Varför är min ATV-koppling så stel?

Kopplingen är en manuell växellåda i din ATV som gärna kan koppla in eller ur växellådan. Den senaste tiden har din koppling gått så hårt att du inte vet om din växellåda är aktiv eller inaktiv. Vad är orsaken till detta problem?

Din ATV-koppling kan vara stel av dessa skäl:

  • Brist på smörjning
  • Gammal kopplingsplatta
  • Slitage på kopplingsvajern
  • Skadad slav- eller huvudkopplingscylinder (endast hydrauliska kopplingar)
  • Gammal pivotboll
  • Dålig tväraxel

Den här guiden kommer att undersöka orsakerna till en stel ATV-koppling och vad du kan göra för att lossa din. Även om din ATV körs i toppskick nu vill du inte missa den här artikeln!

6 anledningar till att din ATV-koppling är stel och vad du ska göra åt det

ATV-kopplingar är vanligtvis antingen manuella eller hydrauliska men är ibland också elektriska. Problem kan uppstå oavsett vilken typ av koppling ditt fordon använder, vilket leder till komponenternas styvhet och ibland till och med fel.

Enligt introt, låt oss gå över de sex anledningarna till att din ATV-koppling känns så stel.

1. Brist på smörjning

När smörjde du senast din åktur?

Är svaret aldrig? Kan du helt enkelt inte komma ihåg? I båda fallen är det länge sedan du smörjde in ditt fordon.

De flesta ATV-modeller kommer att ha en smörjnippel, även känd som en zerk-nippel, där du kan skicka smörjning igenom. Du hittar denna beslag nära U-lederna i slutet av varje axel.

Smörjningen säkerställer att alla kablar och andra rörliga delar på din ATV (som det finns många av) är ordentligt smorda och redo att köras.

Var noga med att använda en fettspruta full av multifunktions-molyfett. Applicera bara en shot eller två av fettet en gång i månaden.

Översmörjning av ATV:n kan lämna dig med värre problem än en stel koppling, inklusive rejäla komponenter som är tröga eller till och med slutar fungera helt.

Om problemet med din ATV-koppling är något mer än mindre, kommer det att smörja fordonet vara som att sätta ett plåster på en bruten arm. Det löser inte riktigt problemet.

2. Gammal kopplingsplatta

Så nu, låt oss titta på några av komponenterna i din ATV som kan ha gått sönder eller som aktivt inte fungerar och orsakar dig den huvudvärk du har att göra med nu.

  Zonindelningsfrågor för stugor utanför nätet

En sådan komponent är kopplingsplattan, som också är känd som kopplingstryckplattan eller kopplingsskivan.

Kopplingsplattan är en del av ett system som fungerar tillsammans med svänghjulet och kopplingsskivan.

Ett svänghjul är en enhet som sparar rotationsenergi, medan en kopplingsskiva är den rörliga delen av din ATV-koppling.

Kopplingsplattan och relaterade komponenter är tänkt att röra sig när du använder din koppling för att koppla in eller koppla ur fjädringen.

Detta är vad som hjälper dig att hålla den önskade hastigheten när du cyklar och växla växlar som du vill.

Ju längre du äger din ATV och ju fler mil den räcker, desto större slitage på kopplingsplattan.

Du kanske märker att att åka på din ATV ibland ger denna skakiga känsla som om du håller på att falla. Om du vill växla, vilket du kan göra manuellt med hjälp av kopplingen, kan du uppleva att växlingen känns trög och svår.

Om problemet verkligen är med din kopplingsplatta, är det bättre att du tar din ATV till din favoritmekaniker och ber dem att byta ut den.

3. Slitage på kopplingsvajern

I icke-hydrauliska kopplingssystem använder kopplingen en kopplingsvajer. Kabeln gör att din ATV sömlöst kan växla från en växel till en annan.

De flesta kopplingskablar är en del av ditt transmissionssystem, så kablarna kan skicka data till hjulen och motorn.

Om kopplingsvajern är sliten efter flera års användning måste du trycka mer för att den ska fungera.

Du kan alltid byta ut en kopplingsvajer själv, men det här är återigen ett ganska komplicerat jobb som bäst lämnas till en mekaniker.

4. Skadad slav- eller huvudkopplingscylinder

Vad händer om din ATV använder en hydraulisk koppling? I så fall är det en bra idé att kontrollera slav- och masterkopplingscylindrarna.

Kopplingshuvudcylindern och kopplingsslavcylindern arbetar tillsammans. När du kopplar ur ATV:ns koppling beror det på båda dessa cylindrar.

Huvudcylindern får ett inflöde av tryck. Det trycket går till kopplingens slavcylinder och används för att skicka en stång in i kopplingsgaffeln eller spaken. Det kopplar ur kopplingen.

