Varför är sammansatta bågar så dyra?

Om du har tittat på bågskytte har du förmodligen lagt märke till de ofta orimliga priserna på sammansatta bågar. Nu är det ingen som säger att du måste skaffa en sammansatt båge. Många bågskyttar är nöjda med sina långbågar och recurvebågar.

Men om du vill ha det bästa som modern teknik har att erbjuda, kommer du att vilja gå med en förening. De tenderar att vara mer justerbara, har större effektivitet i kraftöverföringen och kan prydas med många ringklockor och visselpipor för att göra jakt eller målskytte lättare.

Kort sagt, sammansatta bågar är så dyra eftersom de är mer tekniskt avancerade än andra typer av bågar. Forskningen som bågtekniker gör för att göra dem så mycket mer intuitiva, liksom det ökade antalet komponenter, räcker till den prislapp du ser.

Om du verkligen är intresserad av att köpa en sammansatt båge men vill vara säker på att dina pengar inte bara hamnar i sjön, läs vidare för att förstå fördelningen av prissättningen för sammansatt båge och se till att du vet vad du betalar för.

Finansiering av forskningen bakom den sammansatta bågen

Materialen som används vid tillverkningen av en sammansatt båge bidrar vanligtvis inte särskilt mycket till priset du betalar för bågen.

Typiska material som används är kol, aluminium, plast och trä, varav inget är särskilt dyrt.

Merparten av tiden betalar du inte högsta dollar för den fysiska bågen du köper. Du betalar för tiden, pengarna och ansträngningen som lades ner på att designa den.

Det krävs inte mycket avancerade tankar för att bygga en typisk långbåge eller ens recurvebåge. Det kräver skicklighet, för att vara säker, men det finns inte mycket innovation att göra utan att bryta från designen helt.

Om långbågar och recurvebågar är den första Model T-bilen, så är sammansatta bågar Tesla som kör längs motorvägen med LED-strålkastare och infällbara dörrhandtag.

Det som började som en enkel enhet blev en kraftfull maskin som kunde göra mer än en sak.

  Kan jag använda min generator i regnet?

Detta är den evolutionära resan som resulterade i den sammansatta bågen, och teknikerna bakom den skördar frukterna av sin forskning med hjälp av den ivriga och framåtblickande bågskytten.

De bästa bågar som kan köpas för pengar kallas flaggskeppsbågar eftersom de tillverkande företagen som producerar dem arbetar hårt för att fortsätta sätta ut bågar med den senaste och bästa tekniken som finns tillgänglig för oss.

Du får inte tillgång till den senaste tekniken utan att ta ett slag för dina besparingar, men om du är en stenhård jägare eller bågskytt är möjligheten att skjuta det perfekta skottet ovärderlig.

När allt tänkande är gjort, återstår processen att slutföra. Även här är det inte nödvändigtvis materialet du betalar för, utan processen som materialet måste genomgå för att montera den perfekta bågen.

Dessa aluminiumdelar, oavsett om de är stigaren eller benen, måste gå igenom fabriken för att formas genom en myriad av tekniker inklusive men inte begränsat till gjutning, fräsning och bearbetning.

Även efter att de är rätt formade måste de förfinas för att ta bort grader och andra brister och ofta doppas i en film, beroende på typ.

Hårdvaran som håller ihop delarna av din båge måste sedan tas in, efter att ha tillverkats i samma anläggning eller någon annanstans.

När alla delar har gjorts kan själva monteringen börja, och när din båge är ihopsatt, förpackad och skickad kommer månader att ha gått.

Om denna process inkluderar någon outsourcing, vilket är ett alternativ som många tillverkare av blandningsbågar använder, måste den tredje part som bidrog till tillverkningen av din båge också betalas.

Sammanfattningsvis måste varje hand som din båge passerade betalas, och det är troligt att den passerade genom många händer.

De dyra delarna av fören

All den forskning vi diskuterade har lett till några tekniska framsteg som skiljer den sammansatta bågen från resten av bågfamiljen. Ett av dessa framsteg är kammen.

Den sammansatta bågen har fått sitt namn från sammansättning av flera olika maskinprocesser som bidrar till en övergripande mekanisk fördel.

