Varför är husbilar vita så ofta?

Funderar du på att jaga din dröm om äventyr och den vidöppna vägen? Husbilar kan väcka den spännande idén om frihet från ”normen” levande. Eller så kanske du vill använda den som en flyktbil för dina helgutflykter för att campa i bergen. Vad som än lockar dig till husbilar, måste du ha märkt vid det här laget att de allra flesta av dem på vägen är helt vita.

Varför är husbilar vita så ofta? Färgen vit är populär för husbilar på grund av dess reflekterande egenskaper. Att hålla den extrema värmen borta från en husbil är mycket viktigt eftersom det är ett litet, slutet utrymme. Vit är den valda färgen för husbilar eftersom den visar sig vara en storsäljare och ofta den mest kostnadseffektiva färgen att köpa.

Så det är de främsta anledningarna till att du kommer att se fler vita husbilar än någon annan färg. Vi har gjort forskningen nu, låt oss gräva lite djupare.

Huvudorsaken till att husbilar är vita: Vetenskap

Anledningar till att en husbil skulle målas vit är sol, sol och sol. Om vi ​​bryter ner det och minns vad vi lärde oss om i grundskolans naturvetenskapliga klass, kommer vi att se att den kraftfulla solen spelar en viktig roll i beslutsfattandet av husbilsdesign.

Mörka färger absorberar solens strålar och låter värmen tränga in och hänga ut i utrymmet inom, medan vitt reflekterar solen och håller saker svala. När ett fordon målas vitt blir innertemperaturen lägre än om det målas svart eller annan mörk färg.

Av samma anledning kommer du att märka att taket på skolbussar är vitmålat. Enligt Harvard University kan de vita topparna kyla av bussarnas insida med cirka 10 grader en varm sommardag, vilket är särskilt viktigt eftersom de inte är luftkonditionerade. Lyckligtvis släpper skolan innan det blir för varmt.

Husbilar, å andra sidan, är särskilt vanliga under de varmare månaderna när campingen är i full gång. Nu kommer du naturligtvis att se dem året runt, eftersom många äventyrare använder sina husbilar för aktiviteter i kallt väder. Men du kommer garanterat att se mer av dem på vägarna under våren och sommaren.

  Hur man inte är olycklig att campa i 40 graders väder

Interiören i en husbil är cirka 50 kvadratmeter. Och med bara lite sol kan de börja värmas upp, och det snabbt. Eftersom det finns ett så litet utrymme att bo i spelar varje grad av värme betydelse.

Även om det kan tyckas att det har skett en ökning av populariteten för van camping, är detta inte på något sätt en modern idé. Att leva ”utanför nätet” är ganska enkelt med en husbil. Det tjänar sitt syfte som ett motorfordon men fungerar också som ett litet utrymme perfekt att bo i under dina resor.

Andra inlägg av intresse

  • Hur man sätter upp gardiner i en husbil: en steg-för-steg-handledning
  • De 8 bästa skåpbilarna du kan campa i
  • Blir husbilar stulna? En guide för att förhindra stöld

Hur varmt blir det i en husbil

Eftersom de flesta husbilar börjar livet som en lastbil, de är vanligtvis inte utrustade med central luftkonditionering eller någon luftkonditionering för den delen. Självklart finns det luftkonditionering i hytten, men den fungerar bara när du kör. Det gör dig inte särskilt bra när du är parkerad.

Anledningen till att inredningen i ett fordon känns varmare än utanför är att det är varmare. Det är välkänt hur farligt heta fordon kan vara för barn och hundar som lämnas inne. Faktum är att solen som slår ner på ett fordon kan höja innertemperaturen med 20 grader inom 10 minuter. Studier har visat att inom en timme kan ett fordon till och med få upp till 150 grader under rätt förhållanden.

Sol som kommer in genom stora glasrutor som en vindruta och fönster kan förstora, och därför intensifiera kraften i solens strålar. Det är växthuseffekten. All den extra värmen har ingenstans att ta vägen.

Den bästa färgen för att reflektera bort solens strålar är såklart vit.

