Jag kommer alltid att minnas den där dagen när jag tog ut mitt tält ur källaren efter ett helt år utan att någon använt det. När jag testade den hemma märkte jag något annat – det var svårt att sprida ut det eftersom de vikta delarna höll ihop. Först ägnade jag mig inte så mycket åt det – jag trodde att det var ett naturligt beteende efter en lång tids lagring. Men när jag campade märkte jag att tältet inte längre stöter bort vatten som det brukade göra. Vissa delar var blötlagda med vatten så mina grejer var fulla av fukt på morgonen. Så varför är mitt tält klibbigt och vad har det med vattentålighet att göra?
Den förekomsten fick mig att undersöka ämnet lite djupare.
Tält tenderar att vara klibbiga eftersom de hålls blöta eller för täta. Våt förpackning skulle resultera i en klibbig, mögeltäckt duk, medan kompakt förvaring skulle förhindra utsläpp av gaser.
Om vattenmotståndet äventyras är chansen stor att polyuretanbeläggningen har slitits av. I den här artikeln kommer jag att noggrant beskriva varje scenario och presentera olika metoder för att åter vattentäta ditt tält.
Hålls våt
En anledning till att ditt tält är klibbigt efter en längre tids förvaring är när det packas vått.
Precis när vi är klara med att campa är det enklaste att slänga allt till närmaste, rörigt packat tills vårt nästa äventyr.
Mycket ofta tar vi inte extra tid för att se till att vår utrustning är torr och tillräckligt packad. När den packas våt har fukten som täcker ditt tält helt enkelt ingenstans att avdunsta.
Det kan också vara orsaken dålig luktorsakad av mögel, som du säkert redan har märkt.
Om den beskrivningen stämmer överens med din situation, skulle det rätta tillvägagångssättet vara att rensa ut den så snart som möjligt.
Sprid ut ditt tält helt, eller kanske till och med slå upp det, så att du inte missar en plats. Ta en mjuk svamp och använd icke-tvättmedel för att rengöra den.
En omfattande guide finns i den tidigare angivna länken.
Förvaras för tätt
När tält är tätt packade kan de bli så klibbiga att de kan gå sönder helt.
Detta beror främst på Avgasning/avgasning fenomen. Om du inte är bekant med termen rekommenderar jag starkt att du läser vidare. Avgasning är den process genom vilken gasmolekyler avdunstar från olika typer av material.
Ett typiskt exempel är lukten av en ny bil.
Du känner förmodligen till den där specifika luktsignaturen för nästan varje ny bil, även om den är gjord av helt andra tillverkare.
Den lukten beror främst på gaspartiklar från olika typer av kemikalier som används för att tillverka bilar. Eftersom biltillverkarna ofta använder samma kemikalier är lukten av nya bilar också liknande.
När tält förvaras för trångt används kemikalier för att tillverka dem, mjukgörare i synnerhet, kunde bara inte förångas någonstans.
Inte bara skulle ditt tält vara klibbigt, det kan också vara dåligt för din hälsa. När du är klar med ditt tält, se till att du förvarar det på rätt sätt.
Använd inte den kompakta påsen tältet kom i när du köpte det första gången – använd en nätpåse eller vik det löst till en plastpåse istället.
Nedbrytningen av flugans vattenmotstånd
Att undersöka ämnet klibbighet på Internet ledde mig till slutsatsen att nedbrytningen av PU-beläggningen är den vanligaste orsaken till fenomenet.
Om ditt tält är ganska gammalt och har förvarats under en längre tid, är chansen stor att det är därför det är klibbigt.
För att förstå det problemet måste vi först inse vad är PU-beläggning. Polyuretan är bara ett syntetiskt material som kan hittas i olika former – flytande i vårt fall.
Under tillverkningen av tält stötte tillverkarna på ett problem: de ville förbättra tältets vattentäthet. Men man ville också behålla ventilationen.
För att göra detta kom de på idén om polyuretan – genom att applicera bara ett tunt lager av det materialet gjorde de tyget imponerande vattenavvisande och andningsbart.
