Var man hittar crappie när man fiskar

Crappie är läckra fångster som fiskare älskar att ta med sig hem när de fiskar på is. Att hitta dem är dock inte alltid lätt. Det här inlägget kommer att ge dig några tips om var du kan hitta crappie vid isfiske.

En idealisk plats att leta efter crappie är i grundare sjöar med mycket växtlighet. De kommer att simma nära gräset, cirka två eller tre fot över sjöns botten, där de livnär sig på små organismer, så du bör lägga ditt bete där.

Det här är en bra strategi för att hitta crappie, men det finns några ytterligare tips att tänka på när du utför det. Det är också frågan om vad du ska göra om du inte fiskar vid en grund sjö.

Titta i Vegetation i Shallower Lakes

Crappie reser i grupp. Ta reda på var gruppen hänger så får du mycket fisk. Men dessa grupper kommer säkert att flytta runt, så det kan vara ganska svårt att ta reda på vart de har tagit vägen.

Om du inte gillar att gräva hål mer än du gillar att fånga fisk, antar jag att du föredrar att gräva så få hål som möjligt, så låt oss börja med ett tillförlitligt område: en sjö som är något grund och har växtlighet som växer.

Det här är en mycket specifik strategi, givet, men det är en som har fått bra resultat, och det är resultat vi är ute efter.

Du är säkerligen medveten om att fiskar, precis som alla varelser, behöver mat och syre, så att hitta fisk är en fråga om att ta reda på var de vill få mat och syre.

Anledningen till att det är säkert att gå till en grundare sjö och fiska i ett område med mycket ogräs är att crappies gillar att äta de små organismerna som lever i gräset på botten av sådana sjöar. De kommer att tillbringa mycket tid med att äta där.

Nu gillar crappie att äta små fiskar, men inte förrän de är 6 tum långa. Tills dess livnär sig de uteslutande på små organismer. En odlad crappie växer aldrig helt ur detta beteende, och går inte förbi denna typ av mat om de stöter på det. Källa

Som sagt, crappies gillar att hålla ihop, så det är oundvikligt att de i en liten sjö kommer att kryssa genom områden med många växter, där det finns många små organismer.

Fisken gillar också dessa områden på grund av den goda syretillförseln där. Växterna ger syre, fiskar tar in det.

Så du kommer förmodligen hitta crappie som simmar två eller tre fot ovanför sjöns botten, så länge som ogräs finns där.

Det gör denna strategi ganska enkel. Du behöver inte släppa linjen långt, eftersom sjön återigen inte är särskilt djup. Det kan finnas bara fem fot vatten under isen. Du vill inte att ditt bete vilar på botten, så när du väl har nått botten, rulla det tillbaka en fot. Crappie gillar att äta det som finns ovanför dem, så det är därför du inte vill att ditt bete ska vara för lågt.

Välj rätt bete, och du kan ha stor framgång genom att fiska i ett område som detta. Naturligtvis är bete en helt annan diskussion. Just nu fokuserar vi bara på att hitta dessa fiskar.

Det fina med en grundare sjö är att det helt enkelt finns färre platser för crappien att gå till. Så länge det finns mat och syre kan de trivas. På det sättet kommer en mindre bördig sjö förmodligen inte att ge lika stor framgång.

  Kan du göra en snögubbe i isig snö?

Förvänta dig inte att crappie biter konstant eftersom skolor av crappie kommer och går. Du kommer att ha långsamma tider följt av mycket hektiska tider, allt på grund av dessa fiskars tendens att resa i grupper. Så det krävs tålamod. Som sagt, deras rörelse kommer att vara mer begränsad i denna situation jämfört med en större sjö.

Den stora begränsningen med denna strategi är det faktum att den kräver att du går till en specifik sorts sjö. Det är inte särskilt flexibelt. Tänk om du inte kan hitta en liten, grund sjö alls? Även om du kan, skulle du förmodligen vilja åka till några större sjöar ibland och fortfarande fånga crappie. Så vad ska man göra då?

Titta nära oregelbundna strukturer

Om du fiskar i en djupare sjö är det lite mer komplicerat att hitta crappie. Mer vatten innebär naturligtvis många fler platser där de skulle kunna simma. Ändå finns det strategier för att hitta dessa fiskar.

