Var är världens största luftballongfestival?

Intresset för luftballong har ökat stadigt i USA sedan början av 1970-talet. I takt med att intresset har vuxit i USA och över hela världen har flera luftballongfestivaler dykt upp över hela världen.

Den största luftballongfestivalen i världen är Albuquerque International Balloon Fiesta. Som namnet antyder äger det rum varje år i Albuquerque, New Mexico, och lockar över 500 ballonger och 900 000 deltagare!

Det är mycket som ligger bakom ett så stort evenemang. Från dess färgstarka historia till dess mångfald av evenemang idag, det finns så mycket att utforska!

Fiestas historia

Albuquerque International Balloon Fiesta går tillbaka till 1972, och den var inte så internationell när den startade. Det hela började som en del av ett födelsedagsfirande för chefen för en lokal radiostation, Dick McKee.

Dick frågade Sid Cutter, den första mannen som någonsin ägde en luftballong i New Mexico, om Sids ballong kunde användas på festen. Dick ville veta vad den största samlingen av luftballonger var hittills. På den tiden var siffran ynka 19.

Fast besluten att slå detta nummer, och med hjälp av en tredje man, Oscar Kratz, började den tidigaste formen av Fiesta ta form. På Dicks födelsedag, den 8 april 1972, sköt 13 ballonger upp från Coronado Shopping Centers parkering i Albuquerque.

Fiestan har verkligen tagit fart sedan dess (pun intended). Antalet ballonger och deltagare ökade varje år i årtionden. 2001, och igen 2009, har Fiesta satt ett tak för antalet tillåtna ballonger på grund av platsbrist.

Under 2018 var Fiesta värd för 550 luftballonger, 650 ballongpiloter och 886 307 deltagare.

Vad du ska göra på Fiesta

Det finns mycket roligt att packa in i en vecka på Fiesta! Den första Fiestan 1972 var värd för ett ballonglopp, en spännande upplevelse på den tiden. Idag har Fiesta olika evenemang varje dag, några ballongrelaterade och andra inte!

Luftballongturer

Först, det uppenbara: du bör definitivt ta en tur i en luftballong när du är på Fiesta! Balloon Ryders’, Inc. är den officiella ballongfärden för Fiesta. Att åka till världens största ballongfestival utan att faktiskt åka i en ballong skulle vara livets travesti.

  5 bästa Kokanee-spön för användning med en downrigger

Massascension/Glow

Nästa sak du måste kolla upp är massuppstigningen! Det är här varje ballong som registreras för Fiestan lyfter samtidigt. Du läste rätt: varje. enda. ballong. Det betyder att uppemot 600 ballonger, lika stora som stora byggnader, kommer att flyga samtidigt. En måste se!

Om du ska vara närvarande för massuppstigningen, bör du också närvara vid glöden. Glödet sker på natten när ballongerna kommer att flimra sina brännare av och på. Det är som de flesta eldflugor du någonsin sett, och de är alla enorma. Vissa människor har sagt att detta är det mest hisnande ögonblicket på Fiesta!

Andra evenemang/tävlingar

Utöver dessa kan du inte missa evenemang, det finns också några andra utmärkta alternativ. En favorit hos fans på senare tid har varit rodeon med speciell form. Detta evenemang visar upp de många varianterna av design i luftballonger.

Om du är en tidig fågel, är gryningspatrullen där du kan se ballonger lyfta tidigt på morgonen. I mörkret är det här nästan som ännu en glödhändelse!

Det finns flera olika tävlingar att delta i också. Dessa händelser kan vara särskilt humoristiska eftersom piloterna av luftballonger nästan helt är utlämnade till vinden. Att vinna är nära förknippat med lycka i dessa utmaningar!

Om du någon gång känner dig utblåst finns det också en handfull icke-ballongrelaterade evenemang! Från motorsågssnideri till musik fiesta, det finns massor av saker att göra som inte involverar att sträcka på nacken. Eftersom du är i en park har hacky sack och ultimat frisbee också blivit favoriter genom åren!

Hur man förbereder sig för Fiesta

Ingen vill dyka upp till ett evenemang som är dåligt förberett, speciellt ett som varar lite över en vecka! Här är några användbara förslag som hjälper dig när du förbereder dig för att delta i Albuquerque International Balloon Fiesta!

