Varför är campingkylskåp så dyra?

Bild av NikolayFrolochkin från Pixabay

Det finns bara så många sätt att hålla maten kall när man campar. Det första och billigaste sättet är läger i snön under vintern. Eftersom det inte är för alla, är det andra sättet att få den billiga kylaren, fylla den med massor av is och njuta av din mat snabbt innan all is smälter. Annan, bättre Alternativet är att investera i en campingkyl, som kommer att kunna hålla din mat kall så länge du campar.

Den främsta anledningen till att campingkylskåp är så dyra är att även om de ser ut som bara en högteknologisk kylare, istället för passiv kylning som en vanlig kylare, kyler de aktivt med hjälp av en liten kompressor (som en miniatyrversion som används i ett vanligt kylskåp) .

Dessutom är campingkylskåp designade med extra isolering och gjorda för att drivas på växelström (från vägguttaget), likström (som cigarettändaruttaget i en bil) och till och med solenergi. Många av dem har också andra praktiska funktioner, som USB-portar för att koppla in telefoner och andra små enheter. Vissa kan till och med styras med din smartphone.

De främsta anledningarna till att campingkylskåp är så dyra

  • De kyls aktivt med hjälp av en liten, effektiv kompressor.
  • De måste designas för att vara mer effektiva, med extra isolering.
  • De måste rymma olika kraftkällor (som ström från en bil eller solpaneler).
  • De har ofta andra bekvämlighetsfunktioner, som USB-portar eller möjligheten att styras av en telefon.
  • Vissa av de dyrare modellerna kan till och med ha en pinkod för att låsa innehållet från klistrade fingrar.

Är priset för campingkylskåp värt det?

Många människor som äger ett campingkylskåp svär att de inte kan leva utan det, men det är viktigt att göra din research för att hitta en pålitlig modell med de funktioner du vill ha, som effektivt kan hålla din mat och dryck kall och god.

Även om is kan hålla din mat kall ett tag, smälter den så småningom, vilket innebär att du antingen måste gå och köra en isrunda eller gå utan kall mat. Om du bara campar en dag eller så, kan det vara bra, men om du är på en längre campingresa och vill hålla din mat kall, kommer en passiv kylare inte att tappa det. Såvida du inte tycker om att avbryta din campingresa genom att gå till närmaste bensinstation varje dag.

  Kan skidor vara för hala? Vad du behöver veta

Som sagt, det är viktigt att notera att campingkylskåp behöver ström, vilket innebär att antingen investera i några bärbara solpaneler eller att köra kylen på bilens batteri. Även om de är gjorda för att fungera med ett bilbatteri, är det viktigt att använd aldrig bilens batteri över 50 procent eftersom det kan skada batteriet (närmare bestämt ett blybatteri), vilket innebär att man då och då sätter på bilen och kör den för att ladda batteriet.

Den mest kraft ett campingkylskåp använder är när det precis är påslaget och kyler sig själv till önskad temperatur, efter det förbrukar det mindre ström, och vanligtvis intermittent.

Vissa kylskåp har faktiskt ett batteriskyddssystem inbyggt för att förhindra att bilens batteri töms för långt, men du måste kontrollera kylens specifikationer och läsa dess manual för att förstå vad dess kapacitet och begränsningar är.

På grund av dessa omständigheter, särskilt pris och effekt, kan en passiv kylare vara ett bättre alternativ. Annars finns det verkligen inget bättre sätt att hålla din mat och dryck kall när du är ute och campar i veckan.

Hur länge kan ett campingkylskåp köras på mitt bilbatteri?

Det rekommenderas faktiskt inte att köra ett campingkylskåp från huvudbilens batteri länge, eftersom det används för att starta bilen och inte är utformat för att tömmas särskilt mycket. Det skulle inte vara en bra idé att köra kylen på bilbatteriets huvudbatteri i mer än några timmar utan att laddas om.

