Varför är jag så hungrig efter vandring?

Kan du inte äta tillräckligt efter en lång vandring? Lär dig varför din kropp är sugen på kalorier och vad du kan göra för att undvika att känna dig svält efter en vandring här.

svart-skål-av-spår-mix-mandel-pumpafrön-russin-solrosfrön

Hunger efter vandringen orsakas av att man inte konsumerar tillräckligt med kalorier. Vandring, särskilt med vikt, kan bränna 500-700 kalorier per timme, vilken förbränningshastighet är 500% högre än vid stillasittande aktiviteter. Vandringshunger kan förebyggas genom att konsekvent konsumera tillräckligt med kalorier före, under och efter din vandring.

Det finns verkligen ett antal anledningar till att du kan uppleva en allvarlig ”vandrarhunger” efter en vandringsresa. Den goda nyheten är att det egentligen är en ganska normal upplevelse. Fortsätt så kommer du lär dig allt om varför vandring kan få dig att känna dig sugen och vad du kan göra för att få din kropp i balans.

Varför är jag så hungrig efter vandring?

Har du någonsin kommit hem från en lång vandring bara för att hitta dig själv äta tillräckligt för att ersätta de kalorier du bränt, och lite till? Det är en relativt vanlig upplevelse för dem som vandrar regelbundet.

Som sagt, det kan vara en förvirrande fråga. I vissa fall var vandrare som upplever vad som kallas ”vandrarhunger” säkra på att de åt en mättande frukost och hade med sig tillräckligt med snacks för att hålla hungern i schack. I alla fall, de kan fortfarande uppleva hunger som kan flera dagar efter vandringen.

Om detta låter bekant för dig, det kan vara något annat på gång som bidrar till din hunger. Jag gick igenom åsikterna från flera vandrare på en mängd olika vandringsforum för att få en klar bild av vad som kan orsaka vandrarsvält och vad du kan göra för att stoppa det.

Du har bränt fler kalorier än vanligt

Att gå på en vandring kan bränna fler kalorier än du kanske tror, även om du bara går en lätt stig ett par mil. Följaktligen kan du upptäcka att mängden kalorier du har bränt har fallit ur balans med antalet kalorier du förbrukade den dagen.

För att ge dig ett tydligt exempel använder jag Omni-kalkylator verktyg med särskilt fokus på förbrända kalorier under vandring. Jag skrev in lite grundläggande information i kalkylatorn bara för att ge dig en uppfattning om hur många kalorier du kan bränna på en enkel vandring. Jag använder exemplet med en ganska genomsnittlig 150 pund person i dessa beräkningar. Om denna vandrare reste en stig som var två mil lång, utan någon ökning i höjd, skulle de bränna totalt cirka 355 kalorier.

Använd denna kalkylator för dig själv, du kan få ett mer specifikt exempel som gäller din egen situation. Även om det här verktyget bara skapar uppskattningar, är det ett bra sätt att få en uppfattning om hur många kalorier du kan behöva den dagen för att undvika extrem hunger för vandrare.

Baserat på uppskattningen jag skapade kan det vara lätt att förstå hur lätt det kan vara att underskatta hur många kalorier du förbränner. Om du förbränner mycket mer än du förbrukar, det finns en stor chans att du kommer att vara superhungrig i slutet av dagen.

  Hur man drar ett rör med en pontonbåt (7 enkla steg)

Om du är osäker på hur lång din vandring kommer att ta kan det vara svårt att avgöra hur många kalorier du kommer att bränna eller hur mycket mat du behöver. Har du någonsin undrat hur vandringsleder ens mäts? Hur vet du hur exakta dessa mätningar är? Läs mer i vår artikel om ämnet här.

Du åt inte tillräckligt under vandringen

Snacks under en vandring håller dig stark och hjälper dig att undvika en till synes oändlig grop av hunger Vid slutet av dagen. Detta gäller särskilt om du ska ut på en längre vandring. Naturligtvis kommer att tillbringa en timme eller två på ett spår få andra resultat jämfört med ett dagslångt äventyr.

