Varför är sammansatta bågar bättre än traditionella bågar?

Om du överhuvudtaget har följt utvecklingen av bågskytte, kommer du att ha märkt att designen av bågar har gått igenom en stor utveckling. Den sammansatta bågen, utvecklad 1966 och patenterad 1969, överträffade snabbt populariteten för mer traditionella bågar, särskilt i USA.

Sammansatta bågar ses ofta som bättre än traditionella bågar eftersom de är designade för att vara lättare att skjuta och ha större kraft och noggrannhet. De stöder också anpassning genom tillägg och presterar bättre över långa avstånd.

I resten av det här inlägget kommer jag att ge dig en mer djupgående titt på fördelarna med den sammansatta bågen och hur de kan prestera bättre än en traditionell båge.

Sammansatta bågar är lättare att skjuta

Som med resten av mänsklighetens senaste innovationer, är sammansatta bågar designade för att vara mer bekväma för användaren.

Denna lätthet att använda är utan tvekan den största faktorn som bidrar till den sammansatta bågens enorma popularitet bland bågjägare.

Men för att förstå vad sammansatta bågar ger till bordet när det gäller bekvämlighet, måste vi helt förstå vilken teknik vi arbetade med innan sammansatta bågar kom till scenen.

Hur traditionella bågar fungerar

Både traditionella bågar och sammansatta bågar använder energin som produceras av hävstång för att driva pilar genom luften.

Men överföringen av energi på en traditionell båge som en långbåge eller en recurve är det direkt. Detta kan låta som den mest effektiva formen av överföring; men det är det inte. Åtminstone är det inte den mest effektiva formen av överföring när du pratar om bågskytte.

Om du någonsin har sett en version av Robin Hood, Hungerspeleneller till och med Disneys 2012 animerade fantasy, Modigbör du ha en god uppfattning om hur traditionella rosetter ser ut.

Oavsett om du använder en recurve eller en långbåge, är fysiken densamma: ju längre tillbaka du drar i snöret, desto mer energi överför du till pilen och desto snabbare flyger den när du släpper den.

Men det är ganska svårt att hålla tillbaka en traditionell bågesträng väldigt länge, speciellt om du har en hög dragvikt på din utrustning.

  Jet Ski historia (vem uppfann det och när?)

Även om du kan dra tillbaka snöret relativt långt och hålla det där tillräckligt länge för att sikta, det är mycket energi som går förlorad mellan det att du släpper snöret och det att pilen faktiskt lämnar din båge.

Direktheten i överföringen är det som minskar effektiviteten, och det är denna förlust av surt förvärvad energi som korrigerades när den sammansatta bågen uppfanns.

Hur sammansatta bågar fungerar

Bågskyttar överallt, särskilt bågjägare, berömmer den sammansatta bågen för ”låt gå” det ger i slutet av dragningen.

Denna släppning är möjlig genom tillägget av platta, sfäriska skivor i varje ände av bågen som kallas kammar.

Nu finns det en mängd olika typer av kammar som fungerar lite olika, men den grundläggande funktionen för varje sort är i huvudsak densamma.

Kammarna är en väsentlig del av remskivan på en sammansatt båge, som slingrar bågen runt kammarna och ger extra spänning som överförs mer effektivt när det är dags att släppa pilen.

Förutom att de är mer effektiva är kammarna formade på ett sådant sätt att de ger en punkt i dragningen när vikten plötsligt minskar för bågskytten.

Denna släpppunkt skapas av en plattare kant på kammen, vilket ger en tydligare stopppunkt bortom vilken bågskytten inte längre kan dra i snöret.

Vid det tillfället minskar dragningens vikt, som bågskytten måste hålla i famnen, avsevärt.

Till exempel, om en bågskytt skjuter en traditionell båge med en dragvikt på 70 pund, måste han vara tillräckligt stark för att hålla de 70 punden med sin överkropp tills han är redo att släppa.

Med en sammansatt båge måste bågskytten kunna dra tillbaka 70 pund, men efter släpppunkten kommer han att ha mycket mindre vikt vid full dragning.

Om han har en släppprocent på 80 %, så håller han bara 14 pund, vilket ger honom mer tid att sikta sitt skott utan att oroa sig för hur trötta armarna blir.

Gör det verkligen någon skillnad?

Såvida du inte är otroligt stark är släppförmågan hos en sammansatt båge en stor fördel.

Om du någonsin sett Peter Jacksons produktion av JRR Tolkiens Sagan om ringen trilogin, du vet att det pågår mycket bågskytte i den historien.

