Varför är Amtrak så dyrt? [Passenger Rail Prices, Investigated]

Uppdatering, juli 2022: Precis som du har betalat mer för gas under de senaste månaderna, stiger priserna på Amtrak. Jag kollar priser för olika resor ungefär en gång i veckan då jag reser mycket för jobb och familj. Priserna på Amtrak-tåg verkar ha ökat med minst 10 % från förra sommaren, kanske mer på vissa resor. En åktur jag tog förra året, som jag betalade 1 230 $ för, kostar nu 1 800 $ – för exakt samma helg, ett år senare. Dra åt bältena tycker jag!

Att ta en tågresa över landet låter otroligt tilltalande, tills man tittar på priset. Jämfört med flygbiljetter sparar du inte mycket pengar. I vissa fall spenderar du till och med mycket mer! Jag menar, $150 för en plats på en buss på en 80-timmars resa till Seattle låter inte precis som ett fynd. Så varför är det Amtrak så dyr?

Varför är Amtrak så dyrt?

Anledningen till att tågbiljetter inte är billigare än flyg är att Amtrak är fastspänd för kontanter och belastas med stora utgifter. Amtrak är en federal byrå som tar emot ca 1,4 miljarder dollar i finansiering från den federala regeringen varje år, vilket inte gör ett hack i deras budget. Dessutom lånar Amtrak järnvägarna från fraktbolag, som äger majoriteten av amerikanska järnvägar och tar ut hyra av passagerarbolag.

Den goda nyheten är att Amtrak nyligen fick mycket mer pengar från den federala regeringen — 66 miljarder dollar — och mycket av de pengarna kommer att bidra till att göra biljettpriserna mer rimliga. Tågen kommer att bli snabbare, vackrare och bekvämare, vilket gör kostnaderna lättare att motivera. Det finns också en chans att dessa pengar kommer att hålla priserna från att stiga för snabbt över tiden.

Varför är tågresor så dyra

Hur mycket kostar det att resa på Amtrak?

Northeast Corridor är den billigaste platsen att resa på Amtrak, särskilt jämfört med att flyga. Destinationerna ligger mycket närmare varandra, tågresorna är kortare och biljetter är mycket prisvärda. De flesta Amtrak-rutter finns också i nordöstra korridoren, vilket ytterligare bidrar till att minska kostnaderna. Du kan få ett flyg tur och retur Boston-NYC för cirka 70 USD, vilket skulle vara en botten för även de billigaste flygen.

  Yaktrax Diamond Grip Review: Mellanklasspris, hög prestanda

Kostnaderna skjuter i höjden när du tar längre resor, speciellt om du inte vill åka buss. Eftersom längdspår kan ta mer än tre dagar vill de flesta inte vara på bussen eller ens business class. Roomettes, den billigaste sovbilsbiljetten Amtrak har, kostar rutinmässigt mer än $1 000 för en enkelresa. Du kan flyga första klass från New York till LAX för mycket mindre än $1 000; det finns verkligen ingen jämförelse.

Amtrak biltågkostnad 2022

Vad sägs om de berömda Automatiskt tåg som går upp och ner halva östkusten? Priserna för det tåget är också höga, men inte så höga som man kan förvänta sig. Jag kollade priserna för motortåg tidigare idag och för en 8 veckors resa är priserna $89 för en buss och $600 för ett rum. Detta inkluderar inte priser för fordonstransporter på Auto Train, som är följande:

 • $269 för ett standardfordon (sedans och några små stadsjeepar/crossovers)
 • $307 för ett större fordon (skåpbilar, pickuper, stora stadsjeepar)
 • $154 för en motorcykel

Varför åka tåg om det är dyrare?

Tågresor i Amerika ses bäst som en lyx eller ett äventyr. Det är inte tidseffektivt jämfört med att flyga, och det är sällan kostnadseffektivt. Den enda anledningen till att du kanske vill ta ett längdåg i Amerika för något annat än roligt är att använda Amtrak Wi-Fi och mobiltorn längs vägen. Amtrak WiFi är gratis och du behöver inte sätta din telefon i flygplansläge. Detta gör det mycket lättare att arbeta medan du reser; för hemarbetare och digitala nomader är detta ett roligt sätt att ta sig runt och få saker gjorda.

