Var ska en klättersele vara? (med bilder)

På de få klätterexpeditioner jag har gjort bar jag min klättersele som det var vettigt för mig. Jag visste var benen skulle gå och ungefär var den skulle sitta på mina höfter. Ändå var det oklart exakt var en klättersele skulle sitta. Sedan bestämde jag mig för att gräva lite djupare i det. Efter fem timmars research sammanfattade jag var varje par

En klättersele ska sitta så att höftbältet tillsammans med redskapsöglorna överlappar ditt övre höftben. Säkerhetsöglan ska vara under naveln och benöglorna ska vara på låren. Dessutom är den tvärgående linjen vanligtvis i blygdområdet och dragöglan ska överlappa din ryggrad.

1. Midjebälte

Bergsklättring midja

Höftbältet ska sitta över den mest betydande delen av höftbenet, känt som bäckenkammen (källa). Bäckenkammen är också den övre delen av ditt höftben.

Höftbältet ska vara i ett sådant läge att det delvis överlappar denna del av din kropp. I så fall kan du få bra fotfäste och säkra dig ordentligt i klätterutrustningen.

När man bär selen är midjebältet alltid på toppen. Därför, åhNär du har justerat höftbältet på plats kan du vara säker på att placeringen av resten av utrustningen faller på plats. Den fungerar som en guide för att hålla de andra delarna av selen på plats.

2. Kugghjulsöglor

Kugghjulsöglorna sträcker sig ner från höftbältet och ska vara direkt ovanför höftbenet. Om de sträcker sig under den linjen indikerar det att höftbältet inte är i rätt läge.

Om du inte har redskap fästa på växelöglorna (deras stationära läge) sitter de direkt på höftbenet. När du har kopplat på din klätterutrustning ska redskapsöglorna sticka ut lite.

3. Säkringsslinga

Säkringsslingan i stationär position ska vara precis under din navel. Relativt sett bör placeringen av säkerhetsslingan vara några centimeter under det mittersta höftbältet.

Innan du fäster en säkerhetsanordning på säkerhetsslingan är det en bra idé att kontrollera om den är i detta läge eller inte. Om den är över eller under denna position är det bättre att justera den för att placera klätterselen korrekt. På så sätt får du en effektivare klätterupplevelse och slösar inte mer energi än nödvändigt.

Men när du väl har anslutit säkerhetsanordningen sträcker sig öglan upp och framåt till en punkt ovanför naveln och nuddar inte längre din kropp.

4. Spännen

Klätterselens spännen är fästa i höftbältet. När du klättrar måste du föra igenom remmarna för att dra åt höftbältet. Många av dessa spännen kräver en dubbel ryggremsposition. Det betyder att du måste föra bältet genom höftspännena två gånger.

Placeringen av spännena bör vara sådan att de inte är i änden av midjebältet. Om du behöver maxa midjebandet medan du försöker bära selen kanske det inte passar dig. I så fall bör du tänka på att byta ut själva selen.

  Hur tung kan snö bli?

5. Benöglor

När selen är i rätt läge ska benöglorna sitta på låren. Om de är lägre och nära knäna tyder det på att du inte bär selen korrekt. Därför blir det absolut nödvändigt att justera benöglornas position.

Benöglornas och höftbältets uppgift är att fördela trycket på din kropp. Därför måste de vara på rätt plats. Om de är för nära knäna kommer de att lägga övervikt, vilket kan leda till skada eller smärta.

6. Knyt öglor

Knytöglorna är fästa i belay-öglan. De övre fäster belay-öglan till midjebältet, och de nedre ansluter den till benöglorna.

När du fäster din belay eller firningsanordning på belay-öglan, måste repet fästas i knytöglorna. Eftersom dessa öglor också är kroppens kontaktpunkt med klätterutrustningen är det viktigt att se till att de sitter stadigt i rätt position.

Grejen med dessa slingor är att deras position är relaterad till säkringsslingan. Så det är bara att se till att höftbältet och benöglorna sitter i rätt läge.

Helst bör de översta knytöglorna ha en viss överlappning med midjebältet, medan de nedre knytöglorna inte ska överlappa benöglorna. Om bindningsöglorna uppfyller dessa villkor kan du vara säker på att de är i rätt läge.

7. Tvärstycke

Tvärstycket ansvarar för att förbinda benöglorna med bindningsöglorna. Grejen med tvärstycket är att det är justerbart; beroende på din längd kan du förlänga eller förkorta den. Vanligtvis kommer selen med gängor för justering.

Den idealiska positionen för att sitta i grenen är precis under de nedre fästöglorna, i blygdområdet. Men om du förlänger den mer för att göra klätterselen lite längre är det okej.

Längre personer bör göra detta för att säkerställa att klätterselen passar deras kroppsbyggnad. Tvärstycket är därför en del av klätterselen vars position är relativt din längd.

8. Dra i öglan

Dragöglan sträcker sig upp från den övre änden av höftbältet. När den placeras korrekt bör den överlappa din ryggrad. Dragöglans utformning är sådan att den vilar över kotorna.

En annan sak att undvika är att dragöglan inte ska falla ner i själva höftbältet. Det bör sticka ut konsekvent.

Dragöglan är inget annat än sydda remmar. Uppgiften med denna rem är att koppla selen med det andra repet. Den har inte samma belastningskapacitet som knytöglorna, men den gör det säkert lättare att fästa på en andra sladd.

Fortfarande förvirrad över var du ska placera klätterselen?

Om så är fallet kan du gå igenom min guide ovan för att kontrollera placeringen av varje del av klätterselen. När alla dessa rutor är markerade kan du vara säker på att klätterselarna är på rätt plats.