För att ge ett enkelt råd för djupa sjöar: titta nära någon form av oregelbunden struktur under vattnet.

Hur vet du nu vad som finns under vattnet? Tja, detta är svårt att göra om du inte har en enhet som kallas fish-finder.

Fishfinders använder ekolod för att ge en avläsning om formen på marken samt identifiera potentiella fiskstim. Ibland inkluderar dessa enheter till och med GPS och topografiska kartor, vilket ger dig massor av information om sjöar och kommer verkligen till nytta i situationer som denna.

Om du vill lära dig mer om fishfinders och se några bra att köpa så har jag skrivit en artikel om just det ämnet.

En fishfinder är inte ett absolut krav här, men det kommer att göra detta mycket enklare. Det finns topografiska kartor gjorda för fiskare som hjälper dig att hitta stora undervattensstrukturer och känna till formen på landet, så om du klarar utmaningen kan du använda dem.

Det är inte att säga att det inte finns en inlärningskurva med fishfinders också, men en teknikkunnig person kommer sannolikt att kunna ta reda på dem snabbt.

Dessutom kan en fishfinder upptäcka faktiska fiskar när de simmar, vilket hjälper dig att säkert veta att du har hittat en bra plats. Så de är definitivt värda att använda.

Nu sa jag tidigare att titta nära ”oregelbundna strukturer”, men det är en väldigt allmän fras, så låt oss lista några specifika möjligheter.

Ett exempel är en brant nedstigning från en punkt. Om du inte vet är en punkt en plats där botten är grundare än området som omger den, som en triangel. Fisk finns där mycket.

Ett liknande exempel är ett rev. Ett rev är helt enkelt en ås av sten eller sand.

Områden som dessa kan ge fantastiska resultat. Crappie kommer att förvänta sig att äta gott nära sådana ställen, så det är det perfekta tillfället att slå till.

Om du är vid en särskilt platt sjö, en som inte har så uppenbara landegenskaper, finns det förmodligen fortfarande några ovanliga strukturer där nere. Enligt gameandfishmag.com, bör du leta efter ”sjunkna bäckkanaler, puckel, spjälsängar, sjunkna borstgäddor och sjunkna vägbäddar.” Vilken som helst av dessa strukturer kan locka till sig crappie.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Los Angeles

När du väl har identifierat en markfunktion som kan locka till sig crappie, tyvärr, när det kommer till en stor sjö, finns det fortfarande frågan om djupet. Det finns inga garantier i denna fråga; crappie kan vara nära botten, eller de kan vara mer mellannivå. Du kan hitta dem på båda djupen på samma dag, ibland.

Crappie älskar att simma upphängd i öppet vatten, så om du bara siktar på botten missar du förmodligen något.

Tidigare på vintern stannar crappie mer mot botten eftersom vattnet är varmare och det finns mycket syre kvar för att stödja dem. Men när säsongen går måste de gå till grundare vatten för att hitta samma nivåer av syre. Detta beror på att syret går åt och växterna där nere inte kan producera lika mycket på vintern.

Det här är en hjälpsam bit information. Man kan säkert titta lite djupare under vattnet om det är tidig vinter, men det är inte så smart i mars.

I alla fall, prova olika djup, och om du har en fishfinder, använd den för att göra processen enklare. En fishfinder kommer säkerligen att kunna upptäcka ett kluster av fiskar som hänger ute i öppet vatten, vilket är precis vad du letar efter, så håll ett öga på enhetens skärm.

Tålamod kan definitivt vara en faktor här, särskilt när du först letar efter den där söta platsen. Som jag nämnde, crappie reser i grupper, så en förbipasserande grupp kan få dig att rulla in fisk hela tiden, men när de väl har passerat kan du uppleva mycket ingenting på ett tag.

När du hittar en bra plats är det klokt att se om du kan hitta en annan. På så sätt, när du upplever ett lugn i ett hål, kan du byta till ett annat hål, dit fisken kan ha flyttat till.

Om fisken spreds ut jämnt skulle den här processen vara mycket lättare, men tyvärr kommer de alla att samlas i en klunga, och om du inte är i deras väg har du ingen tur.

Men om du hittar de typer av undervattensfunktioner jag har listat, bör du ha mycket framgång. Att åka till sådana områden är mycket bättre än slumpmässiga gissningar. Se bara till att experimentera med djupet lite, med tanke på årstiden.