Resekostnadsjämförelse: Amtrak vs flygplan

I det här avsnittet jämför vi det genomsnittliga priset för resor mellan stora amerikanska resehubbar med flyg och Amtrak. Alla priser är givetvis uppskattningar – vi kan inte garantera att priset du ser nedan är det pris du kommer att betala. Resekostnaderna påverkas av ekonomin och årstiderna, för att inte tala om olika rabatter och reor. Som sagt, här är skillnaden mellan passagerartåg och flygbolag (både bussar och förstaklass-/sovkabiner) för några populära långdistansrutter:

  Gör inte dessa två hängmatta campingmisstag (jag gjorde dem, det var värdelöst)

Obs: Alla priser gäller från 29 juli 2022 och är för en enkelresa som äger rum 8 veckor från det.

Denver till Chicago

 • Amtrak-buss: $200
 • Amtrak sovhytt: $600
 • Ekonomiflyg: $90
 • Första klass flyg: $288

Omdöme: Att flyga är något billigare och 45 timmar snabbare.

Chicago till New York

New York tågstation tecken
 • Amtrak-buss: $180
 • Amtrak sovhytt: 538 $
 • Ekonomiflyg: $104
 • Första klass flyg: $279

Omdöme: att flyga är billigare och 18 timmar snabbare än passagerartåg.

Seattle till Los Angeles

varför är amtrak så dyrt
 • Amtrak-buss: $202
 • Amtrak sovhytt: $840
 • Ekonomiflyg: $110
 • Första klass flyg: $350

Omdöme: Amtrak är mycket dyrare och tar mycket längre tid än att flyga den här rutten.

Ska man flyga eller köra bil?

Tills ett höghastighetstågsystem förbinder stora amerikanska städer, kommer flyget alltid att gå snabbare oavsett vad. Det finns dock många fjärrtåg som har liknande pris som ekonomiflyg. Tågen blir mycket dyrare när du letar efter biljetter i en sovvagn, som i grunden är en Holiday Inn Express på hjul. Så prisskillnaderna är inte så illa som man kan tro (om man bortser från restiden helt).

Ska du flyga eller ta tåget? Allt beror på hur snabbt du vill komma dit! Förhoppningsvis snabbt närmar sig höghastighetståg i USA allt kommer att förändras och vi kommer ta (lite fler) miljövänliga tåg överallt!

Amtrak-priserna fluktuerar inte som flygpriser

Jag har gjort dessa prisjämförelser regelbundet i några månader nu, och jag har märkt något: flygpriserna varierar enormt beroende på tid på året, veckodag och vad som händer i världen. Vissa flyg har ändrats så mycket som $350 från en uppdatering till nästa!

Amtrak-rutter, å andra sidan, fluktuerar inte som flyg. Priserna går upp när du närmar dig resedatumet, och de går upp lite mer när biljetterna börjar ta slut. Bortsett från det verkar Amtrak-biljettpriserna relativt stabila. Det finns vissa tider på året då vissa rutter är dyrare; Längdspår är alltid billigare i januari och skyhöga från augusti-oktober. Men förutom det så förändras inte Amtrak-biljettpriserna så mycket, åtminstone inte på det galna sätt som flygbiljetter gör.

  Backpacking kontra vandring: Vad är skillnaden och varför ska du bry dig?

Nordöstra korridoren: Amtraks billigaste rutter

När du är i nordöstra USA är det ibland mycket mer meningsfullt att ta tåget. De berömda Acela-tågen går här, det som ligger närmast ett kultåg i USA. Acelatågen har en topphastighet på ca 150 mph, och de är mycket bekvämare än att flyga eller köra i många situationer. Biljetter här är de mest prisvärda, med en populär rutt som DC-New York som vanligtvis kostar $30 på en vardag. Att flyga på samma resa kostar $100 eller mer! Jag åker billiga tågresor över JFK varje dag.

Östkusten är också ett bra ställe att få tågkort, som låter dig ta ett visst antal turer per år eller månad. Kostnaderna sjunker mycket när du har ett tågkort, vilket gör tågresan mycket mer ekonomisk över tiden. Lång historia kort, om du är på östkusten, hoppa på tåget. Om inte, måste du flyga, såvida du inte bara vill ha äventyret med tågresor!

Slutsats: kostnaden för tågresor

Att ta tåg i Amerika är ofta mycket dyrare än att flyga eftersom järnvägar ägs av godstransportörer. Dessutom subventionerar regeringen knappast någon del av passagerartransporter på järnväg, vilket driver upp priserna. Men om du befinner dig i nordöstra korridoren är tåg faktiskt det mest prisvärda sättet att ta sig från stad till stad! Vad är din erfarenhet av att resa med tåg kontra flyg? Låt oss veta i kommentarerna nedan!