Varför är campingljusen röda?

Du har en pannlampa eller en ficklampa, och du märker att det finns ett rött ljusläge. Faktum är att röda lampor är en ganska vanlig campingutrustning. Men vad är deras användning? Varför skulle du behöva svaga, röda lampor när du campar?

Varför är campingbelysningen röd? Röda campingljus förstör inte ditt mörkerseende på det sätt som vita eller gula lampor gör. Om du använder inställningen för rött ljus kommer du att kunna se bättre i mörkret och är mindre benägna att blinda dina följeslagare tillfälligt.

Det visar sig att de röda campingljusen inte bara är till för att skapa stämning runt lägerelden. Om du kan lära dig den rätta situationen för att växla över till de röda lamporna, kommer du att upptäcka att de faktiskt är ganska användbara. Du kanske aldrig vill ge dig ut i skogen utan dem. Läs vidare för en mer detaljerad uppdelning av de situationer där röda lampor är mest användbara.

Varför använda röda campingljus

Du vet hur det är att släcka pannlampan eller ficklampan när det är mörkt ute. Du kan inte se alls och det kan ta 20–30 minuter för ditt naturliga mörkerseende att återvända helt. Dina ögon är mindre känsliga för rött ljus än för andra ljusfärger. Därför kommer rött ljus att låta dig se i mörkret utan att steka ditt naturliga mörkerseende.

Var hänsynsfull mot andra

Det finns inget värre än att bli sprängd i ansiktet av någon annans pannlampa i det totala mörkret utomhus. Traditionella vita lampor kräver att du ständigt släcker eller släcker dem när du vänder dig mot andra. Ett enklare sätt att vara snäll mot andras näthinnor är att byta till rött ljus.

Något som kanske är lättare sagt än gjort, du måste övertyga hela din grupp att byta till rödljusen. Om ens en person insisterar på att använda de ljusare lamporna, kommer det i huvudsak att motverka syftet för hela gruppen. Men om du kan göra bytet blir det mycket lättare och mindre smärtsamt för alla.

Gå Stargazing

För att titta på stjärnan, antingen med blotta ögat eller genom ett teleskop, behöver du ditt mörkerseende på 100 % för att få den bästa utsikten över stjärnorna. Med dina ögon anpassade till mörkret kommer du att bättre kunna urskilja himlens storhet ovanför dig. Du är också mer benägen att se formen och färgerna på stjärnor och planeter genom ett teleskop om ditt mörkerseende är fullt fungerande.

  Är det lagligt att grilla på en båt (här är vad du behöver veta)

Byt till rött ljus minst en timme innan du planerar att ta in natthimlen. Om du klarar av att vara utan lampor under en viss tid, kommer din syn att bli desto bättre för det. En utsikt över natthimlen obehindrad av ljusföroreningarna i det moderna samhället är en av de största dragplåstren för camping i första hand. Ta inte med dig ljusföroreningar; växla till rött ljus.

Gör en utflykt till badrummet sent på kvällen

Vi har alla råkat ut för det. Du vaknar halvvägs genom natten av naturens rop. Du måste välja mellan att fumla runt i mörkret för att hitta dina skor och jacka eller att tillfälligt blända dig själv och väcka alla som delar tält med dig genom att tända en lampa.

Röda campingljus ger dig ett tredje, mjukare alternativ. De kommer att ge tillräckligt med ljus så att du kan se vad du gör men ger dig inte den brännande smärtan av att plötsligt slå på strömbrytaren. Du är också mycket mindre benägen att väcka någon som sover bredvid dig.

Signal för hjälp

Den här kommer bara att vara användbar i vissa situationer. Men om du är ute i skogen och hamnar i en dålig situation kan det sända en signal om att du har problem om du ställer in pannlampan på rött och blinkar. Om du såg ett blinkande rött ljus i skogen sent på natten kan du anta att någon behövde hjälp. Nåväl, någon annan kanske gör detsamma för dig.

Det finns säkert andra, mer effektiva sätt att förbereda sig för en nödsituation. Du kommer sannolikt också att investera mer i röda campingljus av de andra anledningarna vi har nämnt. Men om du har röda, blinkande ljus och saker går söderut är det värt att tänka på att du skulle kunna använda dem på det här sättet.