Andra tips för att kyla av en varm skåpbil inkluderar:

  • Använda reflekterande solskydd på fönstren.
  • Hängrums mörkläggningsgardiner är en bra idé om du har fönster.
  • Installation av en luftventil eller fläkt för avluftning och avluftning.
  Är vandringsbyxor värt det? Ta reda på varför jag inte ser tillbaka

Ekonomi Av En Vit Husbil

Massproducerande husbilar kräver strategisk planering och det innebär att göra kloka val. Priserna på färg kan definitivt påverka ett fordonstillverkande företags beslut om vilka färger deras fordon får målade.

Vit är ofta den mest kostnadseffektiva färgfärgen, och till och med billigare när du köper i lösvikt förstås. Även om kostnaden inte är huvudorsaken till att så många husbilar är vita, men det är definitivt en faktor. Släng en snygg och färgglad kritstreck på sidan, och du har en vass skåpbil som kommer ut från produktionslinjen.

Vit är alltid bland de tre mest sålda återförsäljningsfärgerna för alla fordon, särskilt skåpbilar och lastbilar. Enligt Kelley blå bokför skåpbilar och lastbilar, vit toppar listan.

Ryktena säger att husbilar tillverkade i andra färger än vitt inte sålde lika bra. Så de stora företagen bestämde sig för att hålla fast vid den bästsäljande färgen. Och det var så vi slutade med en våg av helvita husbilar.

Historia om den vita husbilen

Ordet ”husbil” hänför sig ofta till Sprinter skåpbilar som från början inte konstruerades för att vara bostadsrum, utan leveransfordon. Sprinter skåpbilar är tillverkade för att vara en kopia av den sista och nästa.

En helvit Sprinter skåpbil är ren i utseendet och tillräckligt enkel för företag att anpassa den genom att helt enkelt placera en magnetisk skylt med deras logotyp och företagstelefonnummer/information på dörren/baksidan av skåpbilen. De kan göra samma sak på varje skåpbil i deras flotta.

The Stealth Factor

Som vi redan har diskuterat tidigare har skåpbilstillverkande företag upptäckt att vitt är en mycket populär färg och vad kunden vill ha får de. Har du någonsin märkt att när du kör på vägen kommer du att passera dussintals vita skåpbilar? Vita skåpbilar rullar av löpande band i tusental.

Nästa gång du är ute och tittar på vita skåpbilar, jag slår vad om att du inte kommer att tro hur många som faktiskt är på vägen. De kan ha en enkel logotyp och företagstelefonnummer, ingen logotyp med stegar ovanpå eller en mängd andra affärsrelaterade föremål kopplade till dem.

  Den kompletta guiden till tarpcamping: Att välja en tarp, tarpformationer, vilka knutar och mer

Var nu särskilt uppmärksam på toppen av dessa vita skåpbilar. Gör några sportventiler? Solpaneler? AC enheter? När du råkar se dessa föremål på toppen av en vit skåpbil, har du sett någon som har bestämt sig för att byta ut detta vanliga vita fordon till en gör-det-själv husbil.

Det finns bokstavligen så många vita skåpbilar att ingen uppmärksammar dem. Om du vill skapa en husbil för att dra nytta av alla stealth van campingplatser som finns, finns det ingen bättre färg att välja på än vit.

Du kommer att kunna dra in på någon plats där folk vanligtvis inte skulle slå läger, parkera din vita smygbil, övernatta och ingen kommer att bli klokare. Det finns nog inget annat fordon som kommer att smälta in mer än den vanliga vita skåpbilen!

Vi har ett inlägg ”Hur väljer du den perfekta skåpbilen att campa i?” om du vill ha mer information om detta ämne.

Ser alla husbilar likadana ut?

Vad klassificerar en skåpbil som en ”husbil?” Om du hade ställt den frågan för 10 år sedan, kanske svaret var lite annorlunda än det du skulle få idag. Tekniskt sett är en husbil en ”klass B” husbil. Vissa människor kallar dem också husvagnar.

Men med den växande populariteten för van-camping, inkluderar husbilar nu en rad olika märken, modeller och storlekar av skåpbilar som människor har anpassat för att möta behoven för campingupplevelsen som de vill ha som individer. Dessa gör-det-själv-husbilar är inte en dubblett av kakor som kommer från löpande band utan ett monument över deras ägares individualitet.

När du överväger att köpa din efterlängtade husbil, se till att tänka på alla fördelar som en vit skåpbil kan ge för din campingupplevelse. Dessutom, om du vill se smygande ut, är vit förmodligen det bästa valet av färg.