Låt inte ett läckande tält förstöra ditt humör. Det finns flera anledningar till att du kan hitta vatten i ditt tält, inklusive tältets ålder, sprickor i panelerna och till och med kondens. Den goda nyheten är att det finns några lösningar på läckande tält så att du inte vaknar upp i en fuktig sovsäck.
Här är en sammanfattning av de främsta orsakerna till varför ditt tält läcker eller har vatten och hur man fixar det.
- Ålder på ditt tält – Om du inte vill reparera ofta, kanske du vill investera i något nytt.
- Tårar, tårar Och Hål – Dessa läckageproblem kan vanligtvis åtgärdas med tältreparationssatser.
- Oförseglade läckor – Denna typ av läcka är lätt att åtgärda med en dummy reparationssats.
- Vatten sipprar genom tyg – Detta betyder att du förmodligen inte hade ett väderbeständigt tält. Du måste torka ut den och väderbeständig.
- Vatten kommer under ditt tält- Du använde förmodligen inte ett fotavtryck med ditt tält. Att använda ett fotavtryck hjälper till att förhindra denna läcka.
Här är några bra artiklar vi skrev för att hjälpa dig när du har slutfört det-
Hur vattentäter man ett tält? Ta reda på det här
Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält? Ta reda på
Saker som kan få ditt tält att läcka
Tältets era
Tyvärr, om du har ett tält som har varit med om mer än tillräckligt med campingturer kan det börja läcka. Äldre tält kan ha vattenproblem och inte bara för att de har en rivning. När du förvarar tältet, särskilt när det är blött, kan det instängda vattnet leda till mögeltillväxt som tär på tältens en gång så robusta material.
Även solen kan så småningom försvaga materialet vid långvarig exponering. Försök först ta reda på var läckorna uppstår. Om vatten sipprar eller droppar i sömmarna kan detta vara en enkel lösning (mer om det nedan). Men om själva överdraget blir blött kan det vara dags för ett nytt tält.
Revor, revor eller hål
Den vanligaste orsaken till ett läckande tält är ett hål. Efter upprepad användning i klimat som kan vara hårt och fullt av små pinnar och vassa taggar, är det normalt att ett tält får några mindre skador.
Revan eller rivningen bör vara lätt att hitta eftersom det sannolikt är den blötaste platsen i ditt tält. Sprickor och revor är vanliga längs tältets nedre kanter där den tarpliknande basen möter de tunnare panelerna. Men du kan också hitta luckor längs sömmarna och nära toppen av tältet orsakade av att herrelösa stolpar glider in och ut ur löparna eller en och annan trädgren.
När du har hittat ingångspunkten för vattnet har du några alternativ för att fixa det, som diskuteras i detalj nedan.
Oförseglade sömmar
De flesta tält säljs med tejpade sömmar. Dessa är viktiga för att hålla vattnet borta från ditt tält. Sömmen på tälttyget skapar naturligtvis små hål för vatten att läcka igenom. Mest rimligt prissatta till dyrare tält tejpar dessa sömmar för att förhindra sådana händelser.
Oavsett om du campar ofta eller bara ibland, bör du regelbundet inspektera dina sömmar för eventuella skador mellan resorna.
Väder och kondens
Ibland är en uppenbar boven att skylla på ett blött tält vädret. Om det är en särskilt sval natt kan kondens bildas på insidan av ditt tält. Dessa fuktdroppar kan samlas i taket på ditt tält, rinna ner på sidorna och samlas på golvet. Det betyder dock inte att ditt tält läcker. När du andas ut eller använder en vattenkokare eller andra ångproducerande föremål i ditt tält kan det skapa en varm atmosfär inuti som, när den kommer i kontakt med den svala utomhusluften, kan orsaka kondens.
Riktigt dåligt väder kan också göra att insidan av ditt tält blir blöt. Kraftiga skyfall kan tvinga regndroppar genom små hål i panelerna och sömmarna på ditt tält. Vindbyar kan lyfta regnflugan och släppa in vatten.
Tält kommer vanligtvis med vattentäta betyg, dessa betyg mäts med hjälp av ett hydrostatiskt test. Detta test mäter i huvudsak hur högt en vattenpelare kan hålla ett ämne innan det börjar läcka genom materialet. Ju större vattenpelare, desto mer vattentätt anses tältet vara.
Det finns dock två viktiga varningar för ditt tälts vattentäthet. För det första tar det hydrostatiska huvudtestet inte hänsyn till vindbyar. Dessutom kan upprepad användning av tältet bryta ner materialen och eventuella tätskiktsbehandlingar. En eller båda av dessa faktorer kan spela en roll i varför ditt tält läcker, även med utmärkt vattentätning.