Generellt sett är det en bra idé att ta ett mellanmål varannan timme eller så. Men det är egentligen inget fel med att njuta av lite trailmix, torkad frukt eller ryck oftare om du känner dig hungrig. Den viktigaste delen är att se till att du har tillräckligt med mat för att hålla dig nöjd under hela resan.

Om du inte är en erfaren vandrare kan detta ofta innebära att du packar mer mat än du kanske tror att du behöver. Även om det kan öka vikten på din packning, det är alltid bättre att ta med mer mat än du kanske behöver, för säkerhets skull. Du kanske upptäcker att du medvetet måste stanna och få dig att äta under vandringen om du normalt inte har så mycket aptit när du är på leden.

Med tanke på att många kanske väljer att vandra upp till 12 miles på en enda dag, är näringsrik mat en absolut nödvändighet om du verkligen planerar att pressa dig själv. Hur långt gillar du att vandra på en dag? Ta en titt på vad andra vandrare hade att säga i vår artikel om ämnet här.

Din frukost var smal

Innan du ger dig ut på leden är det viktigt att se till att du fyller på med en hälsosam och näringsrik frukost. Kom ihåg att du inte äter för att fylla på med en annan dag på kontoret, utan istället för att hjälpa din kropp att ta sig igenom oländig terräng under potentiellt en hel dag – beroende på hur länge du planerar att vandra.

Kolhydrater är ett bra ställe att börja din morgon på. De låter dig skapa energi lite snabbare så att du kan resa dig upp och röra dig. Enligt MayoClinicnågra av de bästa kolhydratfyllda matarna du kan välja bland inkluderar fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukter och mejeriprodukter med låg fetthalt.

Vid sidan av dessa frukostkolhydrater är vissa hälsosamma fetter ett utmärkt val för att förhindra att du blir hungrig igen för snabbt. American Heart Association inkluderar val som nötter och vegetabiliska oljor i sitt urval av hälsosamma fetter.

  Kan man använda värmare i tält? (Ja, vi kommer att förklara)

Om du upptäcker att dina vanliga vandringsfrukostar inte inkluderar en balans mellan hälsosamma kolhydrater och fetterdet kan vara en orsak till varför du får en intensiv aptit efter en vandring.

Din kropp försöker hänga med

Människor är mycket anpassningsbara. Det är denna egenskap som har gjort det möjligt för oss att frodas och utvecklas under tidens gång. Vi kan ständigt upptäcka nya utmaningar och anpassa oss till dem, ibland på en nivå som inte ens kräver medveten eftertanke.

När en vandrare tillbringar en dag ute på leden, förbrukar kroppen ett högre antal kalorier än vad den skulle göra under normala omständigheter. Efter att ha stannat för dagen och åkt hem, din kropp kanske inte förstår att det är dags att återgå till normal kaloriförbrukning. Följaktligen kan du känna dig sugen efter en vandring och till och med uppleva en förhöjd aptit några dagar efter.

Detta är egentligen bara för att din kropp försöker fortsätta att ge dig energi för mer vandring. Den försöker anpassa sig till en ny nivå av kaloriförbrukning så att du kan vara redo att vandra lika lång tid varje dag. Så om du är någon som upplever en ökad aptit under några dagar är det bara att se till att träna lite mer för att balansera ut det extra kaloriintaget för att undvika oavsiktlig viktökning.

Din kropp kan behöva fler kalorier för att ta sig igenom dina vandringar om du ska ut i kallt väder. Om du älskar att vandra och känner dig trött på att behöva stanna inne under de kallare månaderna, kanske du börjar undra hur kallt är för kallt för att vandra? För några utmärkta tips om vandring i kallt väder, kolla in vår artikel här.

Utmärkta snacks för vandring för att undvika energikraschen

Du kan inte bara ta med dig någon form av mellanmål och anta att det kommer att hålla dig igång stadigt under hela vandringen. Vissa mellanmål kan i slutändan leda till energikraschareller så kanske de snacks du väljer kanske inte räcker för att hålla vandrarens hunger i schack.

