Varför använda en sängrulle? En snabb primer om fördelarna med en sängrulle

Letar du efter rätt lägersäng för att sova under stjärnorna? En sängrulle kan vara ditt perfekta val!

Från Marc Carlson

Sängrullar är bekväma, lätta att göra själv och perfekta när du reser med motorcykel eller häst. Följaktligen kan de vara den idealiska formen av sängkläder i många situationer, förutsatt att vädret inte är för temperamentsfullt.

Ungefär som alla andra former av sängkläder har sängrullar sina fördelar och nackdelar. Fortsätt så lär du dig allt om dem. I slutet kommer du att ha en klar uppfattning om huruvida en sängrulle är det bästa valet för dig.

Varför du bör använda en sängrulle

Även om sängrullar kanske inte är det mest självklara valet, kan de vara ett bra alternativ under vissa omständigheter. Förr i tiden användes denna form av sängkläder ofta av cowboys och andra som reste till häst. På grund av designen fungerade de bra för att passa behoven hos de som inte hade så lätt tillgång till tält och liknande.

Här är bara några fler funktioner som gör en sängrulle fantastisk:

  • De är två i ett: Många sängrullar är uppbyggda av en kombination av ett liggunderlag och en sovsäck. Även när de inte är det, kan du enkelt slå in ditt val av sängkläder inuti själva sängrullen.
  • Användbart utan tält: Sängrullar är lätta att använda när du bara inte har tid (eller vill) sätta upp ett tält. När du vill sova mysigt under stjärnorna är sängrullar ett bra sätt att gå.
  • Gör det själv-vänligt: Om du inte vill köpa en färdig sängrulle kan du enkelt göra en själv med enkla och lättköpta material.
  • De är anpassningsbara: Om du väljer att göra en sängrulle själv kan du enkelt skräddarsy den till den perfekta storleken och vikten för dina behov.
  • Sängrullar fungerar som en resväska: Om du bara campar några dagar kan du enkelt lägga dina kläder på sängrullen och rulla ihop dem inuti. Detta gör att du slipper bära runt på en resväska eller tung ryggsäck.
  • De är vänliga mot häst- och motorcykelresor: Även om bedrolls kanske inte lämpar sig för alla typer av camping, är de utmärkta val om du tar en motorcykel, häst, fyrhjuling eller liknande former av resor dit du planerar att sova.
  Är barnsängar bra för vintercamping? + Tips för camping i vintersäng

Om du ändå använder en sängrulle kanske du börjar undra om du behöver en sovsäck överhuvudtaget. Om du campar på sommaren kan några filtar instoppade i din sängrulle vara helt tillräckliga. Behöver du verkligen en sovsäck på sommaren? I vår artikel om ämnet tar vi en närmare titt på om du behöver en sovsäck eller inte när du campar i varmare väder.

Där du inte skulle använda en sängrulle

Sängrullar kan ge bekväma, pålitliga alternativ i några olika situationer. Men en av de främsta anledningarna till att de kanske inte är lika utbredda idag är att de lämpar sig inte för så många olika miljöer som moderna typer av tältsängkläder brukar vara.

Här är bara några exempel på när du inte bör använda en sängrulle:

  • Regniga eller fuktiga platser. Vissa sängrullar där ute är helt slutna så att du kan sova i regnet medan andra inte är det (som den här från Wynnchester), men du kan överväga ett tält om du planerar att campa i regnet. Även om själva sängrullen är vattentät, vilket ibland inte är fallet, kommer du att vakna upp i en pöl av regn om du inte väljer den bästa platsen (det gäller även för tält, skulle jag vilja säga)
  • När du backpackar. Även om de är bekväma på många sätt, är sängrullar för tunga för backpacking. Detta gäller särskilt med tanke på att du sannolikt kommer att behöva packa med dig några saker som du inte bara kan rulla ihop i sängrullen, som mat, verktyg och vatten. Om du har en packhäst är det här en annan historia, men om du bär ditt eget sängkläder är mer högteknologiska lösningar som tält och sovsäckar mycket lättare att ta med dig
  • Camping i kallt väder. De flesta sängrullar är inte gjorda för att hålla dig perfekt bekväm om vädret börjar närma sig minusgrader. Att försöka använda en sängrulle i stället för en supervarm sovsäck eller täcke i minusgrader kommer sannolikt att göra dig obekväm eller värre.
  • Vandra i camping. Ungefär som med backpacking, är vissa sängrullar alldeles för tunga och skrymmande att ta när du behöver vandra in på en campingplats. Jämfört med nyare, lättare, kompakta föremål, är det helt enkelt inte värt att försöka packa en hel sängrulle ovanpå dina andra förnödenheter medan du vandrar.
  Vilken tid på dygnet är rådjur mest aktiva