Den beläggningen håller dock inte för evigt. Det finns dock sätt att få den att hålla längre, som att förvara den på rätt sätt, som nämnts ovan.
Men om tältet är för gammalt spelar den naturliga nedbrytningsprocessen in. Det finns inget sätt att undvika det; men det finns sätt att kringgå detta – dessa kommer att förklaras senare.
Hur fixar man ett klibbigt tält?
Jag minns när jag först var tvungen att ta itu med mitt klibbiga tält – jag var helt frustrerad eftersom jag kände att mina pengar bara var bortkastade.
Jag letade efter ett sätt att fixa detta och hittade några förslag från personer som upplever samma problem.
Ändå kommer jag nu att nämna att följande föreslagna lösningar inte kommer att lösa det vattentäta problemet, om PU-beläggningen är trasig.
Istället ska jag bara fokusera på klibbighetsfrågan nu och vattenresistensen som påverkas senare.
Det primära tillvägagångssättet från denna vinkel är att använda olika typer av pulver. En som jag personligen kommer att rekommendera är babypuder eftersom det är billigt och ganska säkert med avseende på hälsan.
Ta en anständig mängd pulver och fördela det jämnt över den yttre delen av ditt tält.
Jag skulle dock inte sprida det internt, eftersom det kan orsaka irriterande irritation om det andas in regelbundet.
Andra förslag som jag har stött på har inkluderat att använda litiumpulver eller grafit, även om jag inte är 100% säker på att de anses säkra vid inandning – jag har funnit att babypuder är det mest skonsamma och neutrala på den fronten.
Ändå är pulvermetoden särskilt lämplig i fallet med klibbighet orsakad av nedbrytning av PU-beläggningen.
Om du har förvarat ditt tält medan det fortfarande är blött och situationen främst beror på mögel, då är en noggrann rengöring det lämpligaste tillvägagångssättet.
Hur kan jag återställa vattenmotståndet?
Vid det här laget har vi diskuterat hur man löser tältets klibbighet på egen hand.
Men, som jag redan har sagt, kommer detta inte att förbättra vattentätheten alls, om polyuretanbeläggningen har äventyrats.
För att återställa den önskade vattentätheten måste du först se till att PU-beläggningen har tagits bort – det kommer också att förklaras senare.
Sedan kan du ta flera steg för att få tillbaka den. Innan du applicerar någon av följande produkter, se till att du rengör ditt tält helt och ge det gott om tid att torka – spår av smuts eller fukt skulle avbryta ommålningsprocessen ordentligt.
Säkert tält
När det kommer till att vattentäta ditt tält är en vanlig produkt Tent Sure, som kan köpas billigt från Amazon (säljs även under namnet Gear Aid Seam Grip + TF Tent Fabric Sealant).
Materialet torkar till ett osynligt lager som också bibehåller flexibiliteten i ditt tält. När det kommer till golvtätning kan Tent Sure vara användbart, men tydligen inte tillräckligt.
Om du vill täta ditt golv helt bör du även använda några sömmar.
När det kommer till korrekt applicering – tillverkarens rekommendationer säger att du ska göra det på insidan av ditt tält – det skulle bara fungera bättre.
Även om det främst används för att täta tält, kan du även använda det för olika typer av produkter.
Om din ryggsäck eller jacka lider av flera läckor – prova Tent Sure, du kanske blir förvånad över hur effektivt det är.
https://youtu.be/iY864HD5fFQ
Nikwas
En annan typisk vattentätningsprodukt är Nikwax.
Det jag gillar med den här är att den förbättrar vattenavstötningen samtidigt som den bibehåller andningsförmågan, vilket är så viktigt när det kommer till tält.
Om ditt tält inte andas bra kan du uppleva kondens. Jag kommer inte ihåg hur många gånger jag sovsäcken har blivit fuktig precis av den anledningen.
Till skillnad från Tent Sure måste Nikwax sprayas på utsidan av ditt tält.
När du sprayar det måste du också se till att du gör det jämnt, och lämnar inget område orört eller på annat sätt – för spritt.
Låt det torka i några minuter så att det nya beläggningsskiktet kan stelna. Torka sedan bort överskottet och se magin hända.
