Var du ska sova om du har vägglöss: Komplett guide

När det gäller skadedjur är vägglöss några av de mest ihållande och irriterande du kan stöta på. De är små och knappt märkbara, och de sprider sig så snabbt att det nästan är omöjligt att förhindra angrepp.

Om ditt hem är fullt av dessa varelser, finns det några viktiga steg du måste ta. Lyckligtvis är vi här för att ta dig igenom var och en, från var du ska sova tills angreppet är över till hur du städar ditt hem efteråt. Läs vidare!

Vad är vägglöss?

Vägglöss är ganska små, runda, brunfärgade insekter som livnär sig på blod från däggdjur. Även om de kan livnära sig på djur också, föredrar de att suga mänskligt blod.

Innan de matas är kropparna av dessa insekter platta och bara några millimeter långa. Men de börjar svälla när de äter, och de får en distinkt rödaktig och brun färg av blodet de konsumerar. Vägglöss kan bli så stora som äppelfrön när de är fullmatade.

Dessa skadedjur kan inte flyga. Istället är de ganska bra på att klättra och hoppa över vilken yta som helst. Dessutom är de otroligt snabba, vilket gör dem svåra att fånga och döda.

Dessutom kan vägglösshonor lägga mer än tusen ägg under sin livstid. Det största problemet med dessa ägg är deras storlek, eftersom de inte är större än en dammfläck. Det är därför svårt att lägga märke till äggen innan de utvecklas till insekter, då det är för sent att förhindra ett angrepp.

Var brukar vägglöss bo?

Vägglöss gör inte bon som myror och de flesta andra insekter. Snarare lever de i halvstora grupper och gömmer sig i mjuka, varma och, viktigast av allt, dolda platser. Sådana platser inkluderar garderober, sängkläder, gamla soffor och sängar, resväskor, lådor med kläder etc.

Vägglöss måste dock ha snabb tillgång till blod från människor eller djur. Så de gömmer sig vanligtvis i madrasser, sängramar, resårfjädrar och till och med sänggavlar. Det är därifrån deras namn kommer.

Dessa insekters platta kroppar gör att de lätt kan gömma sig i små skrymslen och förbli oupptäckta i veckor och till och med månader. Faktum är att du kanske inte märker att du har ett vägglössproblem förrän efter att de redan har lagt sina ägg.

Det knepiga med vägglöss är att de lätt kan spridas till resten av ditt hem också. Så länge du använder ett visst rum hela dagen och det finns dolda platser där de kan dröja kvar, kan dessa skadedjur leva i stort sett var som helst.

Ändå föredrar de varmare platser, så ditt vardagsrum och sovrum kommer att vara deras favoritplatser.

Vägglusbett

Som redan nämnts biter vägglöss människor och djur för att livnära sig på deras blod. För att göra det genomborrar de din hud och använder sina långsträckta näbbar för att extrahera blodet från din hud.

Generellt sett kan vägglöss bita dig i stort sett var som helst. Men de brukar fastna på dina armar och ben, eftersom de är lätta att komma åt. För att bli fullmatad måste dessa insekter matas i någonstans mellan 3-10 minuter.

Se även  Hur man organiserar skor utan ett skoställ

Vägglöss är alltid aktiva på natten. Detta faktum är mycket vettigt, eftersom de räknar med att du sover och inte svarar så att de kan dricka ditt blod ostört och sedan krypa iväg när de är klara.

Ett stort problem med vägglössbett är att de oftast inte gör ont direkt. Så du kan bli biten och inte märka det förrän några dagar senare. Vid den tiden har skadedjuren redan spridit sig över hela ditt hem.

Efter cirka 3 till 4 dagar börjar betten klia. Sedan förvandlas de till mörkröda valsar, och de påminner ganska mycket om myggbett. Det gör vägglöss ännu svårare att upptäcka, eftersom folk vanligtvis antar att de har en irriterande mygga i sitt rum istället.

Tecken på vägglössangrepp

Om du vaknar med kliande svullnader på någon del av huden som exponerats under natten, kan du ha vägglöss. Denna möjlighet är ännu större om din säng är äldre eller om du sparsamt.