Som ett exempel på vikten av en ”lätt” sängrulle, Wynnchester Äventyr sängrullen väger nästan 9 pund. Vilket inte är ett ton förutom när du betänker att en sängrulle bara är för en person medan ett tält för 2 personer kan väga under 5 kg. Du kan säkert ta med tillräckligt med sängkläder för 2 personer med 9 pund utrustning. Leta inte efter en sängrulle om du letar efter lätta sovmöjligheter.

Om du är intresserad av ultralätta sovlösningar har vi skrivit en artikel om några alternativ till ultralätta sovsäckar här.

Exempel på prisvärda sängrullar

Om en sängrulle låter som ett perfekt alternativ för dig, hur mycket kostar dom?

Den goda nyheten är att det finns en mängd prisvärda bäddrullalternativ där ute. Oavsett om du letar efter ett bra väderval eller något lite mer hållbart, kommer du sannolikt att kunna hitta det du behöver. Även om du inte gör det är DIY-sängrullar inte heller för svåra eller dyra att göra.

Följande är några solida, prisvärda bäddrullalternativ:

Bullkelp sängrullar

Priset på dessa sängrullar kan vara lite läskigt i början men det hjälper att komma ihåg att de är en ersättning för ditt tält och är gjorda för att vara väldigt robusta. Du får ett litet canvastält som kommer att hålla länge.

Bullkelp sängrullar

Vissa av dessa har en medföljande madrass och några är bara det yttre skalet.

Om du undrar vad det är för skillnader och fördelar med ett canvastält kontra nylontälten du är van vid, kolla in vår artikel här om det.

Trapper Canvas Sängrulle

Om du inte är alltför kräsen och föredrar något som verkligen är gjort för utomhusbruk, kan du Trapper Canvas sängrulle är ett anständigt alternativ. Denna enkla sängrulle använder ett öppet kuvertsystem.

  Behöver du en CDL för att köra en husbil?

Med en superslitstark exteriör av canvas och vattentät PVC-botten kan du ta den här var som helst. Denna har en öppen design, vilket innebär att om du behöver regnskydd för ditt huvud måste du tillhandahålla din egen. När jag läser den här meningen för mig själv får jag att skratta när jag tänker på någon som skulle vara okej om bara huvudet skulle bli blött.

5 Owls Ranger Pro sängrulle

Om du är osäker på vad vädret kan ge dig, 5 ugglor sängrulle är ett alternativ värt att packa med. Denna sängrulle är gjord med vattentät nylon som är gjord för att hålla dig torr om det kommer lite regn hela natten. Det finns till och med en liten tältliknande topp som du kan poppa upp medan du är instoppad för att lägga till ditt skydd mot regnet.

För campare som är sugna på att sova under stjärnorna är denna sängrulle ett bra sätt att göra det på. Det ger mer regnskydd än andra alternativ och kommer fortfarande in till ett ganska rimligt pris för ett helt sömnsystem.

DIY sängrulle

För dem som föredrar att designa sina egna sängkläder är en enkel cowboysängrulle inte så svår att skapa själv. Trots allt brukade folk göra sina egna sängrullar hela tiden! Även om de kanske inte erbjuder samma klockor och visselpipor som sängrullar du kan köpa, en hemgjord sängrulle kan anpassas efter din storlek och viktspecifikationer och kommer säkert att fungera bra när vädret inte är alltför svårt.

Denna video av Far North Bushcraft och överlevnad är ett bra exempel på hur man gör en enkel cowboysängrulle själv.

Lätt att göra vintercowboysängrulle

Kolla på denna videon på Youtube.

Willpo Memory Foam Campingmadrass

Det här är inte precis en sängrulle, men det är ungefär det grundläggande konceptet. Du kan använda detta är en bivy eller ett tält som bas för din egen sängrulle.

De Willpo campingmadrass (Amazon) är något som kan se ut som ett liggunderlag, men tjockare. Det är verkligen bara en enkel skummadrass som du kan rulla ihop och ta med på vilken campingtur som helst.

En sak att tänka på är att detta kanske inte är ett alternativ avsett för att lägga sig direkt på marken. Om du inte planerar att använda ett tält, du kanske åtminstone vill lägga en presenning under den. Ytterligare sängkläder kommer också att behövas!