Var man fäster en bobber på en fiskelina

Bobbers är användbara för att hänga upp ditt bete och skicka ut den beteade kroken längre ner i vattnet. Det här kommer att vara första gången du använder en bobber, och du undrar var du ska fästa den på en fiskelina. Vart ska bobben ta vägen?

Bobbers bör fästas på en fiskelina cirka två fot från kroken. Knyt fiskelinan runt bobberns botten och översta krokar. När du fiskar med en bobber bör den hängas upp så att din krok är över flytande strukturer som trä eller ogräs.

I den här artikeln kommer vi att svara på alla dina mest brännande frågor om bobbers, inklusive vad de är, hur man fäster dem på din fiskelina och vilket bete som fungerar bäst med bobbers. Du vill inte missa det!

Vad är en Bobber och vad används den till?

Låt oss börja från början med att förklara vad en bobber är. I vissa delar av världen är det här fiskeredskapet känt som en fiskeflotta, men i USA kallas det en bobber.

Bobbers finns i alla stilar och storlekar under solen. Utbudet av material inkluderar allt från indisk vass till plast, kork, balsaträ, skum och till och med piggsvinspennor.

Typer av bobbers

Förutom materialutbudet finns det också flera typer av bobbers. Här är en översikt.

Waggler Bobbers

Om du bara fäster bobbern i dess nedre krok, så kallas den för en waggler bobber. Materialet för dessa bobbers inkluderar vass, plast, sockerrör, balsaträ och påfågelpennor. Waggler bobbers kan vara karossade eller raka, och vissa har antenner, vilket är en typ av insats.

Waggler bobbers fungerar bäst på vattendjup på tre till 20 fot för mellangjutning. De fiskar som oftast svarar på dessa bobbers är panfish, gul abborre, blågill, crappie och öring.

Stick Bobbers

Kroppslös och avsmalnande, stickbobbern är rak från en sida till en annan. Du kopplar bobbern till fiskelinan med hjälp av båda dess krokar. Den övre delen av en stickbobber flyter bra, så den är gjord av lättviktsmaterial som balsaträ. Stjälken är tyngre och kan innehålla en bas av plast, lövträ eller sockerrör av hård kvalitet.

  Hur mycket väger ett litet hus?

Vattendjupet för en stickbobber bör vara mellan tre och 15 fot för gjutning på mellandistans. Du kan fånga fisk som crappie, bas eller öring med en pinnebobber fäst vid din fiskelina.

Popper Bobbers

Kallas en poppande kork, är en popperbobber konkav i toppen så den skapar brus när du drar den längs en flod eller bäck. Ljudet liknar ett chuggande ljud som det som hörs när en rovfisk livnär sig på vattenytan. Din popping bobber kan innehålla pellets som gör att den också skramlar.

Dink Bobbers

En dink bobber har en skumcylinder och sedan en korkcylinder ovanpå den. Färgerna på de två materialen kommer att vara olika. Du skulle ta din fiskelina, dra den genom toppen av dinkbobbern och passera den till botten av bobbern.

Cigarr Bobber

Cigarrbobbern är som en tjockare stickbobber. Den står rakt upp i vattnet, vilket gör den svår att missa. Av den anledningen är cigarrbobbers bra bitindikatorer. De är också kända som självspännande bobbers eftersom de inte kräver några fiskelinavikter eller skott. Detta förklarar var namnet kommer ifrån.

Cigarrbobbers har ett långt gjutavstånd på tre till 30 fot. Du kan rulla in sådana fångster som havskatt, gädda, lax, steelhead, bas eller gös med en cigarrbobber.

Oval Bobber

Ovala bobbers är cylindriska snarare än smala och långa. Som sagt, du kan kombinera ovala bobbers med stick bobbers för det bästa av två världar: den ovala stickbobbern. En oval bobber själv kan kasta så lite som tre fot upp till 20 fot. För att fånga havskatt, gädda, lax, steelhead och gös är en oval bobber ett utmärkt val.

Rund Fast Bobber

Ännu mindre än en oval bobber är en rund fast bobber. Som namnet antyder är den här bobbern tänkt att stanna på ett ställe när du fäster den på din fiskelina. Den är bra för kortdistansfiske mellan två och fyra fot. Du kan fånga mer crappie och öring med en av dessa bobbers.

