Varför är isfiskespön så små?

Om du har hållit på med någon form av isfiske har du förmodligen sett människor använda dessa supersmå spön. Du kanske tänker, behöver jag skaffa en av dessa, och i det här inlägget kommer jag att berätta för dig varför några av de spöna är så korta.

Vissa isfiskespön är korta eftersom de gör spöet känsligare så att du kan känna bett bättre. De används främst för mindre fiskar och kommer inte att vara de bästa om du är ute efter de större killarna. Om du är ute efter något mindre som en Bluegill behöver du inte ett stort spö och det är bättre att skaffa något mindre.

Om du använder ett spö av vanlig storlek och är ganska djupt kommer du att ha svårt att känna bett av mindre fiskar. Kortare spön är mycket känsligare och lättare att använda jämfört med en normalstor spö. Den andra anledningen till att du skulle ha ett mindre spö är att få plats i din isfiskehydda. Vissa av dem är ganska små och kan inte passa ett spö i full storlek.

Vilken storlek fiskespö ska jag få?

Om du ska fiska i en koja eller efter mindre fiskar så ska du nog använda ett spö som är mellan 24 och 28 tum lång. Det är i stort sett standarden när det kommer till mindre spön och är vad de flesta använder. Allt som får plats i din hydda skulle också vara bra.

Jag har till och med knutit lite fiskelina till en pinne och använt det. När du har 4 killar packade i en liten hydda så vill du att ditt spö ska vara så litet som möjligt och det är där ett litet spö eller pinne med lina kommer in i bilden.

  Är fiskare idrottare?

Vilket pundtest att använda för isfiske

Om du fiskar ute i väder och vind spelar storleken ingen roll. Det enda som spelar in är hur känsligt du vill ha spöet. Om du fiskar på grunt vatten efter mindre fiskar duger ett litet spö. Om du fiskar efter något lite större så vill du ha ett lite större fiskespö.

Men så länge du får något i intervallet 24-28 tum så borde det gå bra. Majoriteten av de som säljs och används av isfiskare är normalt i det här intervallet, så jag tror att det kommer att vara bra för dig.

Kan du använda ett vanligt fiskespö för isfiske?

Om du är något som jag och vill gå efter de stora pojkarna så är det det helt ok att använda ett vanligt fiskespö. Jag använder inte ett litet spö själv eftersom jag inte går efter de mindre fiskarna. Om jag ska sitta ute och frysa, vet du vad, då är det bättre att jag belönas med en monsterfisk.

Jag brukar inte sitta i en hydda eller hydda men om jag gör det så skulle ett vanligt spö inte fungera. Om du sitter ute och letar efter de större fiskarna så är det vad du vill använda. Jag använder bara vilket vanligt spö som helst och det har fungerat bra för mig.

Om du har ett 2-delat spö så kan du alltid ta isär det för att skära ner på storleken och det fungerar också. Jag har varit tvungen att göra det några gånger och den har fortfarande kunnat fånga fisk.

Jag måste rulla in och kontrollera det då och då för att se till att något litet inte är på, men det är inte så stor sak. Jag kommer också att slänga på lite isflätad fiskelina som kommer att vara mycket starkare än vanlig fiskelina (jag rekommenderar det starkt).

  Lossa stavar i 10 steg

Vilket är det bästa isfiskespöet?

Det bästa isfiskespöet jag har använt är Ugly Stik GX2 (se den här). Det här är vad en av mina kompisar använder och det har varit perfekt (jag kommer nog att hämta en snart). Det är billigt, kommer med en rulle, och kvaliteten verkar vara bra. Jag har ett Ugly Stik-spö på min baitcaster och har inte haft några problem med det.

Du kan välja 26-, 28- eller 30-tumsspöet och allt beror på vilken typ av fisk du är ute efter. 26″ är ett lätt spö och kommer bara att vara för små fiskar men 30″ är medeltungt och kommer att passa bättre för lite större killar.

Jag tror att min kompis har den 28-tums mellanstora versionen och vi har landat fisk som vägde 5 lbs, inga problem. Det är också ett perfekt spö om du har barn eftersom det är litet och lätt att använda. Vi har även använt den för att fiska i trånga områden (inte på vintern) när vi inte vill släpa runt på ett stort spö.

Vet du vad, jag har precis övertalat mig själv att skaffa en av dessa så jag ska hämta en direkt efter att jag har skrivit klart det här. Det är typ 30 spänn så varför inte?

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.