  Vad man ska ha på sig Vandring i 30 F graders väder

Andra inlägg av intresse

  • Vad är ett pajjärn?
  • Hur hög är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide
  • 21 tips för att få ut mesta möjliga av din van-campingresa
  • 11 perfekta platser att campa på i White Mountain National Forest

Vetenskapen bakom rött ljus

Så varför är det så att rött ljus påverkar mörkerseendet mindre än vitt ljus? För att förstå detta måste vi lära oss lite om hur ögat fungerar i svagt ljus. Det finns två metoder som ditt öga använder för att anpassa sig till mörker. Dessa är iris och ögats koner.

Deras är

Iris är ögats öppning. Det fungerar på samma sätt som f-stoppet på en kamera. Under förhållanden med mycket ljus krymper irisen – vilket begränsar mängden ljus i ögat och förhindrar överexponering eller bländning från ljuset. I svagt ljus vidgas regnbågshinnan – och släpper in så mycket ljus som möjligt för att göra saker i mörkret.

Kommer du ihåg när du går till doktorn och de lyser in dina ögon? De letar efter att se om dina pupiller är lika, runda, och om de är reaktiva för ljus, kallas PERRL. När de lyser in det ljuset i ditt öga drar din pupill ihop sig och när de tar bort det expanderar det.

Iris kan reagera på förändringar i ljusnivån på högst en sekund eller två. Om detta var den enda faktorn, skulle du inte behöva oroa dig för att äventyra ditt mörkerseende; det skulle genast knäppa tillbaka när du släckte lampan.

Konen

Det finns två strukturer i ögat som hjälper till att bearbeta information. Stavar fungerar bäst i väl upplysta scenarier och hjälper till att skilja färger. Koner tar över i svagt ljus och låter dig uppfatta former och djup. På så sätt, när det blir mörkt, kan det vara svårt att skilja färger åt. Allt får en enda platt, mörk nyans.

  Kan björnar lukta genom burkar?


Inuti kottarna finns ett pigment som kallas rhodopsin. Detta protein är det som möjliggör mörkerseende. När rhodopsin utsätts för stora mängder ljus, fotoblekes det, vilket gör det inert. Ditt öga kommer genast att börja producera mer, men det kan ta upp till trettio minuter innan du är mätt igen.

Varför är rött ljus annorlunda?

Rött ljus har den högsta våglängden av allt synligt ljus. Detta innebär att ljusvågorna är placerade längre ifrån varandra, och ljuset har mycket lägre energi än gult eller vitt ljus. Eftersom ljuset innehåller mindre energi har det inte lika hård effekt på rhodopsin i konen. Rhodopsinet blir inte blekt, smärtreceptorer i ögat aktiveras inte och du kan se.

Nackdelar med att använda röda lampor

Röda campingljus är älskade av vissa; andra vägrar att använda funktionen och kommer till och med att söka efter utrustning som inte erbjuder rött ljus. Finns det anledningar till att du inte vill ha röda campingljus?

De är Dimmer

Om du behöver precis tillräckligt med ljus för att klara och ta dig runt i mörkret är röda lampor perfekta. De är helt enkelt inte lika ljusa som traditionella glödlampor. Så, beroende på vad du försöker göra, kan de eller kanske inte vara tillräckliga. De flesta lampor som har rött ljus ger dig vanligtvis möjligheten att gå åt båda hållen, så om du hamnar i en situation där det röda inte skär det, slå helt enkelt på det vita.

De är tyngre

Vissa campare undviker faktiskt pannlampor och andra lampor med röda alternativ eftersom de kan lägga till vikt. Nu pratar vi högst några uns, men om du är en stor backpacker – varje uns räknas. Om du försöker spara på vikten, kanske undvika rött.

Sammanfatta det

Som du kan se har röda campingljus en mängd fördelaktiga syften. Att kunna navigera på natten med rött ljus kommer inte att väcka dina campingkamrater när du behöver gå upp, gör att du kan njuta av natthimlen och är inte lika irriterande för andra campare.