Varför är alpina sjöar så blå?

Ibland när du ser ett foto från någons nationalparksresa är det för lätt att se hur de redigerade färgerna. Greenerna är för livfulla, stenarna ser ut som om de kom ur en film och inte en park, och på något sätt har de precis lagom mängd sol i ansiktet. Sjöar ser också ofta otroligt klara och turkosblå ut, snarare än den leriga gröna/bruna de flesta användare känner till. De ser ut ungefär så här:

blå sjö i en skog

Men vad många inte vet är att sådana sjöar (Mer från Louise i Kanada, känd som ”Instagram Lake”) behöver inget filter. Den där slående och till synes omöjliga blå färgen är helt naturlig! Vad är det som gör dessa sjöar (oftast på hög höjd) så jäkla blåa?

Vad gör fjällsjöar så blå?

vad gör fjällsjöar så blå?

Den blå färgen på dessa sjöar uppstår naturligt på grund av vädercykeln. Mer om det nedan. Blå bergssjöar kräver en viss uppsättning förhållanden som inte är vanliga utanför stora bergskedjor, men som är ganska vanliga inom dem.

Stora höjder, stora berg

Först, berg. En sjö kommer inte att vara den här nyansen av blått (om du inte är i Bora Bora) utan den i eller under en bergskedja. Oavsett om det är en liten damm nära toppen eller en enorm sjö vid foten av berget, bör sjön och berget vara bra kompisar.

Anledningen till den slående färgen på världens blåaste sjöar har mer att göra med var de finns och hur de bildades. Det kan finnas en mer vetenskaplig term, men jag ska bara använda ”alpina sjöar” som en allmän term för att beskriva dem. Sjöar som ser ut så här vanligtvis på hög höjd eller vid foten av höga berg.

  Om du går för att komma i form kommer du att älska dessa 12 tips

Peyto sjön, den blåaste sjön i Kanada och en av de vackraste platserna på jorden, ligger cirka 6 000 fot över havet. Peyto Lake och Lake Louise ligger båda i de kanadensiska klippiga bergen, en enorm bergskedja som tornar upp sig över resten av kontinenten. Det råkar också vara där nästan alla de blåaste sjöarna i Nordamerika finns. Klippiga bergen är gjorda av sandsten och kalkstenstenar som eroderar med tiden, även om det fortfarande tar miljontals år.

Alpin sjö med blått vatten
Peyto Lake, Kanadas blåaste sjö, belägen i Banff National Park.

Glaciärer är en stor faktor

Klippiga bergen är också täckta av glaciärer. Utan glaciärerna skulle sjöarna inte existera; snö och smältande glaciärer är vad dessa sjöar är gjorda av. Vattnet som smälter från glaciärerna och årstidens snö går nedför, samlas på vissa ställen och rinner hela vägen till floder på andra. Den glaciärsmältningen är direkt ansvarig för att skapa den blågröna färgen som gör bergssjöar så hisnande.

Allt handlar om ismjöl

Glaciärt mjöl (kallas ibland stenmjöl) skapas av det enorma tryck som enorma glaciärer utövar på bergen som de vilar på. Vikten, i kombination med extremt långsamma rörelser av glaciärerna maler berget till damm som är finare än sand. När snö och is smälter och rör sig nedför mot glaciärsjöar, bärs ismjöl med sig.

Stendammet lägger sig i dessa fjällsjöar, även när smältvatten rinner längre ner i bergen och hamnar i floder. När solen träffar dessa sjöar är det som att någon slår på en strömbrytare: Djupblått vatten blir plötsligt en strålande turkos, en spektakulär blågrön skärm som nästan är otrolig. De glacialt mjöl som flyter i vattnet reflekterar solljuset med en gnistrande briljans som bländar ögonen och sätter igång fantasin.

  Vad är ett tältfotavtryck?
Glacial topp i bergen
Glaciärer som den här maler upp berget och skickar stenmjöl till glaciärsjöarna nedanför.

Vilken nationalpark har den ”blåaste” sjön?

Svaret på denna fråga beror mycket på årstid, väder och personliga fördomar, men många är överens om att Grinnell Lake i Montanas Glacier nationalpark är den blåaste sjön i USA. Dess blågröna färg och anmärkningsvärda berg gör det till ett absolut måste när du är i Wyoming.

Grinnell Lake i Montana

Stänga av

Alpina sjöar, även utan mysteriet med deras färg, är en syn att skåda. När man kommer nära den kan man inte låta bli att undra hur de små partiklarna av glaciärmjöl reflekterar solens ljus. Vilken är din favorit fjällsjö? Låt oss veta i kommentarerna nedan!