  Betraktas fiske som en sport?

Bubble Bobbers

Bubbelbobbern innehåller ihåliga, små bollar som främjar bättre fiskelinakontroll. Vissa bubbla bobbers har vatten i dem för att diktera nivån på flyten. Du kan lita på dessa bobbers när det växer mycket växter på vattenytan eller när du är nära vassen.

Bubbelbobber är för kortdistansfiske inte längre än fyra fot. Du kan fånga all typ av panfish med en bubbelbobber såväl som öring.

Syften med Bobbers

Varför använda någon av ovanstående typer av bobber, frågar du dig? Bobbers är till hjälp i alla möjliga vardagliga fiskesituationer, inklusive följande.

Att nå otillgängliga områden

Vi rekommenderar inte att du fiskar någonstans som är olagligt, men om det finns områden dit din krok inte kan komma till kan en bobber hjälpa dig att nå dem. Hur? Kroken med bete kan flyta på vattenströmmen tack vare bobbern, som utökar ditt linavstånd. Nu kan du rulla in alla sorters fiskar.

Att suspendera ditt bete

Vill du att ditt bete ska flyta några centimeter djupt i vattnet? Med en bobber kan du skapa den precisionsnivån så att du kan rikta in dig på fisken du är ute efter.

Att fungera som en bettindikator

Hur vet man när fisken biter? Visst, ibland känner man ett drag i fiskelinan, men inte alltid. Bobbern är en bra bettindikator. Om din bobber sjunker under vattnet kan du förvänta dig att en fisk är på din krok.

Var man fäster en bobber på en fiskelina

Är du redo att börja använda en bobber? Rätt placering av bobbern på din fiskelina är avgörande om du vill dra nytta av de ovan nämnda fördelarna. Här är vad du gör.

Som vi sa i introt, bör avståndet mellan din krok och bobbern vara minst en fot, men vi rekommenderar två fot om du kan få det att fungera. När du börjar är en #6 krok eller en #8 bra alternativ; du kan förgrena dig till andra krokstilar när du blir mer bekväm med att använda en bobber.

  Bästa rappellande Descender

Bobbern kommer att ha krokar på toppen och botten. Det här är inte fiskekrokar, utan små, slutna metallkrokar som din fiskelina är tänkt att trä igenom. Beroende på din bobber kanske båda krokarna inte exponeras samtidigt.

Du kan exponera den övre kroken genom att trycka på en knapp och trycka på den nedre kroken samtidigt. Om du gör det motsatta kommer din nedre krok att exponeras.

Du vet att din bobber är på rätt plats om din fiskekrok är precis ovanför botten eller över intilliggande stockar eller ogräs.

Därefter kan du fästa ditt bete på din krok. Även om detta inte involverar bobbern, finns det flera betesriggar med en bobber som är vanliga bland sportfiskare. Dessa inkluderar att använda levande bete som en mask eller en elritsa.

Kan du använda artificiellt bete med en bobber?

Du tog inte med dig något levande bete. Kan du bara använda konstgjord bete med en bobber istället? Det beror på vilken typ av bobber du använder.

Till exempel fungerar runda fasta bobbers bäst med naturligt bete eftersom de kan locka till sig aggressiva fiskarter. Cigarrbobber rekommenderas också för användning med naturligt bete, men om du har en spinner, en sked eller en jigg, fungerar den fiskeinställningen också med en cigarrbobber.

Bubbelbobber är till för smygfiske, speciellt med konstgjorda beten som flugor eller jiggar. Waggler bobbers är också jiggkompatibla, men naturligt bete fungerar. Ovala bobbers, ovala stick bobbers och stick bobbers är också användbara med antingen levande eller konstgjorda bete. För ovala stick bobbers, prova en sked eller en jigg.

Slutgiltiga tankar

Bobbers är ett bra komplement till din fiskerigg eftersom de kan ta din krok längre ner i vattnet och fungera som en synlig bettindikator. Nu när du vet att du kan använda bobbers med både konstgjorda och levande bete, prova de olika typerna av bobbers och se vilken som ger bäst resultat. Lycka till!