För att bekräfta eller förkasta din teori bör du kontrollera din säng. Om det finns några blodfläckar eller rödaktiga/bruna fläckar har du med största sannolikhet att göra med vägglöss. Blodet är ditt, och fläckarna är insektsavföring.

Du bör också kontrollera dina sängkläder och rum för en unken, berusande doft. Vägglöss har nämligen doftkörtlar som släpper en sådan doft, och det blir riktigt märkbart efter några dagar.

Var ska du sova om du har vägglöss?

Om du fastställer att du har vägglöss hemma, bör ditt första steg vara att inte få panik. Hur irriterande dessa varelser än är, kan de inte skada dig utöver att ge dig några bitmärken. Dessutom finns det effektiva sätt att bli av med dem. Så, ta några djupa andetag och börja jobba.

Ditt andra steg bör vara att göra en djuprengöring av din säng och sovrum. Generellt sett behöver du inte hitta en ny plats att sova alls. Så länge du rengör allt noggrant kommer du att se till att din säng är helt säker att använda.

Här är alla steg du bör ta för att eliminera alla vägglöss i ditt hem.

1. Tvätta allt

För det första måste du ta av dina lakan, sängkläder, filtar, örngott och allt annat du kan ha på din säng. Släng allt i din tvättmaskin och välj den hetaste möjliga inställningen. Eftersom värme är den bästa möjliga vägglössdödaren, kommer varmt vatten definitivt att drunkna och döda alla kvardröjande insekter.

För gott skull bör du också torka allt på högsta torktumlare. På så sätt säkerställer du att varenda vägglöss är död om någon av dem mirakulöst överlever tvätten.

Du bör dock inte bara tvätta dina sängkläder. Som nämnts ovan kan vägglöss också gömma sig i kläder, skor, plyschar och andra liknande föremål du har i ditt rum.

Eftersom du inte kan lägga alla dem i din tvättmaskin, kan du bara använda din torktumlare på dem också. I det här fallet bör den högsta inställningen i cirka 30 minuter göra susen.

Nu när allt är fritt från insekterna är det dags att vända sig till sängen och resten av ditt rum.

Se även  5 steg för att bli av med mygg i avlopp

2. Dammsugning

Medan dina sängkläder ligger i tvättmaskinen bör du inspektera din madrass, sängram och resårfjädrar. Använd en styv borste, rengör sömmarna i din madrass noggrant och se till att skrubba bort eventuella vägglusägg.

Använd sedan samma verktyg för att rengöra din sänggavel, sängram och resårfjädrar. Borsten är extremt effektiv, eftersom dess spetsar kan komma även i de minsta skrymslen och ta bort eventuella buggar som kan gömma sig.

När du har gått igenom allt är det dags att dammsuga. Luften från dammsugaren kommer att få ut alla vägglöss som du har lockat ut med borsten, och de kommer att fastna i din dammsugare.

Bortsett från madrassen och alla delar av din säng, se till att du också dammsuger golvet, ditt nattduksbord, eventuella hyllor nära din säng och så vidare. Eftersom vägglöss kan gömma sig i stort sett var som helst tills du är klar med städningen, är det avgörande att täcka alla dina baser.

Glöm nu inte att omedelbart slänga dammsugarpåsen. Öppna den inte och försök inte rengöra den. Lägg den helt enkelt i en soppåse och ta ut den i en soptunna. Det är det enklaste och säkraste sättet att gå tillväga.

3. Ångrengöring

I de flesta fall är det mer än tillräckligt att dammsuga och tvätta allt i varmt vatten för att döda alla vägglöss. Men om du vill försäkra dig om att du verkligen får varenda en och radera möjligheten att de kommer tillbaka, med en ångtvättare kan hjälpa.

Som namnet antyder använder ångtvättare het ånga för att rengöra även de mest ihållande fläckarna. Eftersom värme är det bästa sättet att döda vägglöss, är dessa rengöringsmedel sanna livräddare för angripna hem och rum.

Så använd en ångtvätt på din säng och madrass, väggarna i ditt rum, såväl som insidan av din garderob och nattduksbord. Detta steg kommer att säkerställa att du faktiskt dödar varje kvarvarande vägglöss, vilket gör ditt rum rent och säkert igen.