Du gjorde det inte väderbeständigt
Visste du att du måste vädra ditt tält för invigningsresan? Även om tillverkaren hävdar att deras tält inte behöver vittring, kan det ändå vara en bra idé. Vitring innebär att sätta upp tältet, göra det blött och sedan låta det lufttorka.
Ditt tält kan bli blött naturligt av regnet eller så kan du blöta det ordentligt med en trädgårdsslang och sedan låta det torka. Vitring hjälper till att utöka tråden som används i tältsömmar för att tätare fylla nålhål eller sömmar och förhindra läckage. Om du inte vädrar ditt tält kan du uppleva läckande sömmar under de första en eller två turerna.
Tälttips för att hitta en läcka:
Fixa ett läckande tält
För att laga ditt otäta tält måste du först ta reda på var och varför det läcker. Leta efter små hål eller sprickor, försök ta reda på var vattnet kommer in genom att leta efter pölar eller områden där vatten droppar och var uppmärksam på vädret.
Om du misstänker att ditt tält läcker på grund av ösregn, vindbyar eller kondens är det förmodligen inga problem att åtgärda; ditt tält borde klara sig bättre nästa gång i mindre dåligt väder.
Som en försiktighetsåtgärd mot kondens kan du lämna alla våta eller klibbiga föremål utanför ditt tält. Koka inte vatten eller använd ångproducerande föremål i ditt tält.
Om kraftiga vindar och kraftigt regn är orsaken, överväg att stödja din flygduk med en presenning. Om sidorna av ditt tält blir genomblöta, försök att hålla föremål borta från sidorna och luta dig inte mot dem eftersom vatten kan sippra igenom.
Om du hittar dig själv med ett hål eller en reva kan du prova ett antal olika metoder för att fixa det. Om sprickan är relativt liten och sitter i panelerna kan du förmodligen laga den med speciell reparationstejp.
För att göra detta, lägg tältet plant och rengör utsidan runt hålet (sprit fungerar bäst). Skär en rund form från reparationstejpen som är tillräckligt stor för att inte bara täcka hålet, utan också 1 tum runt hålets omkrets. Tryck plåstret ordentligt över hålet och låt det härda under den tid som anges av tejptillverkaren.
Om hålet är i ett område som har mycket drag eller stress, kanske du vill reparera insidan också. Om hålet är i nätet måste du köpa en nätreparationssats. Du kommer att använda fogmassan på samma sätt, rengöra området, placera gipset och låta stelna.
Om din spricka är ganska stor är det förmodligen bäst att få den professionellt reparerad eller köpa ett nytt tält. Professionella reparationsföretag kanske kan sy upp revan eller applicera ett tungt plåster.
Läcka sömmar kräver en annan lösning. De flesta tält kommer från fabriken med tejpade sömmar för att förhindra vattenläckage. Men sömmar upplever regelbundet spänningar, så det är klokt att kontrollera dem regelbundet.
Om du hittar en läckande söm är det lättare att använda flytande sömförseglare än tejp. Var noga med att välja en lämplig sömförslutare för ditt tältmaterial. Du kommer då att vilja sätta upp ditt tält eftersom du kommer att täta från insidan.
Om någon av din sömtejp har lossnat kan du försiktigt ta bort den. Rengör sedan noggrant alla dina sömmar, inklusive de på sömmen (återigen, tvättsprit fungerar bra). Till sist, applicera sealern på sömmen och låt den torka. Du kanske vill täta alla sömmar allt eftersom.
Ibland har ditt tälts vattentäthet försämrats och ibland har tältet nått slutet av sin livslängd. Om du misstänker att vattentätningen börjar misslyckas, men det är fortfarande ett hyfsat tält, kanske du vill täta det igen.
Du kan köpa en hållbar vattenavvisande (DWR) spray eller en uretanbeläggning för att återställa ditt tält till dess tidigare tillstånd av vattentäthet. Båda föremålen kan vanligtvis köpas från utomhus- eller campingbutiker och kommer med instruktioner som är lätta att följa.
Det handlar oftast om att sätta upp tältet, lägga på beläggningen, torka bort överskottet och låta det härda. Om detta inte löser ditt problem kan det vara dags att pensionera ditt tält.
Vissa tält kan hålla en livstid, medan andra bara håller några år. Det beror till stor del på kvaliteten på ditt tält, utfört skötsel och underhåll samt hur ofta tältet används. Ett kvalitetstält kan vara dyrt, men kan betraktas som en investering för den frekventa camparen.
Sparar ditt blöta tält
Med noggrann inspektion och lite intuition bör du kunna lista ut varför ditt tält läcker. När du väl har listat ut problemet kan du välja en lämplig (och ofta enkel!) lösning så att du kan hålla dig torr och glad husbil på din nästa resa.
Fler artiklar du kommer att älska
Förvara ditt tält ordentligt (hur, var och rengör för förvaring)
Behöver jag en presenning under eller över mitt tält? fördelar och alternativ