  Den genomsnittliga kostnaden för Zipline

Kammarna är en stor del av den mekaniska fördelen.

Även om det nu finns många olika typer, kan kammen generellt definieras som en platt, cirkulär metallbit runt vilken strängen färdas för att omvandla roterande rörelse till linjär rörelse.

Utan att komma in på en fullständig fysiklektion kan vi förstå varför detta är ett bättre system än vad som används i en traditionell båge.

I slutändan tillåter hjälpen från kammarna att energin du överför till din båge genom att dra tillbaka på snöret lagras mer effektivt.

De skapar också en släppning som ger en hel del spänningsfrigöring från bågskyttens armar, håller all spänning mellan kammarna och överför den rent till pilen när du är redo att släppa.

Detta är en ganska revolutionerande innovation inom bågskyttevärlden, som tidigare förlitade sig på en jägares styrka för att dra tillbaka snöret med tillräckligt med kraft för att skicka pilen in i målet och hålla tillbaka den tillräckligt länge för att sikta.

Som nämnts tidigare finns det flera olika typer av kammar tillgängliga att använda på en sammansatt båge.

Single Cam, Solocam eller One Cam-designen involverar faktiskt två kammar men av olika former, den ena är rundad och den andra mer som en oval. Detta kallas power cam. Vissa föredrar dess enkelhet, men det har varit känt för att ge mindre nocknoggrannhet.

Hybridkameror är både ovala eller elliptiska och är asymmetriska. Den övre är en kontrollkam, den nedre en kraftkam. Detta kamsystem bevisar bättre nockrörelse och mer synkronisering än Single Cam.

Twin Cam liknar Hybrid Cam-systemet, bara med de elliptiska kammarna som är symmetriska till varandra. I genomsnitt kräver det mer underhåll än Hybrid Cam-systemet men beröms för sin förmåga att synkronisera fullt ut, förbättra noggrannheten, nock-rörelsen och hastigheten.

Det populära Binary Cam-systemet introducerades av BowTech 2005 och använder dubbla kammar med tre spår som är slavade till varandra snarare än bågens lemmar, vilket sänker antalet nödvändiga strängar till två. Många föredrar strängarnas fritt svävande karaktär och hastigheten den erbjuder.

  Hur mycket bränsle använder en luftballong?

Dessa korta sammanfattningar av kamsystem kan inte korrekt förmedla den komplexa processen som går till att designa, tillverka och producera dem, men förhoppningsvis har de gett dig en inblick i varför just dessa delar av den sammansatta bågen kan öka priset.

Finansiering som kamouflagedesign

Det är lätt att förbise den coola kamouflagedesignen med färgade accenter som du väljer när du tänker på priset på bågen, men det spelar verkligen roll.

Företag som Mossy Oak och Realtree har blivit populära för sina önskvärda rosettdesigner, men de får inte dessa mönster och mönster gratis.

Det är lätt att se när ett företag har valt att gå med en billig design eller ett mer prisvärt målningsarbete. Det ser helt enkelt inte bra ut.

Det finns royalties inblandade i att använda ett välgjort kamouflagemönster, och om bågtillverkarna vill sälja sin produkt kommer de att gå med det mer avancerade mönstret.

Trots deras anspråk på att inte värdera estetik vill jägare och friluftsmän också se coola ut.

Ta reda på priserna från tillverkarna av blandningsbågar

De flesta sammansatta bågar av hög kvalitet kommer att kosta dig en fin slant, men låt dig inte luras! Det finns mer prisvärda alternativ där ute som kan tillfredsställa dina behov.

Företag som Hoyt, BowTech och Mathews är de dominerande varumärkena inom lyxbågar, så om du vill spara några kronor, undvik att bli kär i en av deras modeller.

Märken som Diamond Archery, Bear Archery och Predator Archery erbjuder en mängd olika skjutbara bågar under 500 $.

Du är inte heller begränsad till att köpa helt nya sammansatta bågar. Det finns gott om kvalitetsbågar att hitta på eBay och andra begagnade sajter.

Detta är ett särskilt bra alternativ om du är ny inom sporten och inte kommer att kunna se skillnaden mellan en båge på $300 och $1000 ändå.