bakterier om vi håller våra toaletter så blankt vita som de ska vara.

4. Pris

Detta borde inte komma som någon överraskning, toaletter är vita eftersom det är billigt.

Porslin är naturligt vitt, så inget behöver läggas till för att ändra färg. Toalettstolar kan dock lätt ha en annan färg eftersom många toalettstolar är gjorda av plast som är billigt att få i en annan färg (även om olika material kan påverka hur länge en toalettstol håller).

Att behålla porslinet som det naturligt ser ut håller priset på toaletter nere. Om du vill piffa upp utseendet på ditt badrum, kanske du lägger till en färgad toalettsits för att lägga till lite färg.

5. Estetisk

Som jag nämnde tidigare, vi är visuella varelser och därför tillskriver vi mycket hur saker ser ut.

Vitt i badrum ger dem ett rent, elegant och modernt utseende som gör dem mer attraktiva för människor.

Detta är särskilt viktigt på fastighetsmarknaden. Moderna, snygga badrum tenderar att säljas till ett högre pris än andra. Att hålla din toalett vit kan bidra till denna estetik.

Så om du försöker sälja ditt hem eller din lägenhet, bli av med den svarta toalettsitsen och sätt i en vit, kan det hjälpa mer än du tror.

Den föredragna designen av hem och badrum förändras ständigt, så vi kan se en förändring i vad människor gillar. Var beredd på varmrosa toaletter, jag ser dem i vår framtid 🙂

När toaletterna inte är vita

Medan vita toaletter är vanligast, kan du ibland se toaletter med olika färger. Här är varför du kanske ser dem, och även varför de är sällsynta.

Se även  Hur man drar åt sopavfallsbladen

Vart tog de vägen?

Färgade toaletter brukade vara på modet på 50- och 60-talen. Detta beror på att temabadrum var den föredragna designen under den tidsperioden.

Människor skulle gå långt för att se till att deras badrum var ett komplett färgtema. Huvudpunkten för detta färgtema var toaletten. Toaletter gjordes i pastellgrönt, rosa, lila och blått.

Allt eftersom världen utvecklades gick färgade toaletter och badrum långsamt ur stil och ersattes av den numera vanliga vita toaletten.

Var är de nu?

Även om de inte är lika vanliga längre, finns det fortfarande färgade toaletter där ute.

Om du ser en färgad toalett, så kommer det förmodligen att vara i ett vintagehem. Oavsett om de återställdes till sin ursprungliga glans eller om någon skapade vintage-looken från grunden, håller vintage-badrum med färgtema liv i färgade toaletter.

Färger som blir allt vanligare är svart och rostfritt stål. Dessa ses också som mycket moderna och används därför på platser som vill öka sin eleganta, moderna attraktionskraft.

Du kan fortfarande köpa vintagefärgade toaletter. Men de är allt svårare att hitta eftersom allt färre människor letar efter dem. Och eftersom färre människor köper dem, blir de dyrare.

Men när designpreferenser kommer och går, kanske vi kommer tillbaka från den färgade toaletten i framtiden. Jag antar att vi bara får vänta och se.

En sak som förmodligen inte kommer att förändras när som helst snart, är toalettpapper.

Varför är toalettpapper vitt?

Om du redan undrar varför toaletter är vita, kanske du också undrar varför toalettpapper är vitt. Tja, det har mest att göra med processen att göra toalettpapper.

Hur det är gjort

Överraskande nog tillverkas mycket toalettpapper med återvunnet papper. Om du någon gång undrar om du ska återvinna en gammal hög med papper, är svaret ja, du kan sluta använda den igen i framtiden.

De maler upp papperet till en massa, sedan tar de bort bläcket från denna pappersuppslamning.

Att bara ta bort bläcket hjälper till att göra papperet vitt och jag tror att vi kan komma överens om att vi inte vill att vår toalettpapper ska innehålla bläck.

Se även  Löser sig toalettpapper? Och hur man testar det själv.

Pappersmassan bleks sedan vit med ofarliga kemikalier. Detta ger papperet det orörda vita utseendet.

För att göra toalettpapper färgat, härifrån, skulle företaget behöva lägga till färg för att uppnå önskad färg. Detta kan bli dyrt beroende på hur livfull färgen är.

Pris

Precis som med toaletter är det billigare att behålla toalettpapprets naturliga färg.

Om du inte visste det kan du fortfarande köpa färgat toalettpapper idag, men dessa rullar är mycket dyrare än den vanliga vita färgen.

Att behålla papprets vanliga färg innebär att de inte behöver lägga till några färgämnen eller extra material som ökar kostnaden.

Alltså vitt toalettpapper runt om.

Modern design

Tro det eller ej, färgat toalettpapper brukade vara väldigt vanligt på 50- och 60-talen. Under den här eran var de flesta badrum med färgtema.

Badrum skulle vara helt i en eller annan färg. Tänk dig, ett badrum helt rosa eller mjukt lila. Låter lite kul, eller hur?

För att göra detta färgtema perfekt köpte folk toalettpapper som matchade färgen på deras badrum.

Som vi pratade om tidigare är moderna badrum nästan alltid vita och människor föredrar det moderna, eleganta utseendet på dagens badrum. Så, för att hålla det nuvarande färgtemat igång, är toalettpapper övervägande vitt.

Om du har ett badrum med färgtema och du vill att toalettpapper ska matcha, oroa dig inte, du kan fortfarande hitta färgat toalettpapper online. Men det är lite dyrt.

Vad är toaletter gjorda av?

De flesta toaletter är gjorda av porslin. Detta beror på att porslin är starkt, lätt att rengöra och rostfritt, vilket gör det till det perfekta materialet för toaletter. Porslinstoaletter är också långvariga och kan hålla i upp till 50 år.

Varför är toaletter gjorda av porslin?

Toaletter är gjorda av porslin av flera anledningar. För det första har porslin stor tryckhållfasthet, vilket innebär att det håller bra när en vikt läggs ovanpå det. Porslin är också mycket slitstarkt och rostfritt vilket är anledningen till att det används i en mängd olika badrumsarmaturer, inte bara toaletter.

Lämna en kommentar