Hur testar du din sele efter att ha haft den på dig?

Följ denna procedur innan du börjar klättra (källa). Det hjälper dig att se till att du bär selen korrekt. Testprocessen för sele är som följer:

  Har Side-by-Sides VIN-nummer?

Steg 1: Håll det hårt

De flesta klätterselar består av D-ringar; håll i selen medan du gör detta. Genom att dra åt selen med dessa ringar kommer alla remmar att sitta på plats. Det kommer också att varna dig om ett öppet spänne eller fäst vid behov.

Steg 2: Skaka det våldsamt

Om du skakar din sele våldsamt kan du genast känna igen de lösa remmarna. Jag upptäckte också ofta öppna spännen.

Det är viktigt att vara medveten om detta innan du börjar klättra; annars kan du bli skadad. Om du råkade märka några brister, åtgärda dem och gå tillbaka till steg 1.

Steg 3: Visuell inspektion

Nästa steg att utföra är att visuellt inspektera selen. Om du är ny på klättring kanske du tänker: vad ska jag se upp med? Jag hjälper dig med det också.

Du måste hitta svaren på följande frågor:

 • Är selen trasig?
 • Är selens D-ringar korrekta eller är de spruckna?
 • Är spännena i bra skick?
 • Har slingor genomgått missbildningar?
 • Är nitarna i tillräckligt skick?

När du har hittat svaren på dessa frågor bör du få en allmän uppskattning av din sele. Om det är problem med selen är det bättre att byta ut det direkt.

Tecken på deformitet eller skada kan äventyra din säkerhet. Det är just därför en visuell inspektion kan hjälpa dig på mer än ett sätt.

Hur justerar man en fallskyddssele?

När du väl börjar klättra måste du ofta justera om din sele. Speciellt för klättrare som är nya inom klätterkonsten kan det bli nödvändigt att justera selen om och om igen.

Lyckligtvis är proceduren för att göra detta ganska enkel. Jag går in på detaljerna i denna procedur nedan för att hjälpa dig förstå hur du justerar den.

Steg 1: Nå ett bekvämt område

Du måste se till att du är på en stabil plattform. Se till att du inte är upphängd i ett rep eller säkerhetsanordning när du justerar din sele. Först när du är på fast mark är du redo att gå.

Steg 2: Hitta den problematiska delen

Det obehag du upplever kommer att avgöra vilken del av selen du behöver justera. Du måste ställa frågor till dig själv som:

 • Är selen tillräckligt tät runt midjan?
 • Är benöglorna för snäva?
 • Sitter inte fästmekanismen på rätt plats?

Beroende på dessa frågor vet du direkt vilken del du behöver justera.

Steg 3: Justera midjan och benen

Om det är tätt runt midjan kan du öppna och justera midjespännena. Du kan förkorta längden på remmen, vilket dubblar i spännet.

På liknande sätt, om fästmekanismen är på plats, kan det vara nödvändigt att justera benöglornas läge i förhållande till höftbältet för att säkerställa att fästmekanismens remmen inte sticker ut maximalt. När du gör detta kommer fästmekanismen att vara på rätt plats.

  Att hitta säkert vatten att dricka utomhus: en guide

Om benöglorna är för tighta ska det också vara ganska lätt att lossa dem. Du kan öva på hur du gör detta i förväg så att du är förberedd.

Steg 4: Testa din sele igen

När du har justerat om selen är det viktigt att testa den för säkerhets skull. Jag har gått in på detaljerna i proceduren för att kontrollera det ovan.

Jag föreslår att du slutför justeringen och testproceduren innan du återupptar klättringen. Först när du har gjort det kan du fortsätta klättra utan att kompromissa med din säkerhet.

Vilka problem kan du uppleva om selen inte sitter på rätt plats?

Nu när du är medveten om placeringen och placeringen av klätterselen är det nödvändigt att känna till problemen att förvänta sig annat. Om klätterselarna inte sitter på rätt plats kan det ställa till problem under din klättring.

Dessa frågor inkluderar:

 • Det första problemet är att du kommer att känna överdriven smärta runt benslingorna och höftslingan. Detta beror på att trycket inte fördelas ordentligt.
 • Ett annat problem du kommer att möta är att klättringen kommer att kräva mer energi från din sida. Just därför blir man utmattad snabbare. Under vissa extrema förhållanden kan selen också gå sönder.
 • På längre sikt, om du inte bär selen ordentligt, kan det också slita ut selen. Selens bärförmåga och dess förmåga att motstå stötar och vibrationer minskar gradvis om du inte bär den på rätt sätt.
 • Om selen inte är i rätt läge kan du bli skadad. Det kan till exempel hända om du ramlar. Detta är det allvarligaste scenariot som du absolut bör undvika.

Som du kan se är biverkningarna av att inte bära klätterselen på rätt sätt många. Så du måste se till att du följer varje steg korrekt som jag betonade ovan.

Slutsatser

Det är nödvändigt att se till att klätterselen är i rätt läge för att fördela ett jämnt tryck på din kropp. Det låter dig också gå igenom din klätterexpedition utan skador eller överdriven kraft på din kropp.

Klätterselen består av flera delar. Om du vill vara säker på att den är i rätt läge är det viktigt att kontrollera placeringen av olika hårdhetskomponenter.

Den mest slående delen är midjebandet. Det ska vara över bäckenkrönet. Men det finns mer med klätterselen än bara höftbältet (källa).

Det var därför jag gick igenom detaljerna kring placeringen av varje del av klätterselen. När du väl följer den finns det inget utrymme för fel.