Varför är fiske roligt och avkopplande?

Ända sedan jag var gammal nog att bete en krok har jag varit på fisketurer med min pappa. Det har varit ett bra sätt för mig att varva ner och spendera tid i naturen.

Så varför är fiske roligt och avkopplande? Det ger utlopp för stress. Det kräver lätt, men konsekvent fysisk aktivitet, som frisätter dopamin. Fiske leder också till en konkret belöning, vilket stärker känslan av självtillit och måluppfyllelse.

Naturligtvis är detta bara några av de många fördelarna och tillämpningarna med denna hobby. Fisketurer är också stora chanser att hjälpa till att hålla det lokala ekosystemet friskt, knyta an till andra människor eller bara njuta av att rulla in (och kanske till och med laga mat) en stor fångst!

Fiske för personlig nytta

Innan någon annan anledning är fiske bara bra för dig! Det är hälsosamt för din kropp att få lite motion i naturen, och det är hälsosamt för ditt sinne att komma bort från din vardag då och då och tillbringa lite tid i naturen.

När det kommer till fysisk hälsa ger fiske en unik möjlighet att hålla sig i form (ibland till och med över kvaliteten på ett gym)! Din genomsnittliga träningstid på ett löpband kommer bara att bränna cirka 250 kalorier. Men med att gå, vada, klättra, kasta och rulla i samband med fiske, kan du bränna mellan 500-1 500 kalorier med mycket mindre ansträngning!

Träningen i samband med fiske ger också en annan typ av träning än den du skulle få från ett gym. Du tränar andra muskler än vanligt på grund av klättrings- och kaströrelserna. Det ger också chansen att träna lite finmotorik när det gäller att bete en krok, justera en lina eller rulla in en fångst.

Det är färdigheter som du inte kan utveckla på ett vanligt gympass! Tricket till fysisk kondition med fiske är att det är lätt men konstant träning. Du kan hålla dig i form, vanligtvis utan att ens märka vad du gör!

Utöver de fysiska fördelarna är fiske också bra för din mentala och känslomässiga hälsa. Att vara ute i naturen, ofta på lugna och isolerade platser, ger lindring från din vanliga stress och press. Det finns lite bakgrundsljud, inga annonser och ingen skärmtid.

  9 bästa paramotorer för nybörjare som är billiga och pålitliga

Fiske är en bra aktivitet att utöva eftersom det kan göras ensam, med en vän eller med en hel grupp. Det finns olika fördelar och upplevelser för vart och ett av dessa alternativ, men var och en kan ge en bra tid.

Socialt sett kan fiske vara ett bra sätt att lära känna människor eller umgås med vänner och familjemedlemmar. Om du fiskar med bekanta eller kollegor är det också en bra chans att knyta an till människor utanför deras vanliga miljöer.

Det finns färre distraktioner i naturen, och att fiska med andra människor tenderar att få dem att tappa några av sina vanliga vakter.

För att inte tala om det faktum att du ofta har mycket stillestånd medan du väntar på att en fisk ska bita! Detta ger lång tid för samtal eller tyst reflektion beroende på personerna i din grupp. Många grupper har knutit långvariga vänskapsband genom att fiska tillsammans.

Och jag tror att få saker är mer tillfredsställande än att ta hem några fiskar att laga till middag. Att gå ut för att fånga vår egen mat är en sällsynt upplevelse i den moderna världen, och det ger en unik upplevelse.

Genom att ge oss ut med ett syfte och komma tillbaka efter att ha uppnått det syftet, kan vi må bra av våra ansträngningar och de belöningar som vi har fått.

Det finns också en hel del fantastiska maträtter att använda din färska fisk till! Du kan helt enkelt smöra och steka din fisk om du är ute efter enkelheten, men det finns otaliga recept du kan lära dig också.

Fiske är ett bra sätt att hålla sig i form (nästan utan att märka det), låter dig ta en paus från stressen och bullret i ditt genomsnittliga liv, och ger dig en plats att växa närmare dem du umgås med.

Men detta är fortfarande inte slutet på fördelarna som fisket kan ge! Denna aktivitet är också ett bra sätt att hålla den lokala miljön hälsosam och kan stödja parker och naturprogram.

  Hur fungerar en Zip Line?