Schemalägg långt i förväg. Detta evenemang kan besökas av långt över 900 000 personer. Platser på hotell, rum i ballongturer och anmälningar till några av aktiviteterna kan snabbt fyllas på. Staden Albuquerque är MYCKET sjukhus runt festivalen, men 900 000 kroppar är fortfarande 900 000 kroppar.

  Är flytrör säkra att använda?

Tillsammans med förhandsschemaläggning, planera din tid! Att få en karta och ett schema över alla evenemang från Fiestas officiella webbsida är en fantastisk idé! Du skulle inte vilja missa ett evenemang för att du dubbelbokat eller för att du inte insåg att händelserna låg långt ifrån varandra.

Ett bra råd för varje event, se till att ta med extra pengar. Detta evenemang är faktiskt extremt billigt i jämförelse med andra evenemang av liknande storlek. Som sagt, man vet aldrig när ett par extra dollar kommer väl till pass.

Ha ALLTID en kamera redo! Denna punkt kan inte överbetonas. Denna händelse är hisnande, och du vill spara dessa minnen. Om din kamera är din telefon, se till att den är väl laddad.

Glöm inte heller att ta med bra promenadskor! Fiestan äger rum i en vacker men stor park. Detta beror på storleken och antalet ballonger, såväl som mångfalden av evenemang. Glada fötter gör glada människor.

Slutligen, försök inte göra allt din första gång! Fiestan händer varje år, så bara njut.

Hoppas du på att få några bra bilder?

Se till att läsa våra 21 användbara tips för att fotografera en luftballongfestival för att se till att du kan få några fantastiska fotografier.

Fiesta roliga fakta

Under sin långa och färgstarka historia har Fiesta varit hem för massor av rekord och intressanta händelser. Här är bara några:

  1. År 2000 var Fiesta värd för 1 019 ballonger! Det här stora antalet ballonger var det som fick arrangörerna att sätta ett tak för hur många ballonger som kunde delta.
  2. 2011 slog Fiesta sitt eget rekord för flest ballonger som sjösattes på en timme med 345!
  3. Under 2018 finansierades Fiesta till stor del av kameraföretaget Canon. Det är för att det är världens mest fotograferade evenemang! Varje Fiesta ser en uppskattning 25 miljoner bilder tagna!
  4. Balloon Fiesta Park, parken där Fiesta äger rum, är också hem för Anderson-Abruzzo Albuquerque International Balloon Museum.
  5. Staden Albuquerque håller snabbt på att ta slut på landningszoner på grund av sin snabba urbanisering. På grund av detta erbjuder staden priser för invånare som lämnar stora vita X på sin egendom för att utse en säker landningszon!
  6. Fiesta är det STÖRSTA internationella evenemanget som hålls i USA. Det har en enormt större uppslutning än andra evenemang som Sundance Film Festival, San Diego Comic-Con och Mardi Gras.
  Hur snabbt färdas en landhockeyboll?

Andra ballongfestivaler

Medan Albuquerque International Balloon Fiesta är världens största ballongfestival, det är inte världens endast ballongfestival. Det finns flera ballongfestivaler värda att nämna, några som kanske ligger närmare där du bor!

US Bank Kentucky Derby Festival Great BalloonFest är en del av firandet som leder upp till Kentucky Derby hästkapplöpning! Om du är intresserad av ballonger och hästar är detta definitivt evenemanget för dig!

Ibland är det såklart skönt att komma ut från dessa landlåsta områden och se havet! Om du känner så kan du överväga att delta i Gulf Coast Hot Air Balloon Festival. Denna festival i Alabama delar också ut gratis t-shirts!

För vår ballongentusiast norr om gränsen är den internationella ballongfestivalen Saint-Jean-sur-Richelieu den största ballongfestivalen i Kanada! Denna festival är värd för många av samma aktiviteter som Albuquerque International Balloon Festival.

När vi hoppar över dammen kommer vi till Bristol International Balloon Fiesta i England. Denna ballongfestival har några av de mest internationellt olika ballongerna!

Taiwan International Balloon Festival hade precis ett om det är de största åren 2017! Denna festival är känd för sina unika ballongdesigner och tillhörande musikfestivaler.

Relaterade frågor

Säkerhetsstatistik för varmluftsballonger: Hur säkert är det egentligen?

Vad man ska ha på sig för en tur i luftballong

Hur länge varar luftballongturer?

Hur länge kan varmluftsballong hålla sig uppe i luften?