Nutrition är namnet på spelet när det gäller att ta med sig de bästa mellanmålen för en vandring. Dina bästa val bör innehålla hälsosamma fetter, protein och en mindre mängd sockerarter och kolhydrater för att ge dig en extra boost. Att använda alla dessa alternativ på ett balanserat sätt kommer att hålla din energinivå och ämnesomsättning så stabil som möjligt.

Några av de idealiska matvalen att ta med på en vandring inkluderar:

  • Granolabars eller proteinbars
  • Nötter
  • Torkad frukt
  • Godis
  • Ryckig
  • Nötsmör
  • Ost
  • Pop-Tarts

Det som är viktigast är se till att du har en bra variation för att ta dig igenom dagen. Även om Pop-Tarts och godis kan låta som de roligaste valen, kommer du sannolikt att krascha eller på annat sätt känna dig illa till mods om du går miste om de andra matgrupperna som din kropp behöver för att hålla igång.

  Den kompletta guiden till tarpcamping: Att välja en tarp, tarpformationer, vilka knutar och mer

Fokusera istället främst på proteiner och fetter samtidigt som du bara lägger till ett stänk av sockerhaltiga alternativ. Med tid och övning kommer du att hitta den perfekta balansen för att ta dig igenom din vandring och undvika att känna dig svält när det väl är dags att gå hem.

Varför är vissa människor inte hungriga när de vandrar?

Ett problem som vissa vandrare kan stöta på är helt enkelt att de inte har aptit när de faktiskt är på leden. Även om de vet att det är viktigt att ta sig tid att äta för att hålla kroppen igång, det kan vara irriterande eller till och med illamående att göra.

Jag är faktiskt en av dessa människor. Under en tuff vandring tappar jag aptiten.

Varför är det så?

Tja, det finns några anledningar till att detta kan hända. I det mest grundläggande kan det bara vara så att matschemat som någon använder på en vandringsdag är för annorlunda än deras vanliga matschema. Våra kroppar vänjer sig ofta vid vissa scheman, och att äta utanför det schemat kan vara jobbigt.

Några andra anledningar till att detta kan hända inkluderar känsla skyndade sig för att avsluta vandringen, inte vara intresserad av maten du har tagit med till resan, och bara vandringen och titta på naturen som håller ditt sinne sysselsatt. Jämför din vandringsresa med en dag hemma eller på kontoret. När du har mindre att fokusera på blir ätandet en mer spännande framtid.

Det är också ofta så att våra kroppar helt enkelt inte är i ”ätläge”, så att säga. Om din kropp arbetar hårt för att komma bort från ett rovdjur, det är inte i dess bästa intresse att stanna för en måltid. På samma sätt, om du är på en seriös vandring, kanske din kropp faktiskt inte vill stanna för att konsumera mat.

Ett studie mätt hungerrespons för personer som spurtade, och sedan igen efter att de gjort långa uthållighetsövningar. Uppfattningen om hunger var inte lika skarp för dem som gjorde långa uthållighetsövningar och så det fanns en högre kaloriunderskott efter all träning eftersom hungervärkarna inte satte in direkt för uthållighetstränare.

Vandring är en uthållighetsövning, och om du vandrar 6 timmar eller mer om dagen kommer du att bränna många kalorier med medelhög till hög intensitet under en lång tidsperiod, så din kropp kanske inte skickar hungersignalerna så skarpt som om du skulle sprint eller annan extremt högkaloriförbränningsaktivitet.

I vissa fall kan du bara behöva tuffa ut det och tvinga dig själv att äta. Att ta med mat du tycker om, även om det inte är den typiska basfödan för vandring, kan också vara till hjälp. Dessutom kan det vara en bra lösning att ta med något som är lätt att konsumera, som en näringsshake eller bar som packar allt din kropp behöver i ett mindre paket.

Jag vet själv att även om jag inte vill äta så brukar jag kunna tugga på lite ryck eftersom det är så gott.