Jag undersökte också några konsumentfrågor om just denna produkt. Jag har upptäckt att det finns två huvudversioner för den här: sprayen och tvättmaskinen.
När man jämförde mellan de två visade recensionerna att spraytypen är mycket mer att föredra, ekonomisk och lätt att använda.
Hur staplar man upp den nuvarande kappan?
För det första är det viktigt att inse att det är en lång och utmanande process att ta bort resterna av polyuretan.
När du hittar ditt tält i ett klibbigt skick, förmodligen på grund av polyuretannedbrytning, är det nästan säkert att bara en del av beläggningen har slitits av, med resten kvar.
Om du vill få tillbaka den vattentätheten kan du prova att använda produkterna ovan som de är – det kanske är allt som krävs.
Men om du vill gå mer noggrant måste du först ta bort PU-rester helt.
Jag ska nu säga att jag aldrig har provat detta personligen; Men att söka på forum tog upp samma teknik några gånger.
Först måste du blötlägga hela tältet i en het ammoniak/vattenlösning (ungefär en liter 10% ammoniak i cirka 3 liter varmt vatten i cirka 10 minuter).
Medan du bär skyddshandskar, borsta helt enkelt nylonet tills lösningen gradvis börjar bli mjölkaktig.
Observera också att denna process kan ta bort färgen/logotypen från ditt tält; den övergripande kvaliteten bör dock inte äventyras.
Ta sedan av tältet och blötlägg det i rent, kallt vatten för att skölja bort ammoniaken. Låt det sitta i några minuter innan du tar ut det för att torka.
Om du känner att ammoniaken fortfarande finns kvar kan du lika gärna upprepa tvättprocessen flera gånger.
Använd sedan Tent Sure eller Nikwax för att vattentäta ditt tält eftersom det nu är helt icke vattentåligt.
Måste jag köpa en ny?
Uppriktigt sagt är det en svår fråga eftersom saken kan vara väldigt subjektiv. Om jag fick välja skulle det inte vara det första steget jag skulle ta att köpa ett nytt tält.
Ett tält är ett dyrt köp och jag skulle inte vilja ge upp det så snabbt.
Fast det beror också på tältets ålder. Om tältet är gammalt och har tjänat dig eller din familj en hel del campingplatser, skulle jag antagligen satsa på ett nytt. Om du letar efter ett stort tält för din familj kanske du hittar det Min artikel användbar i det avseendet.
Om PU-beläggningen är trasig tycker jag att du ska försöka reparera den först med Nikwax eller Tent Sure eftersom de är mycket billigare och enkla att hitta.
Om det inte är möjligt är att köpa ett nytt tält ett oundvikligt val. Beläggningsborttagningsprocessen kanske inte är lämplig för alla.
Ärligt talat kan jag inte se mig själv städa mitt tält i en ammoniakbehållare – jag skulle spara mig besväret och köpa ett nytt.
Ändå kan jag inte ge min egen åsikt om var och en av er – det var därför jag valde att presentera alla rimliga metoder jag kunde hitta.
Slutsatser
Det finns tre huvudorsaker till varför ditt tält är klibbigt.
För det första kan detta vara fallet när det förvaras i vått tillstånd. På så sätt hade vattnet ingenstans att avdunsta, vilket slutade med den klibbiga känslan och kanske till och med mögel. Om så är fallet, rengör den noggrant och ventilera den utomhus för att torka.
En annan anledning är att packa det tätt – kanske genom att använda originalväskan som tältet kom i. Om den förvaras för tätt kan mjukgörargas inte avdunsta, vilket leder till gradvis försämring. Nästa gång du packar den, se till att använda en nätpåse, eller försök att vika den löst.
När PU-beläggningen går sönder kommer du att märka att ditt tält inte längre är lika vattentåligt som det brukade vara. Vissa produkter förbättrar tygernas vattentålighet, som Nikwax eller Tent Sure. Det är dock lämpligt att ta bort PU-rester i förväg.
Jag hoppas att min artikel besvarade dina frågor. Om inte, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!