Var man knyter ett ankare på en pontonbåt (och hur man förankrar båten)

En pontonbåt har mer plats än andra typer av båtar. Men denna extra flytning som håller båten stabil i stark ström är därför det ibland är svårt att förankra båten när du vill att den ska stanna.

För att förankra båten ordentligt måste du välja rätt punkt för att knyta ankaret, och du måste välja rätt plats för att sätta ankaret. Annars kommer din båt att fortsätta röra sig. Fortsätt läsa för att lära dig var du ska knyta ett ankare på en pontonbåt.

Var man kan knyta ett ankare på en pontonbåt

Hur man installerar ett ankare framgångsrikt i din pontonbåt

Innan du tänker på var du ska knyta ankaret måste du tänka på vilken typ av ankare du använder på din båt. Du kan antingen använda ett manuellt ankare eller en elektrisk pontonankarvinsch för att hålla din båt stabil.

Det finns olika typer av ankare som fungerar för olika platser. Att välja rätt ankare gör ditt jobb enklare och effektivare.

  • Boxankare fungerar bättre i lerig mark eller lätt vegetation. Om du använder din pontonbåt i en sjö eller en flod, en lådankare fungerar bäst för att hålla din båt stabil. Detta ankare fungerar bättre eftersom det maximerar ytan som kommer i kontakt med marken. Du måste dock se till att det finns tillräckligt med lina för att ge ett bra grepp; annars kommer din båt att fortsätta driva. Den rekommenderade längden är att tillåta ett 5:1 scope, vilket är avståndet mellan båtens botten och vattnet.
  • Fluke-ankare är mer lämpade för grus och sand. Du kan använda en fluke ankare om du tar din båt på havet eller havet. I det här fallet är inte ankarets vikt den viktigaste faktorn, eftersom ankaret har armar som gräver ner i marken för att hålla din båt på plats.
  • Grapnelankare fungerar om du försöker stabilisera din pontonbåt i steniga förhållanden. Som tur är kan du hitta flera modeller av detta ankare på marknaden. Steniga bottnar är mer utmanande än sand och lera, och det är därför du måste se till att du har valt rätt gripankare.
  Vad är skillnaden mellan en Sprinter 2500 och 3500?


Hur man ankrar en pontonbåt

En pontonbåt rör sig mycket, och du måste kunna säkra den korrekt. Detta kommer att hålla båten från att driva.

1. Placera båten

En bra dag att träna på ankring är en dag utan mycket vind. Helst bör du försöka förankra din båt bort från klippor eller flodens stränder; men detta kanske inte alltid är fallet. Håll nosen på båten mot den starkaste strömmen eller vinden innan du försöker förankra den.

2. Beräkna vattnets djup

Vattnets djup kan beräknas med hjälp av en djupsökare (Amazon). Du kommer att använda detta nummer som en guide för att beräkna mängden rad som behövs.


3. Förankra din båt

Stäng av motorn och se till att pontonbåten står så stilla som möjligt.

4. Släpp ankaret

Att släppa ankaret i vattnet är det mest avgörande steget eftersom du måste vara försiktig. Annars kan linan trassla ihop sig; en trasslig lina kan orsaka många säkerhetsproblem.

Du bör också undvika att kasta eller kasta den överbord, som på film. Detta kommer att påverka hur ankaret ligger på marken, och det kommer inte att vara säkert. Linan bör vara minst 5 eller 7 gånger vattnets djup, och du måste sänka ankaret långsamt.

5. Dra i ankaret

Vänta en liten stund efter att ankaret träffat marken. Vindkraften eller strömmen kommer att försöka flytta båten, och du kommer att kunna se om ankaret verkligen håller båten på plats.

Efter att ankaret träffat marken, dra in det mot båten. Detta kommer att få ankaret att greppa i marken och säkra din pontonbåt på plats. Dra i repet flera gånger för att försäkra dig om att ankaret är ordentligt fastsatt.

  Undertäcken kontra liggunderlag: vilka är bättre? För- och nackdelar med båda

6. Knyt fast ankaret

Nu är det dags att fästa ditt ankare på pontonbåtens kropp för att hålla det på samma plats, oavsett om du planerar att bada, fiske, eller vill tillbringa natten på pontonbåten. Se till att ankaret är ordentligt fastsatt på klossen. Det finns många nautiska knutar att du kan öva på att se till att linan är ordentligt säkrad innan du släpper ankaret.

Om du har ett ankare under däck, behöver du inte oroa dig för att välja rätt plats att knyta ankaret på. Men du kan fortfarande behöva installera ett extra ankare om du känner att din pontonbåt inte kommer att vara så stabil.

Om du använder en elektrisk vinsch kan du överväga att hålla den så nära batteriet som möjligt, eftersom det minimerar kabeldragningen du behöver göra. Du bör dock undersöka vindens riktning och installera ankaret där det ska kunna säkra din båt perfekt, även om det inte är nära batteriet.

7. Kontrollera stabiliteten

Om du inte är säker på att ankaret verkligen har säkrat båten på plats kan du prova att vända motorn bakåt och se om din båt kommer att flytta. Släpp mer av repet tills du känner att det är spänt, för att visa att ankaret har stabiliserats.

Det är ganska vanligt att man inte säkrar ankaret korrekt, speciellt om man gör detta för första gången. Men övning ger färdighet.

Du kan också använda ett landmärke som en visuell indikator för att se om båten rör sig eller inte. Om det finns träd runt omkring kan du ta en titt på dem och kolla dem om några timmar för att se om båten har flyttat.

  Kan du använda bara en vandringsstav?

I starka strömmar kan din båt fortsätta driva. I det här fallet kan du behöva installera ett extra ankare baktill eller på sidan av pontonbåten. Du kan göra det efter att du har säkrat den främre. Detta bör också göras om vinden eller strömmen alltid ändrar riktning.

8. Ta upp ankaret igen

Att lära sig hur man tar upp ankaret är lika viktigt som att säkra det när du lägger ner det. Du måste kunna dra ankaret i en något vertikal vinkel för att säkerställa att du inte skadar sidan av båten. Ta ut den så långsamt som möjligt eftersom ankaret kan vara tillräckligt starkt för att punktera din aluminiumbåt.

När du har tagit bort ankaret från vattnet måste du rengöra det noggrant. Det kan finnas några växter eller alger som klamrar sig fast vid ankarkroppen. Att bli av med dem garanterar att däcket på din pontonbåt förblir rent. Använd vatten för att tvätta bort lera eller skräp innan du lägger undan ankaret.

Slutsats

Att välja rätt ankare och fästa det vid din båt tar lite tid. I vissa fall kan jobbet vara lite utmanande, men du kan fortfarande säkra din pontonbåt om du följer stegen som nämns i vår guide. Kom ihåg att det krävs lite övning för att bemästra konsten att förankra en pontonbåt, men det är helt värt det.