Fiske för miljön

Hur konstigt det än låter, kan fiske vara ett bra sätt att hålla floder, sjöar och vattendrag friska! Invasiva arter kan överskrida naturliga fiskpopulationer, och fiskare kan vara ett bra sätt att hålla dem i schack.

Många av dessa invasiva arter har inga naturliga rovdjur i området, så yttre krafter är ett av de enda säkra sätten att hålla nere antalet.

Överbefolkning av fisk kan också ha en negativ effekt på akvatiska livsmiljöer. De kan överbeta växtlivet och driva varandra ur existens. För att hålla balansen sund kan fiskare komma och reglera siffrorna.

För att hålla allt i schack finns det gränser och regler för fritidsfiske. Uppenbarligen, om fiskare fångade för många fiskar, eller släppte de invasiva arterna tillbaka i ekosystemet, skulle det inte vara till hjälp för någon.

Tänk på att de flesta platser har en fångstbegränsning. Det betyder att du bara kan fånga några få fiskar per resa. De kan också införa en artrestriktion, vilket innebär att man bara får behålla vissa sorters fisk. Detta hjälper till att skydda arter som är hotade eller riskerar från andra faktorer.

För att även unga generationer fisk ska ha en rimlig chans är det ofta regel att fisk som är under en viss storlek ska släppas ut om de fångas.

Förutom befolkningsförvaltning och jakt på invasiva arter, kan köpa fiskekort och resa till lokala sjöar, vattendrag, parker och naturreservat vara ett bra sätt att stödja program för skydd av vilda djur. Dina pengar och beskydd visar att människor bryr sig om sin miljö och njuter av rekreationen som finns där.

Genom att visa ditt intresse för fiske tillhandahåller du ekonomiskt och offentligt stöd för vilda djurarbetare att fortsätta driva kläckerier, utrustning för fiskvandring och bevarande av dessa naturliga platser och resurser.

Dessa organisationer kommer att se till att fiske är en aktivitet som kan njutas av naturälskare i generationer framöver. Det är bra att veta att vi alla kan vara med och stödja detta arbete.

Låg kostnad kul

Fiske är en underbar aktivitet att engagera sig i. Det har fördelar för din kropp och själ, gör att du kan umgås med andra (om du så vill) och tillhandahåller en service till det lokala ekosystemet och bevarande av vilda djur.

  Vad är Chinking a Log Cabin?

Men jag tycker att en av de bästa delarna av allt är att det är så billigt! Fiske är en anmärkningsvärt billig hobby att bli intresserad av. Allt du verkligen behöver för att komma igång är en licens, en fiskespö, lite bete eller flugor och en vattenmassa.

Även om några av de finare detaljerna och teknikerna kan ta tid eller en erfaren vän att lära sig, grunderna är lätta att ta till sig. Du kan bli ganska duktig på din första resa och det kostar inte mycket alls!

Naturligtvis, om du väljer så finns det många sätt att spendera mer på denna hobby. Vissa människor gillar att köpa båtar, vadarutrustning, högkvalitativa stavar och en mängd flugor och beten.

Men det bästa är att även om du har de mest grundläggande materialen och pengarna kan du fortfarande njuta av den här upplevelsen till fullo. Om du letar efter en billig aktivitet att göra i naturen är fiske ett bra ställe att börja.

Fiskekort är billiga och lätta att få. Många lokala företag kommer att erbjuda dem och de är bra att använda under lång tid (ofta en hel säsong eller ett år).

När du väl har fått din basutrustning kommer den också att vara bra under lång tid. Fiskeredskap går inte ur mode särskilt snabbt och en del solid utrustning kan hålla i flera år! Så oavsett den initiala kostnaden kommer det att bli värt investeringen mycket snabbt.

Relaterade frågor

Vad är dåligt med fiske? Inte varje fisketur kommer att resultera i en lyckad fångst, vilket kan vara jobbigt när du förväntar dig att komma hem med en stor. Utrustningen kan vara svår att använda för nybörjare. Catch and release-fiske kan också orsaka skador eller sjukdomar på fisken.

Är flugfiske bättre än spinning eller betesfiske? Dessa olika typer har olika tillämpningar, så olika omständigheter är bättre för den ena eller den andra. Flugfiske är bra för snabbt rörligt vatten medan spinning och bete är bättre för långsammare vattenflöde.