4. Omslut din madrass och sängfjädrar

När allt är snyggt och rent kan det vara smart att köpa höljen till din madrass och resårmadrasser. De omslutande ska vara tätt vävd och med dragkedja så att det förhindrar att något både kommer ut och in.

Detta steg är viktigt om du är osäker på om det finns några vägglöss kvar och du inte vill köpa en ny madrass. Dessutom är det en stor säkerhetsåtgärd om du tror att resten av ditt hem kan vara fullt av insekter också. På så sätt kommer de inte att kunna ta sig till din madrass alls.

5. Glöm inte resten av ditt hem

Även om ditt rum är fritt från vägglöss är ditt jobb fortfarande inte gjort. Som du redan vet angriper dessa skadedjur vanligtvis hela ditt hem ganska snabbt, så du måste göra en djuprengöring av varje rum. Med det sagt är det avgörande att ägna det mesta av din tid och energi till ditt vardagsrum och andra sovrum.

Se även  Hur man hanterar en dålig lukt i ett hus som kommer och går

De steg som nämns ovan fungerar också för resten av ditt hem. Tvätta allt du kan, torka allt du inte kan och dammsug varje plats noggrant. Använd sedan ångtvättaren för att avsluta jobbet.

Medan du gör detta, var uppmärksam på eventuella hål eller sprickor i dina väggar eller tapeter. Vägglöss kan lätt gömma sig på sådana ställen, så det är viktigt att stänga upp dem så snart du kan.

6. Rengör regelbundet

Efter att du har städat klart ditt hem kan du vara säker på att angreppet är åtgärdat. Du måste dock förhindra att skadedjuren kommer tillbaka. Lyckligtvis är den bästa förebyggande åtgärden du kan vidta regelbunden städning.

Så försök att dammsuga minst en gång i veckan och byt lakan lika ofta. Använd dessutom din ångtvätt då och då. Det kommer att vara en win-win, eftersom ditt hem kommer att bli gnistrande rent och det kommer att hålla vägglöss borta.

Slutligen, försök att hålla området runt din säng så stökigt som möjligt. Ha bara de saker du verkligen behöver i närheten och damma och torka av dina nattduksbord och sänggavel med några dagars mellanrum. På så sätt kommer vägglössen inte att tycka att utrymmet är inbjudande, eftersom det blir svårt för dem att hitta ett bra gömställe.

Var ska du sova om du anlitar någon att städa ditt hem?

Det är förstås inte alla som har en ångtvätt hemma. Dessutom har många människor varken tid och energi att spendera en hel dag med att städa varje skrymsle och vrår i sitt hem och döda vägglöss i processen.

För detta ändamål kan du alltid anlita ett skadedjursföretag för att lösa ditt vägglössproblem åt dig. Beroende på storleken på ditt hem kan städningsprocessen ta allt mellan en dag och tre dagar. Men när skadedjursbekämpningen är klar kommer du att vara helt säker på att ditt hem är säkert.

Medan de gör sitt jobb är det bäst om du kan hitta ett annat ställe att tillbringa en natt eller två. Det kan vara en väns hus, ett motell eller hotellrum, eller någon annanstans där du känner dig bekväm.

Om du inte har någonstans att gå, oroa dig inte. Du kan fortfarande sova hemma, även om du måste vidta några försiktighetsåtgärder. För det första, försök att sova i kläder som täcker det mesta av din hud. Att göra det kommer att förhindra att insekterna biter dig.

Dessutom kan du också köpa ett insekts- och insektsmedel, vare sig det är en spray eller en aktuell produkt. Sätt den på huden eller kläderna så ska du kunna sova utan rädsla för bett eller andra problem.

Att avsluta

Om ditt hem är angripet av vägglöss är det viktigt att rengöra det eller anlita proffs för att göra det åt dig så snart som möjligt. Under tiden kan du fortfarande sova i din säng om du bär kläder som täcker huden och använder ett insektsmedel. På så sätt säkerställer du en god natts sömn, med vetskapen om att insekterna inte kan skada dig.

Lämna en kommentar