  9 bästa paramotorer för nybörjare som är billiga och pålitliga

Ett exempel på den traditionella bågens största nackdel kan ses i den andra delen av serien, De två tornen.

Kung Theoden av Rohan beordrar sitt folk att fly till Rohans fäste, Helms Deep, för att skydda dem från den kommande armén av orcher.

Men Rohans armé var ganska underbemannad så för att fylla luckorna i deras försvar beordrar Theoden de unga och gamla männen i Rohan att ta till vapen och försvara sitt folk.

En av dessa äldre män som värvats i armén uppmanas att ansluta sig till raden av bågskyttar på väggen, som alla använder traditionella pilbågar.

De instrueras att ta sikte på orcharmén när de närmar sig och väntar bara på signalen att skjuta.

Det är ett spänt ögonblick med mycket stirrande. Alla väntar på Aragorns kommando, men den gamle mannen skakar tydligt av ansträngningen att hålla draget på sin båge.

Oförmögen att hålla den längre, släpper den gamle mannen sin sträng innan kommandot ges, och en orc på frontlinjen faller till marken.

Orcgeneralen ger sina trupper en signal att attackera, och striden är igång.

Om den gamle mannen bara hade haft en sammansatt båge, skulle han troligen ha kunnat hindra sin pil från att flyga för tidigt, och kanske hade striden gått annorlunda.

Dagens bågskyttar är förmodligen inte inblandade i sådana situationer med hög insats, men samma oförmåga att hålla tillbaka snöret på en långbåge eller recurve båge kan innebära ett missat mål eller djur.

Sammansatta bågar har större kraft och noggrannhet

Den mekaniska fördelen med den sammansatta bågen har resulterat i några ganska fantastiska pilhastigheter.

En mycket välgjord traditionell båge kanske kan slänga pilar i 180 fot per sekund, men de snabbaste sammansatta bågarna har kunnat mer än dubbla den hastigheten och klockas in med 370 fot per sekund.

För en bågskytt som uteslutande skjuter på avståndet kanske den hastigheten inte gör så stor skillnad.

Men för bågjägaren innebär den hastigheten större chanser att komma hem med en do eller bock.

Noggrannheten förbättras också av den sammansatta bågens mekaniska remskivasystem.

Att hålla mindre vikt vid fullt drag betyder att bågskytten bättre kan koncentrera sig på sitt sikte, och den ökade effektiviteten av pilens energi gör att den kommer att flyga i en snabbare och rakare väg mot målet.

  Den bästa fiskelinan för jiggning

Compound bågar rymmer anpassning och tillägg

Medan vissa föredrar enkelheten med recurvebågen eller långbågen, kommer de som vill anpassa sin utrustning att ha störst frihet att göra det med en sammansatt båge.

Vissa verktyg kan läggas till din långbåge eller recurvebåge, men den sammansatta bågen är verkligen kung när det kommer till anpassning.

Några av tillbehören som bågskyttar kan köpa inkluderar:

  • Pil vilar
  • Båge sikten
  • Bågesläpp
  • Ljuddämpare
  • Stabilisatorer
  • Handledsslingor
  • Quivers

Dessutom finns det många sammansatta bågar som är speciellt utformade för att vara lättare att manipulera dragvikter, vilket kan vara en stor fördel om du precis har börjat med bågskytte eller bara försöker bli starkare.

Sammansatta bågar kan skjutas över längre avstånd

Hastigheten och noggrannheten hos dina pilar bidrar också i hög grad till avståndet du kan skjuta den.

Om din pil färdas med en högre hastighet kommer dess båge att bli plattare. Utritad på ett papper skulle det se ut mer som en rak linje och mindre som ett berg.

Det är svårt att få den här typen av hastighet och precision på en långbåge eller recurvebåge; för bojägare är detta ökade avstånd verkligen nyckeln.

I ett avstånd har du mycket kontroll över hur långt du står från målet, så det maximala avståndet som din pil kan resa är inte lika viktigt som andra faktorer.

Men när du jagar har du mycket mindre kontroll över hur långt ditt mål kommer att vara från dig.

Visst, du kan gå närmare, men då riskerar du att djuret hör dig och flyr förskräckt.

Om du vill kunna smyga på ett djur och ha en relativt garanterad chans att kunna träffa dem, kommer du att vilja ha en sammansatt båge.

Det finns för- och nackdelar med både traditionella bågmodeller och blandningen, men det är omöjligt att bortse från de stora framsteg bågtillverkarna har gjort de senaste åren med blandningsbågetekniken.