Ett extra djupcykelbatteri är bättre lämpat för detta ändamål. I ett exempel kan ett litet kylskåp på 36 liter fungera allt från 49-82 timmar, beroende på batteriets kapacitet. Ett större kylskåp på 82 liter skulle köras i 39-65 timmar på samma batterikapacitet.
För mer detaljerad information om Offroad Aussie, som är ett märke av campingkylskåp, du kan kolla in några detaljer här.

  Kan två personer sova i ett enpersonstält?

Oavsett vad, för att hålla ditt bilbatteri friskt när du använder en campingkyl, är det en bra idé att köra bilen med jämna mellanrum för att ladda batteriet.

Varför kan jag inte bara köpa en av dessa elektriska kylare?

Även om de är billigare, kyler de motordrivna kylarna inte ner mat så mycket som de håller redan kyld mat sval utan is. Ofta kan de bara hålla sitt innehåll cirka 30°-40° Fahrenheit (17°-22° Celsius) under temperaturen utanför kylaren, vilket innebär att ju varmare det är ute, desto mindre svalt blir innehållet. Om du aktivt behöver kyla ner eller frysa in din mat så är det dyrare campingkylskåpet absolut nödvändigt.

Hur mycket väger campingkylskåp?

Campingkylskåp kan vara tunga. Medan de mindre vanligtvis väger drygt 30 pund (cirka 14 kg) kan de tyngre kylskåpen väga mer än 70 pund (32 kg). Detta innebär att även om de mindre kan lyftas av en enda person, är det definitivt en bra idé att få lite hjälp att flytta runt i ett av de större kylskåpen.

Vilken storlek campingkyl behöver jag?

Detta är en viktig fråga och beror helt på dina behov. Om det bara är du och kanske någon annan, och du bara campar för en dag, så skulle det mindre kylskåpet på 26-37 liter (24,6-35 liter) vara bra, speciellt om du inte planerar att ta med dig mycket kyld mat och drycker. Oavsett vad, men om du har en familj och/eller planerar att stanna ute ett tag så skulle större kylskåp 50-82 liter (47,3-77,6 liter) vara lämpligt. Kom bara ihåg att ju större kylskåpet är desto mer ström kommer det att använda.

  Är RAM ProMaster Vans pålitliga?

Vilka fordon kan jag köra ett campingkylskåp på?

Eftersom de flesta fordon har ett likströmsuttag (ofta kallat cigarettändaruttag eller tillbehörsuttag) bör de kunna köra ett campingkylskåp, men det är viktigt att veta hur mycket energikapacitet ditt batteri har för att inte övertömma batteri med hjälp av en campingkyl.

Kan jag köra ett litet kylskåp på en strömriktare istället?

Även om det faktiskt är möjligt att köra ett litet, effektivt kylskåp med en växelriktare ansluten till din bil, måste du verkligen vara uppmärksam på hur mycket ström kylskåpet använder och bör veta att kylskåp använder en snabb strömstyrka när du startar upp vilket är ungefär tre gånger så mycket ström som de brukar använda.

Du måste också veta hur mycket effekt din växelriktare kan – väl invertera från en likström till en växelström. Växelriktare visar vanligtvis två kapacitetsvärden. Det ”kontinuerliga watttalet”, som växelriktaren kan upprätthålla så länge det finns likström som strömmar in, och ”peak surge wattage”, som är hur mycket ström växelriktaren kan leverera för en delad sekunds ström.

Slutligen bör du återigen vara uppmärksam på hur mycket energikapacitet ditt batteri har, eftersom ett litet kylskåp är tillverkat för att använda ström från ett vanligt vägguttag och därför inte är lika batterivänligt för bilar.
För mer information om hur du beräknar denna information du kan kolla in homeguides.sfgate.com här.

Allt som sagt, eftersom ett litet kylskåp inte är designat för att köras med bil, är det förmodligen en bättre idé att investera lite mer och skaffa ett campingkylskåp som är designat för bilbruk och som ofta kan hålla maten sval även om det inte finns inte strömförsörjning under korta tidsperioder eftersom de är så välisolerade.