Tyvärr krävs det bara en av de två cylindrarna för att sluta fungera för att din ATV-koppling plötsligt ska bli så mycket styvare.

  Topp 7 surffisketips

Det är det första tecknet på att något är fel, men det kommer inte att vara det sista. Om du fortsätter att använda din ATV utan att adressera vare sig kopplingens master- eller kopplingsslavcylindrar, kan du ha svårt att växla.

Du kan spendera cirka $30 på en kopplingscylinderreparationssats för att lappa upp en eller båda av dessa kopplingscylindrar om du har försäkrat dig om vilken av de två som är skadad.

Din mekaniker kan sälja dig ett sådant kit, eller så kan du möjligen hitta ett i en bilaffär. Kolla online också.

En annan sak du kan göra innan du avslutar den på någon av de två cylindrarna är att lufta dem.

De flesta cylindrar har en avtappningsventil för att släppa ackumuleringen av lufttryck.

Du måste få en andra person att trycka på din ATV-kopplingspedal och utöva så mycket tryck som möjligt. Öppna nu snabbt avluftningsventilen med en skiftnyckel.

Hydraulvätska bör börja sippra ut. Du bör ha en hink i närheten för att fånga upp vätskan eftersom du inte vill ha den över hela ditt garagegolv eller din uppfart.

När du är säker på att cylindrarna är tomma, dra åt avluftningsventilens skruvar igen och be din kompis att gradvis släppa kopplingspedalen, vilket minskar trycket.

Om dessa åtgärder inte fungerar behöver du en ny slav- och/eller huvudkopplingscylinder. Det är bättre att låta din ATV-mekaniker sköta ersättningen.

5. Gammal Pivot Ball

Pivotbollen, trots namnet, är inte alls en boll. Snarare ser det ut som ett litet metallredskap (designen kan variera beroende på ATV-märke och modell).

Syftet med svängkulan är att koppla in lagret från ATV-kopplingen eller koppla ur det vid behov.

Som är fallet med många delar av din ATV kommer långa år av användning på fordonet att göra att pivotkulan slits bort. Din koppling känns styvare än någonsin när detta händer.

Att smörja pivotkulan mer regelbundet kanske kan motstå styvheten, men det beror på hur mycket slitage pivotkulan har upplevt.

När den väl har slitits utöver en viss grad är ditt bästa alternativ att skaffa en ny.

6. Dålig tväraxel

Den sista komponenten som kan göra att din ATV-koppling blir stel är tväraxeln.

  Mississippi Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med alla detaljer

Denna spak i växellådan skickar rätt mängd tryck till kopplingens frigöringslager. Trycket dikteras av hur hårt du trycker på kopplingspedalen.

På grund av dess placering i transmissionen, när tväraxeln går, kan transmissionens prestanda också. Du kommer också att ha en stel koppling, så problemet är dubbelt.

Du skulle inte ha något annat val än att byta ut tväraxeln så att din ATV går bättre.

Andra tecken på att du behöver byta din ATV-koppling

Även om din ATV:s koppling inte är stel i sig betyder det inte att den går perfekt. Om du upplever följande problem måste du ta ditt fordon till en mekaniker, stat. Mer än troligt kommer du att behöva byta ut kopplingen.

Du känner ett drag när du cyklar

När du kopplar in eller ur kopplingen känns den trög, ryckig eller till och med lite ojämn. Detta pekar tillbaka på ett problem med kopplingsplattorna och eventuellt kopplingskorgen.

Kopplingskorgen är en komponent i pressgjuten aluminium som griper in i kopplingsplattan. Korgen kan utveckla skåror längs kanterna vilket bidrar till den släpande känslan.

Det räcker inte att uppgradera till en ny kopplingskorg. Du behöver en gjord av ett mer hållbart material som är mindre benägna att få skåror.

Du luktar något hemskt

Usch, vad är det för lukt? Det liknar inte allt som någonsin har kommit ut ur din ATV tidigare. Det luktar nästan som att något brinner.

Det är för att det är det! Friktionsplattorna på din ATV:s koppling kan brinna; när de gör det luktar det skarp, brinnande metall.

Eftersom de är av metall kan friktionsplattorna vara intakta, men de kommer att vara svarta eller ha ränder av mörk färg som indikerar att de har blivit brända.

Om skadorna är så allvarliga att dina kopplingsplattor också har blivit skeva, har du inget annat val än att leta efter en helt ny koppling.

Slutgiltiga tankar

En styv ATV-koppling gör det svårt att njuta av din tid på detta fordon. Nu när du känner till de otaliga funktionsfel som kan orsaka stelhet i kopplingen kan du få problemet åtgärdat så att du återigen kan köra smidigt!