Fiska på natten

Om du har problem med att hitta crappie, är en aspekt som du kanske har glömt tiden på dygnet. Tro det eller ej, men du kan ha större framgång om du försöker fiska på natten.

Crappie är faktiskt ganska nattaktiva under vintern, vilket betyder att de kommer att vara mer aktiva på natten än på dagen.

Medan crappies ofta vistas på djupare vatten under dagen, är de mer aggressiva på natten och kommer sannolikt även in i de grunda områdena.

De ogräsfyllda områdena som jag diskuterade med fokus på för grunda sjöar kan på natten bli en plats att fokusera på för djupare sjöar också. Det finns en stor chans att crappie kommer att hamna där på jakt efter mat.

Stora undervattensstrukturer är alltid bra att fokusera på, men ännu mer på natten. Återigen kommer fisken att leta aggressivt efter mat, och de kommer att gå till de områden där de är mest sannolikt att hitta den. Så om du känner till några pucklar eller poäng, bör du försöka släppa din linje där.

Att fiska på natten kan låta konstigt, men om du inte gör det går du i princip miste om den största möjligheten du har att fånga crappie. Du ökar avsevärt dina chanser att fånga dessa fiskar genom att gå ut på natten.

  Hur slår man upp ett tält i regnet? (6 enkla arbetstips)

Om du bestämmer dig för att följa detta råd, se bara till att vara säker. Ta med ett ljus så att du aldrig går runt i blindo. Bär reflekterande kläder så att andra kan se dig. Och se till att du är redo för kalla temperaturer.

Gör allt det, och du kommer sannolikt att ha en väldigt rolig tid och fånga mycket skit.

Om du inte kan stanna efter mörkrets inbrott, notera också att dessa fiskar tenderar att vara mer aktiva tidigt på morgonen. Så ta dig till vattnet i gryningen, om skymningen inte är ett alternativ för dig.

Vill du lära dig mer om isfiske på natten och alla dess fördelar så har jag skrivit ett inlägg om det.

Gå tillbaka till tidigare produktiva platser

Var du och fiskade i våras och fångade crappie? Om du gjorde det har reglerna inte ändrats helt bara för att sjön nu är frusen. Du bör gå tillbaka till samma områden som du hade framgång då.

Att återvända till ett tidigare framgångsrikt område är alltid en bra utgångspunkt. Visst, du kommer förmodligen att vilja anpassa dig allt eftersom, men det här är ett enkelt och effektivt sätt att börja hitta crappie.

Visst, om detta av någon anledning är en sjö där vattennivån skiftar avsevärt, kanske detta inte är det bästa tillvägagångssättet. Annars rekommenderar jag det.

Om du å andra sidan ska till en vattenmassa du aldrig har varit i förut, då är det ofta klokt att göra som andra människor gör.

Uppenbarligen, om du läser det här inlägget, så försöker du redan ta reda på var du ska gå för att fånga crappie när du är isfiske, så det vore dumt av mig att bara säga åt dig att fråga någon annan. Men när det kommer till ett specifikt område kan det bara finnas några tips som lokalbefolkningen vet som jag inte har gett, varför det är klokt att fråga runt om du ska till något nytt.

Plus, om du inte vet var de typer av strukturer jag diskuterade finns på sjön och du inte har en fishfinder för att göra det enkelt, varför inte fråga några människor som känner till området väl vart du ska gå?

Erfarna fiskare kommer säkert att ha åsikter om de bästa ställena att hitta crappie, så om du träffar någon, låt inte möjligheten gå till spillo. Många av dem delar gärna med sig av de åsikter de har bildat sig genom år av erfarenhet.

Nu, till förmån för ditt framtida jag, om du hittar några framgångsrika områden, bör du hitta ett sätt att markera dem så att du kan återvända till dem senare. Ett enkelt sätt att göra detta är att använda en fishfinder med GPS. Det finns också sätt att göra detta med din smartphone, som även har en GPS inbyggd.

Om du gör det, förutsatt att ingenting förändras drastiskt, bör du konsekvent kunna rulla in crappie, och du kan också vägleda andra om var de kan hitta dem.

Förhoppningsvis hjälper tipsen jag har gett dig att dra nytta av vintersäsongen, vilket är en fantastisk tid att hitta crappie.